GÜNDEM 9.02.2023 11:10:15 0

Prof. Dr. Özgür Eğilmez: 'Yetkin mühendislik sistemi hayata geçirilmeli'

Prof. Dr. Özgür Eğilmez:
Haberi Sesli Oku

Prof. Dr. Özgür Eğilmez: 'Yetkin mühendislik sistemi hayata geçirilmeli'

Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Eğilmez, depremlere karşı ’yetkin mühendislik’ kavramının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Tüm imkanların seferber edildiği deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları sürerken, Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Eğilmez henüz birkaç yıllık olan ve deprem yönetmeliğine uygun yapıldığı iddia edilen binaların bile çökmesini değerlendirdi. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın deprem bölgesi olduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Eğilmez, gelecek kuşakların bu tür felaketlerde ayakta kalabilmesi için ’yetkin mühendislik’ kavramının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

'Gelişmiş ülkelerde uygulanıyor'
Bugünden itibaren atılacak ilk adımın ’yetkin mühendislik’ kavramının hayata geçirilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Eğilmez, 'Gelişmiş pek çok ülkede yetkin mühendislik onlarca yıldır uygulanmaktadır. Bu ülkelerde imza yetkisi sadece yetkin mühendislerin elindedir. Yani tasarım, şantiye yönetimi ve denetim gibi kritik işler sadece yetkin mühendisler tarafından yapılabilmektedir. Yetkin mühendis olabilmek için belirli bir süre yetkin mühendislerin yanında tecrübe kazanmak ve ardından yetkin mühendislik sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Ülkemizde ise 4 yıllık eğitimini tamamlayıp inşaat mühendisliği diplomasını alan herkesin imza yetkisi bulunmaktadır. Bunun engellenerek tasarım, şantiye yönetimi ve denetim işlerinin yetkin mühendisler tarafından yapılmasının sağlanması gerekmektedir. 2019 yılında yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile yüksek binalar ve tasarımı uzmanlık gerektiren yapılar için ’tasarım gözetmeni uzmanı’ belgesine sahip mühendislerin imza şartı yürürlüğe girdi. Bu belgeye sahip olma koşulları da oldukça yüksek. Bu gelişme elbette çok olumlu. Ancak tasarımı uzmanlık isteyen bu tür yapılar Türkiye’de zaten çok yüksek kalitede mühendislik hizmetleri ile tasarlanıp inşa edilmekte. Dolayısı ile ülkemizin asıl ihtiyacının inşaat mühendisliği diplomasının olağanüstü ve akla sığmayan yetkilerini sınırlayacak olan yetkin mühendislik oluşumunun hayata geçirilmesi olduğu düşüncesindeyim' ifadelerini kullandı.

'Seçme yetkisi olmamalı'
Mevzuatta yapılması gereken diğer değişikliğin de inşaatı yapan yüklenicinin denetim şirketini seçme yetkisinin iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Eğilmez, 'Yapıların inşası aşamasında denetim büyük önem arz eder. Günümüzde her türlü inşaatın yapı denetim şirketleri tarafından denetlenmeleri zorunludur. Ancak denetimlerin ne kadar sağlıklı yapıldığı tartışmalıdır. Çünkü şu an için inşaatı yapan yüklenici denetim şirketini seçebilmektedir. Bu da beraberinde birçok kuşkuyu ortaya çıkarmaktadır. Kanaatimce yapı denetim şirketinin inşaat mühendisleri odaları veya ilgili bakanlık uzmanları tarafından belirlenmesi daha uygun olacaktır. Türkiye’deki sorunların başında denetimsizlik ve yaptırım eksikliği geliyor. İster inşaat sektörü olsun ister sağlık sektörü veya başka bir iş kolu, yapılan hatalar büyük ölçüde cezasız kalmaktadır. Gelişmiş ülkelerde bu tür hataların bedeli ağır olur. Size bir daha mühendislik yaptırmazlar. Geçen onca yıla, kaybedilen binlerce cana rağmen bugün hala inşaat sektöründeki yaptırımlar yetersizdir' diyerek sözlerini tamamladı.
[gallery ids=',94669']

TBF Başkanı Deniz: Tüketici, en büyük silahı olan boykotu kararlılıkla sürdürmeli

İzmir’de suya yeni zam

Sanal ortamda suç içerikli 32 paylaşıma soruşturma  

Üreticiler: Ağaçlarımız yandı meyve verene kadar masraflarımız karşılansın

Halı sektöründen BAE'ye 100 milyon dolarlık hedef

Üniversite öğrencileri, Doğu Türkistan'da yaşananları duyurmak için resim sergisi açtı

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 51 bin 65'e yükseldi

Bingöl'de aranması bulunan 3 şahıs yakalandı

Bingöl'de yol kontrolünde uyuşturucu ele geçirildi: 4 gözaltı

HAMAS, "açlık" suçuna karşı uyardı

İTTİHADUL ULEMA'dan Mevlid etkinliğine destek açıklaması

Konut Fiyat Endeksinde artış kaydedildi

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Navvan: Kalbinizin sinyallerini görmezden gelmeyin!

Gaziantep'te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

"Hemofilide erken teşhis ve düzenli tedavi hayat kurtarıyor"

YÖK ve kamulaştırma işlemleri üzerine alınan kararlar Resmi Gazete'de

Yol kontrolü sırasında üzerinde uyuşturucu çıkan şahıs tutuklandı

Çinli bilim insanları dünyanın en hızlı flash bellek cihazını tanıttı

Malatya'da dolandırıcılık operasyonu: 1 tutuklama

Yeni Yüzyıl Partisi Elazığ’da Yeni Dönem: İl Başkanlığına Dilan Ayhan Atandı

Şanlıurfa’da bulunan para sahibine teslim edildi

Mart ayında 5 riskli yapı kontrollü şekilde yıkıldı

İluh 2. etap 1. kısımda yüzde 95 uzlaşı sağlandı

Prof. Dr. Beki: Cehaletle mücadelede iman, ilim ve rehberliğe ihtiyaç var!

C1’de Erken Kayıt Fırsatları Başladı

Diyarbakır'da belediye otobüsü otomobille çarpıştı: 1 ölü 4 yaralı

Şubat ayı dış ticaret endeksleri açıklandı

İstanbul Havalimanı'nda artık üçlü pist operasyonu yapılabilecek

Antalya’da köpekten kaçan çocuğa motosiklet çarptı

Aile yılı'na özel seminer

Yükleniyor