RÖPORTAJ 27.05.2025 12:13:31 0

Psikolog Özçelik anlattı: Çocuğa her istediğini vermek doğru mu?

Psikolog Özçelik anlattı: Çocuğa her istediğini vermek doğru mu?
Haberi Sesli Oku

Çocuklara her istediğini almanın doğru bir davranış olmadığını belirten Klinik Psikolog Elif Özçelik, "Çocuğa her istediğini almak kısa vadede mutluluk verse de uzun vadede kırılgan, doyumsuz ve çabadan uzak bireylerin yetişmesine neden olur" dedi.

Günümüzde birçok şeye ulaşmanın kolay olması, imkanların artmasıyla çocukluklarında ulaşamadığı şeylere çocuğunu ulaşmasını isteyen bireyler, çouklarınıntaleplerini mümkün mertebe karşılamaya çalışarak mutlu olmalarını arzu ediyor.

Oysa uzmanlar, bu davranışın doğru olmadığını, çocuğa hayır diyebilmek gerektiğini, istediğine zahmetsizce ulaşan çocukların doyumsuz olduğunu ve hayatın gerçekleriyle karşılaştıklarında ciddi sorunlarla baş başa kalabileceklerini ifade ediyor.

Konuya ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Klinik Psikolog Elif Özçelik, “Modern ebeveynlik anlayışı, çoğu zaman iyi niyetin gölgesinde, çocuklara zahmetsiz bir yaşam sunmaya çalışıyor. Oysa her isteğin anında karşılandığı, emek harcamadan ulaşılan sonuçlarla dolu bir çocukluk, kısa vadede mutlu görünen ama uzun vadede kırılgan, doyumsuz ve çabadan uzak bireyler yetişmesine neden oluyor." diye konuştu.

"Çocuğa her istediğini almak kısa vadede mutluluk sağlar"

"Canı istedi, kıyamadım, bir kere alıyoruz mutlu olsun, zaten yeterince zor bir dünyada yaşıyor bari ben kolaylaştırayım" şeklindeki cümlelerin çocuğa faydadan çok zarar verdiğini hatırlatan Özçelik, "Her şeyin kolayına alışmış bir çocuk, gerçek hayatla karşılaştığında ne yapar? Hayat, isteklerimizin her zaman gerçekleştiği bir yer değildir. Gecikmeler, reddedilmeler, hayal kırıklıkları, beklemelerle doludur. Eğer çocuk, bu deneyimlerle küçük yaşta tanışmazsa; sabırsızlık, öfke kontrolü sorunları, düşük stres toleransı ve düşük sorumluluk bilinci gibi zorluklar yaşayabilir. Çocuğa her istediğini almak, kısa vadede mutluluk sağlıyor gibi görünse de bu mutluluk sürdürülebilir değildir. Çünkü çocuk, değerin nerede başladığını, emeğin ne demek olduğunu ve sınırın nasıl güven verdiğini öğrenemez." şeklinde konuştu.

"Üzülmek de öğrenmenin bir parçasıdır"

Özçelik, "Zahmetsizce ulaşmak, çocuğun mücadele gücünü törpüler. Beklemek, istemek ama sabretmek, vazgeçmek zorunda kalmak; tüm bunlar çocuğun iç dünyasını güçlendiren doğal basamaklardır. Üstelik bu sadece materyal dünyaya dair değil 'yeter ki ağlamasın' diye çocukların her duygusunu düzenleyen, her krizini anında çözen yetişkinler, aslında çocukların duygusal kaslarını zayıflatıyor. Oysa üzülmek de öğrenmenin bir parçasıdır. Bazen ağlamak, bazen beklemek, bazen başaramamak, çocuğu hayatın gerçeklerine hazırlar. Çünkü gerçek hayat bir oyun parkı değildir." dedi.

Çocuğun isteklerine nasıl karşılık verilmeli?

-babaların çocuklarının isteklerine karşı cevap verirken yapmaları gereken 5 önemli maddeyi aktaran Özçelik, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Hayır demekten korkmayın; sevgi dolu bir 'hayır' çocuğun içsel sınırlarını geliştirir. Her isteğe evet demek, çocuğu sevdiğinizin değil, sınır koyamadığınızın göstergesidir.

Beklemeyi öğretin; anında tatmin duygusu yerine, sabırla beklemeyi ve zamanı geldiğinde ulaşmayı deneyimletin. Bu, dürtü kontrolünün temelidir.

Duygulara alan açın; çocuğun üzülmesine, öfkelenmesine izin verin. Hislerini bastırmak yerine, anlamlandırmasına yardımcı olun.

Emeğin değerini yaşatın; bir şeyin kolayca değil, emekle kazanıldığını göstermenin en etkili yolu, çocuğun sürece dahil olmasını sağlamaktır.

Model olun; sizin sabrınız, sizin sınır koyuş biçiminiz, sizin duygularla başa çıkma şekliniz… Hepsi çocuğunuzun rehberidir. Unutmayın, çocuklar söylediklerinizi değil, yaptıklarınızı öğrenir.

Çocuğunuza her şeyi vermeniz gerekmez. Asıl önemli olan, ona hayatla başa çıkma gücünü verebilmektir. Bugün bir oyuncağı alamadığı için gözyaşı döken çocuk, yarın bir reddedilmeye daha güçlü göğüs gerebilir. Zahmetsiz verilen değil, emekle kazanılan her şey kişiliği besler. Sevgiyle çizilen sınırlar, en sağlam karakterlerin temelidir." (İLKHA)

İsviçre’de alp buzulunun kopması felakete yol açtı

HSK'ya 4 yeni üye atandı

Ambulans ile cip çarpıştı: 4 yaralı

UNICEF: Sudan'da kolera nedeniyle 1 milyondan fazla çocuk büyük risk altında

İçişleri Bakanı Yerlikaya: 9 Aralık'tan itibaren 250 bin Suriyeli ülkesine döndü

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Metrekareye 34 kilogramı bulan yağış düştü

Çankırı'da feci kaza: 1 ölü, 3 yaralı

Angola’da petrol platformunda yangın: 3 ölü, 17 yaralı

Tayland-Kamboçya sınırında sıcak çatışma

Damdan düşen 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

MTB Başkanı Özcan: Yatay silolar tarım ve hayvancılık için önemli bir yatırım

Çin, tartışmalı adalara bombardıman uçakları konuşlandırdı

Malatya'da semt konakları öğrenci seçme sınavı yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesinden glütensiz kafe

Starship roketinin fırlatması başarısızlıkla sonuçlandı

Japonya’da yapay zekâ yasası kabul edildi

HÜDA PAR'dan Sarıçam’daki çöplük sorunu için yetkililere çağrı

Malatya Büyükşehir Belediyesinden uygulamalı kurban kesimi eğitimi

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

"Don olayından etkilenen çiftçilere destek verilmeli"

Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: İlçemizin ulaşım alt yapısını güçlendiriyoruz

Şiddetli sağanak nedeniyle hastanenin tavanı çöktü

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Karma eğitim dayatmasından artık vazgeçilmeli

Rusya: Ukrayna'ya 2 Haziran'da İstanbul'da görüşmek için teklifte bulunduk

Malatya'da yıldırımın çarptığı çoban hayatını kaybetti

Peskov: Almanya savaş kışkırtıcılığı yaparak Ukrayna'yı savaşa devam etmeye zorluyor

İki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Malatya'da sağanak yağış su baskınlarına yol açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karabağ’daki bağımsızlık zaferi, Azerbaycan’ı çok daha güçlü kılıyor

Avrupa Birliği, Suriye'ye yönelik yaptırımlarını resmen kaldırdı

Yükleniyor