• BIST 100

    10080,30%1,33
  • DOLAR

    39,82% 0,04
  • EURO

    46,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4278,83% 1,21
  • Ç. ALTIN

    6852,92% 3,13

Postür bozukluğu nedir, tedavisi süreçleri nelerdir?

12 Aralık 2024, Perşembe 02:25
12 Aralık 2024, Perşembe 02:25
Postür bozukluğu nedir, tedavisi süreçleri nelerdir?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Postür bozukluğu diğer adıyla duruş bozukluğu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, tablet veya telefon gibi teknolojiyi sık kullanan bireylerin baş postörü tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Postür bozukluğu olarak da adlandırılan duruş bozukluğu, hatalı duruş veya kas-iskelet yapısının bozulmasına bağlı olarak omurganın normal hizasının dışına çıkmasıdır. Bu duruş bozukluğu kamburluk, çökmüş bir görüntü, yuvarlak omuzlar veya öne doğru baş pozisyon şeklinde kendisini gösterir.

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, postür bozukluğuna neden olan durumlar, belirtileri, tedavi süreçleri ve destekleyici araçlar hakkında İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulunarak, postür bozukluğu omurganın normal hizasının dışına çıkması olduğunu kaydetti.

Postür bozukluğunun eskiden yaşlı bireylerde sık görüldüğünü belirten Bilben, son yıllarda tablet ve telefon kullanımı sıklaştığından postür bozukluğu çok genç yaşlarda göründüğünü hatta 6 ila 15 yaş arası çocuklarda bile görülmeye başlandığını vurguladı.

“Son 15 yılda duruş bozukluğu 6 ila 15 yaşlarda görülmeye başlandı”

Postür bozukluğuna sevk eden durumları dile getiren Bilben, “Postür bozukluğu, omurganın normal hizasının dışına çıkmasıdır. Buna bağlı olarak kişilerde kamburluk, bel düzleşmesi veya aşırı bir eğrilik, omuzların yuvarlak şeklinde öne doğru gelişi, baş önde postürün oluşu bunların hepsi postür bozukluğunu çıkardığı sorunlardır. Postür bozukluğu, eskiden ileri yaşlarda olan gruplarda kamburluk, baş postürü sık görülüyordu. Ancak son 15 yılda bu tür bozukluklar çok genç yaşlarda görülmeye başladı. 6 ila 15 yaş arası çocuklarda bile görülmeye başlandı. Görülmesinin sebebi ise sürekli bir tablet, telefon kullanımından dolayı postür bozukluğu artık hemen hemen her yaş grubunda görülüyor.” şeklinde aktardı.

Günlük yaşantıda bu tür bozukluğun bilinciyle hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bilben, “Bu tür bozukluklara karşı günlük hayatta öncelikle bunun bilincinde olunması gerekiyor. Hanımlar ev temizliği yaparken, kadın ve erkek için de aynı şekilde çalışma şartlar değerlendirdiğinde sürekli ben nasıl duruyorum acaba? Şu an çok mu eğildim? Bir telefona baktığımızda bir televizyona baktığımızda başım çok mu önde? Bu tarzda sorular kişi kendine sorduğu zaman bunun çok farkına varılır. Bu farkındalık oluştuğu sürece bu konuya da daha dikkat edilecektir.” ifadelerine yer verdi.

Bilben, postür bozukluğunun önüne geçmek için yapılması gerekenleri aktararak, “Öncelikle postür bozukluğundan kaynaklı bir sorun oluşmuşsa veya bir omurga sorunu oluşmuşsa tabii ki bir hekime veya fizyoterapiste başvurulmalıdır. Buna bağlı olarak size kişiye özel egzersizler verilir. Ancak bununla alakalı çok ciddi bir sorun yaşanmamış ama bunun önüne geçmek isteyen kişiler ise mutlaka birtakım egzersiz yapması gerekiyor. Özellikle sağlıklı kişilerin egzersiz yapması gerekiyor. Egzersizle beraber daha iyi durumda olanlar spor yapabilir ve mutlaka farkındalığı olması gerekiyor.” şeklinde ifade etti.

Duruş bozukluğuna meyilli risk gruplarını aktaran Bilben, “Risk grupları özellikle ağır işlerde çalışan gruplar var. Sürekli aynı hareketi yapmak zorunda olan işçi grubu var. Sürekli aynı pozisyonda çalışmak zorunluluğu olduğundan bu kişiler riskli gruba girmektedir. Bununla beraber tabii ki masa başı çalışanlar çok risk grubu içindedirler. Dolayısıyla bu gruplar postüre meyilli olabileceğinden çok dikkat etmeleri gerekiyor.” dedi.

“Masa çalışanları ofis ergonomisini araştırabilirler”

Destekleyici araçlara değinen Bilben, “Destekleyici araçlar kamburluk için ortez, dik durma korseleri, baş tutan boyunluk korseleri gibi destekler vücudu dik tutuyor ama önerdiğimiz yardımcı tedavidir. Bunun kaslarla yapılması lazım. Kas kuvveti güçlendirilerek bu sorunun çözülmesi daha kalıcı bir sonuç oluşturacaktır. Her ne kadar bazı durumlarda ortez yardımına da başvursak asıl amaç olayı kalıcı çözmektir. Buna bağlı olarak çeşitli özellikle masa başı çalışan grubun bir ofis düzenlemesi yapması gerekiyor. Bu da ergonominin işine giriyor. Ofis çalışanları ofis ergonomisini araştırabilirler. Bilgisayarın yüksekliğinden koltuğun oturuşu şekline, koltuktan masanın yüksekliğine kadar yeterince bilgi veriliyor. Son olarak, insanlar sürekli telefonla, bilgisayarla uğraşıyor. Dolayısıyla herkesin başı eğik durumdadır. Sürekli bir kamburluk durumu söz konusudur. Bunun önüne geçmelerini istiyoruz ve bunun farkına varmalarını istiyoruz. Sürekli başınız dik olsun, dik oturun, sağlıklı olun.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

İşgalin bugünkü saldırılarında en az 100 Gazzeli şehit düştü

Dışişleri Sözcüsü: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırması "olumlu"

RTÜK Başkanı Şahin: Uyarıyoruz: Kimsenin bu ülkenin inancına hakaret etmesine izin vermeyeceğiz!

Doğalgaza Dev Zam: Konutlara %24,6 Artış!

Hatay, İzmir ve Manisa'daki yangınlar kısmen kontrol altında; soğutma çalışmaları sürüyor

Putin ve Macron, 3 yıl sonra ilk kez telefonda görüştü

Mardin’de iki araç çarpıştı: 5 yaralı

Malatya Valisi Yavuz: Bir halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anlaşıldığı kadarıyla düşeni yemek bir CHP geleneği

Hazreti Muhammed'e hakaret Taksim Camii’nde protesto edildi

Gitgide artan unutkanlığa dikkat!

İzmir’de ‘yolsuzluk’ operasyonunda Soyer dahil 126 kişi gözaltına alındı

HAMAS: Gazze'deki çocuklar arasında menenjit salgını yeni bir felakete işaret ediyor

Belediye Başkanı Taşkın: Peygamberimize dil uzatanları şiddetle lanetliyoruz

İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 116 şehit, 463 yaralı

Şanlıurfa'da gıda denetimi: Son kullanma tarihi geçmiş ürünlere el konuldu

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Bu kirli zihniyetin adı özgürlük değil, alçaklıktır!

Şanlıurfa'da elektrik kesintisi: Birçok ilçe saatlerce elektriksiz kalacak!

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Emeklilerin projelere ulaşımı ücretsiz olmalı

Keçeciliğin son nefesi: Asırlık meslek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda trafik kazası: 2 yaralı

Hububat alım ödemeleri başladı

Buğday hasadı devam ediyor: Çiftçi memnun

HÜDA PAR'dan orman yangınları mesajı: Ciğerlerimiz yanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır

İzmir'de çıkan yangın sanayiye sıçradı: Onlarca araç hurdaya döndü

Malatya'da şifa arayanlar dağları gezerek kantaron topluyor

Ağrı'nın ekonomisine katkı sunacak AVM temeli atıldı

Batman'daki STK'lar: İfade özgürlüğü kılıfıyla değerlerimize saldırıyorlar

Palu’da hububat hasadı başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalin bugünkü saldırılarında en az 100 Gazzeli şehit düştü

Dışişleri Sözcüsü: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırması "olumlu"

RTÜK Başkanı Şahin: Uyarıyoruz: Kimsenin bu ülkenin inancına hakaret etmesine izin vermeyeceğiz!

Doğalgaza Dev Zam: Konutlara %24,6 Artış!

Hatay, İzmir ve Manisa'daki yangınlar kısmen kontrol altında; soğutma çalışmaları sürüyor

Putin ve Macron, 3 yıl sonra ilk kez telefonda görüştü

Mardin’de iki araç çarpıştı: 5 yaralı