• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Psikolog İlhan: Toplumsal gerilim artıyor çünkü yalnızlaşıyoruz

10 Aralık 2025, Çarşamba 16:39
10 Aralık 2025, Çarşamba 16:39
Psikolog İlhan: Toplumsal gerilim artıyor çünkü yalnızlaşıyoruz
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzman Klinik Psikolog Mustafa İlhan, artan şiddet olaylarının temelinde “Toplumsal yalnızlık virüsü” olduğunu belirtti. İlhan, çözüm için öneride bulunarak, “Bir selam, bir çay, bir helallik, bir mahalleyi değiştirebilir.” dedi.

Türkiye’de son yıllarda kavgalar, trafikte silahlı tartışmalar ve apartman içi çatışmalar dikkat çekici şekilde artmakta.

Uzman Klinik Psikolog Mustafa İlhan, artan şiddet tablosunu “Asıl mesele öfke değil, yalnızlık virüsü” diye yorumladı.

“Asıl mesele yalnızlık virüsü”

İlhan, toplumsal ilişkilerin zayıfladığına dikkat çekerek, “Yıllarca selam vermediğimiz komşumuzu artık insan değil, gürültü yapan bir nesne gibi görüyoruz. Küçük sorunlar büyüyor. Çünkü dert anlatacak güvenli bir alanımız yok. Eskiden mahallede bir dede, bir teyze, cami cemaati olurdu. İki çay içer, içini dökerdi. Şimdi o alan yok. Öfke ya kendine dönüyor, depresyona ve intihara dönüşüyor ya da dışarı patlıyor; trafikte silah, apartmanda bıçak olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

“Bilim de Kur’ân da aynı şeyi söylüyor”

“Boşanmaların çoğu artık aldatma yüzünden olmuyor. İnsanlar şunu söylüyor: ‘Birbirimizle hiç konuşmuyoruz, evin içinde yalnızım.’ Asıl sorun budur. Bugün bilim bize diyor ki öfke kontrol altına alınabilir, nefes teknikleri, duygu farkındalığı ve ben dili kullanılmalı. Yüce Allah Kur’ân-ı Kerim de ‘Öfkelerini yutanları ve insanları affedenleri Allah sever’ buyuruyor. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, ‘Gerçek pehlivan, güreşte rakibini yenen değil, öfke anında nefsine hâkim olan kişidir’ buyurmaktadır. Gençlere ‘Asıl yiğitlik budur’ denildiğinde inanılmaz etkilenmekteler. Ben insanlara öfkelendiklerinde ‘Eûzu billâhi mine’ş-şeytâni’r-racîm’ dedikten sonra ‘Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh’ demelerini öneriyorum. Nitekim Peygamberimiz, ‘Öfkelendiğimde beni yatıştıran budur’ buyurmuştur.

“Toplumsal reçete: Komşu çayı, mahalle evleri, helalleşme”

Mahalle kültürünün canlandırılması için yapılması gerekenleri aktaran İlhan, “Mahalle kültürünün daha güzel geliştirilmesi adına misal muhtar, imam, gençlik derneği ayda bir komşu çay günü düzenlesin. Her mahallede ücretsiz çay dağıtan bir mahalle evi olsun. İnsanlar adını bilmediği komşusuyla göz göze gelsin. Bir mahallede, bir apartmanda ‘Helalleşme Haftası’ ilan edelim. Sadece şu cümleyi koyalım ortaya: ‘Kimde hakkım varsa gelsin alsın, ben de helallik istiyorum.’ Bu tek cümle, yılların kinini eritiyor. Bir mahallede bir kişi bile bu işe gönül koyarsa, o mahalle kurtulur. Yalnızlık modern bir virüs gibi; sessiz ve bulaşıcı. Ancak tedavisi de çok basit: Bir selam, bir çay, bir helallik… İnsan biraz görüldüğünü, biraz duyulduğunu hissederse, o silahı masaya bırakıyor, o bıçağı cebine geri koyuyor. Toplumumuzun mayasında zaten bu güzellikler var. Yeter ki hatırlanmalı.” diye aktardı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi

İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı

Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi

Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı

Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır

Malatya'da "Bölgemizde işgalci israil ve ABD askerlerini İstemiyoruz" yürüyüşü

İran’dan ABD’ye uyarı: "Abraham Lincoln" menzile girerse füzelerle karşılık verilecek

Çin'de yüksek katlı binada yangın: 3 ölü, 23 yaralı

İran, Beerşeba kentindeki fabrikayı vurdu: İşgal rejiminde kimyasal sızıntı tehlikesi

İşgal rejimi ve ABD saldırılarına karşı İstanbul'da yürüyüş

Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor: Yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle hizmetler durma noktasına geldi

İSKİ Pendik’teki olayla ilgili iddiaları yalanladı

Dışişleri Bakanı Fidan mevkidaşlarıyla bir araya geldi

Ceza infaz kurumlarında manevi rehberlik çalışmalarına destek mesajı

Dünya genelinde gıda israfı artıyor: Üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor

BTB Başkanı Matlı: Orta Doğu'daki gelişmeler sadece enerji piyasalarını değil tarım ve gıda zincirinin tamamını etkiliyor

İstanbul’da hava trafiğine yağış engeli

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi

İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı