• BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Prof. Dr. Şimşek: Temizlenmeyen diş bakterileri kalp rahatsızlığı olanlarda ölümcül sonuçlar doğurabilir

11 Aralık 2024, Çarşamba 04:07
11 Aralık 2024, Çarşamba 04:07
Prof. Dr. Şimşek: Temizlenmeyen diş bakterileri kalp rahatsızlığı olanlarda ölümcül sonuçlar doğurabilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ağız ve diş sağlığı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Şimşek, dişlerdeki temizlenmeyen bakterilerin daha önce kalp rahatsızlığı olanlarda kalp zarının iltihaplanmasına ve hatta ölümcül sonuçlar doğura

İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Şimşek, ağız diş sağlığının vücutta ne olduğu, organ nakli ve diğer ciddi hastalıkların tedavisinde ne tür büyük önem taşıdığı, mekanik temizliğin önemi hangi diş ipi ve diş macunun kullanılması için ne yapılması gerektiği, çocuklarda süt dişlerinin önemi, diş sıkma problemleri ve gargaranın nasıl kullanılması hakkında İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

"Sağlık ağızla başlar"

Ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerindeki önemine değinen Prof. Dr. Neslihan Şimşek, "Sağlık ağızla başlar. Hastalıkları ağızdan aldığımız gibi, sağlık da ağızdan başlar. Ağız vücuda sonradan takılmış bir aparat değildir, multidisipliner düşünmek gerekir. Ağızda yer alan bakteriler organlara kadar ilerleyebilir ve kan yoluyla vücudun ücra köşelerine taşınabilir." dedi.

"Ağız ve diş sağlığı böbrek hastalıkları, karaciğer nakli ve kemik iliği nakli gibi birçok sağlık sorunu açısından önem taşıyor!"

Ağız diş sağlığının böbrek hastalıkları, karaciğer nakli ve kemik iliği nakli gibi birçok sağlık sorunu açısından önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Şimşek, "Hekimlerden önce şu tavsiyeyi alırsınız. Önce ağız diş sağlığını ideal seviyeye getirmemiz gerekiyor. Bu ağız diş sağlığını yerine koymak için biz fakülte olarak, Malatya halkının ve bölge halkının bilinçlenmesi için ciddi manada katkı veriyoruz. Fakültemizde 8 ana bilim dalı mevcut. İlk muayeneden başlayarak, çocuk, yetişkin, geriatrik ve engelli hastaların diş tedavilerini gerçekleştiriliyoruz." dedi.

"Mekanik temizlikle çürümenin önüne geçebilirsiniz"

Halk arasında bazı şeylerin genetik olduğuna dair inançlar olduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, genetik faktörlerin sadece tükürük kalitesinde etkili olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Şimşek, "Mekanik temizlikle çürümenin önüne geçebilirsiniz. Mekanik temizlik nedir? Fırçalama ve diş ipi kullanımı. Akşamları günde bir defa diş ipi kullanmak yeterli. Hangi diş ipini kullanacağınızı merak ediyorsanız, diş hekimlerimize danışabilirsiniz. Çünkü diş ipi çeşitleri diş dizilimine göre farklılık gösterebiliyor." şeklinde konuştu.

Diş macunu seçimi konusuna da değinen Şimşek, "Gündemde de biliyorsunuz böyle bitkisel macun olarak çok fazla üretim yapan yerler var. Tavsiye edilen şeyler var. Florürlü mü kullanalım, florürsüz mü kullanalım gibi bir sürü tartışmalar var. Bunların hepsinin cevaplarını fakülteye gelip diş hekimlerimizle görüşerek alabilirler." dedi.

"Bu bakteriler öyle akıllı bakteriler ki eğer bir kalp rahatsızlığınız varsa kalp zarının iltihaplanmasına sebep olacak, hatta ölümcül sonuçlar doğurabilecek"

Ayrıca, ağız duşlarının kullanımı hakkında bilgi veren Şimşek, "Öncesinde biz profesyonel olarak temizliyoruz. Diş taşı ve plak temizlendikten sonra sekiz saat içerisinde ağızda bakteri tekrar üremeye başlıyor. Ama bu süre sonunda tekrar fırçalarsanız o bakterinin çoğalmasının önüne geçmiş olursunuz. Bu bakteriler öyle akıllı bakteriler ki eğer bir kalp rahatsızlığınız varsa ağızdan giren bakteri direkt gelecek kalbinize oturacak ve kalp zarının iltihaplanmasına sebep olacak, hatta ölümcül sonuçlar doğurabilecek." diye dikkat çekti.

"Ayda bir hafta olmak üzere, altı ayda bir gargara kullanarak birçok diş eti hastalığının ve diş çürüğünün önüne geçilebilir"

Ağız gargarasının diş eti hastalıklarının ve diş çürüğünün önüne geçmekte etkili olduğunu belirten Şimşek, "Ayda bir hafta olmak üzere, altı ayda bir gargara kullanarak birçok diş eti hastalığının ve diş çürüğünün önüne geçilebilir. Ama gargarayı kullanırken, önce diş fırçalanmalı, sonra ağız suyu veya gargarası kullanılmalıdır. Aksi halde bu bakteriler boyanarak dişlerde ve dilde yeşilimsi renkler ortaya çıkacaktır. Ayrıca his kaybı olarak karşımıza çıkacaktır." dedi.

"Diş sıkma problemi tedavi edilmediğinde dişlerin çatlayıp çürümesine neden olabilir"

Diş sıkma probleminin özellikle depremlerden sonra yaşanan stresle birlikte arttığını belirten Şimşek, "Önce mental olarak rahatlamalı, sonra da diş hekimine giderek gerektiğinde gece plağı veya botoks gibi tedaviler uygulanmalıdır. Aksi halde dişlerin çatlayıp çürümesine neden olabilir." ifadelerini kullandı.

"Her fırçalamada diş etinin kanaması normal değildir ve hafife alınmaması gerekir"

Diş eti kanamalarının hafife alınmaması gerektiğini belirten Şimşek, "Bir şey battığında anlık bir kanama olabilir, bu normaldir. Ancak her fırçalamada diş etinin kanaması normal değildir. Mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır." dedi.

"Süt dişlerinin sağlığı, daimi diş germlerinin sağlığının devam etmesi için çok önemlidir"

Son olarak çocuk diş hekimliğinde süt dişlerinin önemine vurgu yapan Şimşek, "Süt dişlerinin altında daimi diş germleri yer alır. Süt dişlerinin sağlığı, daimi diş germlerinin sağlığının devam etmesi için çok önemlidir. Ayrıca, süt dişleri bir yer tutucu olarak da görev görür ve dişlerin dağınık dizilmemesine yardımcı olur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Malatya'da yangın: Ev, odunluk ve besi çiftliği zarar gördü

Yan yatan otomobilden sürücü yara almadan kurtuldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brezilya'ya gidecek

Başbağlar Katliamı'nın 32'nci yılında İstanbul'da anma programı düzenlendi

Kalkışa hazırlana uçakta yanlış yangın alarmı: 18 yaralı

ABD'de silahlı saldırı: 1 ölü, 6 yaralı

Mardin’de otomobilin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Gazze felaket boyutunda bir su sıkıntısıyla karşı karşıya

Pakistan'da çöken binada ölü sayısı 16'ya yükseldi

Malatya'da drift atan sürücünün ehliyeti süresiz olarak iptal edildi

Diyarbakır'da saman yüklü kamyonet yandı

Hz. Ömer Camii’nin yıkım anı kameralara yansıdı

EBS Malatya Şube Başkanı Söylemez: Gazzeli çocukların karnesi kanlı elbiseleri oldu

7 yaşında başladığı terzi mesleğini 64 yıldır sürdüren Ekrem Usta: Hiçbir zaman rızık korkusu yaşamadım

Batman'da durdurulan araçtan kokain çıktı: 2 kişi tutuklandı

İstanbul Silivri'de 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Siyonist rejim, HAMAS'ın ateşkes yanıtını değerlendiriyor

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 338'e yükseldi

Tarsus Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere ev eşyası desteği

UNRWA: El-Halil'de zorla tahliye riski tehlikeli boyutlara ulaştı

Yalova’daki iş kazasında Şanlıurfalı genç hayatını kaybetti

Bursa'daki orman yangınlarında 9 gözaltı

32 yıldır unutulmayan acı: Başbağlar katliamında 33 sivil hâlâ adalet arıyor

Şanlıurfa’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Siirt’te otomobilin çarptığı 5 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

Yahudi çeteler Filistinlilerin arazilerine saldırdı

MAZLUMDER Malatya Şube Başkanı Anıl: Başbağlar katliamının failleri hâlâ cezalandırılmadı

Siirt’te şüpheli ölüm: Yaşlı adam ahırda ölü bulundu

Halep'ten Diyarbakır'a uzanan karpuz yükleme mücadelesi

Batman’da uyuşturucu operasyonu: 175 gram kokain ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da yangın: Ev, odunluk ve besi çiftliği zarar gördü

Yan yatan otomobilden sürücü yara almadan kurtuldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brezilya'ya gidecek

Başbağlar Katliamı'nın 32'nci yılında İstanbul'da anma programı düzenlendi

Kalkışa hazırlana uçakta yanlış yangın alarmı: 18 yaralı

ABD'de silahlı saldırı: 1 ölü, 6 yaralı

Mardin’de otomobilin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti