• BIST 100

    9445,73%0,23
  • DOLAR

    38,09% 0,17
  • EURO

    43,21% 0,02
  • GRAM ALTIN

    3947,74% 0,55
  • Ç. ALTIN

    6370,03% 0,71

Prof. Dr. Akpolat: Şaşılıkta erken tedavi çok önemli

SAĞLIK 17.02.2025 11:57:22 0
Prof. Dr. Akpolat: Şaşılıkta erken tedavi çok önemli

Doğuştan şaşılığa erken müdahale edilmediğinde göz tembelliğinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Serpil Yazgan Akpolat, "Çocuklarda erken tedavi çok önemli ancak 8 yaşından sonra göz tembelliğinin tedavisi yok" dedi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Yazgan Akpolat, göz şaşılığı nedir, sonradan şaşılık meydana gelir mi, gelirse nereden kaynaklıdır, doğuştan veya sonradan meydana gelen şaşılıkta ilk önce ne yapılmalıdır, şaşılığın tedavisi var mıdır, her şaşılık için ameliyat gerekli mi, tedaviden sonra nelere dikkat edilmesi gerekir gibi İLKHA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Şaşılığın çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde farklı nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirten Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serpil Yazgan Akpolat, tedavide erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.

"Şaşılık grubunun yaklaşık yüzde 70'ini pediatrik yaş grubu oluşturuyor"

Prof. Dr. Serpil Yazgan Akpolat, şaşılığı çocukluk çağında ve edinsel (sonradan kazanılmış) şaşılık olarak iki gruba ayırdıklarını belirterek, "Konjenital şaşılıklar yani doğuştan itibaren meydana gelen şaşılıklarda en sık etken ailevi genetik faktörler ya da yüksek refraktif kusurlardır. İçeri kaymalar çocukluk çağında en sık karşılaştığımız grup, bir de gözde dışa kaymalar mevcut. Bazı paralitik şaşılıklar konjenital yani doğuştan olabiliyor. Bu nedenle şaşılık grubunun yaklaşık yüzde 70'ini pediatrik yaş grubu oluşturuyor" dedi.

Prof. Dr. Serpil Yazgan Akpolat

"Covid-19 sonrası paralitik şaşılıklar görülmeye başlandı"

Erişkinlerde sonradan gelişen şaşılık vakalarının çeşitli nedenlerinin olduğunu belirten Prof. Dr. Akpolat, "Bazı viral hastalıklar, multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklar ve diyabet edinsel şaşılığa yol açabiliyor. Ayrıca Covid-19 sonrası bazı hastalarda paralitik şaşılık vakaları görülmeye başlandı. Diyabetik hastalarda ise akut gelişen 6'ncı sinir paralizisi en sık karşılaştığımız edinsel şaşılık hastalık gruplarından biridir." dedi.

"Sinirin kendini onarması için 3 ila 6 ay beklemek gerekir"

Travma, diyabetik komplikasyonlar veya damar hastalıkları nedeniyle gelişen edinsel şaşılık vakalarında hemen cerrahi müdahale yapılmadığını belirten Akpolat, "Bu hastalarda sinirin kendini onarması için 3 ila 6 ay beklemek gerekir. Ancak daha uzun süre beklenmesi kasların sertleşmesine ve ameliyat başarısının düşmesine neden olabilir. Bu süreçte hastalara tek gözü kapatma, botoks tedavisi veya prizma gözlük kullanımı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Çocuklarda erken tedavi çok önemli"

Doğuştan meydana gelen şaşılıklarda erken teşhisin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Akpolat, "Doğuştan meydana gelen şaşılıklarda ailelerin mutlaka erken dönemde göz hekimine başvurması çok önemli. Çünkü bu çocukluk çağındaki şaşılıklar masum değil, özellikle kayan göz tek taraflı ise o gözde göz tembelliği ortaya çıkıyor. Şaşılık vaktinde müdahale edilmezse göz tembelliği çocuklarda kaçınılmaz bir sonuç oluyor. Çocuklarda belli bir yaşa kadar tedavisi mümkün, ancak 8 yaşından sonra göz tembelliğinin herhangi bir tedavisi yok" dedi.

"Ameliyat sonrası gözün travmadan uzak kalması gerekmekte"

Şaşılık ameliyatlarının lazerle yapılmadığını ve genel anestezi altında gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Akpolat, "Şaşılık ameliyatları lazerle yapılmaz, tamamen kesme, biçme ve matematik olayı. Ameliyat öncesi doğru bir ölçüm yaparak hastayı mutlu edebiliriz. Yanlış ölçüm yaparsak ameliyat sonrası mutsuz olabilir. Tek kas ise yarım saat, 2 kas ise yaklaşık 1 saat süren ameliyatlar. Ameliyat sonrası gözün travmadan uzak kalması gerekmekte, bu sebeple çocukların top oynaması ertelenebilir, erişkin hastalar ise ağır işlerden bir süre uzak durmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Yukarı baktıran 2 kasında yetmezlik bulunan 5 yaşındaki hastamıza başarılı ameliyat uyguladık"

Prof. Dr. Akpolat, 5 yaşındaki bir hastada uyguladıkları double elevator palsy ameliyatını anlatarak, "Bu hastamız 5 yaşında hem pitozis var hem de yukarı baktıran 2 kasında yetmezlik mevcut. Göz aşağı bakabiliyor ama yukarı hiç bakamıyor. Bu hastalarda yukarı baktıran kaslar fonksiyonel olmadığı için antagonist kas alt rektus kası gözü aşağı doğru çekiyor. Bu hastanın hem bir miktar yukarı bakışını rahatlatmak hem de gözün aşağı çekilmesini önlemek için alt rektus kasını yaklaşık 5 milimetre geriletme ameliyatı uyguladık. Ameliyat başarıyla gerçekleşti. Hem estetik hem de görme yetisini kazandıran bir ameliyat oldu." dedi.

"Bölgenin merkezi konumundayız"

Turgut Özal Tıp Merkezi'nin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birçok ilinin şaşılık merkezi konumunda olduğunu belirten Akpolat, "Hasta yoğunluğumuz çok fazla. Doğu Anadolu Bölgesi'nin hatta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinin şaşılık merkezi konumundayız" ifadelerini kullandı. (İLKHA)

İnzar Turizm: Hacı adaylarımıza sünnete uygun bir hac yapmalarını tavsiye ediyoruz

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Alireisoğlu: Öğrenciler, bilinçli şekilde boykota destek veriyor

Gazze'de soykırım sürerken Artuklu Üniversitesi'nin düzenlediği "Bahar Şenlikleri" tepki çekti

Batman Havalimanı mart ayında 46 bin yolcuya hizmet verdi

İstanbul Valisi Gül: İstanbul’umuzda bin 400 okulumuzu ya yeniden yaptık

 “Dijital bağımlılık ve bireyselleşme aile yapısını çökertiyor”

Uluslararası suç örgütlerine operayon: 234 şüpheli yakalandı

BM: Ateşkes sonrası Lübnan'da en az 71 sivil işgalciler tarafından şehid edildi

Tarımsal sulamada elektrik tüketimi 3 kat arttı

MEB, LGS için örnek soru kitapçıklarını yayımladı

Filistin’e destek verdikleri için 2,2 milyar dolarlık fonları donduruldu

Vanlı hayırseverler, Gazze’ye arsa ve araçlarını bağışladı

Park halinde alev alan tır küle döndü

HAMAS: Şartlarımız kalıcı ateşkes, çekilme, yeniden imar ve ablukanın kaldırılması

Prof. Dr. Ünalan: Gazze’de soykırım yaşanıyor ama 2 milyar Müslümandan tek bir ses yok

Malatya'da son 3 ayda 187 bin yolcuya hizmet verildi

Erbaş, hac hazırlıkları için Medine’de görüşmelerde bulundu

Harvard Üniversitesi'ne yapılan mali yardımlar durduruldu

Siirt Eruh'ta köy yoluna dev kaya parçaları düştü

İç ve Doğu Anadolu'da zirai don uyarısı

Bingöl’de don, kar ve dolu felaketi üreticileri vurdu

Gazze'de her geçen gün şehid sayısı artıyor

Bingöl’de başıboş sokak köpekleri sorunu büyüyor

Mevlid-i Nebi etkinliğinde kermes düzenleyen Gaziantepliler: Katkımız olsun istedik

Küresel petrol arzı martta günlük 590 bin varil arttı

Bingöl’de güvenlik korucularına deprem eğitimi

Bisikletle yola çıkan İspanyol hacı adayı Gaziantep'e ulaştı

Bingöl’de süt üreticisine destek için değerlendirme toplantısı yapıldı

Bingöl’de aranan 3 şüpheli yakalandı

Bitlis’te sosyal medyada silahlı paylaşım yapanlar gözaltına alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ