• BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,05% -0,04
  • EURO

    51,20% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7272,37% -0,39
  • Ç. ALTIN

    11762,06% -1,54

Psikolog Aşan: Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler

29 Kasım 2024, Cuma 16:47
29 Kasım 2024, Cuma 16:47
Psikolog Aşan: Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kumar bağımlılığının sebep olduğu sorunlarla ilgili konuşan Uzman Psikolog Servet Aşan, kolay para kazanarak hayal ettiği statüye kavuşma hırsının bireyleri çıkmaza sürüklediğini, günün sonunda kumar oynayanların değil oynatan sistemin karlı çıktığını sö

Dünyanın önde gelen sağlık uzmanlarına göre küresel halk sağlığı için tehdit oluşturan kumar ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Uzman Psikolog Servet Aşan, Küresel halk sağlığı ve toplum düzeni için büyük bir tehdit olarak görülen kumar bağımlılığı, bireyin kolay yoldan yaşam standartlarını iyileştirme veya geliştirme arzusu ve hırsıyla başladığı ve artık sürdürmek zorunda hissettiği bir süreci kapsar. Bu süreçte birey sahip olduğu yaşam koşullarını da kaybetmek uğruna hırsına yenik düşer ve giderek kumara bağımlı hale gelir. Dünyada ekonomik düzenin, huzurun ve adaletin sorgulandığı bu dönemde, birey için yaşama dair beklentileri ve ulaşmak istediği standartlar, kumarı oynatan kişiler için önemli bir fırsat gibi görünmektedir." dedi.

"Kaybedilenlerin yeniden kazanma hırsı elde edilmek istenenleri de önemsiz kılar"

Kumarın başta bireye haz verdiğini ancak giderek tehlike oluşturduğunu belirten Aşan, " Günümüzde teknolojik aletlerin gelişimi, internet dünyasının mevcut durumu, kumar oyunları için bireyin artık kolayca ulaşabileceği yasaklı tüm durumları kolayca aşabileceği bir hal almıştır. Sosyal medya faktörlerinin de devreye girmesiyle çalışarak kazanmanın, emek harcayarak elde edilen standartların bir önemi kalmadı. Yaşama dair beklentilerinin sosyal medya algısı üzerinden oluştuğu bu dönemde birey için çalışmaya ve emek vermeye karşı olumsuz düşünceler oluşmasına sebep olmuştur. Bu düşünceler, bireyin çeşitli seçeneklerde kumar oyunlarına bulaşmasına, mevcut koşullarını değiştirme isteğinden, kazanma hırsı ve hazzıyla hareket etmesine sebep olur. Tüm bu durumlar bir süre sonra kaybedip kazanma durumları da içerdiği için bir tür devam etme isteğiyle ilerler. Bu devamlılık, kaybettiklerinizi ya da kazandıklarınızı düşünmeden hareket etmenize ve ulaşmak istediğiniz standartların da artık bir öneminin kalmadığı bir sürece doğru iter." diye konuştu.

"Hırsınızın ütopik düşüncelerle sizi ele geçirmesine izin vermeyin"

Günümüzde teknolojik aletlere ulaşmanın rahatlığı ve buralarda oynanabilen sanal kumarın ciddi tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Aşan, "Kumarı oynatan kişiler, bu tehlikeli koşullarda bireylerin kumar oynayabilmesi için eğlenceli ve birçok seçeneği barındıran yöntemlerle, bireyi etkileyebilecek ve onun kazanabileceğini düşüneceği bir sistem geliştirirler. Ancak bu sistemlerde her zaman kumarı oynatanların kazandığı sistemler olur. Bu nedenle birey için sağlıklı olan, gerçekçi düşüncelerdir. Yaşamın haz veren en önemli gerçeği, ulaşmak istediğiniz koşullarda harcanan emektir. Bu nedenle anlık hazlar, yaşam enerjinizi olumsuz etkiler. Sosyal medyada gördüğünüz içeriklerin yalnızca olumsuz algılar oluşturduğu büyük bir çoğunluğunun şovun bir parçası olduğunu unutmamak gerekir. Sahip olduklarınızı geliştirmek için kolay yoldan ulaşabileceğiniz faktörler aynı zamanda sahip olduklarınızı elinizden alabileceği faktörler de olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Beklentilerinizi gözden geçirin tespitlerinizi gerçekçi olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayırın. Gerçekçi olanlara ulaşmak için neler yapabileceğinizi planlayın. Hedefleriniz her geçen gün gelişecektir. Sadece hareket etmek ve emek harcamak yeterlidir. Arzularınızın ve hırsınızın ütopik düşüncelerle sizi ele geçirmesine izin vermeyin." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Denizli'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Yalova'da uyuşturucu operasyonunda 6 gözaltı

Almanya: Enerji fiyatlarının artışından derin endişe duyuyoruz

Pakistan’da yakıt krizi nedeniyle tüm okullar 31 Mart’a kadar tatil edildi

Erdoğan ile Pezeşkiyan arasında telefon görüşmesi

İzmir'de zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump ve Putin telefonda görüştü

Gazze'ye saldırılarda can kaybı 72 bin 133'e yükseldi

Milletvekili Dinç: İslam ülkeleri siyonizme ve küresel emperyalizme karşı net bir duruş sergilemeli

Niğde'de doğal gaz patlaması: 12 yaralı

Manisa'da 2 bin 580 sikke ve 235 tarihi obje ele geçirildi: 1 gözaltı

Siyonist işgalcilerin Gazze saldırıları sonucu şehit gazeteci sayısı 261'e yükseldi

ABD, Doğu Pasifik'te bir tekneye saldırdı: 6 ölü

Denizli'de 4.1 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Birliğimizi korursak hiçbir zalim bize saldırmaya cesaret edemez

İran Kızılayı: ABD-israilin saldırılarında 13 bin 785 sivil birim hasar gördü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile görüştü

Bazı kullanıcılar ‘yapay zeka psikozu’ riski altında olabilir!

Malatya'da cami yararına hurda toplayan 72 yaşındaki adam ölü bulundu

Siyonist rejim Orta Doğu'daki gündemden yararlanarak Gazze'de katliamlarını tırmandırıyor

Macaristan’dan AB’ye Rus enerji ürünlerine yasaklar derhal kaldırılsın

Diyarbakır'a düşen mühimmatın görüntülerine İLKHA ulaştı

Azerbaycan ve İran, sınır ötesi yük taşımacılığına yeniden başladı

Enerji fiyatlarındaki artış AB'de endişeye karşılanıyor

Macron: Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle Kıbrıs yakınlarına ulaştı

Avrupa en büyük silah ithalatçısı oldu

Glasgow’daki tren istasyonunda yangın sonucu istasyon kapatıldı

Çocuklarda ekran karşısında yemek masum mu?

BAE'de askeri helikopter düştü: 2 ölü

Çin-Rusya yolcu treni seferleri 6 yıl aradan sonra yeniden başladı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Denizli'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Yalova'da uyuşturucu operasyonunda 6 gözaltı

Almanya: Enerji fiyatlarının artışından derin endişe duyuyoruz

Pakistan’da yakıt krizi nedeniyle tüm okullar 31 Mart’a kadar tatil edildi

Erdoğan ile Pezeşkiyan arasında telefon görüşmesi

İzmir'de zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump ve Putin telefonda görüştü