• BIST 100

    15807,90%-0,41
  • DOLAR

    44,46% 0,10
  • EURO

    51,22% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6437,38% 0,32
  • Ç. ALTIN

    10645,40% 0,00

Polikistik böbrek hastasına kadavra böbrek nakli

04 Haziran 2023, Pazar 17:50
04 Haziran 2023, Pazar 17:50
Polikistik böbrek hastasına kadavra böbrek nakli
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Polikistik böbrek hastasına kadavra böbrek nakli

Polikistik böbrek hastası Hataylı Mehmet Yusuf Dayıoğulları SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde kadavradan gerçekleştirilen böbrek nakli ile on yıldan beri çektiği sıkıntılardan kurtuldu ve yeniden hayata tutundu.
Hatay’da 1969 yılında doğan, evli ve üç çocuk babası Dayıoğulları, en sık karşılaşılan kalıtsal böbrek hastalıklarından polikistik böbrek hastalığından (PKBH) SANKO Üniversitesi Hastanesinde yapılan kadavra böbrek nakli ile kurtuldu.
Yaşadığı PKBH’nın aileden gelen rahatsızlık olduğunu belirten Dayıoğulları, “Yakın akrabalarımdan üçü aynı rahatsızlığı yaşıyor. Yıllardır birçok hastaneye gittim ama hastalığımı için bir çare bulamadım. On yıldır bu hastalıkla mücadele ediyorum ve artık vücudum belirli tepkiler göstermeye başladı” dedi.
Rahatsızlığından SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi hekimleri ve personeli sayesinde kurtulduğunu kaydeden Dayıoğulları, “İyi ki bu hastaneyi tercih etmişim. Yeniden doğmuş gibiyim. Şu anda çok daha iyi hissediyorum, her geçen gün daha da iyiye gidiyorum” sözleriyle mutluluğunu dile getirdi.
Diyalize neden olabilir
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Nefrolog Doç. Dr. Mehtap Akdoğan, PKBH’nın tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini hatırlattı.
PKBH’nın, her iki böbrekte yer alan çok sayıda kistle kendini gösteren, karaciğer, pankreas gibi diğer organlarda da kistlere neden olabilecek genetik geçişli bir hastalıktır olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Akdoğan, hastalıkla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Başlıca iki farklı gende gelişen mutasyonlar bu hastalıktan sorumludur. PKBH tedavi edilmediğinde, hastaların çoğunda erken dönemde böbrek yetmezliği gelişmesine yol açar ve ortalama 60 yaşından önce böbrek nakli ya da diyaliz tedavisine neden olur.”
Hastaya gerçekleştirilen böbrek nakliyle sağlığına kavuştuğunu ifade eden Doç. Dr. Akdoğan, “Gerek kadavra gerekse canlı organ bağışları her an yeni bir yaşam kurtarıyor” ifadelerini kullandı.
Kadavra bağışı yeni bir umut oluyor
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Organ Nakil Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Yücel Yüksel ise “Hasta geldiğinde, PKBH ile mücadele ediyordu. Bu hastalık vücutta istemeyen durumlara açmıştı. Bağışlanan kadavra böbrekle hastamız şu an yeni bir hayata sağlıklı bir şekilde adım atıyor. Zaman geçtikçe kendini daha da iyi hissedecek” diye konuştu.
Kadavra bağışının organ nakli bekleyen hastalar için yeni bir umut olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yüksel, “Hastamızın yakın akrabalarında üç kişinin de bu hastalığa sahip olması, onların tedavisi için bir an önce çözüm bulmalarını gerektiriyor. Hastamızın durumunun iyi olması aynı hastalıkla mücadele eden herkes için de ayrı bir umut kaynağı oluyor” değerlendirmesini yaptı.
Kadavra bağışıyla rahatsızlıktan kurtuldu
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Organ Nakil Merkezi Cerrahı Dr. Öğr. Üyesi Kenan Demirbakan da kadavra bağışıyla hastanın on yıldır yaşadığı büyük sağlık sorunundan kurtulmasında rol oynadıkları için büyük mutluluk duyduğuna dikkat çekti.
“Yapılan tetkiklerin sonucunda hastamız açısından bir sorun çıkmayınca Organ Nakil ekibi olarak, hastanemizin tüm imkanlarını kullanarak kadavradan başarılı bir nakil ameliyatı daha gerçekleştirdik” diyen Dr. Öğr. Üyesi Demirbakan, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Ülkemizde organ bağışı oranları son derece düşük olduğundan listede bekleyen çoğu hastanın genel durumu, sıra beklerken kötüleşmekte ve bu da ameliyat sonrası erken dönem komplikasyonlara neden olabilmekte, hatta bazı hastalar sıra beklerken hayatlarını kaybetmektedir. Organ nakli birçok insanın hayatını kurtardığı gibi o kişinin yakınlarını da mutlu etmektedir.”
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İran ve Hizbullah'tan çok cepheli misilleme: ABD üsleri ve işgal hedefleri vuruldu

Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu

ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı

Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi

İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı

Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi

Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran ve Hizbullah'tan çok cepheli misilleme: ABD üsleri ve işgal hedefleri vuruldu

Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi