• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Psikolog Alioğlu: Alkol ve madde bağımlılığı ciddi bir risk haline geldi

24 Ocak 2026, Cumartesi 11:11
24 Ocak 2026, Cumartesi 11:11
Psikolog Alioğlu: Alkol ve madde bağımlılığı ciddi bir risk haline geldi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Klinik Psikolog Muhammed Rezan Alioğlu, alkol ve madde bağımlılığının ülke genelinde giderek arttığını belirterek, ailelerin bağımlılıkla mücadelede nasıl bir yol izleyeceklerini çoğu zaman bilmediğini söyledi. Alioğlu, erken farkındalık, psikoterapi des

Klinik Psikolog Muhammed Rezan Alioğlu, alkol ve madde bağımlılığının ülke genelinde ve Batman özelinde ciddi bir risk haline geldiğini belirterek, bağımlılıkla mücadelede erken farkındalık ve aile desteğinin hayati önem taşıdığını söyledi.

Alioğlu, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nin (YEDAM) yürüttüğü çalışmalara da dikkat çekti.

"Bağımlılık, davranışsal bağımlılıklar kadar riskli seviyede"

Türkiye'de alkol ve madde bağımlılığının geldiği noktaya değinen Alioğlu, son yıllarda yapılan araştırmaların tabloyu net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti.

Alioğlu, "Ülkemizde şu anda alkol bağımlılığı ve madde bağımlılığı, tıpkı davranışsal bağımlılıklar yani kumar bağımlılığı gibi oldukça riskli bir seviyeye ulaşmış durumda. Batman özelinde konuşacak olursak, burada da davranışsal bağımlılıklara benzer şekilde çok sayıda alkol ve madde bağımlılığı vakasıyla karşılaşıyoruz. Danışanlarımızın önemli bir kısmı bu sorunlarla başvuruyor. Ancak çoğu zaman aileler, bağımlılıkla mücadele sürecinde nasıl bir yol izleyeceklerini bilemiyor." dedi.

"Aileyi sürece dahil etmeden mücadele eksik kalır"

Yeşilay Danışmanlık Merkezi olarak yalnızca bireyle değil, aileyle birlikte çalıştıklarını vurgulayan Alioğlu, bağımlılığın doğru tanınmasının sürecin en önemli adımı olduğunu söyledi.

Alioğlu, "Yeşilay Danışmanlık Merkezi olarak hem psikoterapi sürecini yürütüyor hem de aileleri bu sürece dahil ederek birlikte çalışıyoruz. Aile görüşmeleriyle bağımlılığın ne olduğunu, nasıl bir süreç olduğunu ve nasıl başa çıkılabileceğini ele alıyoruz. Öncelikle bağımlılığı tanımak ve anlamak bu sürecin en önemli adımı." diye konuştu.

"Gerektiğinde ilaçlı tedavi desteği de alınabiliyor"

Bağımlılık tedavisinin yalnızca terapiyle sınırlı olmadığını belirten Alioğlu, birçok ailenin nereye başvuracağını bilmediğine dikkat çekti.

"Alkol ve madde bağımlılığında yalnızca psikoterapi değil, gerektiğinde ilaçlı tedavi desteği de birçok yerde sürece dahil edilebiliyor." diyen Alioğlu, "Bu konuda nereye başvuracağını bilmeyen birçok aile var. Yeşilay Danışmanlık Merkezi olarak Batman Bayındır Mahallesi’nde, ailelerin yalnızca bir telefon uzağındayız." ifadelerini kullandı.

"Alkol ve madde, hem bireye hem topluma zarar veriyor"

Alkol ve madde kullanımının toplumsal sonuçlarına değinen Alioğlu, özellikle trafik ve şiddet olaylarına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Maalesef kişi alkol ya da madde etkisi altındayken araç kullanabiliyor, sosyal ortamlarda kavgalara neden olabiliyor. Trafik kazalarına, hatta ölümlü kazalara yol açabiliyor. Bu noktada kişi ya da aile bireyleri destek almak, iyileşmek için bir adım atmak istiyorsa Yeşilay Danışmanlık Merkezi olarak her zaman hazırız."

"Bağımlı olduğunu kabul etmemek sürecin ilk evresi"

Bağımlılığın psikolojik boyutuna da değinen Alioğlu, sürecin farkındalıkla başladığını vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

"Alkol ve maddenin bireyler üzerinde önemli etkileri bulunuyor. Bağımlılık sürecinde kişi algı yönetimini sağlıklı bir şekilde yürütemiyor. Öncelikle bağımlı olduğunu kabul etmiyor. Bu durumu ‘farkındalık öncesi evre’ olarak tanımlıyoruz. Bizim temel hedefimiz, kişiyi psikoterapi sürecine dahil ederek farkındalık öncesi evreden farkındalık evresine taşımak ve bırakmaya yönelik bir hazırlık sürecine girmesini sağlamak."

"Karar kişiden gelirse süreç daha sağlıklı ilerliyor"

Bağımlılıkla mücadelede kişinin isteğinin belirleyici olduğunu ifade eden Alioğlu, uzmanların süreci destekleyici bir rol üstlendiğini söyledi.

Alioğlu, "Bu süreçte bizler destekleyici bir rol üstleniyoruz. Ancak sürecin başlangıç noktası kişinin kendisidir. Kişi bırakmak istiyor ve bu kararı vermişse süreç çok daha sağlıklı ilerliyor." dedi.

"Kumar bağımlılığında başvuru sayıları fazla"

Başvuru sayılarına ilişkin bilgi veren Alioğlu, özellikle kumar bağımlılığında artış yaşandığını, ancak alkol ve madde bağımlılığı başvurularının da yüksek olduğunu belirtti.

Alioğlu, "Son zamanlarda davranışsal bağımlılıklarda, özellikle kumar bağımlılığında başvuru sayıları biraz daha fazla. Ancak madde ve alkol bağımlılığına baktığımızda da oldukça yüksek bir başvuru oranı görüyoruz. Aylık ortalama yaklaşık 30’a yakın danışanla çalışıyoruz. Bu noktada mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.

"Destek ücretsiz ve herkese açık"

Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nin sunduğu hizmetlerin tamamen ücretsiz olduğunu vurgulayan Alioğlu, son olarak şu çağrıyı yaptı:

"Yeşilay Danışmanlık Merkezi olarak tamamen ücretsiz ve ayaktan yürütülen bir destek süreci sunuyoruz. Kişi katılmak ister ve kararını verirse, biz burada her zaman hazırız. Yeter ki kişi bir adım atsın; biz her türlü destekleyici unsur olarak yanlarında olmaya devam ediyoruz." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Keçilerini kurtarmak isterken kayalıklarda mahsur kaldı

Şanlıurfa’da HÜDA PAR Gençlik Kolları'nda bayrak değişimi

Siirt’te kınalı keklik avının bedeli ağır oldu

Şanlıurfa’da soba gazı 5 kişiyi hastanelik etti

Balıkesir'de art arda 2 deprem

Şirvan’da yaralanan çocuk için zamanla yarış

Şanlıurfa sağlık yatırımlarıyla güçleniyor

Şanlıurfa’da siber dolandırıcılara operasyon: 3 tutuklama

Hastanesi'nde Minimal İnvaziv Jinekoloji Kongresi düzenlendi

Gaziantep'te Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Servisi hizmete açıldı

Gaziantep'te kaldırımlarda kar temizliği sürüyor

Şırnak'ta Çığ riski nedeniyle kapalı köy yolları için çalışma başlatıldı

İzmir merkezli operasyonda 654 kişi tutuklandı

Sakarya’da cezaevinde kavga: 21 hükümlü hastaneye sevk edildi

Bayğaralar organize suç örgütüne operasyon: 12 tutuklama

Silahlı yağma olayına karışan 6 şüpheli yakalandı

Yapay zeka tuzağında 24 kişi tutuklandı

Psikolog Alioğlu: Alkol ve madde bağımlılığı ciddi bir risk haline geldi

BM: Gazze'de ateşkese rağmen Filistinliler öldürülüyor

25 yıl süren sigara bağımlılığından kurtuldu

Kaya: Yapay zeka göç yönetiminde ciddi riskler barındırıyor

Felç riskiyle yüzleşti, geleceği kurtarıldı

Japonya'da hükümet düştü, ülke erken seçime gidiyor

Uzmanlara göre iyiliğin gerçek gücü niyette saklı

Ticaret Bakanlığı esnafa yönelik e-ticaret eğitimi başlatıyor

Üsler, radarlar, füzeler: ABD'nin Grönland'daki askeri varlığı

Yurt dışından sağlanan TL fonlamada zorunlu karşılıklar artırıldı

ÖİB’nin taşınmaz satışları ve imar planı değişiklikleri onaylandı

UNRWA: Kudüs'teki yıkım "utanç verici"

ABD, Doğu Pasifik’te uyuşturucu iddiasıyla bir gemiye saldırdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Keçilerini kurtarmak isterken kayalıklarda mahsur kaldı

Şanlıurfa’da HÜDA PAR Gençlik Kolları'nda bayrak değişimi

Siirt’te kınalı keklik avının bedeli ağır oldu

Şanlıurfa’da soba gazı 5 kişiyi hastanelik etti

Balıkesir'de art arda 2 deprem

Şirvan’da yaralanan çocuk için zamanla yarış

Şanlıurfa sağlık yatırımlarıyla güçleniyor