Tarih: 23.10.2024 01:05

Polonya, Almanya'dan savaş tazminatı istemeyecek

Facebook Twitter Linked-in

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, TVP Info'ya yaptığı açıklamada, "Tazminatlardan bahsetmiyoruz, yalnızca Almanların bize yaptıklarından dolayı ahlaki açıdan sorumlu hissettiklerini gösteren görünür bir işaretten bahsediyoruz." dedi.

Sikorski, Alman yetkililerin, Nazi işgalinin hâlâ hayatta olan tanıklarıyla ilgilenebileceğin ve bu olayların anısına Berlin'de bir anıt inşa edebileceğini söyledi.

Almanya'yla müttefik olduklarını söyleyen Sikorski, bu kapsamda Krulevets bölgesindeki Rus füzeleri ile Baltık'taki Rus denizaltıları püskürtmek için iki ülkenin birbirine ihtiyacının olduğunu söyledi.

15 Ekim'de Polonya Sejm'i (parlamentonun alt meclisi) Mareşali (Sözcüsü) Szymon Holownia, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Nazi işgali sırasında meydana gelen hasarlar için Almanya'nın tazminatı konusunun henüz kapanmadığını söylemişti.

1 Eylül 2022'de, cumhuriyeti 2015-2023 yılları arasında yöneten Hukuk ve Adalet Partisi'ne bağlı Polonyalı yetkililer, 1939-1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın saldırısı ve Alman işgali sonucu Polonya'nın uğradığı kayıplara ilişkin üç ciltlik bir rapor sundular.

Beyan edilen toplam miktar 6,2 trilyon zloti (yaklaşık 1,5 trilyon dolar) idi. Daha sonra Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Almanya'nın tazminat ödemesini talep eden bir nota imzaladı. Alman hükümeti, Polonya'nın 1953'te resmi olarak tazminat ödemekten vazgeçmesinden bu yana herhangi bir ödeme yapılmasına gerek olmadığını defalarca belirtti.

Yeni Polonya liderliği beyan edilen miktarda tazminat talep etmeyi reddetti ve Alman tarafını zararı telafi etmek için "yaratıcı bir çözüm" bulmaya davet etti. Başbakan Donald Tusk, 2 Temmuz'da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmelerin ardından, böyle bir jestin Berlin'in Avrupa Birliği'nin doğu sınırlarının güvenliğini güçlendirmeye yönelik projelere aktif katılımı olabileceğini söyledi. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —