• BIST 100

    10573,47%-0,52
  • DOLAR

    42,32% 0,19
  • EURO

    49,26% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5693,44% 0,66
  • Ç. ALTIN

    9495,67% 0,00

Prof. Dr. Ay: Takvaya en çok yaklaştıran ibadet oruçtur

17 Mart 2025, Pazartesi 18:19
17 Mart 2025, Pazartesi 18:19
Prof. Dr. Ay: Takvaya en çok yaklaştıran ibadet oruçtur
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya'da "11 Ayın Sultanı" etkinlikleri kapsamında Malatyalılarla buluşan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Baş İmam Hatibi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, orucun manevi hayatımıza katkılarına değindi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından düzenlenen 2025 Ramazan Etkinlikleri devam ediyor.

Etkinlikler kapsamında Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Salonu'nda; Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Baş İmam Hatibi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın konuk olduğu bir söyleşi programı gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, söyleşide "Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları" konusunu anlattı.

"Takvaya en çok yaklaştıran ibadet oruçtur"

Orucun, takvaya en çok yaklaştıran ibadet olduğunu belirten Prof. Ay, "Bir sıcak yaz günüde Malatya'nın Beydağı eteklerine doğru yürümeye çıksanız, çok güzel bir su gözesine denk gelseniz, kaynıyor böyle pırıl pırıl, hava sıcak su ise soğuk; oruçlusunuz, sizi gören hiç kimse de yok; sizin hiç gidip de eliniz orda, nasıl olsa kimse yok şuradan bir yudum su içeyim der misiniz? Demezsiniz. Neden demiyor sunuz? Çünkü imanınız diyor ki; olur mu, ben oruçluyum. İşte bunun için takvaya en çok yaklaştıran ibadet oruçtur" ifadelerini kullandı.

"Oruç sadece Allah rızası için tutulur"

Prof. Ay, oruç ibadetinin farklılığına değinerek; Namaz, Hacc, zekat gibi ibadetlerin görünürlüğünün olduğunu ancak oruçlu kimsenin dışarıdan biline bilirliğinin olmadığını, oruçlu olunduğunu sadece Allah'ın bildiğini vurgulayarak, "Hiç kimsenin olmadığı bir zamanda bile orucumuzu bozmayışımız, Allah için tuttuğumuz orucun ta kendisidir" dedi.

"O yaz gününde elini suya uzatmayan bir mümin, orucu Allah için tuttuğu sebeple değerlidir" diyen Prof. Ay, her akşam iftar saatinde birkaç dakika tefekkür yapmanın önemine değindi.

"Her akşam iftar saatinde birkaç dakika tefekkür edelim"

Prof. Dr. Ay, şöyle devam etti: "İftar vakti girmeden önceki birkaç dakikayı mutlaka ayırarak kendimizle, Rabbimizle söyleşeceğimiz; O'na, verdiği bu imkandan dolayı hamd-ü sena edeceğimiz böyle birkaç dakikamız olmalı ki bu sevinç anı içimize dolsun. Bu Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sözüdür. O Sadık-ul Vadil Emin'dir. Böyle buyuruyorsa böyledir. Yaşayamıyorsak bizim eksikliğimiz vardır, bunu da bilelim. O, 3-5 dakika eğer değerlendirilse; gözlerimiz kapalı, kalbimizden Rabbimize niyazlarımızı, şükürlerimizi arz ettiğimiz o anda bize O'nun lütfettiği sevinç anını emin olun yaşarız ve artık ezan okunduğu anda sizin ne suda gözünüz olur ne de çorbada; o anı kaçırmak istemezsiniz. Rabbim cümlemize bunu yaşamayı nasip etsin."

"Sahura kalkmadan iftar anındaki sevinci beklemeyin"

Hazreti Peygamberle birlikte 9 yıl Ramazan orucu tutan Ashab-ı Kiram'ın verdiği bilgiler çerçevesinde ortaya çıkanları paylaştığını kaydeden Prof. Dr. Ay, "Bir insanın orucu seher vaktinde başlamazsa o orucun iftar anında sevinci olmaz deniliyor. Yani sahura kalkmadan iftar anındaki sevinci beklemeyin. Çünkü sahur, seher vaktidir. Seher vakti; Rabbimizin, uyanık olan kullarına ne isterlerse vereceği teminatı olan bir vakittir. Seher vakti, Peygamberimizin teheccütlerle Rabbine yalvardığı vakitlerdir. Sahur vakitlerinde bereketler vardır." bilgilerini verdi.

Prof. Dr. Ay, başkalarını çekiştirmek anlamına gelen gıybet etmenin de oruca zarar verdiğini belirterek gıybetten uzak durulmasının önemine değindi.

Programın sonunda Malatya Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Ramazan Ayhan tarafından Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'a, kayısı takdim edildi. (İLKHA)

Dr. Güneş: İşlenmiş gıdalar çocuklarda diyabet riskini artırıyor

UNRWA: Gazze'de 282 bin ev yok edildi, yüz binlerce aile kışı çadırlarda karşılıyor

Doç. Dr. Keskin: Diyabet önlenebilir, kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır

Çin’de 1.444 tonluk dev altın yatağı keşfi: Son 75 yılın en büyüğü

Batman'da STK'lardan silahlı şiddete karşı toplumsal duyarlılık çağrısı

Milletvekili Ramanlı, Sason'da vatandaşlarla buluştu

Dr. Gassan Ebu Sitte: İşkenceyle öldürülen evlatlarımız bize eksik organlarla dönüyor

Tüm engellere rağmen on binlerce kişi Mescid-i Aksa’da cuma namazı kıldı

Polonya: Rusya'nın Ukrayna’yı ele geçirmesi durumunda Polonya bir sonraki hedef olacak

Diyarbakır’da 671 aranan şahıs yakalandı

Almanya’da siber saldırılar rekor kırdı: Uzman açığı dijital güvenliği tehdit ediyor

BM'den Sudan'daki taraflara doğrudan yaptırım uyarısı geldi

Diyarbakır'da uyuşturucu operasyonlarında 52 tutuklama

ABD'de amonyak sızıntısı: 45 kişi hastaneye kaldırıldı

Şanlıurfa dahil 22 ilde eş zamanlı operasyon: 138 şüpheli yakalandı

Dünya Diyabet Günü’nde çocuklar için farkındalık etkinliği düzenlendi

11. Yargı Paketi önümüzdeki hafta Meclis’e sunuluyor

Batman'da 14 Kasım Dünya Diyabet Günü için farkındalık standı kuruldu

Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonlarında çok sayıda silah ele geçirildi

Ateşkese rağmen siyonist saldırılar sürüyor: Bir şehit

Portekiz'i Claudia Fırtınası vurdu: 2 ölü

İşgal rejimi Batı Şeria’nın birçok bölgesine baskın düzenledi

Miyop ve astigmat tedavisinde smile pro lazer tedavisi avantaj sunuyor

Yeni mahsul zeytin sezonu açıldı

"Orkinos Bulut-2" operasyonunda 138 suç örgütü üyesi gözaltına alındı

Dış cephe asansörü düştü: 80 yaşındaki kadın hayatını kaybetti

Pazarcı esnafı: Meyve fiyatları esnafı da vatandaşı da zorluyor

ANFİDAP: Linet konseri iptal edildi

MTDF Başkanı Öter: Aileyi korumadan toplumu koru­mak mümkün değildir

İstanbul’da anne ve iki çocuğun şüpheli ölümünde 3 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dr. Güneş: İşlenmiş gıdalar çocuklarda diyabet riskini artırıyor

UNRWA: Gazze'de 282 bin ev yok edildi, yüz binlerce aile kışı çadırlarda karşılıyor

Doç. Dr. Keskin: Diyabet önlenebilir, kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır

Çin’de 1.444 tonluk dev altın yatağı keşfi: Son 75 yılın en büyüğü

Batman'da STK'lardan silahlı şiddete karşı toplumsal duyarlılık çağrısı

Milletvekili Ramanlı, Sason'da vatandaşlarla buluştu

Dr. Gassan Ebu Sitte: İşkenceyle öldürülen evlatlarımız bize eksik organlarla dönüyor