• BIST 100

    14028,47%0,14
  • DOLAR

    42,96% 0,07
  • EURO

    50,47% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5949,65% -0,71
  • Ç. ALTIN

    9950,07% 0,00

Postür bozukluğu nedir, tedavisi süreçleri nelerdir?

12 Aralık 2024, Perşembe 14:25
12 Aralık 2024, Perşembe 14:25
Postür bozukluğu nedir, tedavisi süreçleri nelerdir?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Postür bozukluğu diğer adıyla duruş bozukluğu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, tablet veya telefon gibi teknolojiyi sık kullanan bireylerin baş postörü tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Postür bozukluğu olarak da adlandırılan duruş bozukluğu, hatalı duruş veya kas-iskelet yapısının bozulmasına bağlı olarak omurganın normal hizasının dışına çıkmasıdır. Bu duruş bozukluğu kamburluk, çökmüş bir görüntü, yuvarlak omuzlar veya öne doğru baş pozisyon şeklinde kendisini gösterir.

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, postür bozukluğuna neden olan durumlar, belirtileri, tedavi süreçleri ve destekleyici araçlar hakkında İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulunarak, postür bozukluğu omurganın normal hizasının dışına çıkması olduğunu kaydetti.

Postür bozukluğunun eskiden yaşlı bireylerde sık görüldüğünü belirten Bilben, son yıllarda tablet ve telefon kullanımı sıklaştığından postür bozukluğu çok genç yaşlarda göründüğünü hatta 6 ila 15 yaş arası çocuklarda bile görülmeye başlandığını vurguladı.

“Son 15 yılda duruş bozukluğu 6 ila 15 yaşlarda görülmeye başlandı”

Postür bozukluğuna sevk eden durumları dile getiren Bilben, “Postür bozukluğu, omurganın normal hizasının dışına çıkmasıdır. Buna bağlı olarak kişilerde kamburluk, bel düzleşmesi veya aşırı bir eğrilik, omuzların yuvarlak şeklinde öne doğru gelişi, baş önde postürün oluşu bunların hepsi postür bozukluğunu çıkardığı sorunlardır. Postür bozukluğu, eskiden ileri yaşlarda olan gruplarda kamburluk, baş postürü sık görülüyordu. Ancak son 15 yılda bu tür bozukluklar çok genç yaşlarda görülmeye başladı. 6 ila 15 yaş arası çocuklarda bile görülmeye başlandı. Görülmesinin sebebi ise sürekli bir tablet, telefon kullanımından dolayı postür bozukluğu artık hemen hemen her yaş grubunda görülüyor.” şeklinde aktardı.

Günlük yaşantıda bu tür bozukluğun bilinciyle hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Bilben, “Bu tür bozukluklara karşı günlük hayatta öncelikle bunun bilincinde olunması gerekiyor. Hanımlar ev temizliği yaparken, kadın ve erkek için de aynı şekilde çalışma şartlar değerlendirdiğinde sürekli ben nasıl duruyorum acaba? Şu an çok mu eğildim? Bir telefona baktığımızda bir televizyona baktığımızda başım çok mu önde? Bu tarzda sorular kişi kendine sorduğu zaman bunun çok farkına varılır. Bu farkındalık oluştuğu sürece bu konuya da daha dikkat edilecektir.” ifadelerine yer verdi.

Bilben, postür bozukluğunun önüne geçmek için yapılması gerekenleri aktararak, “Öncelikle postür bozukluğundan kaynaklı bir sorun oluşmuşsa veya bir omurga sorunu oluşmuşsa tabii ki bir hekime veya fizyoterapiste başvurulmalıdır. Buna bağlı olarak size kişiye özel egzersizler verilir. Ancak bununla alakalı çok ciddi bir sorun yaşanmamış ama bunun önüne geçmek isteyen kişiler ise mutlaka birtakım egzersiz yapması gerekiyor. Özellikle sağlıklı kişilerin egzersiz yapması gerekiyor. Egzersizle beraber daha iyi durumda olanlar spor yapabilir ve mutlaka farkındalığı olması gerekiyor.” şeklinde ifade etti.

Duruş bozukluğuna meyilli risk gruplarını aktaran Bilben, “Risk grupları özellikle ağır işlerde çalışan gruplar var. Sürekli aynı hareketi yapmak zorunda olan işçi grubu var. Sürekli aynı pozisyonda çalışmak zorunluluğu olduğundan bu kişiler riskli gruba girmektedir. Bununla beraber tabii ki masa başı çalışanlar çok risk grubu içindedirler. Dolayısıyla bu gruplar postüre meyilli olabileceğinden çok dikkat etmeleri gerekiyor.” dedi.

“Masa çalışanları ofis ergonomisini araştırabilirler”

Destekleyici araçlara değinen Bilben, “Destekleyici araçlar kamburluk için ortez, dik durma korseleri, baş tutan boyunluk korseleri gibi destekler vücudu dik tutuyor ama önerdiğimiz yardımcı tedavidir. Bunun kaslarla yapılması lazım. Kas kuvveti güçlendirilerek bu sorunun çözülmesi daha kalıcı bir sonuç oluşturacaktır. Her ne kadar bazı durumlarda ortez yardımına da başvursak asıl amaç olayı kalıcı çözmektir. Buna bağlı olarak çeşitli özellikle masa başı çalışan grubun bir ofis düzenlemesi yapması gerekiyor. Bu da ergonominin işine giriyor. Ofis çalışanları ofis ergonomisini araştırabilirler. Bilgisayarın yüksekliğinden koltuğun oturuşu şekline, koltuktan masanın yüksekliğine kadar yeterince bilgi veriliyor. Son olarak, insanlar sürekli telefonla, bilgisayarla uğraşıyor. Dolayısıyla herkesin başı eğik durumdadır. Sürekli bir kamburluk durumu söz konusudur. Bunun önüne geçmelerini istiyoruz ve bunun farkına varmalarını istiyoruz. Sürekli başınız dik olsun, dik oturun, sağlıklı olun.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Bursa'da kar sevinci: Şehir merkezi beyaza büründü

İdari para cezaları yüzde 25,49 artırıldı

Galata Kulesi’ne Filistin kefiyesi asıldı

Malatya 2 günün ardından tekrar beyaza büründü

SGK muayene ve reçete katılım paylarına zam

Evrende eşi nadir görülen olay: Üç aktif kara delik aynı sistemde

TÜİK: İhracat yüzde 1,3, ithalat yüzde 2,6 arttı

Şanlıurfa’da faili meçhul hırsızlık aydınlatıldı

Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor

Brent petrol 61,20 dolardan işlem görüyor

Yapay zekâ MS’te çığır açtı: Hastalığın iki yeni alt türü keşfedildi

Gaziantep Diyanet Sen Şube Başkanı Göral: Yılbaşı kültürel yozlaşmanın en büyük göstergesidir

Şanlıurfa’da kaçak sağlık hizmetine jandarma operasyonu

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu

Batman'da özel gereksinlilere genel anesteziyle diş tedavisi

221 milyon 150 bin liralık zirai don desteği bugün hesaplara aktarılıyor

Kar yağışı nedeniyle 6 ilde elektrik arıza çalışmaları sürüyor

Batman'da kanserle mücadelede yeni dönem

Şanlıurfa’da hamur makinesine kolu sıkışan çocuk kurtarıldı

Türkiye’nin ihracatı kasımda 22,5 milyar doları aştı

Şantiyelerde dijital dönem başlıyor

Batman'da asgari ücret zammı sonrası fahiş fiyat denetimleri sıkılaştırıldı

Ulaşım sorunu yaşayan esnaftan yaya geçidi talebi

Diyarbakır için beklenen kar yağışı başladı

Güzel ahlak açık kürsüde anlatıldı

Gazze'de ticarete yeni kuşatma: Özel sektör işgal dayatmasını reddetti

BESO Başkanı Çiftçi: 2026 esnaf yılı olsun

İTTİHADUL ULEMA: İzzetle şehadeti seçen çağın iman neferleri

Kıymetli maden aracı kuruluşlarının ithalatına yeni düzenleme

Batman Valiliğinden kar lastiği ve trafik uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa'da kar sevinci: Şehir merkezi beyaza büründü

İdari para cezaları yüzde 25,49 artırıldı

Galata Kulesi’ne Filistin kefiyesi asıldı

Malatya 2 günün ardından tekrar beyaza büründü

SGK muayene ve reçete katılım paylarına zam

Evrende eşi nadir görülen olay: Üç aktif kara delik aynı sistemde

TÜİK: İhracat yüzde 1,3, ithalat yüzde 2,6 arttı