9514,01%-1,60
38,81% -0,01
43,77% -0,03
4107,17% -0,01
6626,03% 0,00
Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Tekin, futbol takımı tutma alışkanlığını hem bireysel hem de toplumsal etkileri açısından değerlendirdi.
Takım tutmanın genellikle bireye maddi ya da manevi katkı sunmadığını söyleyen Tekin, bu alışkanlığın zamanla fanatizme, sosyal kutuplaşmaya ve ibadetlerin ihmaline yol açabileceğine işaret etti.
Futbol takımı tutmanın bu ölçütlere göre sorgulanması gerektiğini söyleyen Tekin, “Bir futbol takımını tutmak bize gerçekten ne kazandırıyor?Dünyamıza bir faydası var mı? Hayır, genellikle yok. Zaman harcıyoruz, bazen para harcıyoruz, duygusal enerji sarf ediyoruz ama sonunda elde avuçta kalan bir şey olmuyor. Çoğu zaman maç izlerken namazlar aksıyor, kalp kırılıyor, hakaret ediliyor. Fanatizm uğruna insanlar birbirine düşman oluyor. Oysa hiçbir sevgi, insanın ahlakını yıkacak, kalbini kıracak kadar kutsal olamaz.” ifadelerini kullandı.
Takım tutmanın bireysel zararların ötesinde toplumsal etkilerine de dikkat çeken Tekin, “Toplumu uyutan, önemli meselelerden uzaklaştıran, bilinçli olmayı engelleyen bir ‘oyalama aracı’ hâline gelebiliyor. Gün geliyor bir futbolcu idol haline geliyor; bir âlimin, bir öğretmenin, bir erdem sahibinin önüne geçiyor. Bu bile başlı başına ciddi bir sapmadır. Bir işin meşru olması onu faydalı kılmaz. Mümin, boş işleri terk etmesini bilen kişidir. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam ‘Kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesi kişinin Müslümanlığının güzelliğindendir’ buyurur.” şeklinde konuştu.
Tekin, sözlerini, “Hayat kısa, sorumluluk büyük, zaman kıymetli. Her işimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Belki de bir futbol takımını değil, bir ilim yolunu, bir hayır davasını, bir güzel ahlakı ‘tutmak’ daha anlamlı olur. Çünkü biz sadece bu dünyaya ait değiliz. Biz iki dünyalı insanlarız.” ifadeleriyle sonlandırdı. (İLKHA)