GÜNDEM 6.10.2023 18:15:05 0

Prof. Dr. İyem, varisin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi

Prof. Dr. İyem, varisin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi
Haberi Sesli Oku

Prof. Dr. İyem, varisin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nden Prof. Dr. Hikmet İyem, varisin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nden Prof. Dr. Hikmet İyem, varisin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi vererek, Varislerin, uzun süre ayakta kalan kişilerde meydana gelen ağrı, ağırlık hissi bilhassa bileklerde şişmeye neden olduğunu, bu durumun sadece bacaklara ağrı ve rahatsızlık vermekle kalmayıp, görünüm açısından da rahatsız edici hale gelebildiğini, Kadınlarda erkeklere göre 4 kat fazla görülen varislerin, ailede varis hikayesinin olması varis oluşum riskini daha da artırdığını belirtti.
Prof. Dr. Hikmet İyem, “Varis bacak toplardamarlarının hastalığı olarak bilinmektedir. Bacak toplardamarlarında genişleme ve bu genişleme sonucunda ciltten kabarık bazen kıvrım kıvrım yeşil yada siyah bir görüntü oluşması halidir. Varis hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmektedir. Ancak gebelik ve hormonların etkisiyle kadınlarda biraz daha sık görülmektedir” dedi.
Prof. Dr. Hikmet İyem, “Varis bacak toplardamarlarındaki geçirilmiş bir hastalığa ya da doğuştan var olan bir bozukluğa bağlı olarak gelişen bir durumdur. Normal sağlıklı insanlarda ayakta durduğunda kan aşağıdan yukarıya doğru kalbe gelir. Temizlenir tekrar vücuda dağılır. Yer çekimine bağlı olarak kanın aşağıya doğru gitmesini engelleyen toplardamarlarda kapak vardır. İşte bu kapakların herhangi bir nedene bağlı olarak bozulması sonucunda kanın ters yönde yani yukarıdan aşağıya doğru gitmeye başladığı zaman bacak toplardamarlarında genişlemeler meydana gelir. Bu genişlemeler sonucunda önce örümcek ağına benzer bir görüntü meydana gelir sonraki zamanlarda ise ciltten kabarık genellikle yeşil yada siyah varis pakeleri oluşur. Tabi sadece geçirilmiş bu damar hastalıkları ya da doğuştan var olan bozukları bağlı olarak varis gelişmez. Varis aynı zamanda bir meslek hastalığıdır. Uzun süreli ayakta kalarak yapılan mesleklerde varis daha sık karşımıza çıkmaktır. Örneğin, uzun süre ayakta kalan ve ameliyat yapan doktorlarda, bay- bayan kuaförlerinde çalışanlarda, tezgahtarlarda, diş hekimlerinde ya da özellikle restoranda çalışan garsonlarda çok sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda doğum sayısı arttıkça varis oluşma riski artmaktadır. Kısaca varis bir meslek hastalığı olarak tanımlanabilmektedir” diye konuştu.
Varisin belirtileri
Prof. Dr. Hikmet İyem varis belirtileri hakkında açıklamalarda bulunarak, “Bacaklarda dolgunluk hissi, gece krampları, kaşıntı, ciltte kalınlaşma ve renk değişikliği ve tedavi edilmeyen hastalarda bacaklarda yara açılması olabilir” ifadelerini kullandı.
Varislerin tedavisi
Prof. Dr. Hikmet İyem, “Uygun hastalarda ilaç tedavisi, kişi uygun basınçlı varis çorapları, köpük tedavisi olarak da bilinir, Radyofrekans tedavisi, Laser tedavisi, Zamk gibi yapıştırıcı ürün kullanımı, Cerrahi tedavi Bu tedavi yöntemleri içerisinde günümüzde en yaygın kullanılan köpük tedavisi yani skleroterapidir. Ancak özellikle birinci ve ikinci aşamadaki varislerde bu tedavileri kullanabilmekteyiz yani örümcek ağına benzer bir görüntü varsa ya da kalem ucu kalınlığında varisler varsa bunlara rahatlıkla köpük tedavisi uygulanabilir” ifadelerine yer verdi.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hikmet İyem varislerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, ‘’Öncellikle kozmetik açıdan değerlendirildiğinde bacaklarda kötü bir görüntüyle karşılaşılmaktadır. Ancak özellikle evre üçe gelmiş pakeler oluşmuş fındık büyüklüğüne gelmiş varisler alınmaz ise bunların içinde kan birikir ve bu kan birikime bağlı olarak pıhtı oluşur ve bu pıhtılar akciğere kadar gelip akciğerde pulmoneremboli dediğimiz ölüme sebebiyet veren bir hastalığa sebep olabilir. Ayrıca bacakta dolaşım bozukluğu sonucunda ciltte koyulaşma, ciltte sertleşme ve bacakta ciddi şişlik meydana gelir. Sonuç olarak ciltteki bozukluk ve cildin aşırı derecede sulanması venöz ülser dediğimiz çok ciddi bacak yaralarına neden olur. Bu nedenle, tedavinin geciktirildiği veya yaptırılmadığı varislerde, akciğere pıhtı atması veya bacaklarda yara oluşması meydana gelmektedir. Bunun önlenmesi için de varisler birinci ve ikinci aşamadayken tedavi edilmelidir. Varislerde skleroterapi yani köpük tedavisi son derece basit bir yöntemdir. Bu tedavide hastanın hastaneye yatırılmasını gerektiren bir durum yoktur. Bu yöntemde tedavi süresi 10- 15 dakikadır. Hasta aynı gün eve gidip günlük işlerini yapabilmektedir. Radyo frekans lazer tedavisi ya da zamk gibi yapıştırıcı yöntemler uygulanan sabah gelip hastaneye yatış yapan hastalar akşam rahatlıkla evlerine gidip ertesi gün günlük işlerine devam edebilmektedir.
Varislerden korunmanın ya da mevcut varislerin ilerlemesini engellemek için basınçlı varis çorapları giymek, uzun süre ayakta kalmamak, yürüyüş yapmak, yüzme gibi sporlar yapmak, aşırı sıcaklardan kaçınmak gerekir. Ayrıca dar pantolonların ve dar külotların topuklu ayakkabıların kullanılması da varis oluşmasında az da olsa maalesef kötü bir etkisi vardır‘’ diye konuştu.

Fransa'nın Filistin açıklaması işgal altındaki Tel Aviv’i rahatsız etti

Konya'da nisan ayında kar sürprizi

13 üniversiteye yeni rektör ataması yapıldı

Ankara'da maden ocağında göçük: 13 yaralı

AFAD'dan 2 ile turuncu, 29 ile sarı kod uyarısı

Düzce’de Siyer Yarışması ödülleri sahiplerine ulaştı

Siber suçlara yönelik 27 ilde operasyon: 118 tutuklama

Hava nasıl olacak?

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı

Irak’ta genel seçimlerin tarihi belli oldu

İran’da maden kazası: 7 ölü

Meksika’da kuş gribi nedeniyle ilk ölüm kayıtlara geçti

Beton pompası aracına sıkışan işçi ağır yaralandı

Rusya'nın enerji tesislerine saldırı

ABD, Çin’e yönelik tarifeleri yüzde 125’e yükseltti

Mısır'da 4 katlı bina çöktü: 4 ölü

ASİM'den Portakal Çiçeği Karnavalı'na tepki

TÜBİTAK 2209-A Programı kapsamında AİÇÜ'nün 48 projesi kabul edildi

Kontrolden çıkan otomobil direğe çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Hindistan'da yıldırım çarpması nedeniyle 8 kişi öldü

Avrupa Birliği’nden ABD'ye "tarife" misillemesi

Çanakkale'de şap nedeniyle karantina

Bingöl’de dolu yağışı sonrası köyü sel bastı

Bingöl’de ceviz büyüklüğünde dolu yağdı

Etna Yanardağı yeniden kül ve lav püskürttü

Kars'ta trafik kazası: 7 yaralı

Akdeniz'de 3.6 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanı Fidan, Şilili mevkidaşı van Klaveren ile görüştü!

Almanya'da koalisyon hükümeti için anlaşma sağlandı

Meteorolojiden bazı iller için sağanak uyarısı

Yükleniyor