• BIST 100

    10366,16%-0,04
  • DOLAR

    40,37% 0,20
  • EURO

    46,95% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4349,49% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87

Psikolog Tuncay, aileleri madde bağımlılığına karşı uyardı

22 Ekim 2024, Salı 12:34
22 Ekim 2024, Salı 12:34
Psikolog Tuncay, aileleri madde bağımlılığına karşı uyardı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Son zamanlarda alkol başta olmak üzere madde bağımlılığının toplumsal bir sorun haline geldiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Tuncay, aileleri madde bağımlılığına karşı uyardı.

Madde bağımlılığı noktasında ailelerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini söyleyen Psikolog Tuncay, bağımlılığa karşı en güçlü silahın ebeveynlerin çocuklarıyla iletişim kurmaları olduğunu kaydetti.

Alkol ve madde bağımlılığının bireysel bir problemden ziyade artık tamamen toplumsal bir problem haline geldiğini vurgulayan Tuncay, özellikle de son zamanlarda medyaya yansıyan alkol ve madde bağımlılığından kaynaklı cinayetlerin ve intiharların artması, bu problemin daha fazla büyüyerek etkisi altına aldığını gösterdiğini ifade etti.

"Herkese sorumluluk düşüyor"

Madde ve alkol bağımlılığının ilkokul çağına kadar düştüğüne dikkat çeken Tuncay, "Bu süreçte ebeveynlere çok fazla sorumluluklar düşüyor. Toplumsal bir problem olduğu için süreç içerisinde sadece ebeveynler değil, çocuğa temas eden öğretmenleri ve çocuğa temas eden her bir bireye sorumluluk düşmektedir." dedi.

"Benim başıma gelmez demeyin"

Özellikle ailelerin maddi bağımlılığına karşı çok daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini belirten Tuncay, "Çünkü genelde aileler 'benim çocuğum yapmaz. Bizim başımıza gelmez. Biz çocuğumuzla çok ilgiliyiz. Çocuğumuzun hiçbir probleminde onu yalnız bırakmıyoruz.' şeklinde düşünebilirler ama maalesef ki bağımlılık herkesin başına gelebilir. Herkes bağımlı olabilir. Bu sebeple de çok daha dikkatli ve çok daha özenli olmak gerekiyor. Bu noktada aileler nelere dikkat etmesi gerekiyor? Öncelikli olarak durumu kabul etmeleri gerekiyor. 'Benim çocuğumun da başına gelebilir' deyip dikkatli olmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Aileler çocuklarıyla bağlarını koparmamalıdır"

Ebeveynlerin çocuklarıyla iletişimi koparmamalarının çok önemli olduğuna işaret eden Tuncay, şöyle devam etti:

"Çocuk yanlış yapsa bile ailesine bunu korkmadan ve çekinmeden ifade edebiliyor olması çok önemli. O yüzden bu noktada ailelerin öncelikli olarak çocuklarıyla bağlarını koparmamaları, iletişimlerini sürdürmeleri, okul ilişkilerinin de içinde bulunuyor olmaları ve mutlaka okul rehber öğretmenleriyle, sınıf öğretmenleriyle çocuğun akademik başarısını, okul içerisindeki uyumunu, arkadaş ilişkilerindeki düzeylerini takip ediyor olmaları önemli olacaktır. Bununla birlikte okul öğretmenleriyle işbirliği içerisinde olması gerekir. Aile sonrasında zamanını verimli değerlendirebilecek alanları oluşturmalı."

"Boşluğu bağımlılık dolduruyor"

"Maalesef boşluğu bağımlılık dolduruyor" diyen Tuncay, "Çocuğun ailesiyle iletişimi kısıtlı olduğu zaman, hobilerine ve ilgi alanlarına zaman ayıramadığında ya internette ya telefonda bir bağımlılık gelişiyor ya da maalesef ki zarar verici maddelere bulaşması çok daha kolay olabiliyor. Bu sebeple de aileler daha verimli zaman geçirebilecekleri alanlar oluşturmalı. Bu sosyal aktiviteler olabilir veya ev içerisinde beraber oyunlar oynayabilecekleri aktivitelerle iletişimde olabilecekleri süreçler çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

"Çocuk yalnızlığa çekilmeye başlarsa alarma geçilmeli"

Çocuğun bazı davranışlarını detaylı değerlendirmenin de önemli olduğunu belirten Tuncay, şunları söyledi:

"Örnek olarak eğer ki çocuğunuz odadan çıkmamaya başladıysa, sürekli elinde telefonla vakit geçirmeye başladıysa, daha çok aileyle paylaşımda bulunmayıp yalnızlığa çekilmeye başladıysa ailelerin burada alarma girmesi gerekmektedir. Bu noktada destek alabilecekleri kurumları araştırmaları, çocuğunun bu davranışları neden yaptığını, çocuğuna biraz daha arkadaşça yaklaşıp değerlendirmesi oldukça önemlidir. Bu noktada eğer ki aileler kendilerini çaresiz hissetmeye başladıysa bazen de çocuğuyla iletişim kurmaya başlayıp olumlu dönüşler alamıyorlarsa çocuklar bu noktada kendi başlarına hareket etmek istiyorlar. Bu noktada aileler nelere dikkat edilmesi gerektiği noktasında başvurabilecekleri yerlerden destek almaları da oldukça önemlidir." (İLKHA)

Edirne'de trafik kazası: 6 yaralı

Suriye: Süveyda'ya özel kuvvet gönderilecek

Elazığ'da örtü yangını: 500 dönüm alan zarar gördü

Kontrolden çıkan otomobil orta refüje çarptı: 4 yaralı

Malatya'da alacak verecek kavgası kanlı bitti: 2 yaralı

Siyonistlerin ablukasını kırmak için Hanzala gemisi Gazze'ye doğru yola çıkmaya hazırlanıyor

Guterres: Kıbrıs sorununa çözüm konusunda adım adım ilerliyoruz

Meteorolojiden Güneydoğu için sıcak hava uyarısı

Akdeniz'de 4,1 büyüklüğünde deprem

Şehirlerarası yolcu otobüsü yoldan çıkıp kaza yaptı: 10 yaralı

Rusya: AB ile ticaret hacmi sıfıra düşebilir

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı Şeybani ile görüştü

Gazze'de sistematik saldırı ve yıkım: Gazze'nin yüzde 88'i yıkıldı, on binlerce şehit

2025 LGS Kapsamındaki Merkezî Sınava Yönelik İddialar ve Gerçekler

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanının "…Alemlerin Rabbi olan Allah içindir" akımına büyük destek

Avukat Veysel Efe: Elektriğin olmadığı yerde hayat da yoktur

Gazze'ye yardım kermesine yoğun ilgi

Ankara’da sağanak yağış kısa süreli hayatı felç etti

HÜDA PAR: Masum çocuklara yapılan bu zulüm kabul edilemez

Malatya'da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Diyarbakır'da kan donduran iddia: 4 çocuğa hayvan dışkısı yedirildi

Kassam Sözcüsü Ebu Ubeyde: "Ey bu ümmetin liderleri… Omuzlarınız, on binlerce masumun kanıyla yüklü!"

Hafta sonu 2 sınav yapılacak

Bakan Göktaş: Aileyi güçlendirmek, her türlü zarardan korumak görevimiz

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Lise kademesi zorunlu olmaktan çıkarılmalı

İspanya'da orman yangını

HÜDA PAR Bingöl'deki su kesintileri ve şebeke sorunlarını Meclis'e taşıdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü

Edirne'de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

AB'nin, Türkiye vatandaşlarına Schengen vizesinde iyileştirmeler yapması memnuniyetle karşılandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Edirne'de trafik kazası: 6 yaralı

Suriye: Süveyda'ya özel kuvvet gönderilecek

Elazığ'da örtü yangını: 500 dönüm alan zarar gördü

Kontrolden çıkan otomobil orta refüje çarptı: 4 yaralı

Malatya'da alacak verecek kavgası kanlı bitti: 2 yaralı

Siyonistlerin ablukasını kırmak için Hanzala gemisi Gazze'ye doğru yola çıkmaya hazırlanıyor

Guterres: Kıbrıs sorununa çözüm konusunda adım adım ilerliyoruz