• BIST 100

    10955,00%0,37
  • DOLAR

    42,09% 0,01
  • EURO

    48,34% -0,02
  • GRAM ALTIN

    5381,28% 0,97
  • Ç. ALTIN

    8843,52% 0,23

Prematüre bebeklerde ROP muayenesine dikkat

02 Mart 2024, Cumartesi 11:30
02 Mart 2024, Cumartesi 11:30
Prematüre bebeklerde ROP muayenesine dikkat
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Prematüre bebeklerde ROP muayenesine dikkat

Vaktinden erken doğan bebeklerin karşılaştıkları en önemli göz sorununun ’prematüre retinopatisi’ yani ROP olduğunu belirten Dr. Dilbade Yıldız Ekinci, ROP’un erken doğan bebeklerin gözlerinde gelişebilen ve görmeyi tehdit eden önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları ek binasında Göz Doktoru olarak görev yapan Dr. Dilbade Yıldız Ekinci, prematüre retinopatisinin (ROP) erken doğan bebeklerin retinalarındaki kan damarlarının anormal geliştiği bir hastalık olduğunu ve körlükle sonuçlanabileceğini söyledi.
Prematüre bebeklerin zamanında ve düzenli göz muayenelerinin mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çeken Ekinci, “Prematüre retinopatisi (ROP) dediğimiz; erken doğan bebekleri etkileyen ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı körlük yapabilen ciddi bir hastalıktır. Eğer bebek doğduktan sonra 4. haftasında muayeneye getirilirse biz muayene sonucumuza göre eğer ağır bir hastalık tespit edersek tedavi uyguluyoruz. İki şekilde tedavimiz var. Biri lazer diğeri ise göz içi enjeksiyon. Genellikle başarı oranı yüzde 90’ın üzerinde birçok bebekte biz körlüğü bu şekilde zamanında muayene ve tedaviyle engelleyebilmekteyiz” dedi.
ROP tedavisi olan bebeklerde özellikle gözde retina damar gelişiminin çok önemli bir husus olduğunu değinen Ekinci, “Çünkü birçok bebekte damar gelişimi zayıf kalıp tekrar hastalığın nüksüne sebep olabilmekte. Bunu tespit edebilmek için son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde bazı merkezlerde göz anjiyografisi kullanılmakta. Anjiyografiyi biz genel anestezi altında uygulamaktayız. Damardan boyalı bir madde vererek gözün arkasındaki damarların gelişimini tespit etmekteyiz. Anjiyo sonucuna göre tedavi kararımızı veriyoruz. Bebekte eğer damar gelişimi eksikse veya damarlarda bizim gözümüzle göremediğimiz sızıntılar varsa lazer tedavisiyle bebeğin gözünü emniyete almış oluyoruz” diye konuştu.
Daha önce Diyarbakır’da bu sorunu tespit ettikleri bebekleri İstanbul ya da Ankara’ya sevk etmek durumunda kaldıklarını, şimdi ise cihazın olmasıyla hastaları il dışına göndermeye gerek duymadan tedavi ettiklerini ifade eden Ekinci, “Son birkaç aydır artık bizim merkezimizde de cihaz var. Bebeklerimizi il dışına göndermeden görüntülerini çekip tedavilerini yapabilmekteyiz. Anjiyo cihazının bir diğer güzel yanı sadece ROP değil, diğer retina hastalıklarında da kullanabiliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Son olarak ailelere uyarıda bulunan Ekinci, “Tüm prematüre doğan bebeklere herhangi bir randevu talep etmeden doğumdan sonraki 4. haftada muayenelerini yapmaktayız. Aileler mutlaka bebeklerini kontrole getirsinler. Bazı ailelerde ‘büyüyünce geçer, götürmeyeyim’ gibi bir eğilim olabiliyor. Sakın böyle bir eğilime girmesinler. Bebek doğduktan sonra en geç 4. haftada muayene olursa görme kabiliyetini kazanabiliyor. Eğer hastalık varsa biz onu zamanında tanı koyarak tedavi ediyoruz. Böylelikle çocuğun görmesine yardımcı olabiliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Adıyaman merkezli silah kaçakçılığı operasyonu: 28 şüpheli yakalandı

60 yaşında Kur'an-ı Kerim'i, 88 yaşında ise okuma-yazmayı öğrenerek herkese örnek oldu

YouTube, siyonistlerni Filistin'deki insan hakları ihlallerini ifşa eden videoları kaldırdı

Rusya'dan nükleer füze testi

Sındırgı “Afet bölgesi” ilan edildi

İnsani yardım kuruluşları Gazze gündemiyle Ankara’da toplandı

ABD, Pasifik’te bir tekneyi daha vurdu: 2 ölü

BESO’dan Esnafa Özel Ford Araç Kampanyası

Yemen'in güneyinde otobüs ile minibüs çarpıştı: 34 ölü

DMM: “SGK 65 yaş üzeri böbrek kanseri hastalarına ilaç vermiyor” iddiası gerçeği yansıtmıyor

Filipinler'de helikopter kazası: 6 ölü

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: "Hac ibadeti, Müslümanlara ümmet şuuru kazandırmaktadır

Filipinler'de Kalmaegi Tayfunu'ndan ölenlerin sayısı 85'e yükseldi

AKİB’in Ekim ayı ihracatı 1 milyar 450 milyon doları aştı

Mardin'de düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan 24 kişiden 16’sı tutuklandı

Batı Afrika bloğu, Trump'ın "Hristiyan katliamı" iddialarının ardından Nijerya'ya dayanışma gösterdi

Dr. Nesibe Büşra Organ bağışı, ölümden sonra yaşamı sürdürmenin en güzel yolu

Öztürk: Zincir marketlerde son kullanma tarihi geçmiş ürünler hakkında şikayetler alıyoruz

Gazze’de şehit sayısı 68 bin 875’e yükseldi

Battalgazi'de yatırım turu: Meclis üyeleri projeleri yerinde gördü

Batman'da gastronomi festivali başladı

Papa 14'üncü Leo Bursa'ya geliyor

Dicle Elektrik’ten 5 bin kadın ve çocuğa enerji tasarrufu eğitimi

Bingöl’de yeni mahalle kuruldu: Esentepe Mahallesi resmen onaylandı

Türkiye’den Bosna Hersek’e başsağlığı

Maduro: “Emperyalizme boyun eğmeyeceğiz. ABD saldırırsa silahlı direnişe geçeriz”

Siirt’te bağımlılıkla mücadele il koordinasyon kurulu toplantısı gerçekleştirildi

Sudanlı Gazeteci Ruzayki: 2 günde 4 binden fazla kişi öldürüldü

Ünlü Sanatçı Rewşan, Real Konak Hotel’de Ağırlandı

Bosna Hersek’te huzurevinde yangın: En az 11 ölü, 30’dan fazla yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adıyaman merkezli silah kaçakçılığı operasyonu: 28 şüpheli yakalandı

60 yaşında Kur'an-ı Kerim'i, 88 yaşında ise okuma-yazmayı öğrenerek herkese örnek oldu

YouTube, siyonistlerni Filistin'deki insan hakları ihlallerini ifşa eden videoları kaldırdı

Rusya'dan nükleer füze testi

Sındırgı “Afet bölgesi” ilan edildi

İnsani yardım kuruluşları Gazze gündemiyle Ankara’da toplandı

ABD, Pasifik’te bir tekneyi daha vurdu: 2 ölü