SAĞLIK 3.12.2024 16:35:52 0

Prof. Dr. Yalaz: Artık sadece bebekleri yaşatmak değil, yaşam kalitesini artırmaya odaklanıyoruz

Prof. Dr. Yalaz: Artık sadece bebekleri yaşatmak değil, yaşam kalitesini artırmaya odaklanıyoruz
Haberi Sesli Oku

Şanlıurfa’da Yenidoğan Ünitelerinde Aile Merkezli Bakım Panelinde konuşan Prof. Dr. Mehmet Yalaz, geçmiş yıllara oranla yenidoğan ölümlerinin azaldığını belirtti.

Şanlıurfa’da “Yenidoğan Ünitelerinde Aile Merkezli Bakım” ve “Yenidoğan Yoğun Bakımda Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklarıyla ilgili bir panel düzenlendi.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Öznur Bulut Gazanfer, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Hulusi Berçin ve ÇEKÜS Birim Sorumlusu Mesut Hamidanoğlu’nun açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte, yenidoğan bakımı ve iletişimde aile merkezli yaklaşımın önemi vurgulandı.

Panele katılan uzmanlar, yenidoğan yoğun bakımında karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerilerini, güncel bilimsel verilerle destekleyerek aktardı.

Panelde, sağlıklı bir nesil yetiştirilmesi için doğum sürecinden itibaren bilinçli hareket edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca ailelerin tedavi sürecine aktif katılımı üzerinde durularak, tedavi kararlarının ebeveynlerle birlikte alınması gerektiği ifade edildi.

Prof. Dr. Mehmet Yalaz, yaptığı konuşmada, sağlıkta etkili iletişimin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Anne baba olmayan birinin, çocuk doktoru ya da sağlık çalışanı olarak bir bebeği anlaması zor olabilir. Kapının bu tarafındayken ne hissettiğimizi düşünmeliyiz. Çünkü yarın öbür gün kendimizi o kapının öteki tarafında bulabiliriz. Bizlere emanet edilen bu bebekleri en iyi şekilde hayata kazandırmak hepimizin ortak görevi. Empati kurarak, ailelerle güçlü bir iletişim ağı oluşturmalıyız.” dedi.

Yalaz, bu sürecin anne ve babaların da sürece duygusal ve fiziksel olarak adapte olmalarına katkı sağladığını belirtti.

Yalaz, normal doğumun hem anne hem de bebek sağlığı açısından birçok avantaj sunduğunu belirterek şunları belirtti:

“Normal doğum, sadece fiziksel sağlık değil, anne ve bebek arasındaki bağın daha doğal bir şekilde oluşmasını sağlar. Bu bağ, yenidoğan yoğun bakım sürecinde dahi bebeğin iyileşme sürecine olumlu etkiler sunar. Artık sadece bebekleri yaşatmak değil, yaşam kalitesini artırmaya odaklanıyoruz. Bu hedefe aile merkezli bakım ve etkili bir sağlık ekibi iş birliğiyle ulaşabiliriz.” diye konuştu.

Etkinlik, sağlık çalışanlarının ve ebeveynlerin soru-cevap oturumu ile son buldu. (İLKHA)

Rusya: Donetsk'te Razliv yerleşim yerini ele geçirdik

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Azerbaycan'da

TESK Genel Başkanı Palandöken'den boykot açıklaması

Gazze'de açlık krizi derinleşiyor

Rusya ile Kuzey Kore 4 kilometrelik köprüyle birleşiyor

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması istişareler başladı

Batman'da trafik kazası: 7 yaralı

Boykot çağrılarına soruşturma başlatıldı

Otomobil takla atarak kaza yaptı: 1 ölü, 1 yaralı

Meteorolojiden soğuk hava ve yağış uyarısı

Bayram tatilinde emniyet kemeri takmayan 17 bin 427 sürücüye işlem

Ruffles marka cipsler için acil toplatma kararı

Haiti'de 530 mahkum firar etti

Siyonist işgalciler Şati'de sivillere saldırdı: 3 şehit

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 41 tutuklama

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari hastaneye kaldırıldı

Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Kastamonu'da feci kaza: 3 ölü, 4 yaralı

Lübnan: israil, saldırılarıyla BMGK'nin 1701 sayılı kararını ihlal etti

Diyarbakır'da bayramlaşma etkinliği düzenlendi

Antalya açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem

İzlanda'da yanardağ alarmı

Çin'den Tayvan'ın çevresini kuşatan tatbikat

Moldova 3 Rus diplomatı sınır dışı etti

Gaziantep'te narkotik suçlardan 1494 kişi gözaltına alındı

Malezya'da doğal gaz patlaması: 112 yaralı

Osmanlı Teşkilatı Batman İl Başkanlığında Yeni Dönem!

Kontrolden çıkan servis minibüsü devrildi: 1 ölü, 5 yaralı

Hindistan'da havai fişek fabrikasında patlama: 17 ölü

Gümrük kapılarında 182 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Yükleniyor