• BIST 100

    10366,2%-0,04
  • DOLAR

    40,35% 0,24
  • EURO

    46,92% 0,49
  • GRAM ALTIN

    4349,52% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87

Psikologlardan "Serbest Meslek İcrası" hakkındaki yönetmeliğe tepki

05 Nisan 2025, Cumartesi 10:50
05 Nisan 2025, Cumartesi 10:50
Psikologlardan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

29 Mart 2025 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik" ile serbest çalışma haklarının ellerinden alındığını belirten psikologlar, söz konusu yönetmeliğe tepki göstererek yönetmeliğin yeni

Söz konusu yönetmeliğe ilişkin Psikologlar Birliği adına yazılı açıklama yapan Uzman Psikolog Servet Aşan, "29 Mart 2025'te yayımlanan 'Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik' ile psikoloji lisans mezunlarının serbest olarak çalışma hakkı ortadan kaldırıldı. Dahası, yıllarca klinik psikoloji alanında yüksek lisans veya doktora yapmış meslektaşlarımız, yalnızca diplomalarında 'klinik' ibaresi yer almadığı için sistem dışına itildi. Bu bir düzenleme değil, yok saymadır." dedi.

"Pek çok meslektaşımız ne yazık ki mesleğini icra edemez hale gelecek"

Aşan, "Bugün geldiğimiz noktada, psikologlar yalnızca bir yönetmeliğin değil, aynı zamanda görmezden gelinen bir anlayışın mağdurudur. Çünkü mesele sadece çalışamamak değil. Mesele, bilimsel emeğin hiçe sayılması, mesleki kimliğin değersizleştirilmesi ve insan ruh sağlığının ciddiye alınmamasıdır. Psikoloji bölümleri, bu ülkenin en yüksek puanla öğrenci alan bölümlerinden biridir. Bu bölüme girmek de, mezun olmak da kolay değildir. Ancak mezun olduğumuzda elimizde kalan, çalışamayacağımız bir diploma, kullanamayacağımız bir unvan ve geleceğimizin üzerindeki belirsizliktir. Ayrıca, ülkemizde devlet üniversitelerinin klinik psikoloji programlarının kontenjanları çok düşük, vakıf üniversitelerinin ise eğitim ücretleri milyon liralara ulaşmaktadır. Bu koşullar altında, psikoloji mezunlarının uzmanlık eğitimine erişimi ciddi şekilde engellenmektedir. Maddi imkânı olmayan pek çok meslektaşımız, ne yazık ki mesleğini icra edemez hale gelecektir." diye konuştu.

"Bu bireysel değil toplumun geleceğini zedeleyen yapısal bir sorundur"

Yönetmelikle klinik psikoloji dışında uzmanlaşan uygulamalı psikoloji, genel psikoloji, adli psikoloji, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, nöropsikoloji, gelişim psikolojisi gibi alanların yok sayıldığını belirten Aşan, "Toplumun ruh sağlığı yalnızca terapiden ibaret değildir. Tüm bu yönleriyle psikologluk mesleğinin yalnızca klinik psikolojiye indirgenmesi bilimsel ve mesleki gerçeklikle bağdaşmamaktadır. Psikologların sunabileceği çok yönlü hizmetler, bu sınırlayıcı bakış yüzünden heba edilmektedir. Bugün serbest çalışamayan psikolog, yarın başka işlerde, başka alanlarda savrulmaya zorlanacaktır. Bu yalnızca bireysel bir sorun değildir. Bu, halkın ruh sağlığına erişimini sınırlayan, toplumun geleceğini zedeleyen yapısal bir sorundur." şeklinde konuştu.

"Anayasa'nın eşitlik ilkesine uygun düzenlemelerin yapılması acil ve zorunludur"

Yönetmeliğin yeniden düzenlenerek psikologlara serbest meslek hakkı verilmesi gerektiğini savunan Aşan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Diplomasında 'klinik psikoloji' yazmasa da bu alanda eğitim almış meslektaşlarımız için geçiş süreci sağlanmalıdır. Psikologların tanımı, görev alanı ve yetkileri netleştirilmelidir. Tüm bu süreçlerde psikologların sesi duyulmalı, katkısı alınmalıdır. Bu nedenle; psikoloji lisans mezunlarının serbest çalışabilmelerinin önünün açılması, 'klinik psikoloji' ibaresi yer almayan ama bu eğitimi fiilen almış kişilere yönelik geçici bir geçiş süreci tanınması, psikologların mesleki tanımının yapılması, ruh sağlığı alanındaki çok boyutlu uzmanlıkların göz önünde bulundurulması, Anayasa'nın eşitlik ilkesine uygun düzenlemelerin yapılması acil ve zorunludur." (İLKHA)

Yurt dışında aranan 15 kişi Türkiye'ye getirildi

HAMAS milletvekilinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık mektup

Suriye İçişleri Bakanlığından Süveyda'daki çatışmalara ilişkin açıklama

Bursa'da iki araç çarpıştı: 2'si ağır 8 yaralı

Bcılık sektöründe mevduat ve kredi hacmi yükseldi

Karabük'te 2 otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Sıcaklıklar etkisini arttıracak

İran: israil ateşkesi ihlal ederse misillemeye hazırız

Gençlerden örnek davranış

İngiltere’den Rusya'ya yönelik yaptırım kararı

Bursa'da trafik kazası: 8 yaralı

Gazze'de sözde yardım noktalarında kanlı tuzak: 89 şehit

Batman'da tonlarca uyuşturucu madde ele geçirildi, 703 kişi tutuklandı

Pakistan'da muson yağmurları bilançosu: 202 can kaybı, 600 yaralı

Camide namaz kılarken boğazından bıçaklanarak öldürüldü

Azerbaycan: Uçağımızı düşüren Rusya tazminat ödemeli

Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi LGS'den sonra YKS'de de göz doldurdu

Zelenski'den Rusya'ya üçüncü tur müzakere teklifi

Vietnam'da tekne alabora oldu: 18 ölü

Batman'da saman yüklü kamyon devrildi: Sürücü saatlerce yardım bekledi

Kastamonu'da feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı

Binanın giriş katında çıkan yangın paniğe yol açtı

Sağlık Bakanlığından "Dumansız Türkiye" kampanyası

İnsanlıktan utandıran görüntüler: Gazze'de kıtlık derinleşti

İnşaat malzemelerinin satıldığı bayide çıkan yangın kontrol altına alındı

Adıyaman'da 52 cami, 12 Kur'an kursu ve 4 gençlik merkezi açıldı

Başkan Er, Kale ilçesini ziyaret etti

YKS 2025’te Bursa’dan üç farklı alanda Türkiye birinciliği

Rusya: Ukrayna’daki askeri hedeflere hassas silahlarla grup saldırısı düzenlendi

İran'da Abadan petrol rafinerisinde yangın

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yurt dışında aranan 15 kişi Türkiye'ye getirildi

HAMAS milletvekilinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık mektup

Suriye İçişleri Bakanlığından Süveyda'daki çatışmalara ilişkin açıklama

Bursa'da iki araç çarpıştı: 2'si ağır 8 yaralı

Bcılık sektöründe mevduat ve kredi hacmi yükseldi

Karabük'te 2 otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Sıcaklıklar etkisini arttıracak