• BIST 100

    10117,34%0,59
  • DOLAR

    34,87% 0,03
  • EURO

    36,70% 0,28
  • GRAM ALTIN

    3039,23% -0,21
  • Ç. ALTIN

    4895,09% 0,55

Postür bozukluğu nedir, tedavisi süreçleri nelerdir?

SAĞLIK 12.12.2024 14:25:54 0
Postür bozukluğu nedir, tedavisi süreçleri nelerdir?

Postür bozukluğu diğer adıyla duruş bozukluğu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, tablet veya telefon gibi teknolojiyi sık kullanan bireylerin baş postörü tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Postür bozukluğu olarak da adlandırılan duruş bozukluğu, hatalı duruş veya kas-iskelet yapısının bozulmasına bağlı olarak omurganın normal hizasının dışına çıkmasıdır. Bu duruş bozukluğu kamburluk, çökmüş bir görüntü, yuvarlak omuzlar veya öne doğru baş pozisyon şeklinde kendisini gösterir.

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, postür bozukluğuna neden olan durumlar, belirtileri, tedavi süreçleri ve destekleyici araçlar hakkında İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulunarak, postür bozukluğu omurganın normal hizasının dışına çıkması olduğunu kaydetti.

Postür bozukluğunun eskiden yaşlı bireylerde sık görüldüğünü belirten Bilben, son yıllarda tablet ve telefon kullanımı sıklaştığından postür bozukluğu çok genç yaşlarda göründüğünü hatta 6 ila 15 yaş arası çocuklarda bile görülmeye başlandığını vurguladı.

“Son 15 yılda duruş bozukluğu 6 ila 15 yaşlarda görülmeye başlandı”

Postür bozukluğuna sevk eden durumları dile getiren Bilben, “Postür bozukluğu, omurganın normal hizasının dışına çıkmasıdır. Buna bağlı olarak kişilerde kamburluk, bel düzleşmesi veya aşırı bir eğrilik, omuzların yuvarlak şeklinde öne doğru gelişi, baş önde postürün oluşu bunların hepsi postür bozukluğunu çıkardığı sorunlardır. Postür bozukluğu, eskiden ileri yaşlarda olan gruplarda kamburluk, baş postürü sık görülüyordu. Ancak son 15 yılda bu tür bozukluklar çok genç yaşlarda görülmeye başladı. 6 ila 15 yaş arası çocuklarda bile görülmeye başlandı. Görülmesinin sebebi ise sürekli bir tablet, telefon kullanımından dolayı postür bozukluğu artık hemen hemen her yaş grubunda görülüyor.” şeklinde aktardı.

Günlük yaşantıda bu tür bozukluğun bilinciyle hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bilben, “Bu tür bozukluklara karşı günlük hayatta öncelikle bunun bilincinde olunması gerekiyor. Hanımlar ev temizliği yaparken, kadın ve erkek için de aynı şekilde çalışma şartlar değerlendirdiğinde sürekli ben nasıl duruyorum acaba? Şu an çok mu eğildim? Bir telefona baktığımızda bir televizyona baktığımızda başım çok mu önde? Bu tarzda sorular kişi kendine sorduğu zaman bunun çok farkına varılır. Bu farkındalık oluştuğu sürece bu konuya da daha dikkat edilecektir.” ifadelerine yer verdi.

Bilben, postür bozukluğunun önüne geçmek için yapılması gerekenleri aktararak, “Öncelikle postür bozukluğundan kaynaklı bir sorun oluşmuşsa veya bir omurga sorunu oluşmuşsa tabii ki bir hekime veya fizyoterapiste başvurulmalıdır. Buna bağlı olarak size kişiye özel egzersizler verilir. Ancak bununla alakalı çok ciddi bir sorun yaşanmamış ama bunun önüne geçmek isteyen kişiler ise mutlaka birtakım egzersiz yapması gerekiyor. Özellikle sağlıklı kişilerin egzersiz yapması gerekiyor. Egzersizle beraber daha iyi durumda olanlar spor yapabilir ve mutlaka farkındalığı olması gerekiyor.” şeklinde ifade etti.

Duruş bozukluğuna meyilli risk gruplarını aktaran Bilben, “Risk grupları özellikle ağır işlerde çalışan gruplar var. Sürekli aynı hareketi yapmak zorunda olan işçi grubu var. Sürekli aynı pozisyonda çalışmak zorunluluğu olduğundan bu kişiler riskli gruba girmektedir. Bununla beraber tabii ki masa başı çalışanlar çok risk grubu içindedirler. Dolayısıyla bu gruplar postüre meyilli olabileceğinden çok dikkat etmeleri gerekiyor.” dedi.

“Masa çalışanları ofis ergonomisini araştırabilirler”

Destekleyici araçlara değinen Bilben, “Destekleyici araçlar kamburluk için ortez, dik durma korseleri, baş tutan boyunluk korseleri gibi destekler vücudu dik tutuyor ama önerdiğimiz yardımcı tedavidir. Bunun kaslarla yapılması lazım. Kas kuvveti güçlendirilerek bu sorunun çözülmesi daha kalıcı bir sonuç oluşturacaktır. Her ne kadar bazı durumlarda ortez yardımına da başvursak asıl amaç olayı kalıcı çözmektir. Buna bağlı olarak çeşitli özellikle masa başı çalışan grubun bir ofis düzenlemesi yapması gerekiyor. Bu da ergonominin işine giriyor. Ofis çalışanları ofis ergonomisini araştırabilirler. Bilgisayarın yüksekliğinden koltuğun oturuşu şekline, koltuktan masanın yüksekliğine kadar yeterince bilgi veriliyor. Son olarak, insanlar sürekli telefonla, bilgisayarla uğraşıyor. Dolayısıyla herkesin başı eğik durumdadır. Sürekli bir kamburluk durumu söz konusudur. Bunun önüne geçmelerini istiyoruz ve bunun farkına varmalarını istiyoruz. Sürekli başınız dik olsun, dik oturun, sağlıklı olun.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)


Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan Başbakanı Orban ile görüştü

Gazze'nin kuzeyindeki tek ortopedi doktoru şehit oldu

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına uyarısı

HÜDA PAR'dan BAE'ye iade edilen 3 Özbek Müslüman ile ilgili soru önergesi

Mardin’de 7 günlük toplantı ve gösteri yürüyüş yasağı

Adana'da asayiş uygulaması: 74 şahıs yakalandı

Öter: Mardin’de mısır ürünü rekoltesi 400 ila 500 bin tona kadar düştü

Hür Gençlik Adana'da "Gelin tanış olalım" etkinliği düzenleyecek

Brezilya, işgal saldırıları nedeniyle Şam'daki diplomatik misyonunu tahliye etti

Eczacılar: Türkiye'deki ilaç sıkıntısının sebebi, sabit kur uygulamasıdır

Gaziantep'te kaçak kazı yapan şahıs yakalandı

Hukukçu Çınar, rötarlı uçuşlarda yürürlüğe giren tazminat hakkını değerlendirdi

Şanlıurfa’da hastane personeline fiziki saldırı

Battalgazi Belediyesi’nden “Filistin” konferansı

Yeşilyurt Belediyesi kaba yem üretim tesisi kuracak

Gazze soykırımında şehit sayısı 44 bin 835’e yükseldi

MÜSİAD Batman Şubesi'nden asgari ücret ve devlet destekleri hakkında açıklama

Yetimler Vakfı, Gazze'de sıcak yemek dağıtımını sürdürüyor

Şahsın üzerinden uyuşturucu maddesi çıktı

İnşaatın temel kazısında bulunan tarihi kalıntılar taşındı

İstanbul’da 6 katlı boş bina çöktü

Hani Sakinleri: Su faturalarımız 3 katı geliyor

Postür bozukluğu nedir, tedavisi süreçleri nelerdir?

Siyonist bakan Ben Gvir, Batı Şeria'da kalıcı askeri kontrol noktaları kurulmasını istedi

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, şehrin otopark sorununa dikkat çekti

Dicle Üniversitesi yeni hastane projesi onaylandı

HAMAS, Afgan mülteci bakanına düzenlenen suikastı kınadı

DAİŞ'e yönelik "Gürz-29" operasyonu: 47 şüpheli yakalandı

Diyarbakır'da farklı suçlardan aranan 2 firari yakalandı

Güney Kore lideri, OHAL kararını savundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku