• BIST 100

    10787,69%-0,69
  • DOLAR

    36,66% 0,04
  • EURO

    40,08% 0,08
  • GRAM ALTIN

    3555,05% 0,54
  • Ç. ALTIN

    5677,11% 0,00

Prof. Dr. Ay: Takvaya en çok yaklaştıran ibadet oruçtur

GÜNDEM 17.03.2025 18:19:19 0
Prof. Dr. Ay: Takvaya en çok yaklaştıran ibadet oruçtur

Malatya'da "11 Ayın Sultanı" etkinlikleri kapsamında Malatyalılarla buluşan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Baş İmam Hatibi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, orucun manevi hayatımıza katkılarına değindi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından düzenlenen 2025 Ramazan Etkinlikleri devam ediyor.

Etkinlikler kapsamında Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Salonu'nda; Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Baş İmam Hatibi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın konuk olduğu bir söyleşi programı gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, söyleşide "Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları" konusunu anlattı.

"Takvaya en çok yaklaştıran ibadet oruçtur"

Orucun, takvaya en çok yaklaştıran ibadet olduğunu belirten Prof. Ay, "Bir sıcak yaz günüde Malatya'nın Beydağı eteklerine doğru yürümeye çıksanız, çok güzel bir su gözesine denk gelseniz, kaynıyor böyle pırıl pırıl, hava sıcak su ise soğuk; oruçlusunuz, sizi gören hiç kimse de yok; sizin hiç gidip de eliniz orda, nasıl olsa kimse yok şuradan bir yudum su içeyim der misiniz? Demezsiniz. Neden demiyor sunuz? Çünkü imanınız diyor ki; olur mu, ben oruçluyum. İşte bunun için takvaya en çok yaklaştıran ibadet oruçtur" ifadelerini kullandı.

"Oruç sadece Allah rızası için tutulur"

Prof. Ay, oruç ibadetinin farklılığına değinerek; Namaz, Hacc, zekat gibi ibadetlerin görünürlüğünün olduğunu ancak oruçlu kimsenin dışarıdan biline bilirliğinin olmadığını, oruçlu olunduğunu sadece Allah'ın bildiğini vurgulayarak, "Hiç kimsenin olmadığı bir zamanda bile orucumuzu bozmayışımız, Allah için tuttuğumuz orucun ta kendisidir" dedi.

"O yaz gününde elini suya uzatmayan bir mümin, orucu Allah için tuttuğu sebeple değerlidir" diyen Prof. Ay, her akşam iftar saatinde birkaç dakika tefekkür yapmanın önemine değindi.

"Her akşam iftar saatinde birkaç dakika tefekkür edelim"

Prof. Dr. Ay, şöyle devam etti: "İftar vakti girmeden önceki birkaç dakikayı mutlaka ayırarak kendimizle, Rabbimizle söyleşeceğimiz; O'na, verdiği bu imkandan dolayı hamd-ü sena edeceğimiz böyle birkaç dakikamız olmalı ki bu sevinç anı içimize dolsun. Bu Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sözüdür. O Sadık-ul Vadil Emin'dir. Böyle buyuruyorsa böyledir. Yaşayamıyorsak bizim eksikliğimiz vardır, bunu da bilelim. O, 3-5 dakika eğer değerlendirilse; gözlerimiz kapalı, kalbimizden Rabbimize niyazlarımızı, şükürlerimizi arz ettiğimiz o anda bize O'nun lütfettiği sevinç anını emin olun yaşarız ve artık ezan okunduğu anda sizin ne suda gözünüz olur ne de çorbada; o anı kaçırmak istemezsiniz. Rabbim cümlemize bunu yaşamayı nasip etsin."

"Sahura kalkmadan iftar anındaki sevinci beklemeyin"

Hazreti Peygamberle birlikte 9 yıl Ramazan orucu tutan Ashab-ı Kiram'ın verdiği bilgiler çerçevesinde ortaya çıkanları paylaştığını kaydeden Prof. Dr. Ay, "Bir insanın orucu seher vaktinde başlamazsa o orucun iftar anında sevinci olmaz deniliyor. Yani sahura kalkmadan iftar anındaki sevinci beklemeyin. Çünkü sahur, seher vaktidir. Seher vakti; Rabbimizin, uyanık olan kullarına ne isterlerse vereceği teminatı olan bir vakittir. Seher vakti, Peygamberimizin teheccütlerle Rabbine yalvardığı vakitlerdir. Sahur vakitlerinde bereketler vardır." bilgilerini verdi.

Prof. Dr. Ay, başkalarını çekiştirmek anlamına gelen gıybet etmenin de oruca zarar verdiğini belirterek gıybetten uzak durulmasının önemine değindi.

Programın sonunda Malatya Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Ramazan Ayhan tarafından Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'a, kayısı takdim edildi. (İLKHA)

Küçük iyilikler büyük mutluklara kapı açıyor

Bakan Yerlikaya’dan sahipsiz hayvanlarla ilgili video konfeans toplantısı

İşgalin Gazze’ye yönelik bugünkü saldırılarında 174’ü çocuk 400’den fazla kişi şehit oldu

Çanakkale Şehitler Abidesi'nde anma töreni

Siirt'te kaybolduğu ihbarı yapılan genç, kimseye bildirmeden köyüne gitmiş

Büyükşehir Belediye meclisi mart ayı toplantıları sona erdi

Gazze'deki katliam Batman'da protesto edildi

Lübnan Hizbullah’ından Gazze saldırısı ilişkin açıklama

Molla Ünel: Siyonizm beşerî bir ideolojidir ve karşısında durmalıyız

Siirt'te Çanakkale Şehitleri yad edildi

Kudüs Tugayları'nın askeri sözcüsü Ebu Hamza şehid oldu

Malatya'da kayısıda ilaç kalıntısıyla mücadele toplantısı yapıldı

Borsada işlem gören 100 şirketin vergi borçlarının ertelendiği iddiasına ilişkin açıklama

Akademisyen Ceylan: İşgal rejiminin zulmü sürdürülebilir değil, hesabı sorulacaktır

Bozcaada ve Gökçeada feribot seferlerine fırtına engeli

Camileri süsleyen mahyalarda "aile" vurgusu

Yapıcıoğlu Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret etti

Erdoğan: israilin Gazze'de yeniden başlayan saldırıları kabul edilemez

Bakan Tunç: israilin cezasızlık zırhı kırılmalı ve sorumlular savaş suçlusu olarak yargılanmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hollanda Başbakanı Schoof ile görüşmesine ilişkin açıklama

HÜDA PAR’dan Gazze mesajı: Soykırımı durdurmak için somut adım atma zamanı!

Siirt’te kaybolan genç için arama çalışması başlatıldı

Gaziantep'te uyuşturucu ve silah operasyonu: 5 gözaltı

Milletvekili Demir Çanakkale Şehitleri için düzenlenen hatim programına katıldı

Siirt'te küçük yaş grubu için yeni Kur'an kursu açılıyor

Milletvekili Demir'den GİBTÜ Rektörü Demir'e ziyaret

Bakanlıktan tarımla ilgilenen gençler için özel program

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Fransa'daki AKPM Parlamento Başkanları Zirvesi'ne katılacak

Karın ağrısı sandı rahminden 7 kilogramlık tümör çıktı

Rengarenk bayram şekerleri tezgahlarda yerini aldı, peki şeker fiyatları nasıl?

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ