• BIST 100

    9523,31%-1,41
  • DOLAR

    37,92% -0,06
  • EURO

    41,17% 0,41
  • GRAM ALTIN

    3806,30% 0,19
  • Ç. ALTIN

    6190,39% 1,97

Profesörden anne adaylarına ’gribal enfeksiyon’ uyarısı

GÜNDEM 20.10.2022 11:05:03 0
Profesörden anne adaylarına ’gribal enfeksiyon’ uyarısı

Profesörden anne adaylarına ’gribal enfeksiyon’ uyarısı

Diyarbakır’da özel bir hastanede görevli Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer, sonbaharda anne adaylarına gribal enfeksiyon uyarısında bulunarak, 'Yakın temasta tokalaşma gebe hastalarında bebek ve anneyi riske atıyor' dedi.
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Hakan Çoksüer, hamilelik döneminde anne adaylarının yakalandığı gribal enfeksiyonların bebeğe de zarar verebileceğini belirterek, bol miktarda sebze ve meyve ile sıvı tüketmeleri önerisinde bulundu. Prof. Dr. Çoksüer, anne adaylarına hamileliklerinin ilk 3 ayından sonra da grip aşısı olmasını önererek, yakın temasta tokalaşmaktan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Sonbahar mevsimiyle birlikte hamile kadınların gribal enfeksiyon riski ile karşı karşıya olduğunu belirten Prof. Dr. Çoksüer, “Kış aylarında artık gribal enfeksiyon riski artıyor. Bu genel toplumda, hem normal insanlarda hem de hamilelerde gribal enfeksiyon riski artmakta. Fakat hamilelerde özel bir durum var. Özellikle gribal enfeksiyon olduğu zaman hamilelerde bağışıklık sistemi daha da zayıfladığı için enfeksiyon sonrası komplikasyon var. Değişiklik daha fazla olabilmekte, hem bebek açısından risk artmakta hem de anne açısından risk artabilmekte' dedi.
'Bağışıklık sistemi azaldığı için hamilelerin biraz daha bu konuda dikkat etmesi gerekiyor' diyen Prof. Dr. Çoksüer, 'Tabii siz önlem almadığımızda ya da tedavi olmadığınızda gribal enfeksiyon sonrası alt solunum yollarına kadar inip, iş daha da ciddiye varıp ve çocuk açısından yani özellikle hamilelik döneminde ciddi bir risk oluşturabilmektedir. Korunması için biz neler diyoruz? Özellikle aşılamada artık gribal enfeksiyonlara karşı aşılanmayı öneriyoruz. Aşı yapıldığı zaman hem anneyi virüs yükünden korumuş oluyoruz hem de bebeği virüs yükünden koruyoruz' diye konuştu.

'Gebelikte gribal enfeksiyon aşısını öneriyoruz'
Aşılama olduğu zaman doğum sonrası bebekte de plasendir yoluyla bebeğe geçeceği için doğum sonrası bebekte de koruma sağlayabileceğini aktaran Prof. Dr. Çoksüer, 'Belli bir süre koruma sağlayabilmektedir. O yüzden biz diyoruz ki gebelikte gribal enfeksiyon aşısını öneriyoruz. Eğer imkanları varsa aşılarını yapsınlar diyoruz. Beslenmelerine dikkat etsinler. Buzsuz, bol su tüketsinler, meyve ağırlıklı gıdalar ve sebze ağırlıklı çorba tüketmelerini öneriyoruz. En önemlisi de uykusuz kalmasınlar, lütfen kendilerine iyi baksınlar. Gebelikte, hamilelikte bağışıklık sistemi zayıf olduğu için özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek adına şeyler yapmak gerekiyor. Buna göre önlemlerini almalarını istiyoruz, korunmanın en iyi yolu önlem almaktır. Mutlaka odalarını havalandırsınlar, kapalı ortamlardan uzak dursunlar. Geleneğimiz gereği tokalaşma gibi şeylerden, selamlaşmadan uzak dursunlar. Dengeli beslensinler diyorum, herkese sağlıklı günler diliyorum” ifadelerini kullandı.
[gallery ids=',51691,51692']

Trump, "karşılıklı tarifeler" konusunda en az yüzde 10’luk gümrük vergili yürütme emirleri imzaladı

İşgalci siyonistlerden Şam ve Hama’ya hava saldırıları

İsviçre'de 8 milyar dolardan fazla Rus varlığı donduruldu  

Zambiya’da maymun çiçeği vakası 36’ya yükseldi

İran ve Bahreyn ilişkileri düzeltmek istiyor

Rus askeri uçağı düştü: Bir ölü

WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?

Ramazan Bayramı'nda Bursa'da binlerce kişiye trafik cezası kesildi

Türkiye’den siyonist bakanın Mescid-i Aksa baskınına tepki

Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!

Balıklıgöl'ün ikizinde sona doğru gelindi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde hortum hasara yol açtı 

Bingöl’de sahipsiz hayvanlar için yeni adımlar

Endonezya'daki yanardağ kül püskürttü

Siirt’te çatıdan düşen kadın ağır yaralandı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut’tan CHP’nin boykot çağrılarına tepki

Bakan Yerlikaya: Esnaflarımızın yanında olmaya devam edeceğiz

Uludağ’daki otel yangınında ölü sayısı 3’e yükseldi

Bingöl-Erzurum karayolunda trafik kazası: 5 yaralı

Japonya'da 6.2 büyüklüğünde deprem

İtafiye ekipleri minik kediyi bulunduğu yerden kurtardı

Batman Valiliği seyircisiz oynanan maçta stadyum keyfi yaşattı

Hintliler 2024 yılında siber suçlardan 2,67 milyar dolar kaybetti

Özbekistan ile İran, ticaret ve ekonomik iş birliğini artıracak

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 423'e ulaştı

DEİK Başkanı Olpak: Boykotlarda sadece şirketler değil ülke ekonomisi de yara alır

Bakan Tekin'den boykot tepkisi

Elazığ’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Otizm Farkındalık Günü paylaşımı

ECB Başkanı: ABD tarifeleri dünyaya zarar veriyor:

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ