• BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,06% 0,06
  • EURO

    51,29% 0,03
  • GRAM ALTIN

    7329,40% 0,74
  • Ç. ALTIN

    11762,06% 0,00

Psikolog Ateş: Teknoloji bağımlılığı strese ve kaygıya yol açıyor

19 Şubat 2025, Çarşamba 12:20
19 Şubat 2025, Çarşamba 12:20
Psikolog Ateş: Teknoloji bağımlılığı strese ve kaygıya yol açıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Psikolog Erhan Ateş, sosyal medya ve sanal ortamların aşırı kullanımının psikolojik ve akademik açıdan olumsuz etkilerine değindi.

Çocukların sosyal medyada kimlerle iletişim kurduğunu, internette nasıl vakit geçirdiğini ve ebeveynleri tarafından nasıl kontrol edilmesi gerektiğini belirten Psikolog Erhan Ateş, çocukları internetten tamamen uzak tutmak yerine, bilinçli ve kontrollü kullanım sağlamaları için rehberlik etmenin daha sağlıklı bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

Psikolog Ateş, teknoloji kullanımının uyku üzerindeki olumsuz etkileri, güvenli internet kullanımı için dikkat edilmesi gerekenler ve küçük yaştaki çocukların kontrolsüz bir şekilde internet kullanımlarıyla ilgili ailelere uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Bağımlılığı bir şeye bağlanıp ondan ayrılmama olarak tanımlayan Ateş, "Teknoloji hayatın içinde var olan bir unsurdur. Bunu bağımlılık boyutunda değerlendirirsek, 'onu hayatının merkezine koyup ondan bağını koparmamak, sürekli kullanma, teknolojiyi hayatının ana merkezine koymak ve ondan asla vazgeçmemektir' diyebiliriz. Birey hayatın tüm evrelerinde teknolojiden ayrılamıyorsa ve ayrıldığı zaman yoğun bir stres ve kaygı yaşıyorsa biz buna 'teknoloji bağımlılığı' diyoruz." ifadelerini kullandı.

Gece geç saatlere kadar telefonda vakit geçirenlerin sabaha yorgun ve zihinsel olarak daha dağınık kalkacağını belirten Ateş, uyku eksikliğinin hafıza, dikkat ve karar verme becerilerini zayıflattığını söyledi.

"Mavi ışık uyku düzenin bozulmasına ve beynin uyanık kalmasına neden olur"

Telefon, tablet ve bilgisayar ekranlarının mavi ışık yaydığını belirten Ateş, "Bu mavi ışık filtrelenmediği zaman, bireylerin göz ve zihin dünyalarında yaşadığı algılara bağlı olarak uyku bozukluğu oluşturur. Uyku sırasında mavi ışıklara maruz kalan bireylerde, sağlıklı dinlenmeme, zihni kullanmama ve ihtiyaçlarını karşılamama durumlarına bağlı olarak uyku problemleri meydana gelecektir. Uyku problemi yaşamayıp dinlenme uykusunu verimli geçirmeyen bireylerde, sabah dinç kalkamama ve enerjisi tükenmiş bir şekilde kalmak gibi haller meydana gelir, buda gün içerisindeki çalışma verimliliğini ve performansı etkiler." şeklinde konuştu.

Uykusuzluğun ortaya çıkma sebeplerini sıralayan Ateş, şu ifadelere yer verdi:

Uykusuzluğun ortaya çıkma sebepleri olarak şunları söyleyebiliriz, gece uyuması gereken saate uyumayıp bu uyuma saatini televizyon, tablet ve internette geçirmektir. Kişilerin telefondan ayrılamaması, sosyal medyada, 'kim ne mesaj attı, kim beni takip etti ve kimler gönderimi beğendi' şeklinde sosyal medyalara odaklanması sonucu ortaya bir bağımlılık sorunu ortaya çıkıyor. "

Kontrollü internet kullanımının önemine vurgu yaparak sosyal medyanın kullanımının belirli zaman dilimlerinde gerçekleşmesinin çok daha doğru bir uygulama olacağını belirten Ateş, "Birey, ihtiyacı olan yeme ve içmeyi nasıl dengeli bir şekilde karşılıyorsa aynı şekilde ihtiyacı olduğu kadar interneti kullanmalıdır. Bir zaman kotası olmalıdır. Yatak uyuma alanı, mutfak yemek yeme alanı internet kullanım alanı ise farklı olmalı." dedi.

"Sosyal medyada, çocukları olumsuz anlamda etkileyecek tipler ortay çıktı"

Çocukların internet ve sosyal medya kullanımında ebeveynlere büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden Ateş, konuşmasının devamında Tiktok ve benzeri sosyal medya uygulamalarının çocukları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Ateş, "Çocuklar bazında düşünürsek te 13 yaşından önce mümkün oldukça çocukları internetle tanıştırmamak lazım. Eğer 13 yaşından küçük bir çocuğun, interneti kullanma zorunluluğu varsa bunu en asgari düzeye indirmeliyiz. Tabi bunun yanında çocukların ne izlediğine, neleri takip ettiğine, hangi bilgileri edindiğine ebeveynlerin dikkat etmesi lazım. Son dönemlerde, maalesef çocukları dehşet derecede olumsuz anlamda etkileyecek, internet fenomenleri dediğimiz tipler ortay çıktı. Bunlar çocuklara kötü örnek oluyorlar. Başta Tiktok olmak üzere, internetteki tüm sosyal medyaları bireylerin üzerinde olumsuz etkileri var. Tiktok'ta sürekli ahlaksız videolar karşımıza çıktığı için bunlar bireylerde zamanla normalleşiyor. 'O yapabiliyorsa bende bunu yapabilirim' algısına giriyor." dedi.

"Sosyal medyada kişisel bilgi paylaşmayın"

Çocukların kişisel bilgilerini sosyal medya üzerinden paylaşmaması gerektiğini vurgulayan Ateş, "İnternetin bir dezavantajı da, hız bir trafik dönüyor orda ve bireylerde hayatın böyle hızlı olacağı düşüncesine giriyor. Böyle olunca birey herkesle bilgisini paylaşıyor ve sosyal medyadaki herkesin güvenilir olduğunu düşünüyor. Sosyal medya, adı üstünde sosyalleşme alanıdır, özeleşme alanı değildir. Kişisel mahrem alanlarını paylaşmamak lazım. Çocuklara bu konuda iyi örnek olmamız lazım. Siz ne yaparsanız, neyi paylaşırsanız çocuklarda sizi örnek alıp aynısını paylaşır. Çocuklarımıza her zaman özel bilgilerini paylaşmaması gerektiğini söylemeliyiz. Sosyal medyada kötü niyetliler hiçbir zaman gerçek yüzlerini göstermezler. Cani olan bir birey kendini mazlum gösterebiliyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İş Adamı Şimay: Diyarbakır'da mobilya üretmek zor

Gaziantep İl Müftülüğü "Unutursan Yetim Kalır" adlı etkinlik düzenledi

Vergi usul kanununa muhalefet suçundan aranan şahıs Gölcük'te yakalandı

Erakçi: Gerektiği sürece ABD ve israile füze operasyonlarımız devam edecek

Muğla’da liseler arası "yapay zekâ ve sosyal bilimler" sempozyumu düzenleniyor

YÖK Başkanı Özvar: Kaybedecek bir evladımız bile yok, her biriyle ilgilenmemiz lazım

Siyonist rejimin Gazze saldırılarında şehit sayısı 72 bin 134’e yükseldi

Malatya'da 215 umreciye umre eğitimi verildi

Ara tatil uygulamasına yönelik saha araştırması sonuçları açıklandı

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Ara tatil uygulamasıyla ilgili saha araştırmasının sonuçları açıklandı

Her gün farklı bir camide ibadet ediyor

Afyonkarahisar’da bahis operasyonu: 10 şüpheliye adli işlem

Konya Valisi Akın, Kur’an kursu öğrencileriyle iftar sofrasında buluştu

Konya’da YKS adaylarına sınav ücreti desteği

4-6 Yaş Kur'an kursu öğrencileri Ramazan kolileri hazırladı

Elazığ’da aranan 124 kişi yakalandı, 53 ruhsatsız silah ele geçirildi

İşgal rejiminde "Trump İran savaşını aniden bitirebilir" korkusu

Beylikdüzü’nde uyuşturucu operasyonu: 143 Kilo metamfetamin ele geçirildi

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: 17 şüpheli yakalandı

AHBİB’in şubat ayı ihracatı 140,8 milyon dolar oldu

Afyonkarahisar’da çocuğu kasten öldürmekten aranan şahıs yakaland

Düzce’de karbonmonoksit zehirlenmesi: 1 ölü, 3 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: 120 dönüm alana yeni bir otogar yapacağız

Batman'da 27 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Malatya'da 36 farklı ülkeden gelen öğrenciler iftarda bir araya geldi

İnsanlara değil robotlara göre tasarlanan tesislerde yangın riski büyüyor

Gazze'de sağlık sistemi çöküyor: Refah Sınır Kapısı'nın açılması için uluslararası baskı

Mersin’de 21 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

İzmir’de hafta boyunca sıcak hava etkili olacak

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İş Adamı Şimay: Diyarbakır'da mobilya üretmek zor

Gaziantep İl Müftülüğü "Unutursan Yetim Kalır" adlı etkinlik düzenledi

Vergi usul kanununa muhalefet suçundan aranan şahıs Gölcük'te yakalandı

Erakçi: Gerektiği sürece ABD ve israile füze operasyonlarımız devam edecek

Muğla’da liseler arası "yapay zekâ ve sosyal bilimler" sempozyumu düzenleniyor

YÖK Başkanı Özvar: Kaybedecek bir evladımız bile yok, her biriyle ilgilenmemiz lazım

Siyonist rejimin Gazze saldırılarında şehit sayısı 72 bin 134’e yükseldi