Prof. Dr. Öztürkmen: Topraklarımızı kaybetmek geleceğimizi kaybetmektir

Tarih: 15.11.2024 14:15 Güncelleme: 15.11.2024 14:15
Prof. Dr. Öztürkmen: Topraklarımızı kaybetmek geleceğimizi kaybetmektir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Şanlıurfa TEMA İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin erozyon riski taşıyan bir coğrafya olduğunu belirterek, bu bölgenin topraklarının korunmasının önemine dikkat çekti.

Türkiye’nin en önemli doğal varlıklarından biri olan toprak, yaşamın temel kaynağı ve gıda güvenliğinin en kritik unsurudur. TEMA Vakfı, 11-17 Kasım tarihleri arasında kutlanan Erozyonla Mücadele Haftası’nda “Sağlıklı Toprak, Sağlıklı Yaşam” sloganıyla toprağın hayati önemine dikkat çekiyor.

Türkiye’de her yıl 642 milyon ton toprak erozyona uğrayarak tarım alanlarından, meralardan ve ormanlardan kayboluyor. Bu kayıp, bir futbol sahasını bir metre derinliğinde dolduracak miktarda toprağın her dakikada erozyon nedeniyle yok olması anlamına geliyor.

Erozyonla mücadelede toprağın korunmasını sağlayacak sürdürülebilir tarım uygulamaları, ağaçlandırma çalışmaları ve tarım arazilerinde eğim yönünde değil, kontur sürüm gibi doğru yöntemlerin kullanılması büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar, doğru toprak koruma yöntemleriyle erozyonun yüzde 60’a kadar azaltılabileceğini gösteriyor.

Türkiye, dünyada erozyon riski en yüksek ülkeler arasında yer alıyor. Toprakların yüzde 59’u yüksek ve çok yüksek erozyon riski taşıyan bölgelerde bulunuyor.

Bölge halkını toprağı koruma bilinciyle hareket etmeye davet ettiklerini ifade eden TEMA İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, toprağın kaybının sadece tarımsal verimliliği etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda kültürün ve geleceğin de kaybolmasına yol açacağını vurguladı.

Toprağın korunması için bilinçli tarım uygulamalarına ve ağaçlandırma çalışmalarına ihtiyaç olduğunu belirten Öztürkmen, "Topraklarımızı kaybetmek, sadece tarımsal verimliliği değil, bu topraklardan beslenen kültürümüzü ve geleceğimizi de kaybetmek anlamına gelir” diyerek, halkı bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

Öztürkmen, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin erozyon riskine açık bir coğrafya olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: 

“Şanlıurfa, Türkiye’nin en verimli tarım alanlarına sahip illerinden biri. Ancak bu topraklarımız, her yıl erozyon nedeniyle büyük kayıplar yaşıyor. GAP projesiyle suya kavuşan bölgemizde sürdürülebilir tarım uygulamalarına geçiş, topraklarımızın korunması için hayati önemdedir. Tarım arazilerinde eğime uygun sürüm tekniklerinin kullanılması, nadas uygulamalarının azaltılması ve çok yıllık bitkilerin yaygınlaştırılması erozyonla mücadelede etkili yöntemlerdir. TEMA Vakfı olarak bölge halkını toprağı koruma bilinciyle hareket etmeye davet ediyoruz. Topraklarımızı kaybetmek, sadece tarımsal verimliliği değil, bu topraklardan beslenen kültürümüzü ve geleceğimizi de kaybetmek anlamına gelir.” (İLKHA)

İstanbul'da orman yangını

MEB'den bütçe yönetiminde dijitalleşme ve yapay zekâ desteği

AP: Amerikan güvenlik şirketi Gazze'de açlık çeken sivillere ateş açtı

Karaali'de yangın sonrası çağrı: Her şeye ihtiyacımız var bizi yalnız bırakmayın

YHT hatlarında taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

BM: Gazze halkının yüzde 97'si açık alanlarda uyuyor

Vali Yavuz: Asayiş ve diğer olaylarda Türkiye ortalamasından daha iyi bir noktadayız

Bursa’da Kur’an kursları yoğun ilgi görüyor: Yaz tatili Kur’an’la başladı

Özel jet kaçkar dağlarının zirvesine düştü pilot hayatını kaybetti 1kişi yaralı

Bakan Şimşek, enflasyonu değerlendirdi

Bakan Yerlikaya: Yangınlardan zarar görenlere 21,6 milyon TL ödeme yapıldı

Gazze'de şehitler hastane ve okul bahçelerine defnediliyor

Batman'da Canlı Hayvan Pazarı geçici olarak kapatıldı

HAMAS: Şehitlerin kanı yerde kalmayacak

Batman Belediyesinden öğrencilere sağlıklı yaşam eğitimi ve taraması

Batman Belediyesinden otobüs duraklarına temizlik ve bakım mesaisi

Siyonist rejim 48 saatte 300 Filistinliyi katletti

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

2025 Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı

Siirt'te kırsal altyapıya 2 yılda 56 milyon liralık yatırım

Siirt’te bireysel sulama projeleri için hibe sözleşmeleri imzalandı

Ticaret Bakanlığı'ndan yapay zekâ dolandırıcılığı uyarısı

Akademi Giriş Sınavı'na giriş belgeleri erişime açıldı

Siyonist işgalciler, A'riha'nın kuzeyinde bir eve el koydu, 60 koyun çaldı

İşgal ordusu, Gazze'nin doğusundaki mahallelerin tamamını boşaltmakla tehdit ediyor

Arap Birliği: "israilin" Batı Şeria'yı ilhak etme çağrıları siyasi zorbalıktır

Dışişleri'nden siyonist rejimin "Batı Şeria'nın ilhakı" açıklamalarına tepki

Bedelli askerlikte zamlı ücret belli oldu

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bir kez daha hedef aldı

Emekliler: Aile desteği olmasa geçinemiyoruz

Yükleniyor