Prof. Dr. Timurkaynak: "Aralıklı oruç, kalp sağlığını ve beyin fonksiyonlarını destekleyebilir"

Tarih: 24.10.2024 17:01 Güncelleme: 24.10.2024 17:01
Prof. Dr. Timurkaynak:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Metabolik sağlık ve kilo kaybetme ihtiyacı olan bireyler için aralıklı orucun çeşitli faydalar sağlayacağını belirten Kardiyoloji Bölüm Başkanı Profesör Doktor Timur Timurkaynak, bu diyetin kan şekerinin düzenlenmesi, insülin direncinin azaltılması ve ka

Aralıklı oruç, kilo kontrolü ve metabolik sağlık açısından önemli faydalar sunan bir beslenme şekli olarak dikkat çekiyor. Sağlık sorunları olan bireylerin bu diyeti doktor kontrolünde yapmalarını ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen göstermeleri öneriliyor.

Günümüzde sağlık ve beslenme alanında popülerlik kazanan aralıklı oruç, farklı uygulama şekilleri ile dikkat çekiyor. Özellikle 16 saat aç kalıp 8 saat beslenmeyi içeren yöntemin, kilo verme ve diyabeti önleme gibi sağlıklı faydaları olduğu bilimsel çalışmalarla destekleniyor. Bununla birlikte, bu beslenme tarzının kalp sağlığına olan etkileri üzerine de çeşitli tartışmalar devam ediyor.

"Aralıklı oruç, kalp ve metabolizma sağlığına fayda sağlayabilir"

Aralıklı orucun en önemli faydalarından biri, kilo kaybını destekleyerek metabolik sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratmasıdır diyen Timurkaynak  "Yapılan araştırmalar, aralıklı oruç uygulayan bireylerde kilo kontrolü, kan şekeri düzenlenmesi ve insülin direncinin azaltılması gibi faktörlerin iyileşebileceğini gösteriyor.  Özellikle diyabet adayı olan bireyler üzerinde bu yeme düzeninin olumlu etkileri gözlemlendi. Ayrıca, aralıklı oruç uygulamasının kalp sağlığını destekleyebileceği, beyin fonksiyonlarını geliştirebileceği ve konsantrasyonu artırabileceği yönünde bulgular bulunuyor. Bununla birlikte, sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak, kilo vermek ve tansiyon, kolesterol gibi parametreleri kontrol altında tutmak kalp sağlığı için ne kadar önemliyse aralıklı orucun da aynı şekilde fayda sağlayabileceği düşünülüyor." dedi.

"Aralıklı oruç çalışmasında bilimsel yetersizlikler var"

Amerikan Kalp Cemiyeti tarafından bu yıl yayınlanan bir posterde, aralıklı orucun kalp hastaları için tehlikeli olabileceği ve ölüm riskini artırabileceğinin öne sürüldüğünü belirten Timurkaynak, yayınlanan poster hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Bu çalışmada hastalardan anket yoluyla veri toplandığı ve gözlemsel bir çalışma yapıldığından, bilimsel olarak sağlam bir temele dayandığı söylenemez. Hastaların tüm sağlık parametreleri ya da ne yedikleri gibi kritik bilgiler net olarak bilinmediğinden, bu çalışmanın bilimsel olarak geçerli kabul edilmesi mümkün değil. Bu tarz çalışmaların eksikliklerine rağmen, aralıklı orucun kalp sağlığı üzerindeki etkileri üzerine daha kapsamlı ve kontrollü araştırmaların yapılması gereklidir."

"Sağlık sorunları olanlar aralıklı oruçta dikkatli olmalı"

Herhangi bir diyet uygulamasında olduğu gibi, aralıklı oruç yapacak kişilerin de kişisel sağlık durumuna göre dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Timurkaynak, "Özellikle ileri düzey şeker hastaları, insülin kullanan bireyler, düzenli ilaç kullananlar, kalp yetmezliği ve damar tıkanıklığı gibi sorunları olan kişilerin bu beslenme düzenine geçmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Sağlıklı bireylerin ise doktor kontrolünde bu diyeti uygulamaları öneriliyor" şeklinde konuştu.

"Aralıklı oruç uygularken sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir"

Aralıklı oruç sırasında beslenilen saat diliminde sağlıklı gıdalar tüketmenin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Timurkaynak, dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı:

"Uzun süre aç kalındıktan sonra, katkı maddeli ve şekerli gıdalarla beslenmek hem kalp sağlığına zarar verebilir hem de istenilen sonuçların elde edilmesini engelleyebilir. Bu nedenle, aralıklı oruç uygularken sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Aralıklı orucu sağlıklı bir yaşam biçimi haline getiren bireyler, eğer kilo vermek yerine kilo alıyorsa veya bu diyet nedeniyle rahatsızlık yaşıyorsa, bu beslenme tarzını bırakmaları ve başka bir yöntem denemeleri daha uygun olacaktır." (İLKHA)

Avrupa Gökyüzü Kalkanı devreye alınıyor

Şinmoe Yanardağı'nda patlama

Doğu Asya'da gerilim tırmandı

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı

İstanbul için sıcak hava uyarısı

Rusya, Afganistan İslam Emirliğini tanıyan ilk ülke oldu

Putin ile Trump Ukrayna'yı görüştü

İstanbul Silivri'de ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da hükümet karşıtları yine sokaklara çıktı

Çin Şıyan sınıfı uydusunu uzaya gönderdi

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

Guterres: Gazze'de son can damarları kesilmek üzere

Siyonist işgalciler Lübnan'a saldırdı

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Çin'de şiddetli yağış ve su baskını

Silivri'de ormanlık alanda yangın

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Dini değerlere yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı

İran hava sahasını yeniden kapattı

Gaziantep'te uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Sürekli elektrik kesintileri Aydın ailesinin hayatını tehdit ediyor

Araç tavanında yolculuk yapan şahsa ceza kesildi

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Yükleniyor