• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Psikolog Aşan: Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler

29 Kasım 2024, Cuma 16:47
29 Kasım 2024, Cuma 16:47
Psikolog Aşan: Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kumar bağımlılığının sebep olduğu sorunlarla ilgili konuşan Uzman Psikolog Servet Aşan, kolay para kazanarak hayal ettiği statüye kavuşma hırsının bireyleri çıkmaza sürüklediğini, günün sonunda kumar oynayanların değil oynatan sistemin karlı çıktığını sö

Dünyanın önde gelen sağlık uzmanlarına göre küresel halk sağlığı için tehdit oluşturan kumar ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Uzman Psikolog Servet Aşan, Küresel halk sağlığı ve toplum düzeni için büyük bir tehdit olarak görülen kumar bağımlılığı, bireyin kolay yoldan yaşam standartlarını iyileştirme veya geliştirme arzusu ve hırsıyla başladığı ve artık sürdürmek zorunda hissettiği bir süreci kapsar. Bu süreçte birey sahip olduğu yaşam koşullarını da kaybetmek uğruna hırsına yenik düşer ve giderek kumara bağımlı hale gelir. Dünyada ekonomik düzenin, huzurun ve adaletin sorgulandığı bu dönemde, birey için yaşama dair beklentileri ve ulaşmak istediği standartlar, kumarı oynatan kişiler için önemli bir fırsat gibi görünmektedir." dedi.

"Kaybedilenlerin yeniden kazanma hırsı elde edilmek istenenleri de önemsiz kılar"

Kumarın başta bireye haz verdiğini ancak giderek tehlike oluşturduğunu belirten Aşan, " Günümüzde teknolojik aletlerin gelişimi, internet dünyasının mevcut durumu, kumar oyunları için bireyin artık kolayca ulaşabileceği yasaklı tüm durumları kolayca aşabileceği bir hal almıştır. Sosyal medya faktörlerinin de devreye girmesiyle çalışarak kazanmanın, emek harcayarak elde edilen standartların bir önemi kalmadı. Yaşama dair beklentilerinin sosyal medya algısı üzerinden oluştuğu bu dönemde birey için çalışmaya ve emek vermeye karşı olumsuz düşünceler oluşmasına sebep olmuştur. Bu düşünceler, bireyin çeşitli seçeneklerde kumar oyunlarına bulaşmasına, mevcut koşullarını değiştirme isteğinden, kazanma hırsı ve hazzıyla hareket etmesine sebep olur. Tüm bu durumlar bir süre sonra kaybedip kazanma durumları da içerdiği için bir tür devam etme isteğiyle ilerler. Bu devamlılık, kaybettiklerinizi ya da kazandıklarınızı düşünmeden hareket etmenize ve ulaşmak istediğiniz standartların da artık bir öneminin kalmadığı bir sürece doğru iter." diye konuştu.

"Hırsınızın ütopik düşüncelerle sizi ele geçirmesine izin vermeyin"

Günümüzde teknolojik aletlere ulaşmanın rahatlığı ve buralarda oynanabilen sanal kumarın ciddi tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Aşan, "Kumarı oynatan kişiler, bu tehlikeli koşullarda bireylerin kumar oynayabilmesi için eğlenceli ve birçok seçeneği barındıran yöntemlerle, bireyi etkileyebilecek ve onun kazanabileceğini düşüneceği bir sistem geliştirirler. Ancak bu sistemlerde her zaman kumarı oynatanların kazandığı sistemler olur. Bu nedenle birey için sağlıklı olan, gerçekçi düşüncelerdir. Yaşamın haz veren en önemli gerçeği, ulaşmak istediğiniz koşullarda harcanan emektir. Bu nedenle anlık hazlar, yaşam enerjinizi olumsuz etkiler. Sosyal medyada gördüğünüz içeriklerin yalnızca olumsuz algılar oluşturduğu büyük bir çoğunluğunun şovun bir parçası olduğunu unutmamak gerekir. Sahip olduklarınızı geliştirmek için kolay yoldan ulaşabileceğiniz faktörler aynı zamanda sahip olduklarınızı elinizden alabileceği faktörler de olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Beklentilerinizi gözden geçirin tespitlerinizi gerçekçi olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayırın. Gerçekçi olanlara ulaşmak için neler yapabileceğinizi planlayın. Hedefleriniz her geçen gün gelişecektir. Sadece hareket etmek ve emek harcamak yeterlidir. Arzularınızın ve hırsınızın ütopik düşüncelerle sizi ele geçirmesine izin vermeyin." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Antalya'da 4,9 büyüklüğünde deprem

Evlilik, insanı haramlardan koruyan önemli bir kaledir

Gazze'den 32 tutsak cezaları bitmesine rağmen esir tutuluyor

Hastaya giderken çamura saplanan ambulans zamanında kurtarıldı

Mersin'den Sudan'a 30 bin çadır gönderiliyor

Batman'da velilere "teknoloji bağımlılığı" eğitimi verildi

Bingöl Karlıova’da kar yağışı

ERA4Health’ten obezitenin önlenmesi için yeni araştırma çağrısı: TÜBİTAK başvuruları destekleyecek

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan işitme engellilere destek mesajı

Kalkilya'nın doğusunda işgalci ateşiyle yaralanan genç şehit oldu

Depremzede sanayi esnafından tepki: 30 metrekare dükkânla mesleğimizi nasıl yapacağız?

Tayland, ölümlere neden olan çatışmaların ardından Kamboçya sınırına hava saldırıları düzenledi

Rus saldırılarında 8 Ukraynalı öldü: Moskova çeşitli cephelerde ilerleme iddiasında

Siirt’te zabıta 270 iş yerini denetledi: 150’si uyarıldı

Konya’da bir katip, zimmetine 6,5 milyon TL geçirdiği iddiasıyla tutuklandı

Siirt'te 5 kişi karbonmonoksit gazından etkilendi

Yoğun yağış Adana'da hayatı olumsuz etkiledi

Konya’da Marangozlar Köprüsü’nün üst kısmındaki 2 şerit trafiğe açıldı

8 Aralık... Karanlık bir çağın ardından yeni bir Suriye'nin doğuşu

Şanlıurfa’da “Sabah Namazı ile Diriliş Buluşmaları” tarihi camide devam ediyor

Konya’da Şeb-i Arûs dönemi başladı

Gazze'de "sarı hat": Evlerine dönmek isteyen Filistinliler için ölüm sınırı

Selçuk Üniversitesi personel alımı başvuruları başladı

İşgalciler Kudüs'teki UNRWA merkezini bastı: Bölge tamamen kuşatıldı

Adana’da Hz. Bilal Habeşi Camii dualarla açıldı

Yapay zekâ sohbet botları yanlış bilgilerle siyasi görüşleri etkileyebilir

İLKHA'nın gündeme getirdiği "Kavşak Projesi"ne resmî açıklama geldi

Şırnak’ta 39 milyon TL değerinde kaçak eşya ele geçirildi

Bursa’da görüş mesafesi düştü: Kentte gelen araçlar sis nedeniyle zor anlar yaşadı

İspanya’da dev dalgalar göletteki kişileri denize sürükledi: 3 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya'da 4,9 büyüklüğünde deprem

Evlilik, insanı haramlardan koruyan önemli bir kaledir

Gazze'den 32 tutsak cezaları bitmesine rağmen esir tutuluyor

Hastaya giderken çamura saplanan ambulans zamanında kurtarıldı

Mersin'den Sudan'a 30 bin çadır gönderiliyor

Batman'da velilere "teknoloji bağımlılığı" eğitimi verildi

Bingöl Karlıova’da kar yağışı