• BIST 100

    11238,36%0,44
  • DOLAR

    42,58% 0,05
  • EURO

    49,53% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5757,84% 0,38
  • Ç. ALTIN

    9278,67% -0,18

Psikologlardan "Serbest Meslek İcrası" hakkındaki yönetmeliğe tepki

05 Nisan 2025, Cumartesi 10:50
05 Nisan 2025, Cumartesi 10:50
Psikologlardan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

29 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik" ile serbest çalışma haklarının ellerinden alındığını belirten psikologlar, söz konusu yönetmeliğe tepki göstererek yönetmeliğin yeni

Söz konusu yönetmeliğe ilişkin Psikologlar Birliği adına yazılı açıklama yapan Uzman Psikolog Servet Aşan, "29 Mart 2025'te yayımlanan 'Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik' ile psikoloji lisans mezunlarının serbest olarak çalışma hakkı ortadan kaldırıldı. Dahası, yıllarca klinik psikoloji alanında yüksek lisans veya doktora yapmış meslektaşlarımız, yalnızca diplomalarında 'klinik' ibaresi yer almadığı için sistem dışına itildi. Bu bir düzenleme değil, yok saymadır." dedi.

"Pek çok meslektaşımız ne yazık ki mesleğini icra edemez hale gelecek"

Aşan, "Bugün geldiğimiz noktada, psikologlar yalnızca bir yönetmeliğin değil, aynı zamanda görmezden gelinen bir anlayışın mağdurudur. Çünkü mesele sadece çalışamamak değil. Mesele, bilimsel emeğin hiçe sayılması, mesleki kimliğin değersizleştirilmesi ve insan ruh sağlığının ciddiye alınmamasıdır. Psikoloji bölümleri, bu ülkenin en yüksek puanla öğrenci alan bölümlerinden biridir. Bu bölüme girmek de, mezun olmak da kolay değildir. Ancak mezun olduğumuzda elimizde kalan, çalışamayacağımız bir diploma, kullanamayacağımız bir unvan ve geleceğimizin üzerindeki belirsizliktir. Ayrıca, ülkemizde devlet üniversitelerinin klinik psikoloji programlarının kontenjanları çok düşük, vakıf üniversitelerinin ise eğitim ücretleri milyon liralara ulaşmaktadır. Bu koşullar altında, psikoloji mezunlarının uzmanlık eğitimine erişimi ciddi şekilde engellenmektedir. Maddi imkânı olmayan pek çok meslektaşımız, ne yazık ki mesleğini icra edemez hale gelecektir." diye konuştu.

"Bu bireysel değil toplumun geleceğini zedeleyen yapısal bir sorundur"

Yönetmelikle klinik psikoloji dışında uzmanlaşan uygulamalı psikoloji, genel psikoloji, adli psikoloji, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, nöropsikoloji, gelişim psikolojisi gibi alanların yok sayıldığını belirten Aşan, "Toplumun ruh sağlığı yalnızca terapiden ibaret değildir. Tüm bu yönleriyle psikologluk mesleğinin yalnızca klinik psikolojiye indirgenmesi bilimsel ve mesleki gerçeklikle bağdaşmamaktadır. Psikologların sunabileceği çok yönlü hizmetler, bu sınırlayıcı bakış yüzünden heba edilmektedir. Bugün serbest çalışamayan psikolog, yarın başka işlerde, başka alanlarda savrulmaya zorlanacaktır. Bu yalnızca bireysel bir sorun değildir. Bu, halkın ruh sağlığına erişimini sınırlayan, toplumun geleceğini zedeleyen yapısal bir sorundur." şeklinde konuştu.

"Anayasa'nın eşitlik ilkesine uygun düzenlemelerin yapılması acil ve zorunludur"

Yönetmeliğin yeniden düzenlenerek psikologlara serbest meslek hakkı verilmesi gerektiğini savunan Aşan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Diplomasında 'klinik psikoloji' yazmasa da bu alanda eğitim almış meslektaşlarımız için geçiş süreci sağlanmalıdır. Psikologların tanımı, görev alanı ve yetkileri netleştirilmelidir. Tüm bu süreçlerde psikologların sesi duyulmalı, katkısı alınmalıdır. Bu nedenle; psikoloji lisans mezunlarının serbest çalışabilmelerinin önünün açılması, 'klinik psikoloji' ibaresi yer almayan ama bu eğitimi fiilen almış kişilere yönelik geçici bir geçiş süreci tanınması, psikologların mesleki tanımının yapılması, ruh sağlığı alanındaki çok boyutlu uzmanlıkların göz önünde bulundurulması, Anayasa'nın eşitlik ilkesine uygun düzenlemelerin yapılması acil ve zorunludur." (İLKHA)

BM'den işgal rejimine: Sarı hat dayatmasını tanımıyoruz

Hatay’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 10 kişi yakalandı

Çin ve Rusya'dan ortak hava devriyesi 

Konya’da uyuşturucu operasyonlarında 1 ayda 76 tutuklama

Bakan Bolat, Kanadalı mevkidaşı Sidhu ile ikili ticaret gündemini ele aldı

RSF: Dünyanın en çok gazeteci öldüren ülkesi israil

Rusya: ABD-Ukrayna görüşmesinin sonucunu bekliyoruz

Tekirdağ'da zincirleme kaza: 5 yaralı

Adana’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Malatya'da torbacı operasyonu: 1 gözaltı

Kongo'daki çatışmalarda 1 haftada 74 kişi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanlığı’ndan Doğu Kudüs’teki UNRWA binasına baskına tepki

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bastı, Talmudik ayinler yaptı

AB, Ukrayna'ya gönderecek para bulamıyor

Su ürünleri avcılığında yeni dönem başlıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İtalya Başbakanı Meloni ile bir araya geldi

ABD: Nvidia çiplerinin Çin'e ihracatına izin verilecek

Bakan Uraloğlu: Türkiye son 10 yılda otoyol artış hızında Avrupa birincisi

Ukrayna seçim tartışmaları sürerken Zelenski'den yanıt geldi

Rusya: Güçlerimiz Ukrayna'daki tüm cephe hatlarında ilerliyor

CHP Milletvekili Çakır partisinden istifa etti

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Adliyelerdeki bütün emanet ve delil koruma süreçleri yeniden yapılandırılmalı

Bakan Bayraktar: Doğal gaz kapasitesini 161 milyon metreküpten 200 milyon metreküpe çıkaracağız

AB'den "Ukrayna'da seçimler yapılmalı" açıklaması

Avustralya ile ABD arasında MQ-28 anlaşması

İran, Suudi Arabistan ve Çin’den ortak bildiri

Çin yeni uydu grubunu uzaya gönderdi

Senegal İmamlar Birliğinden, işgal rejimini ziyaret eden heyete tepki

Avustralya'da 16 yaş altı çocuklara yönelik sosyal medya yasağı yürürlüğe girdi

KKTC'de şiddetli yağışlar sele neden oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BM'den işgal rejimine: Sarı hat dayatmasını tanımıyoruz

Hatay’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 10 kişi yakalandı

Çin ve Rusya'dan ortak hava devriyesi 

Konya’da uyuşturucu operasyonlarında 1 ayda 76 tutuklama

Bakan Bolat, Kanadalı mevkidaşı Sidhu ile ikili ticaret gündemini ele aldı

RSF: Dünyanın en çok gazeteci öldüren ülkesi israil

Rusya: ABD-Ukrayna görüşmesinin sonucunu bekliyoruz