• BIST 100

    10609,37%-0,06
  • DOLAR

    40,42% 0,10
  • EURO

    47,29% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4418,92% 0,18
  • Ç. ALTIN

    7046,59% 0,65

Prof. Dr. Doğan: Önümüzdeki aylarda yağış olmaması halinde Mardin Ovası’nda ürün hasadı geçekleşmeyebilir

28 Ocak 2025, Salı 02:26
28 Ocak 2025, Salı 02:26
Prof. Dr. Doğan: Önümüzdeki aylarda yağış olmaması halinde Mardin Ovası’nda ürün hasadı geçekleşmeyebilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, Mardin Ovası’nda yağış azlığı nedeniyle tarımda ciddi kayıplar yaşanabileceği uyarısında bulunarak, "Şubat-mayıs aylarında istenilen yağışlar o

Mardin Ovası’nda bu yıl yağış miktarının geçen seneye oranla ciddi oranda azalması, bölgedeki tarımı olumsuz etkiliyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, özellikle önümüzdeki aylarda yağışların yetersiz kalması durumunda ekili alanlarda hasadın gerçekleşemeyeceğini belirtti.

Mardin Ovası’nda 3,1 milyon dekarlık tarım alanı bulunduğunu ifade eden Doğan, bunun 2 buçuk milyon dekarında hububat ve baklagillerin ekili olduğunu, yüzde 60’ında ise sulu tarım yapıldığını aktardı. Yağış miktarlarının alarm verici seviyede olduğunu belirten Doğan, "2024 yılında sadece 93 milimetre yağış kaydedildi. Bu miktar, 2023 yılında 233 milimetreydi. Geçen yıla göre 2 buçuk kat bir azalma söz konusu, bu da ciddi bir problem" dedi.

Mardin Ovası’nın geniş tarım alanlarıyla Türkiye tarımında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Doğan, “Mardin Ovası’nda toplam 3,1 milyon dekarlık bir tarım alanı bulunuyor. Bunun 2,5 milyon dekarı hububat ve baklagiller için kullanılıyor. 2,5 milyon dekarın yüzde 60’ında sulu tarım yapılırken, geri kalanında kuru tarım tercih ediliyor. Buğday üretimi, ovada önemi oldukça büyük. Türkiye genelinde yıllık ortalama 20-21 milyon ton buğday üretiliyor. Bunun yaklaşık 1,5 milyon tonu Mardin’den karşılanıyor. Yani bu bölge, Türkiye’nin buğday üretiminin yüzde 10’unu oluşturuyor. Ancak bu yıl yaşanan kuraklık, bu stratejik ürünün üretimini büyük bir tehlike altına sokuyor.” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki yağış miktarının dramatik bir şekilde düştüğünü kaydeden Doğan “2023 yılında Mardin Ovası’nda toplam 233 milimetre yağış kaydedilmişti. Ancak 2024’te bu miktar sadece 93 milimetre oldu. Yani yağışlarda 2,5 kat bir azalma söz konusu. Bu durum tarımsal üretim için çok ciddi bir tehdit oluşturuyor. Normal şartlarda, bu dönemde yağışların yeterli olması ve bitki yetiştiriciliğine uygun bir ortam yaratması beklenirdi. Ancak maalesef durum böyle değil. Ocak ayındayız ve çiftçilerimiz sulu tarım alanlarında sulama yapmaya mecbur kalıyor. Çiftçilerle yaptığımız görüşmelerde, bu hafta içerisinde ikinci sulama işlemini gerçekleştireceklerini ifade ettiler. Bu, dünyanın başka bölgelerinde çok nadir görülen bir durum.” şeklinde aktardı.

“Yağış, istenilen durumda olmazsa hasat gerçekleşmeyebilir”

Önümüzdeki aylarda yeterli yağışın olmaması durumunda ciddi sonuçlarla karşılaşılacağını vurgulayan Doğan, “Şu anda sulama yapabilen çiftçiler için bir nebze de olsa durum kontrol altına alınabiliyor. Ancak özellikle kuru tarım yapılan alanlarda yağış gerçekleşmezse hasat yapılamayacak. Bu durum sadece buğday gibi temel ürünlerde değil, diğer baklagillerde ve sebze-meyve üretiminde de ciddi sorunlar yaratacak. Şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında yeterli düzeyde yağış alabilirsek, bu etkiler minimuma indirilebilir. Ancak yine de bu yağışların aylara homojen bir şekilde dağılması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşmezse, tarımsal üretimde büyük kayıplar yaşanacak.” ifadelerine dikkat çekti.

“Yer altı sularındaki azalma ve mısır ekimi sorunu”

Doğan, yer altı su kaynaklarının gittikçe çekildiğine dikkat çekerek, “Bundan 10-15 yıl önce bölgede açılan artezyen kuyularından 100-120 metre derinlikte su çıkarılabiliyordu. Ancak bugün bu derinlik 400-500 metreye kadar ulaştı. Bunun temel sebeplerinden biri, özellikle mısır tarımında yapılan yoğun su tüketimidir. Mısır, bölgemiz için ekonomik olmayan bir üründür. Bu nedenle mısır yerine alternatif ürünlere yönelmeliyiz. Daha önce yaptığımız çalışmalarla yer fıstığı gibi ürünlerin hem daha az su tükettiğini hem de daha yüksek verim potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyduk. Çiftçilerimize bu konuda örnek alanlar oluşturduk ve gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Ayrıca son yıllarda mısıra alternatif olarak ayçiçeği ve yonca gibi ürünlere yönelim olduğunu görüyoruz.” şeklinde ifade etti.

“Su kullanımı ve sulama sistemleri yenilenmeli”

Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması gerektiğini belirten Doğan, “Salma sulama, yani vahşi sulama yönteminden artık tamamen vazgeçmeliyiz. Bunun yerine basınçlı sulama sistemlerine geçiş yapılması gerekiyor. Yağmurlama ve damlama sulama gibi yöntemler, suyun daha verimli kullanılmasını ve daha geniş alanlarda tarım yapılmasını sağlıyor. Mardin Artuklu Üniversitesi olarak bu konuda çiftçilerimize sürekli rehberlik ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğü’nün de bu konuda çeşitli projeleri bulunuyor. Ancak geçiş sürecini hızlandırmamız gerekiyor. Su kaynaklarının ekonomik kullanımı, yalnızca tarımda değil, bireysel tüketimde de herkesin sorumluluğudur.” ifadelerine yer verdi.

Kuraklığın yalnızca tarım değil, hayvancılık ve meyve üretimini de olumsuz etkilediğini ifade eden Doğan, “Yağışların az olması, çayır ve mera alanlarındaki bitki büyümesini engelliyor. Bu da hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi büyük bir zorlukla karşı karşıya bırakıyor. Ayrıca meyve üretiminde de benzer sorunlarla karşılaşıyoruz. Geçmiş yıllarda yağışların az olması nedeniyle meyvelerde küçülme, şekil bozuklukları ve verim düşüşleri yaşandığını gördük. Eğer bu yıl da benzer bir durum yaşanırsa, meyve üretiminde büyük kayıplar kaçınılmaz olacaktır.” dedi.

Doğan, “Kuraklık, yalnızca bir meteorolojik problem değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir sorundur. Bununla başa çıkmak için su kaynaklarını daha verimli kullanmamız ve tarım yöntemlerimizi modernize etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki aylarda yeterli yağış gerçekleşmezse, tarımsal üretimde ve hayvancılıkta çok ciddi kayıplar yaşayacağız. Bu da ülkemiz ekonomisini derinden etkileyecek.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Batman'daki STK'lardan Gazze için davet: Mazlum Gazze'mize sessiz kalmayalım!

"Ekranı Kapat, Çevreni Keşfet" sloganıyla çocuklar dijital bağımlılıktan korunuyor

HÜDA PAR'dan oğlunu uyuşturucuya kurban veren acılı anneye ziyaret

Bakanlıktan Yalova Belediyesine 1,3 milyon TL çevre cezası

Mardin’de evde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

Deprem bölgesindeki çocuklar için hizmete giren gezici mobil Kur'an kursunun ilk durağı Malatya oldu

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanı Narçın: Uyuşturucu bataklığından kurtuluş için mücadelemiz sürecek

PDR Uzmanı Özçelik: Yanlış meslek seçimi telafisi zor pişmanlıklar doğurabilir

Yanan bağ evi kullanılmaz hale geldi

Kassam Tugayları, Deyr el-Belah'ta siyonist rejime ait zırhlı aracı vurdu

Başıboş köpekler vatandaşı tedirgin ediyor: Can güvenliğimiz tehlikede

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu ve katliam şebekesi Hitler'i geride bıraktı

Memur-Sen'den DEM'li Belediyelere çağrı: Bu iklimin gereği olarak mağduriyetleri giderin

Açlık Gazze'de çocukları vurmaya devam ediyor: 3 günde 21 çocuk şehit oldu

Zonguldak’ta maden ocağında göçük: 5 işçi metan gazından etkilendi

WHO: israil Deyr el-Belah'taki merkezlerimizi vurdu, personelimizi gözaltına aldı

Siyonist rejim sözde Genelkurmay Başkanı Zamir: Gazze'de ağır bedeller ödüyoruz

Şanlıurfa’da yılan paniği: Evin bahçesinde görüldü

UNRWA: Gazze'de mayıs ayından bu yana bin kişi açlıktan öldü

Yatılı Kur'an kursu öğrencileri çeşitli etkinliklerle eğlenceli vakit geçirdi

Yurt içinde ikamet eden 10 milyon 750 bin kişi seyahate çıktı

İran Kızılayı'nın Gazze’ye insani yardım ulaştırma çabaları

Bursa’da silahlı suç çetesine operasyon: 19 gözaltı

Yahudileştirme projesi: İşgalci siyonistler, Filistinlilerle beraber kültürlerini de yok ediyor

Siirt kırsalına 2 yılda 264 projeyle 250 milyon TL’lik altyapı yatırımı

Şeyh Kettânî: Ebu Ubeyde'nin açıklaması yüreğimizi parçaladı

Şanlıurfa’da sıcak hava ve yüksek faturalar vatandaşı bunaltıyor

Batman Valiliği'nden uyuşturucuyla mücadele toplantısı

Eğitim uçağının düştüğü Bangladeş'te ölü sayısı 27'ye yükseldi

Şanlıurfa’da afet ve acil durum tatbikatı yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'daki STK'lardan Gazze için davet: Mazlum Gazze'mize sessiz kalmayalım!

"Ekranı Kapat, Çevreni Keşfet" sloganıyla çocuklar dijital bağımlılıktan korunuyor

HÜDA PAR'dan oğlunu uyuşturucuya kurban veren acılı anneye ziyaret

Bakanlıktan Yalova Belediyesine 1,3 milyon TL çevre cezası

Mardin’de evde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

Deprem bölgesindeki çocuklar için hizmete giren gezici mobil Kur'an kursunun ilk durağı Malatya oldu

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanı Narçın: Uyuşturucu bataklığından kurtuluş için mücadelemiz sürecek