• BIST 100

    10941,79%3,14
  • DOLAR

    41,93% -0,15
  • EURO

    48,75% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5539,53% -0,59
  • Ç. ALTIN

    9439,52% -0,12

Prof. Dr. Aksoy, anjiyoda modern teknoloji hakkında bilgi verdi

13 Kasım 2023, Pazartesi 15:15
13 Kasım 2023, Pazartesi 15:15
Prof. Dr. Aksoy, anjiyoda modern teknoloji hakkında bilgi verdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Prof. Dr. Aksoy, anjiyoda modern teknoloji hakkında bilgi verdi

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı, Prof. Dr. Mehmet Aksoy anjiyografi veya anjiyo işlemi hakkında bilgi verdi.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aksoy anjiyografi veya anjiyo işlemi hakkında hastaları bilgilendirdi. Aksoy, “Anjiyo yönteminin uygulanması için hastalığı işaret eden en önemli belirti ise göğüs ağrısıdır. Bu durumda iki farklı yaklaşımla koroner anjiyografi yapılmasını önermekteyiz. Uzman hekim gözetiminde muayene edilen hastada kalp krizi riski gibi bir faktör tespit edildiğinde bazı testlere gerek duymadan doğrudan anjiyografi yapılabilmektedir” dedi.

“Teşhis ve hem tedavide izlenilecek yöntem belirlenmektedir”
Son yıllarda anjiyo cihazları gelişen teknolojiyle üç boyutlu görüntüleme imkânının multidisipliner bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Medical Point Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aksoy, “Anjiyografi kelime anlamı olarak damarların görüntülenmesi demektir. Normal anjiyo iki boyutlu görüntülemedir ancak damarlarımız üç boyutludur. Son yıllarda anjiyo cihazları gelişen teknolojiyle üç boyutlu görüntüleme imkânı ile multidisipliner bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu doğrultuda, anjiyo ile damarda bir darlık bir tıkanıklık olup olmadığı hakkında net olarak bilgi edinilebilmektedir. Bu biçimde, hem teşhis ve hem tedavide izlenilecek yöntem belirlenmektedir. Anjiyo yönteminin uygulanması için hastalığı işaret eden en önemli belirti ise göğüs ağrısıdır. Bu durumda iki farklı yaklaşımla koroner anjiyografi yapılmasını önermekteyiz. Uzman hekim gözetiminde muayene edilen hastada kalp krizi riski gibi bir faktör tespit edildiğinde bazı testlere gerek duymadan doğrudan anjiyografi yapılabilmektedir. Akut kalp krizi sırasında da direkt olarak anjiyografi uygulanmaktadır. Burada hedeflenen ise, kalp damarlarının görüntülenmesinin ötesinde tıkalı damarı zamanında tespit ederek kalp krizini durdurmaya yönelik damarların açılması (stentleme) işleminin gerçekleştirilmesidir. Balon anjiyo plasti ve stentleme işlemi de anjiyografi ile birlikte gerçekleştirilerek kalp krizi başladıktan sonra ilk iki saat içinde durdurabilmektir. Bu şekilde hem ölüm riski en aza indirgendiği gibi, hasta uzun dönemde geçirmiş olduğu kalp krizinin etkilerinden kurtarılmış olmaktadır. Hastanın şikayetlerini dikkate alarak durumun daha az ciddi olduğu düşünüldüğünde ikinci yönteme başvurulmaktadır. Hasta belli bir eforla göğüs ağrısından muzdarip ise bu durumda kalp damarlarında bir problem olduğundan şüphelenilmektedir. Burada durum çok acil olmadığı için koroner anjiyografi kararı efor testi sintigrafi (talyum testi olarak da bilinir) gibi bazı ön testlerle yorumlanmaktadır. Bunlar temel anjiyografi yapılmasına gerek olup olmadığını ortaya çıkaran testlerdir. Bu testlerde kalpte kanlanma yetersizliğine ait keşifler varsa bu hastalara anjiyografi tavsiye edilmektedir” dedi.

“Anjiyografi sonrası hastanın 2 saat sonra evine taburcu edilebilir”
Medical Point Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aksoy, kasıktan yapılan yöntemde işlem sonrasında 5 ile 6 saat yatakta istirahat etmenin kanama kontrolü açısından hayati öneme sahip bir durum olduğunu belirtti. Bununla birlikte bilekten yapılan anjiyonun (radial anjiyo) avantajı anjiyografi sonrası hastanın daha kısa sürede (2 saat) evine taburcu edilebildiğini sözlerine ekledi.

“İkinci riskli grup vücut kitlesi düşük zayıf ve kısa boylu kadınlardır”
Risk grubunda vücut kitlesi düşük zayıf ve kısa boylu kadınlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Aksoy, “Anjiyografi işinde uzman bir doktor tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Birçok merkezde modern teknolojiyle ve deneyimli kardiyologlar bu işlemi başarıyla yaptığı için deneyimsizliğe bağlı risk durumu geçmişte kalmıştır. Bazı hastalar komplikasyon denilen istenmeyen durumların ortaya çıkması açısından daha riskli grupların başında yer almaktadır. Bilhassa 75 yaşın üzerinde damar kireçlenmesi yoğun olduğu için başlangıç kısmından kalbe kadar ulaşan damar yollarında kireçlenme de risk faktörüne neden olmaktadır. İkinci riskli grup vücut kitlesi düşük zayıf ve kısa boylu kadınlardır. Bunun dışında obezite ve şeker hastaları risk grubunda bulunabilmektedir. Yapılan işlemin gereği ne kadar acilse (akut kalp krizi gibi) riski de o kadar yüksektir. Acil girişimlerde tıkalı damar açılması hayat kurtarıcı olduğundan daha riskli olmasına rağmen sağ kalım oranını artıran bir faktör olarak anjiyografi yapılır. Bu işlemler büyük merkezlerde deneyimli doktorlar tarafından yapılmaktadır. Biz de Medical Point Gaziantep olarak üç boyutlu görüntülemeyi bölgemize sunuyoruz. Bu bize hem teşhisin daha doğru bir şekilde yapılmasında hem de sorunlu bölgeye anında müdahale imkanı sağlayarak en etkin tedaviyi gerçekleştirme olanağı sağlamaktadır. Kalbimizi korumak için ise, Sigarayı bırakmak oldukça önemlidir. Kolesterol seviyesinin risk düzeyinin altında olmasına dikkat edilmelidir. Haftanın en az dört günü egzersiz yapılmalıdır. Fazla kilolardan kurtulmak ise, yaşam kalitesini artıran bir faktördür. Dengeli ve sağlıklı beslenmek oldukça etkilidir. (Günde 5 ile6 öğün beslenmek, kırmızı et ve kızartmalardan uzak durmak, sebze-meyve tercih etmek, balık tüketimine önem vermek) gerekmektedir. Bunların dışında aileden gelen genetik faktörler, yaş ve kalp krizi riski ise, ne yazık ki değiştirilemeyecek faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Şeker hastalığı olanlar hiçbir şikayetleri olmasa dahi kalp damar hastası olarak kabul edilmektedir. Her şeker hastası kalp krizi geçirmiş bir kişi gibi, kalp hastalığına bağlı ölüm riski taşımaktadır” diye konuştu.

UAEA’nın İran nükleer anlaşması hakkında rapor verme yetkisi sona erdi

e-YDS 2025/11 sonuçları açıklandı

Adana’da ulaşım ücretlerine zam: Yeni tarife 1 Kasım’da yürürlüğe girecek

Tarsus Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahiplerine yardım

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Aslan: Ana dilin önündeki tüm engeller kaldırılmalı

Esenyurt’ta başlayan kan davası, Siirtli alimin girişimiyle barışla sonuçlandı

Yazar Tan: Eski Meclis zabıtlarında Kürtlerin haklarına dair hiçbir talep yok

Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı

Mardin'de lise öğrencilerinden Gazze yararına kermes ve sergi

Batman'da seyir halindeki minibüste yangın paniği

Ramanlı: Kürtler iktidara ortak olabilirse hak ve yetkilerini de elde eder

Japonya ile Rusya arasında hava sahası gerilimi

Filipinler'deki Kanlaon Yanardağı yeniden patladı

Rus ordusu balistik füzeyle Ukrayna'nın başkenti Kiev'i hedef aldı

Şanlıurfa’da kontrolden çıkan otomobil takla atarak ters döndü: Sürücü yaralandı

Batman'da torbacı operasyonu: 5 şüpheli tutuklandı

Devrilen traktörden düşen küçük çocuk hayatını kaybetti

Fildişi Sahili'nde halk cumhurbaşkanı seçimi için sandık başında

Dengesini kaybederek sulama kanalına düşen çocuk hayatını kaybetti

ABD geri çekildi, fatura Avrupa’ya kaldı: Brüksel’de Ukrayna krizi

Av. Talayhan: Bir ülkedeki birden fazla resmi dil, eşitsizliği en aza indirger

Zelenskiy’nin çağrısının ardından Rusya’dan misilleme

Gazze’de şehit sayısı her geçen gün artıyor

Herkesin bir okuma dili var: Kitabın kokusu ekrandan okumanın yerini tutamaz

Adana’da açık kapıdan yolcu taşıyan otobüs sürücüsüne ceza yağdı

Diyarbakır'da traktör devrildi: Biri ağır 7 yaralı

Doç. Dr. Sevgili: Kürt sorunu öncelikle ümmetin insanî ve ahlâkî ve sorunudur

siyonizme karşı "Anti-siyonizm Kongresi" gerçekleştirilecek

Lider çocuklar tarımı ve kooperatifçiliği yerinde öğrendi

Batman'da parmakta sıkışan yüzük operasyonla çıkarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


UAEA’nın İran nükleer anlaşması hakkında rapor verme yetkisi sona erdi

e-YDS 2025/11 sonuçları açıklandı

Adana’da ulaşım ücretlerine zam: Yeni tarife 1 Kasım’da yürürlüğe girecek

Tarsus Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahiplerine yardım

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Aslan: Ana dilin önündeki tüm engeller kaldırılmalı

Esenyurt’ta başlayan kan davası, Siirtli alimin girişimiyle barışla sonuçlandı

Yazar Tan: Eski Meclis zabıtlarında Kürtlerin haklarına dair hiçbir talep yok