• BIST 100

    11134,7%1,58
  • DOLAR

    40,93% 0,00
  • EURO

    47,73% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4388,12% -0,42
  • Ç. ALTIN

    7073,77% 0,00

Prof. Dr. Vasfi Aşur Ebu Zeyd: Gazze halkı, alabileceği en ağır yara eşiğini çoktan geçti

06 Temmuz 2025, Pazar 10:48
06 Temmuz 2025, Pazar 10:49
Prof. Dr. Vasfi Aşur Ebu Zeyd: Gazze halkı, alabileceği en ağır yara eşiğini çoktan geçti
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Prof. Dr. Vasfi Aşur Ebu Zeyd, Gazze’de yaşanan soykırıma karşı sessizliği eleştirerek, "Bu suskunluk, sadece bombaların değil, vicdanların da ağır bir suç ortaklığına dönüştüğünü gösteriyor." dedi.

Gazze Şeridi’nde 20 ayı aşkın süredir işgal rejimi tarafından devam eden saldırılar, açlık, susuzluk, zorunlu göç ve bombardımanlarla büyük bir insani felakete dönüşmüş durumda.

Mardin Artuklu Üniversitesi İslam Hukuku Profesörü Dr. Vasfi Aşur Ebu Zeyd, yaşanan trajediye dair açıklamalarda bulundu. Dünya kamuoyunun tepkisizliğini eleştiren Ebu Zeyd, "artık yeter" diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Gazze’de yaşanan yıkımın her geçen gün derinleştiğini belirten Ebu Zeyd, "Gazze Şeridi, 20 ayı aşkın süredir, açlığın, susuzluğun, zorunlu göçün ve bitmek bilmeyen bombaların altında hayatın en karanlık yüzünü yaşıyor. Ekmek kuyruğunda vurulan çocuklardan, yıkıntıların altından çıkarılamayan cansız bedenlere kadar her sahne, insanlığın tahammül sınırlarını çoktan aştı. Dünya ise resmî açıklamalar düzeyinde sessizliğini ısrarla koruyor." şeklinde konuştu.

"Neredeyse 2,3 milyon nüfus defalarca yerinden edildi"

Açlık ve susuzluğun "benzeri görülmemiş" boyutlara ulaştığını vurgulayan Ebu Zeyd, "Birleşmiş Milletler ajansları Gazze’yi 'dünyanın en aç yeri' ilan etti; 500 binden fazla insan mutlak kıtlıkla yüz yüze. israilin Mart–Mayıs 2025 arasında neredeyse tamamen durdurduğu yardım girişleri, gıdayı, suyu ve ilacı ulaşılmaz kıldı. Tarım arazilerinin ve su kuyularının yüzde 80’inden fazlası yok edildi; temiz suya erişim günde kişi başı bir litrenin bile altına düştü. Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre 57 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Bunların en az 16 bin 500’ü çocuk. Neredeyse tüm 2,3 milyon nüfus defalarca yerinden edildi. Sığınacak güvenli alan kalmadı; mülteci kampları havadan vuruluyor, hastaneler 'hedef dışı' olmaktan çıktı." ifadelerini aktardı.

Ebu Zeyd, sadece sivillerin değil, hastanelerin ve basının da doğrudan hedef alındığına dikkat çekerek, "Dünya Sağlık Örgütü, savaşın başından bu yana bin 60’tan fazla sağlık emekçisinin öldürüldüğünü belirtiyor; sahra klinikleri bile bombardımandan payını alıyor. Aynı dönemde 2024, gazeteciler için kayıtlardaki en kanlı yıl oldu: Öldürülen 124 basın mensubunun 85’i Gazze’de, çoğu israil ordusunun ateşiyle yaşamını yitirdi." ifadelerine yer verdi.

"İnsan hakları bildirgeleri, Gazze’de her gün çiğneniyor"

Gazze’de "Güvenlik" kelimesinin bile anlamını yitirdiğini belirten Ebu Zeyd, "Evler tek tek değil, mahalleler hâlinde yerle bir edildi; uykuya dalmak bile bir kumar artık. Babasından geriye sadece kimliği kalan çocuklar, ailesinin bütün fertlerini toprağa veren anneler… Bu coğrafyada ölüm, istatistiklere sığmayacak kadar sıradanlaştı. BM kuralları, Cenevre Sözleşmeleri ve insan hakları bildirgeleri, Gazze’de her gün çiğneniyor. Buna rağmen büyük başkentlerden yükselen tek ses, 'endişe' veya 'orantılılık' klişeleri. Bu suskunluk, sadece bombaların değil, vicdanların da ağır bir suç ortaklığına dönüştüğünü gösteriyor." şeklinde belirtti.

"Tarih, zulmü de suskunluğu da kaydeder, adalet ise bir gün mutlaka sözünü söyler"

Prof. Dr. Vasfi Aşur Ebu Zeyd, açıklamasının sonunda uluslararası topluma net bir çağrı yaparak, "Gazze halkı, alabileceği en ağır yara eşiğini çoktan geçti; bu savaşın uzamasına hiçbir insanî gerekçe kalmadı. Derhal; kalıcı ateşkes sağlanmalı, tüm saldırılar durmalıdır. Abluka ve kısıtlamalar son bulmalı; gıda, su, ilaç ve yakıt kesintisiz girmelidir. Yeniden inşa için kapsamlı, bağlayıcı bir plan devreye sokulmalıdır. Gazze, bugün insanlığın aynasıdır. O aynada, sessiz kalan dünya kendine bakmalı ve 'hangi değere hizmet ediyorum?' sorusundan kaçmamalıdır. Çünkü orada ölen her çocukla, dünya vicdanı da biraz daha gömülüyor. Ve unutulmamalıdır tarih, zulmü de suskunluğu da kaydeder. Adalet ise bir gün mutlaka sözünü söyler." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Bugün 21 Ağustos "Dünya Camiler Günü"

Gazze’de yaralı çocuklar aynı yatağı paylaşıyor

Bugün 21 Ağustos "Dünya Camiler Günü"

Gazze'de yaşanan vahşete karşı yılda yaklaşık 2 milyon TL'lik aldığı ürünleri satmaktan vazgeçti

Ege Denizi'nde 3,5 büyüklüğünde deprem

Engelli haliyle Filistin için yardım topluyor

Yurtta görev yapacak İŞKUR personeline psikoloji eğitimi

Batman'da madde bağımlılığı ve esnaf sorunlarına karşı ortak adım

Bakan Bayraktar: 2028’de 16 milyon hane yerli gaz kullanacak

Zelenski: Putin’le görüşme Türkiye’de gerçekleşebilir

İstanbul Valiliği’nden okullar açılmadan önce başıboş sokak hayvanları talimatı

Tüketici güven endeksi ağustosta yükseldi

Kırtasiyelerde okul heyecanı başladı: Esnaf yeni sezona hazır

Gaziantep Şehir Hastanesi evde sağlık hizmetlerini sürdürüyor

20 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Ders kitapları okullara ulaştırılıyor

Altın fiyatları yatay seyrediyor

Batman'da afet yönetim merkezi kuruldu

Brent petrol 66,86 dolardan işlem görüyor

Gaziantep'te 31 yıl cezası bulunan şahıs yakalandı

Konsere hazır mısınız?

Yaz spor okulları büyük ilgi görüyor

Kent genelinde çalışmalar aralıksız sürüyor

AK Parti MKYK Üyesi Çiçek’ten Vali Canalp’a Sert Tepki

İsveç'te çocuklardan Gazze ile dayanışma yürüyüşü

Milletimizin Vefası: Şehidimizin Adı Nesiller Boyu Anılacak

Muğla Milas’ta fiber tekne battı: 6 kişi kurtarıldı, 2 çocuk kayıp

Oduncu: Sorunun Sorumlusu Halk Değil, İdaredir

UCM’den ABD yaptırımlarına sert tepki

Bursa’da 2025-2026 eğitim-öğretim yılının yol haritası belirlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bugün 21 Ağustos "Dünya Camiler Günü"

Gazze’de yaralı çocuklar aynı yatağı paylaşıyor

Bugün 21 Ağustos "Dünya Camiler Günü"

Gazze'de yaşanan vahşete karşı yılda yaklaşık 2 milyon TL'lik aldığı ürünleri satmaktan vazgeçti

Ege Denizi'nde 3,5 büyüklüğünde deprem

Engelli haliyle Filistin için yardım topluyor

Yurtta görev yapacak İŞKUR personeline psikoloji eğitimi