Psikolog Sayar: Sanal ortamda haddinden fazla zararlı içerikler var

Tarih: 28.08.2024 12:35 Güncelleme: 28.08.2024 12:35
Psikolog Sayar: Sanal ortamda haddinden fazla zararlı içerikler var
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Sanal ortamdaki zararlı içeriklere maruz kalınması yönünde açıklamada bulunan Psikolog Hipnoterapist Sinan Sayar, bu tür paylaşımların var oluşunun insanların zamanla daha esnek olmasına neden olduğunu belirtti.

Sanal ortamda çocuk şiddeti, cinsellik ve küfür gibi uygunsuz ve zararlı içeriklerle karşılaşabiliyor.

Sosyal medyanın aktif bir şekilde insanların hayatına girmesiyle birlikte, bu mecralarda uygunsuz ve zararlı görsellerin bulunduğu içeriklerin paylaşılması çocukların mahremiyeti açısından büyük tehlike oluşturuyor.

Psikolog Hipnoterapist Sinan Sayar, sanal ortamdaki zararlı içeriklerle ilgili İLKHA’ya konuştu.

“İnternet kullanımı hem çocuklar hem de yetişkinler arasında çok yaygın”

Sayar, “21. yüzyıldayız. İnternet kullanımı hem çocuklar hem de yetişkinler arasında çok yaygın. 2 hafta önce Instagram’a bir filtreleme getirilmişti ve erişim kısıtlanmıştı. Biz yetişkinler çocuklarımız için sosyal medyada TikTok, Instagram ve YouTube’de filtreleme yapmamız gerekiyor. Haddinden fazla zararlı içeriklerin var olduğunu bilmekteyiz. Bu tür paylaşımların var oluşu, bu konuda insanların daha esnek olmasını zamanla sağlıyor. Çünkü maruz kalınan şey sizin hayatınızın içerisine alışkanlık olarak var olmaya devam ediyor. Hiç küfür etmeyen bir insanın hem sosyal medyada hem TikTok’ta hem YouTube’de hem arkadaşları arasında hep küfre maruz kalması kişinin belli bir zamandan sonra küfür etmeye meyilli olacağını görebilirsiniz. Bunların arasında taciz de var. Bu paylaşımların hepsi insanları özendirmeye de başlıyor. Sanki bunun çok güzel ya da doğru olduğunu akredite ediyor. O yüzden internet çağında sosyal medyada bu tür konuların engellenmesi ve bu davranışların azalması için biz yetişkinler olarak kendimiz filtreleme yapmalıyız.” dedi.

“Oyunla o kadar çok vakit geçirmeye çalışıyor ki gerçek hayatın da böyle olabileceğini varsayıyor”

Eskişehir'de oyunun etkisi altına girerek bıçaklı saldırı girişimde bulunulması olayının maruz kalma ile alakalı olduğunu belirten Sayar, “Bilgisayar oyununda kişi çok kolay bir şekilde araba çaldığını, insanları vurduğunu ve polisten kurtulduğunu görüyor. O kişi bu oyunla o kadar çok vakit geçirmeye çalışıyor ki gerçek hayatın da böyle olabileceğini varsayıyor. Bu yüzden önüne çıkan 3 kişiyi bıçaklayıp muhtemelen oyundaki gibi kaçabileceğini zannediyor. Böyle talihsiz olaylar yaşıyoruz. Bu olayın da maruz kalmayla alakalı olduğunu düşünüyorum çünkü kişi bir şeye ne kadar maruz kalırsa, o kişi onunla yüzleşmek zorunda kalır.” diye konuştu.

“Önemli olan kullanılan teknolojiyi yararlı bir şekilde kullanabilmek”

Teknolojik aletlerin hepsinin verimli bir şekilde kullanılması yönünde bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğini dile getiren Sayar, “21. yüzyılda ekran kullanılmaması gibi bir durum söz konusu değil. Bizim yetişkinlere de çocuklara da ergenlere de küçük yaştaki çocuklara da tavsiyelerimiz var. Önemli olan kullandığınınız interneti, telefonu ve teknolojiyi yararlı bir şekilde kullanabilmek. Eğer üniversite sınavına hazırlanıyorsanız YouTube üzerinden dersleri ve konuları anlayabilirsiniz ama aynı zamanda Tik Tok veya YouTube’de kültür olarak karşı olduğumuz, ahlaki olarak kabul görmediğimiz videoları izleyip kendinizi maruz bırakarak bu şekilde konuşmaya ve davranmaya da devam edebilirsiniz. Bu yüzden teknolojik aletlerin hepsinin verimli bir şekilde kullanılması için kişinin aslında hem kendisini hem de etrafını bu konuda kesinlikle bilinçlendirmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Malatya'da bir mobilya deposunda yangın

BM: israil sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin saldırılarına devam ediyor

AB: Gazze'ye insani yardım için yeni geçiş noktaları açıklacak

Sürücüsünün direksiyon kontrolünü kaybettiği otomobil bariyere çarptı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Stocker ile görüştü

Fransa ile İngiltere'den nükleer caydırıcılık anlaşması

Diyarbakır’da trafik kazası: 1’i ağır, 4 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Avustralyalı mevkidaşı ile görüştü

ABD'de tünel inşaatı çöktü: Mahsur kalan 31 işçi kurtarıldı

Bilecik'te orman yangını

Ebu Ubeyde: Batı Şeria ve Kudüs’te direniş eylemlerini tırmandırın

Mardin'de 8 yıllık husumet yapılan törenle sona erdi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, Kur'an kursu öğrencileri ile bir araya geldi

Yunan limanı işçileri, işgal rejimine giden askerî yükü boşaltmayı reddetti

Yunanistan'da orman yangını

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 762'ye yükseldi

MSB: Bedelli askerlik 280 bin 850 lira

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Özellikle çalışan, üreten gençler bizim için çok önemli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi kabul etti

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 10 tutuklama

Adıyaman Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

İşgal rejiminin müzakerelerde ısrarla üzerinde durduğu “Morag Koridoru” nedir?

Aliyev ve Paşinyan, Abu Dabi'de görüştü

Batman'da kamu işçileri eylem yaptı

Van’da Gazze’de katledilen çocuklar için farkındalık etkinliği

Gençlik ahlaki erozyonun eşiğinde: Dijital kuşatmaya karşı ne yapmalı?

Suruç yolunda bir yaya daha hayatını kaybetti

Malatya'da Genel Tarım Sayımı eğitimleri başladı

Malatya Büyükşehir Belediyesi dünyanın birçok ülkesinden misafir ağırladı

Din görevlilerine bağımlılıkla mücadele eğitim semineri düzenlendi

Yükleniyor