Prof. Dr. Konca: Kafamıza göre evdeki ilaçları kullanmamız doğru olmaz

Tarih: 28.11.2024 11:27 Güncelleme: 28.11.2024 11:27
Prof. Dr. Konca: Kafamıza göre evdeki ilaçları kullanmamız doğru olmaz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Pediatri Anabilim Başkanı Prof. Dr. Çapan Konca, iklim şartlarının değişmesiyle çocuklarda oluşabilecek hastalıklara karşı ebeveynleri uyardı.

Pediatri Anabilim Başkanı Prof. Dr. Çapan Konca, kışın hastalanmanın önüne geçebilmek için bu dönemde giyim, kuşam ile sağlıklı beslenme konularına dikkat edilmesi gerektiğinin belirtti.

Konca, hastalıkların önüne geçebilmede dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemli olduğuna değinerek, "Havalar soğudu, iklim şartları değişiyor. Gün içinde değişimler çok fazla olduğu için bu kapsamda ailelerin dikkatli olması gereken bir takım konular var. En temel konu giyim, kuşam, havanın sıcaklığına göre uygun kıyafetler giymemiz lazım. En önemlisi de bizlerin hastalanmamasıdır. Hasta olmamak için ikinci temel hususumuz sağlıklı beslenme, dengeli ve dikkatli beslenme, iyi uyku almaktır. Bunlar olmazsa olmazlarımızdır. Bunları yaparsak kolay kolay rahatsızlanmayız. Olurda hastalanırsanız o zaman en kısa sürede bir hekime gitmemiz gerekiyor." dedi.

"Hekimlere giderken sıralamaya dikkat etmek lazım"

Basit bir hastalıkla kalabalık ortama götürülen çocuğun yeni bir hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ifade eden Konca, birinci basamak hastaların birinci basamak merkezlerine, ikinci basamak hastaların ikinci basamak hastanelere gitmelerinin daha doğru olacağını kaydetti.

Antibiyotikten uzak durmak gerektiğini hatırlatan Konca, "Bilinçli ilaç tüketmek gerekiyor, antibiyotikten uzak durmak gerekiyor. Kendimizce, kendi kafamızdan, kendi gönlümüzce evdeki ilaçları kullanmamız doğru olmaz. Hastaları bekletmemizde doğru olmaz. Tabi bu konuda mevsimsel hastalıklar tabi biliyorsunuz basit hastalıklar. Bizler acısından üst solunum dediğimiz hastalık kodları bu hastalıkların büyük kısmı sağlık ocağı düzeyinde, aile hekimi düzeyinde toparlayabilecek hastalıklar bunu bilmek lazım. Hekimlere giderken sıralamaya dikkat etmek gerekiyor. Hastalığımızın durumuna göre uygun, ilgili hastaneye gitmemiz lazım. Eğer buna uymazsak gereksiz yığılmalara yol açacaktır. Gereksiz yığılmalar gereksiz hasta kuyrukları demektir. Basit bir hastalıkla giden bir çocuk kalabalık ortamda yeni bir hastalık kapabilir. Ve olay istenmeyen noktaya gelebilir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da hükümet karşıtları yine sokaklara çıktı

Çin Şıyan sınıfı uydusunu uzaya gönderdi

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

Guterres: Gazze'de son can damarları kesilmek üzere

Siyonist işgalciler Lübnan'a saldırdı

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Çin'de şiddetli yağış ve su baskını

Silivri'de ormanlık alanda yangın

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Dini değerlere yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı

İran hava sahasını yeniden kapattı

Gaziantep'te uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Sürekli elektrik kesintileri Aydın ailesinin hayatını tehdit ediyor

Araç tavanında yolculuk yapan şahsa ceza kesildi

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Güney Kore'den Polanya'ya 6 milyar dolarlık tank satışı

Söylemez: Maaşlar, açlık ve yoksulluk sınırı arasında sıkıştı

DMM'den "doğalgaz fiyatları" hakkındaki kıyaslara açıklama

Girit’te orman yangını

Antalya'daki orman yangınlarında 53 hektarlık alan zarar gördü

Şırnak’ta Hz. Nuh'u anma etkinliği düzenlenecek

Güney Kore'nin yeni başbakanı belli oldu

Batman'da kuaförler dernekleşti: Mesleki sorunlara ortak çözüm arayışı

Sultangazi Kent Ormanı'ndaki yangın kontrol altına alındı

Merkez Bsı rezervleri azaldı

Bingöl Umut Kervanı’ndan 8 milyon TL’lik yardım

Yükleniyor