• BIST 100

    16799,77%0,62
  • DOLAR

    43,51% 0,06
  • EURO

    51,45% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7042,80% 1,95
  • Ç. ALTIN

    12002,65% 1,83

Prematüre bebeklerde ROP muayenesine dikkat

02 Mart 2024, Cumartesi 11:30
02 Mart 2024, Cumartesi 11:30
Prematüre bebeklerde ROP muayenesine dikkat
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Prematüre bebeklerde ROP muayenesine dikkat

Vaktinden erken doğan bebeklerin karşılaştıkları en önemli göz sorununun ’prematüre retinopatisi’ yani ROP olduğunu belirten Dr. Dilbade Yıldız Ekinci, ROP’un erken doğan bebeklerin gözlerinde gelişebilen ve görmeyi tehdit eden önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları ek binasında Göz Doktoru olarak görev yapan Dr. Dilbade Yıldız Ekinci, prematüre retinopatisinin (ROP) erken doğan bebeklerin retinalarındaki kan damarlarının anormal geliştiği bir hastalık olduğunu ve körlükle sonuçlanabileceğini söyledi.
Prematüre bebeklerin zamanında ve düzenli göz muayenelerinin mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çeken Ekinci, “Prematüre retinopatisi (ROP) dediğimiz; erken doğan bebekleri etkileyen ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı körlük yapabilen ciddi bir hastalıktır. Eğer bebek doğduktan sonra 4. haftasında muayeneye getirilirse biz muayene sonucumuza göre eğer ağır bir hastalık tespit edersek tedavi uyguluyoruz. İki şekilde tedavimiz var. Biri lazer diğeri ise göz içi enjeksiyon. Genellikle başarı oranı yüzde 90’ın üzerinde birçok bebekte biz körlüğü bu şekilde zamanında muayene ve tedaviyle engelleyebilmekteyiz” dedi.
ROP tedavisi olan bebeklerde özellikle gözde retina damar gelişiminin çok önemli bir husus olduğunu değinen Ekinci, “Çünkü birçok bebekte damar gelişimi zayıf kalıp tekrar hastalığın nüksüne sebep olabilmekte. Bunu tespit edebilmek için son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde bazı merkezlerde göz anjiyografisi kullanılmakta. Anjiyografiyi biz genel anestezi altında uygulamaktayız. Damardan boyalı bir madde vererek gözün arkasındaki damarların gelişimini tespit etmekteyiz. Anjiyo sonucuna göre tedavi kararımızı veriyoruz. Bebekte eğer damar gelişimi eksikse veya damarlarda bizim gözümüzle göremediğimiz sızıntılar varsa lazer tedavisiyle bebeğin gözünü emniyete almış oluyoruz” diye konuştu.
Daha önce Diyarbakır’da bu sorunu tespit ettikleri bebekleri İstanbul ya da Ankara’ya sevk etmek durumunda kaldıklarını, şimdi ise cihazın olmasıyla hastaları il dışına göndermeye gerek duymadan tedavi ettiklerini ifade eden Ekinci, “Son birkaç aydır artık bizim merkezimizde de cihaz var. Bebeklerimizi il dışına göndermeden görüntülerini çekip tedavilerini yapabilmekteyiz. Anjiyo cihazının bir diğer güzel yanı sadece ROP değil, diğer retina hastalıklarında da kullanabiliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Son olarak ailelere uyarıda bulunan Ekinci, “Tüm prematüre doğan bebeklere herhangi bir randevu talep etmeden doğumdan sonraki 4. haftada muayenelerini yapmaktayız. Aileler mutlaka bebeklerini kontrole getirsinler. Bazı ailelerde ‘büyüyünce geçer, götürmeyeyim’ gibi bir eğilim olabiliyor. Sakın böyle bir eğilime girmesinler. Bebek doğduktan sonra en geç 4. haftada muayene olursa görme kabiliyetini kazanabiliyor. Eğer hastalık varsa biz onu zamanında tanı koyarak tedavi ediyoruz. Böylelikle çocuğun görmesine yardımcı olabiliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Siirt’te asfalt ve yol bakım çalışmaları aralıksız sürüyor

Filistin eylemlerinde yargılananlar konuştu: Yargı sindirme aracı olarak kullanılıyor

Rusya ve Ukrayna, ABD arabuluculuğunda Abu Dabi'de 2. tur görüşmelere başladı.

Güney Koreli Minwoo Adana’da Müslüman oldu

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: 6 Şubat'ın acısı ve kayıplarımız hâlâ yüreğimizde

Vali Akkoyun: Ocak ayında narkotik suçlarla mücadele kapsamında 68 operasyon düzenledik

Avrupa'nın en büyük hazır giyim fuarı 9'uncu kez kapılarını açtı

Batman'da bağımlılıkla mücadele komisyonu toplantısı yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mısır'da havalimanında Sisi tarafından karşılandı

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Güneş: Seçmeli derslerde halkın talebi esas olmalı

Adana'nın Sarıçam ilçesinde vatandaşlardan trafiğe nefes olacak talep

Ameliyat sırasında depreme yakalandılar, hastaneyi terk etmeyip hastayı korudular

Şanlıurfa’da kuyumcu soygununda 6 şüpheli yakalandı

Umre yolcuları Ağrı’dan kutsal topraklara uğurlandı

Şanlıurfa’da SSK Caddesi 5 gün trafiğe kapanacak

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Özyaramış: Epstein dosyaları küresel elitlere verilen bir mesajdır

Malatya'da Kanalboyu ve Orduzu’da temizlik çalışması

Doç. Dr. Ocak: Kanser kader değildir, temel alışkanlık riski azaltıyor

Siyonist rejimin son saldırılarında 21 Filistinli şehit oldu: Şehit sayısı 71 bin 824’e yükseldi

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: "En büyük başarı çalışmak ve işini iyi yapmaktır"

Batı taklitçilerinin idama götürdüğü şehid: İskilipli Atıf Hoca

Vatandaş selden etkilenen mezarları kendisi onarıyor

İskilipli Atıf Hoca şehadetinin 100. yıldönümünde anıldı

Mersin genelinde denetim: 502 aranan şahıs yakalandı

Batman'da Kuyumcu Kent projesi hayata geçiyor

Öğrenci yurtlarında kitap okuma etkinlikleri sürüyor

Batman'da sağlık hizmetleri sivil toplumla görüşüldü

Kanserle Savaş Derneği Başkanı Ecemiş: Günlük alışkanlıklar kanser riskini yüzde 30-40 artırıyor

Batman'da kapalı alanlarda sigara denetimleri sürüyor

Batman'ın ilçelerinde bağımlılıkla mücadele eğitimleri tamamlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt’te asfalt ve yol bakım çalışmaları aralıksız sürüyor

Filistin eylemlerinde yargılananlar konuştu: Yargı sindirme aracı olarak kullanılıyor

Rusya ve Ukrayna, ABD arabuluculuğunda Abu Dabi'de 2. tur görüşmelere başladı.

Güney Koreli Minwoo Adana’da Müslüman oldu

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: 6 Şubat'ın acısı ve kayıplarımız hâlâ yüreğimizde

Vali Akkoyun: Ocak ayında narkotik suçlarla mücadele kapsamında 68 operasyon düzenledik

Avrupa'nın en büyük hazır giyim fuarı 9'uncu kez kapılarını açtı