• BIST 100

    10866,14%0,24
  • DOLAR

    36,61% -0,05
  • EURO

    40,04% 0,40
  • GRAM ALTIN

    3528,64% 0,36
  • Ç. ALTIN

    5677,11% 0,14

Prof. Dr. Aygan: Zekât bilinci olmadan ekonomik adalet sağlanamaz

RÖPORTAJ 17.03.2025 18:10:33 0
Prof. Dr. Aygan: Zekât bilinci olmadan ekonomik adalet sağlanamaz

Kur’an-ı Kerim’de zekâtın mümini arındıran ve temizleyen bir ibadet olarak tanımlandığını ifade eden Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fadıl Aygan, zekâtın temel amacının sosyal ve ekonomik adaleti sağlamak olduğunu söyledi.

Öncelikle aile ve yakın çevreden başlayarak zekâtın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fadıl Aygan, Gazze ve diğer mazlum coğrafyalardaki Müslümanları da unutmamanın önemine dikkat çekti. Eğer bir toplumda yoksulluk devam ediyorsa, zekât sisteminin yeterince işletilmediğini ifade eden Aygan, bu konunun titizlikle ele alınması gerektiğini söyledi.

"Zekât, temizleme ve tezkiye anlamına gelir"

Prof. Dr. Aygan, zekâtın kelime anlamı itibariyle temizleme anlamına geldiğini belirterek, "Kur'an-ı Kerim’de de zekâtın emredildiği ayetlerde bu özelliği vurgulanmakta, mümini tezkiye ettiği ve temizlediği belirtilmektedir. Zekât, mali bir ibadettir ve İslam’ın beş şartından biridir. Bedenî ibadetlerimiz olduğu gibi, mali ibadetlerimiz ve bilişsel ibadetlerimiz de vardır. Zekât, mali ibadetler kategorisine girer." dedi.

"Zekât, toplumsal adaletin sağlanmasına katkı sunar"

Zekâtın temel amacının toplumsal ve ekonomik adaleti sağlamak olduğunu belirten Aygan, "Kişinin mülkiyetle olan irtibatını sağlam bir zemine oturtması gerekir. Çünkü insan, mal kazandığında mülkiyetle olan ilişkisini farklı bir boyuta taşıyabilir, hatta Allah ile bağını zayıflatabilir. Ancak zekât, malın yerine geçip doğrudan bir ibadet haline gelmez. Onun ibadet haline gelmesi için bilinçli bir şekilde yerine getirilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Zekâtın, toplumda yeme, içme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan insanların olmaması için önemli bir araç olduğunu belirten Aygan, "Müslümanların görevi, ihtiyaç sahiplerinin eksiklerini gidermektir. Zekât ibadeti, temelde açlık, susuzluk ve barınma gibi temel ihtiyaçları karşılamaya yöneliktir. Aynı zamanda, insanı da temizleyen bir ibadettir. Bu nedenle bilinçli bir şekilde yerine getirilmelidir." dedi.

“Zekât, sorumluluğumuzun bir gereğidir”

Prof. Dr. Aygan, zekâtın sadece bir ibadet değil, aynı zamanda bir sorumluluk olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Allah’ın bize bahşettiği nimetleri bir emanet olarak görmeli, bu bilinçle hareket etmeliyiz. Ömrümüz en fazla 70-80 yıl sürer; sonunda bu dünyadan göçüp gideriz. Malımızı, mülkümüzü burada bırakırız. Öbür tarafa götüreceğimiz asıl şey, burada yaptığımız hayır ve hasenattır. Zekât başta olmak üzere infak ettiğimiz her şey, ahirette bizimle birlikte olur. Bu yüzden, zekât son derece önemli bir ibadettir ve kesinlikle ihmal edilmemelidir. Tarım ürünlerinden, altın ve gümüşten, paradan ve ticaret mallarından zekât vermek gereklidir."

"Zekât tevazu ile verilmeli"

Zekât verirken gösterişten kaçınılması gerektiğini ifade eden Aygan, "Zekât vermekle aslında bir görevimizi ifa ederiz. Cenab-ı Hakk’ın bize verdiği nimetlerden, O’nun emrettiği yerlere pay ayırarak bir sorumluluğumuzu yerine getiririz. Ancak zekât verirken kibirlenmemek, tevazu ile hareket etmek, ihtiyaç sahiplerini incitmemek, rencide etmemek gerekir. Çünkü bu, bir ibadettir." şeklinde konuştu.

“Zekât, öncelikli olarak en yakın çevreye ulaştırılmalı”

Zekât ibadetinin, en yakından başlayarak geniş bir çevreye yayılması gerektiğini belirten Aygan, "Zekât ibadeti, mali bir ibadet olduğu için öncelikli olarak ailemizden, mahallemizden, şehrimizden başlayarak mümin kardeşlerimize ulaştırılmalıdır. Tıpkı Gazze’deki kardeşlerimiz gibi, uzak coğrafyalardaki mazlum Müslümanları da unutmamak gerekir. Eğer bir toplumda zekât sistemli ve düzgün bir şekilde verilirse, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan kimse kalmaz. Ancak bugün hâlâ yoksulluk varsa, zekât verme sistemimizde bir hata var demektir. Bu konuyu göz ardı etmemeli, çözüm önerileri geliştirmeliyiz." dedi.

“Zekât, toplumsal dayanışmanın temel taşıdır”

Son olarak zekâtın toplumsal bir ibadet olduğunu vurgulayan Aygan, "Zekât, bireysel bir ibadetten öte, toplumsal bir ibadettir. Bir toplumda barınma, yeme ve içme gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan kesimlerin olmaması için mücadele etmeli ve bu bilinçle hareket etmeliyiz. Kur'an-ı Kerim, infakı ve mali ibadetleri "Allah’a borç vermek" olarak nitelendirir. Allah’ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur, ancak infak eden kişi için bu, büyük bir kazançtır. Dolayısıyla zekât ve infak, hem dünyamızı hem de ahiretimizi mamur edecek ibadetlerdir. Bu bilinçle hareket etmek gerekir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

ABD uçakları Yemen’i yine bombaladı

Endonezya’da 6 büyüklüğünde deprem

M23, DR Kongo hükümetiyle doğrudan görüşmelere katılmayı iptal etti

Güney Sudan, muhalif Beyaz Ordu'ya karşı askeri operasyon başlattı

Oruç stresi azaltıyor

HAMAS: Terörist Netenyahu hükümeti, ateşkesin gerekliliğinden kaçınıyor

Prof. Dr. Tarhan: Kendi haddimizi bilemezsek tükenmişlik rolüne gireriz

EBS Malatya Şube Başkanı Söylemez: Mehmetçik iman dolu göğsünü siper edip düşmanı bozguna uğrattı

Bakan Yumaklı "sahipsiz köpekler" konusunu Bakan Yerlikaya ile görüşerek değerlendirdi

Malatya'da silah kaçaklığından 6 kişi yakalandı

Mardin için kuvvetli fırtına uyarısı

İstanbul Beyoğlu'nda İETT otobüsü kaza yaptı

Lübnan’da bir araç işgal tarafından bombalandı: 2 şehit

Maltepe'de bir sürücü kaldırıma çıkarak yol isteyince sürücüye para cezasına çarptırıldı

Trump, İran’ı Ensarullah üzerinden tehdit etti

Memur-Sen Adıyaman İl Temsilciliği: Anayasa değişsin, aile korunsun

Yurt dışına kaçmaya çalışan 25 şüpheliden 13'ü tutuklandı

Mardin’de çöken cami inşaat iskelesinde 2 işçi ağır yaralandı

Abart egzoz kullanan 14 araç sürücüsüne ceza

Bakan Murat Kurum, Yarısı Bizden kampanyasıyla kentsel dönüşüm çağrısında bulundu

Bakanlar Yumaklı ve Yerlikaya, sahipsiz köpek sorununu ele aldı

Gökçeada-Kabatepe hattında yarın için bazı feribot seferlerinin iptal edildiği açıklandı

7 farklı bölgeden 7 farklı lezzet ve hediyelik Mardin’de buluştu

HÜDA PAR Milletvekili Demir, Gaziantep'te iftar programına katıldı

HÜDA PAR Milletvekili Demir'den Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin'e ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çanakkale millet olarak bizim ebedi ve ezeli kardeşliğimizi ifade eder

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

Siirt Yetimler Vakfı’ndan yetimlere Ramazan sevinci

Belediye Başkanı Taşkın: Çanakkale Zaferi, milletimizin ruhunun ve birliğinin zaferidir

Prof. Dr. Ay: Takvaya en çok yaklaştıran ibadet oruçtur

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ