GÜNDEM 3.10.2024 14:49:35 0

Prof. Dr. Erbaş: Yeryüzünün imar ve ıslahı Müslümanların omuzlarındadır

Prof. Dr. Erbaş: Yeryüzünün imar ve ıslahı Müslümanların omuzlarındadır
Haberi Sesli Oku

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “İman şuuru ve salih amel bilinciyle hareket ederek her türlü kötülüğü bertaraf edecek bir duruş geliştirmek, yeryüzünün imar ve ıslahı için çalışmak, Müslümanlar olarak omuzlarımızdaki en temel sorumluluktur.”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Üye Ülkeleri Diyanet İşleri ve Dini İdare Başkanları 5’inci Toplantısı’na katıldı.

Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Erbaş, toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek, “Her geçen gün büyük bir ivme kazanan iş birliğimiz, kardeşlik bağlarımızı ve geleceğe dair ümitlerimizi daha da güçlendirecek, sorunlarımızın çözümüne büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

“İnsanlık, büyük bir inanç, anlam, ahlak ve değerler krizi yaşıyor”

Erbaş, dünyanın, büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Maalesef, maddi olanın kutsanıp mananın ötelendiği, dışlandığı, yerleşik her bir değere adeta savaş ilan edildiği bir çağa şahitlik ediyoruz. Dünyanın her yerinde çıkar çatışmalarının, öldürmenin ve yok etmenin sıradanlaştığı, fitne ve fesadın sürekli körüklendiği bir döneme tanıklık ediyoruz. Bu süreçte işgallerin, savaşların, katliamların girdabında bir çıkış yolu arayan insanlık ise büyük bir inanç, anlam, ahlak ve değerler krizi yaşamaktadır. Böyle bir vasatta, insanlığa umut olan bir dinin müntesipleri ve asırlarca yeryüzünde adalet ve merhametin temsilcisi olmuş İslam medeniyetinin mensupları olarak elbette bizlere düşen büyük sorumluklar vardır. İman şuuru ve salih amel bilinciyle hareket ederek her türlü kötülüğü bertaraf edecek bir duruş geliştirmek, yeryüzünün imar ve ıslahı için çalışmak, Müslümanlar olarak omuzlarımızdaki en temel sorumluluktur.”

“Gelenekleriyle makul bir ilişki kuramayan toplumlar sağlıklı bir gelecek inşa edemezler”

Erbaş, medeniyetlerin, inanç, kültür ve gelenekler üzerine inşa edildiğine işaret ederek, “İnsanlar ve toplumlar ancak gelenekleri sayesinde geçmişleri ile anlamlı bir bağ kurup geleceğe güven içinde yürüyebilirler. Zira gelenekler, toplumsal hayatın sürekliliğini sağlayan ve ortak belleği oluşturan önemli bir unsurdur. Gelenekleriyle makul bir ilişki kuramayan toplumlar asla sağlam ve sağlıklı bir gelecek inşa edemezler. Ayrıca insanları ve toplumları geçmişten tevarüs ettikleri gelenekleri birbirine kenetlemektedir. Nitekim Türkistan’dan Anadolu’ya, Kafkasya’dan Balkanlar’a kadar bizi birbirimize bağlayan şey, aynı inanca sahip olmamızın yanı sıra köklü ve güçlü bir geleneğe de sahip olmamızdır.” ifadelerini kullandı.

“Geleneklerimizi Kur’an ve sünnet süzgecinden geçirmeliyiz”

Geleneği tamamen reddetmek ne kadar yanlış ise ona körü körüne bağlanmanın da o kadar tehlikeli olduğuna vurgu yapan Erbaş, “Meseleye Kur’an ve sünnet bütünlüğü içerisinde baktığımızda örf, adet, geleneklerin, akıl ve vahiy süzgecinden geçirilerek vahye aykırı olmayan dolayısıyla akla ve fıtrata uygun olanların kabul edilmesinin, böyle olmayanların ise terk edilmesinin istendiği görülmektedir.” şeklinde konuştu.

“İslam ile şekillenen geleneklerimizi geleceğe taşımalıyız”

Erbaş, “Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), kendisine indirilen ilk vahiyden itibaren tevhid inancına aykırı bütün gelenekleri ortadan kaldırmış, ona uygun olanları muhafaza ederek kısa süre içinde Hicaz yarımadasında vahyi, aklı, bilgiyi, erdemi ve güzel ahlakı merkeze alan adil ve huzurlu bir toplum inşa etmiştir. Bu minvalde çeşitli ırk ve kültürlere mensup milletlerin, bir arada kardeşçe yaşayabilecekleri ahenkli bir zemin oluşturarak, bütün insanları kuşatan İslam medeniyetinin temellerini atmıştır. Bugün bizlere düşen, yüce dinimiz İslam ile şekillenen kültür ve medeniyet değerlerimizi, örf adet ve geleneklerimizi en güzel şekilde geleceğe taşımaktır. Her alanda özgün kimliğimizle var olmaktır. Bunun için müşterek çalışmalarımızı en güçlü hale getirmek zorundayız.” dedi.

Konuşmaların ardından, “Fetva Heyeti Tüzüğü” ve “İslam, Halkın Geleneklerinden Yararlanır” başlıklı belgeler imzalandı. (İLKHA)

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Azerbaycan'da

TESK Genel Başkanı Palandöken'den boykot açıklaması

Gazze'de açlık krizi derinleşiyor

Rusya ile Kuzey Kore 4 kilometrelik köprüyle birleşiyor

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması istişareler başladı

Batman'da trafik kazası: 7 yaralı

Boykot çağrılarına soruşturma başlatıldı

Otomobil takla atarak kaza yaptı: 1 ölü, 1 yaralı

Meteorolojiden soğuk hava ve yağış uyarısı

Bayram tatilinde emniyet kemeri takmayan 17 bin 427 sürücüye işlem

Ruffles marka cipsler için acil toplatma kararı

Haiti'de 530 mahkum firar etti

Siyonist işgalciler Şati'de sivillere saldırdı: 3 şehit

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 41 tutuklama

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari hastaneye kaldırıldı

Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Kastamonu'da feci kaza: 3 ölü, 4 yaralı

Lübnan: israil, saldırılarıyla BMGK'nin 1701 sayılı kararını ihlal etti

Diyarbakır'da bayramlaşma etkinliği düzenlendi

Antalya açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem

İzlanda'da yanardağ alarmı

Çin'den Tayvan'ın çevresini kuşatan tatbikat

Moldova 3 Rus diplomatı sınır dışı etti

Gaziantep'te narkotik suçlardan 1494 kişi gözaltına alındı

Malezya'da doğal gaz patlaması: 112 yaralı

Osmanlı Teşkilatı Batman İl Başkanlığında Yeni Dönem!

Kontrolden çıkan servis minibüsü devrildi: 1 ölü, 5 yaralı

Hindistan'da havai fişek fabrikasında patlama: 17 ölü

Gümrük kapılarında 182 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Çin uzaya internet test uydusu gönderdi

Yükleniyor