• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Postür bozukluğu nedir, tedavisi süreçleri nelerdir?

SAĞLIK 12.12.2024 14:25:54 0
Postür bozukluğu nedir, tedavisi süreçleri nelerdir?

Postür bozukluğu diğer adıyla duruş bozukluğu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, tablet veya telefon gibi teknolojiyi sık kullanan bireylerin baş postörü tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Postür bozukluğu olarak da adlandırılan duruş bozukluğu, hatalı duruş veya kas-iskelet yapısının bozulmasına bağlı olarak omurganın normal hizasının dışına çıkmasıdır. Bu duruş bozukluğu kamburluk, çökmüş bir görüntü, yuvarlak omuzlar veya öne doğru baş pozisyon şeklinde kendisini gösterir.

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, postür bozukluğuna neden olan durumlar, belirtileri, tedavi süreçleri ve destekleyici araçlar hakkında İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulunarak, postür bozukluğu omurganın normal hizasının dışına çıkması olduğunu kaydetti.

Postür bozukluğunun eskiden yaşlı bireylerde sık görüldüğünü belirten Bilben, son yıllarda tablet ve telefon kullanımı sıklaştığından postür bozukluğu çok genç yaşlarda göründüğünü hatta 6 ila 15 yaş arası çocuklarda bile görülmeye başlandığını vurguladı.

“Son 15 yılda duruş bozukluğu 6 ila 15 yaşlarda görülmeye başlandı”

Postür bozukluğuna sevk eden durumları dile getiren Bilben, “Postür bozukluğu, omurganın normal hizasının dışına çıkmasıdır. Buna bağlı olarak kişilerde kamburluk, bel düzleşmesi veya aşırı bir eğrilik, omuzların yuvarlak şeklinde öne doğru gelişi, baş önde postürün oluşu bunların hepsi postür bozukluğunu çıkardığı sorunlardır. Postür bozukluğu, eskiden ileri yaşlarda olan gruplarda kamburluk, baş postürü sık görülüyordu. Ancak son 15 yılda bu tür bozukluklar çok genç yaşlarda görülmeye başladı. 6 ila 15 yaş arası çocuklarda bile görülmeye başlandı. Görülmesinin sebebi ise sürekli bir tablet, telefon kullanımından dolayı postür bozukluğu artık hemen hemen her yaş grubunda görülüyor.” şeklinde aktardı.

Günlük yaşantıda bu tür bozukluğun bilinciyle hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bilben, “Bu tür bozukluklara karşı günlük hayatta öncelikle bunun bilincinde olunması gerekiyor. Hanımlar ev temizliği yaparken, kadın ve erkek için de aynı şekilde çalışma şartlar değerlendirdiğinde sürekli ben nasıl duruyorum acaba? Şu an çok mu eğildim? Bir telefona baktığımızda bir televizyona baktığımızda başım çok mu önde? Bu tarzda sorular kişi kendine sorduğu zaman bunun çok farkına varılır. Bu farkındalık oluştuğu sürece bu konuya da daha dikkat edilecektir.” ifadelerine yer verdi.

Bilben, postür bozukluğunun önüne geçmek için yapılması gerekenleri aktararak, “Öncelikle postür bozukluğundan kaynaklı bir sorun oluşmuşsa veya bir omurga sorunu oluşmuşsa tabii ki bir hekime veya fizyoterapiste başvurulmalıdır. Buna bağlı olarak size kişiye özel egzersizler verilir. Ancak bununla alakalı çok ciddi bir sorun yaşanmamış ama bunun önüne geçmek isteyen kişiler ise mutlaka birtakım egzersiz yapması gerekiyor. Özellikle sağlıklı kişilerin egzersiz yapması gerekiyor. Egzersizle beraber daha iyi durumda olanlar spor yapabilir ve mutlaka farkındalığı olması gerekiyor.” şeklinde ifade etti.

Duruş bozukluğuna meyilli risk gruplarını aktaran Bilben, “Risk grupları özellikle ağır işlerde çalışan gruplar var. Sürekli aynı hareketi yapmak zorunda olan işçi grubu var. Sürekli aynı pozisyonda çalışmak zorunluluğu olduğundan bu kişiler riskli gruba girmektedir. Bununla beraber tabii ki masa başı çalışanlar çok risk grubu içindedirler. Dolayısıyla bu gruplar postüre meyilli olabileceğinden çok dikkat etmeleri gerekiyor.” dedi.

“Masa çalışanları ofis ergonomisini araştırabilirler”

Destekleyici araçlara değinen Bilben, “Destekleyici araçlar kamburluk için ortez, dik durma korseleri, baş tutan boyunluk korseleri gibi destekler vücudu dik tutuyor ama önerdiğimiz yardımcı tedavidir. Bunun kaslarla yapılması lazım. Kas kuvveti güçlendirilerek bu sorunun çözülmesi daha kalıcı bir sonuç oluşturacaktır. Her ne kadar bazı durumlarda ortez yardımına da başvursak asıl amaç olayı kalıcı çözmektir. Buna bağlı olarak çeşitli özellikle masa başı çalışan grubun bir ofis düzenlemesi yapması gerekiyor. Bu da ergonominin işine giriyor. Ofis çalışanları ofis ergonomisini araştırabilirler. Bilgisayarın yüksekliğinden koltuğun oturuşu şekline, koltuktan masanın yüksekliğine kadar yeterince bilgi veriliyor. Son olarak, insanlar sürekli telefonla, bilgisayarla uğraşıyor. Dolayısıyla herkesin başı eğik durumdadır. Sürekli bir kamburluk durumu söz konusudur. Bunun önüne geçmelerini istiyoruz ve bunun farkına varmalarını istiyoruz. Sürekli başınız dik olsun, dik oturun, sağlıklı olun.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

7 ilde eş zamanlı DAİŞ operasyonu: 2 kişi tutuklandı

Siyonist vekil Waldiger: Gazze'de çocuklar dahil herkes ölmeli

Ankara'da sağlığa zararlı 40 ton ürünün satışı engellendi

Pezeşkiyan'dan Trump'a: Gazze'deki katliama sessiz kalan biri barıştan söz edemez

Bağdat zirvesi başladı: Gazze için somut adımlar bekleniyor

Altın fiyatlarındaki artış evlenmek isteyen gençleri zorluyor!

İşgalciler Batı Şeria'da ev baskınlarını sürdürüyor

HÜDA PAR'dan DEM'li belediyeye tepki: O yazılar yerlere değil yükseklere asılmalı

10 ilde 11 suç örgütüne operasyonu: 86 tutuklama

"Özgürlük" kılıfıyla sürgün: Trump'ın Gazze planı ve yeni Nekbe hazırlığı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç madde bağımlığına dikkat çekti: Vatandaşlar ‘evlatlarımızı kurtarın’ diyor!

Kayseri'de sosyal medya dolandırıcılığı: 3,5 milyon liralık vurgun

Antalya, Diyarbakır ve Kayseri'de yeni mahkemeler kuruldu

Kuvvetli rüzgâr ve yağış nedeniyle BUDO'nun 8 seferi iptal edildi

Marmara ve Batı Karadeniz'de kuvvetli yağış ve fırtına bekleniyor

7 Avrupa ülkesinden ortak açıklama: Gazze'deki insanlık dramı karşısında sessiz kalmayacağız

UNICEF: israil Gazze’de 2 günde 45 çocuğu öldürdü

Şiddetli bombardıman altındaki Gazze'nin kuzeyinde sistematik yıkım başladı

Trump'tan yeni sürgün planı: 1 milyon Gazzeli Libya'ya gönderilecek

Siyonist rejim Gazze'nin tamamını işgal için harekete geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 7 üniversiteye yeni rektör atandı

Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile Ağrı'da program gerçekleştirildi

Rusya: Donetsk'te 6 yerleşim birimini ele geçirdik

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Geleceğin umudunu inşa etmek için çalışıyoruz

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Kumluca’da vatandaşın sorunlarını dinledi

AB ülkeleri, Suriye gündemiyle toplanıyor

Mardin Valisi Akkoyun, kurban vekâletini Gazze’ye verdi

Arnavutluk'ta düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi sona erdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ