• BIST 100

    15870,43%-0,89
  • DOLAR

    44,07% 0,18
  • EURO

    51,07% -0,21
  • GRAM ALTIN

    7206,46% 0,36
  • Ç. ALTIN

    11734,45% -1,11

Psikolog Aşan: Okullarda artan şiddet olayları bireysel değil toplumsal bir sorunudur

06 Mart 2026, Cuma 17:54
06 Mart 2026, Cuma 17:54
Psikolog Aşan: Okullarda artan şiddet olayları bireysel değil toplumsal bir sorunudur
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Okullarda yaşanan akran zorbalıkları ve her geçen gün artan şiddet vakalarına dair konuşan Uzman Psikolog Servet Aşan, bu sorunun bireysel değil toplumsal olduğunu, çözümünün de ancak aile, okul, devlet işbirliğinde topyekûn bir mücadele ile önlenebilece

Son dönemlerde özellikle internette oynanan oyunlar, sosyal medyanın bireyler üzerindeki etkisi gibi birçok etken, okullarda şiddet vakalarının artmasına, bu durumun birinci sınıf öğrencileri arasında dahi yaşanmasına neden oluyor.

Toplumsal boyutta bir soruna dönüşen bu tür vakalar karşısında ise çoğu zaman ne eğitimciler ne de ebeveynler nasıl tepki vereceğini bilememekte ve maalesef istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

"Bireysel değil toplumsan bir sorun"

Okullarda yaşanan şiddet vakalarına ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Uzman Psikolog Servet Aşan, "Çocuklarla ilgili yaşanan şiddet olayları son zamanlarda giderek daha fazla konuşuluyor ve bu durum genellikle bireysel bir problem gibi ele alınıyor. Oysa burada gözden kaçırdığımız önemli bir gerçek var: Bu durum aslında toplumsal bir sorundur. Çünkü toplum dediğimiz şey bizlerden oluşur ve çocuklar da bu toplumun içinde büyür, gelişir ve kişiliklerini bu çevre içerisinde şekillendirir." dedi.

"Empati duygusu gelişmemiş çocuklar şiddeti iletişim biçimi olarak görebilir"

Aşan, "Bir çocuk dünyaya geldiği andan itibaren ailesinin, öğretmenlerinin, sosyal çevresinin ve içinde bulunduğu kültürün etkisiyle karakterini oluşturur. Bu nedenle çocukların sergilediği davranışları yalnızca bireysel bir sorun olarak görmek ya da çocuğu damgalamak, sorunun çözülmesine değil aksine devam etmesine yol açabilir. Çocuklarda küçük yaşlarda görülen şiddet davranışlarının arkasında birçok etken vardır. Bunların başında sosyal çevre, dijital kültür ve aile içi ilişkiler gelir. Özellikle empati duygusunun henüz tam gelişmediği yaşlarda çocuklar, güç gösterisini bir iletişim biçimi olarak algılayabilirler. Bu durum bazen oynadıkları dijital oyunlardan, izledikleri içeriklerden ya da çevrelerinde gördükleri davranışlardan etkilenerek ortaya çıkabilir. Örneğin bazı dijital oyunlarda rakibini yok etmek veya fiziksel olarak alt etmek bir başarı ve ödül olarak sunulur. Çocuk ise henüz gerçek hayat ile oyun dünyası arasındaki dengeyi kurabilecek gelişim düzeyinde olmayabilir. Bu nedenle başarıyı ve gücü bu şekilde algılamaya başlayabilir. Bu noktada dijital içeriklerin denetlenmesi ve sınırlandırılması ailelerin önemli sorumluluklarından biridir." diye konuştu.

"Tek bir sebebi olmayan şiddete karşı topyekûn bir mücadele edilmeli"

Yaşanan soruna karşı sorumluluğun yalnızca ailede olmadığını, okul ve öğretmenlerin de bu sürecin birer parçası olduğunu belirten Aşan, "Çocuklara empati, iletişim becerileri, sosyal ilişkiler ve saygı gibi değerleri öğretmek de eğitimin önemli bir parçasıdır. Çocukların davranışları çoğu zaman evde gördüklerinin bir yansımasıdır. Eğer aile içinde sürekli çatışma, bağırma veya şiddet varsa çocuk bu davranış biçimini normal bir iletişim şekli olarak öğrenebilir ve bunu dış dünyada tekrar edebilir. Bunun yanında kentleşmenin getirdiği yaşam koşulları da çocukların gelişimini etkileyen faktörlerden biridir. Küçük yaşam alanları, azalan sosyal ve yeşil alanlar, ekonomik stres ve günlük hayatın getirdiği gerginlikler hem yetişkinleri hem de çocukları olumsuz etkileyebilir. Ayrıca izlediğimiz filmler, dinlediğimiz şarkılar ve sosyal medya içerikleri de çocukların rol modellerini ve davranışlarını şekillendirebilir. Çocuklar güçlü gördükleri kişileri taklit etme eğilimindedir. Bu nedenle medyada sunulan içeriklerin de çocuklar üzerindeki etkisi göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle çocuklarda görülen şiddet davranışlarını yalnızca bireysel bir sorun olarak değerlendirmek doğru değildir. Bu konu ailelerin, eğitim kurumlarının, yerel yönetimlerin ve devletin birlikte ele alması gereken kapsamlı bir toplumsal meseledir. Toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılmalı, ruh sağlığı alanındaki yasal düzenlemeler ve denetimler güçlendirilmelidir. Ancak bu sorun yalnızca yasal düzenlemelerle çözülebilecek bir mesele değildir. Asıl çözüm, toplumun tüm kesimlerinin birlikte hareket etmesiyle mümkündür. Çocukların empati kurmayı öğrenmesi, iletişim becerilerinin gelişmesi ve güç kavramını doğru anlaması için hem ailelerin hem de eğitim sisteminin bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerekir. Çünkü çocuklar öğrendiklerini yaşadıkları dünyadan alır. Bu nedenle onların büyüdüğü ortamı daha sağlıklı hale getirmek hepimizin sorumluluğudur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Gübre hammaddesi üre ithalatında gümrük vergisi yeniden düzenlendi

Yalova’da sokak satıcılarına operasyon: 3 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Asansör boşluğuna düşen şahıs yaralandı

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı

Bakan Gürlek'ten dijital mecralardaki dezenformasyon faaliyetlerine ilişkin açıklama

Pezeşkiyan ile Putin bölgedesi son durumu görüştü.

İran'a yönelik saldırılar İstanbul'un 6 ilçesinde eş zamanlı protesto edildi

Siyonist-ABD'nin yeni kâbusu: Hürremşehr 4 füzeleri

Avrupa'nın FCAS çıkmazı sürüyor: Ortak savaş uçağı kararı bir kez daha ertelendi

Uzaktan hasta değerlendirme sistemi ile sağlık hizmetine kolay erişim

Beyaz Saray, İran'a saldırıları 4-6 hafta sürebileceğini savundu

Malatya'da uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Batman'da binlerce kişi İran'a yönelik saldırıları protesto etti

Benin'de askeri bir noktaya silahlı saldırı: 15 asker öldü, 5 asker yaralandı

Ağrı’dan İran'a yönelik saldırılara tepki

Novak: Rus gazını Avrupa yerine Asya pazarına göndereceğiz

Solomon Adaları'nda 6,7 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanı Fidan, Ermeni mevkidaşı Mirzoyan ile görüştü

İran Hatam'ül-Enbiya Karargahı: ülkeye karşı harekette bulunan her üs hedef alınacak

Katar: Körfezdeki enerji krizi dünya ekonomilerini çökertebilir

Rusya: AB enerji sorunlarına çaresizce çözüm arıyor

Kayseri'de sahte dolar operasyonu: 1 gözaltı

İran'a yönelik siyonist-ABD saldırıları İzmir'de telin edildi

Lübnan'daki işgal saldırılarında şehit sayısı 217'ye yükseldi

Rusya'dan Finlandiya’ya nükleer silah tepkisi

Azerbaycan, İran'daki diplomatlarını geri çekti

Japonya ve Kanada'dan stratejik ortaklık anlaşması

Pakistan'da canlı bomba saldırısı: Bir ölü 18 yaralı

Kuveyt petrol üretimini durdurdu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gübre hammaddesi üre ithalatında gümrük vergisi yeniden düzenlendi

Yalova’da sokak satıcılarına operasyon: 3 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Asansör boşluğuna düşen şahıs yaralandı

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı

Bakan Gürlek'ten dijital mecralardaki dezenformasyon faaliyetlerine ilişkin açıklama

Pezeşkiyan ile Putin bölgedesi son durumu görüştü.