• BIST 100

    9380,95%0,45
  • DOLAR

    38,05% 0,37
  • EURO

    43,06% 1,20
  • GRAM ALTIN

    3947,38% 1,96
  • Ç. ALTIN

    6383,07% 2,67

Psikolojik Danışman Toprak: Çocuklarınızı okula hazırlarken doğru yaklaşımı benimseyin

EĞİTİM 2.09.2024 16:55:13 0
Psikolojik Danışman Toprak: Çocuklarınızı okula hazırlarken doğru yaklaşımı benimseyin

İlkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitime başlayacak öğrencilerin okul kaygılarını gidermek amacıyla 'Uyum Haftası' başladı. Öğrenciler, bir haftalık uyum süreci boyunca okullarına ve öğretmenlerine alışacaklar.

Bu hafta boyunca, okul öncesi eğitim ve birinci sınıfa başlayacak öğrenciler için ders zili ilk kez çalacak. Öğrenciler, öğretmenleriyle tanışacak, sınıflarını ve okul çevresini keşfedecekler. Bu süreç, çocukların yeni ortamlarına adaptasyonunu hızlandıracak.

"Ailelere büyük görev düşüyor"

Uzmanlar, uyum haftasında ailelere de büyük görev düştüğünü hatırlatıyor. Çocukların sabah okula gitme isteksizliği veya okuldan döndükten sonra yaşadıkları duygusal iniş çıkışlar normal kabul ediliyor. Ailelerin, çocuklarının bu süreçte yaşayabileceği duygusal dalgalanmalara karşı sabırlı olmaları ve destekleyici bir tutum sergilemeleri gerektiği vurgulanıyor.

Bir haftalık uyum süreci boyunca öğrenciler, sınıflarına, öğretmenlerine ve okullarına alışacaklar. Bu süreçte çocukların okul ortamına karşı olumlu bir bakış açısı geliştirmeleri hedefleniyor. Eğitmenler ve rehber öğretmenler, öğrencilerin ihtiyaçlarına göre bireysel ilgi göstererek onların okula uyumlarını kolaylaştırmak için çalışıyor.

"Doğru yaklaşım şart"

Rehber öğretmeni ve psikolojik danışman Recep Toprak, bu süreçte ailelerin çocuklarıyla nasıl konuşmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Toprak, uyum haftası öncesinde ailelerin çocuklarına yönelik "Okulda eğleneceksin, çok mutlu olacaksın" gibi aşırı olumlu beklentiler oluşturacak konuşmalardan kaçınmalarını önerdi. Bu tür konuşmaların, çocuklar üzerinde baskı oluşturabileceğini ve okul sürecine karşı endişe yaratabileceğini vurguladı.

"Okul hakkında olumlu sohbetler yapın, çocuğu öğretmen ve okulla korkutmayın"

Toprak, uyum haftasının okul ve öğretmenleri tanımaları açısından iyi bir uygulama olduğunu ifade ederek, "Çocuklarınıza okul hakkında olumlu sohbetler yapın. Eğer çocuk sizin okulu sevmediğinizi hissederse, okula yönelik olumsuz tutumlar geliştirir. Okula gitmek istemez ve problemler yaşar. Ne olursa olsun, çocuğu öğretmen ve okulla korkutmayın. 'Öğretmen seni sınıfa almaz' ya da 'Müdür seni korkutur' gibi söylemler, çocuğun bu durumu genellemesine ve okul fobisi oluşmasına sebep olabilir." dedi.

"Olumsuz cümlelerden mümkün mertebe uzak durulmalı"

Ebeveynlerin özellikle olumsuz cümlelerden uzak durması gerektiğine dikkat çeken Toprak, "Çocuğunuzun okul ve öğretmenler hakkında olumlu düşünmesini sağlayın. Geçmişte yaşadığınız okulla ilgili tatlı deneyimlerden bahsedebilirsiniz. Çocuğunuz ağlamakta ısrar ediyorsa, en çok karşılaştığımız problemlerden biri de şu: 'Çocuğum okula gitmek istemiyor, okuldayken sürekli ağlıyor, yanımda kalmamı istiyor.' Bu, tamamen doğal bir duygu; zamanla kendiliğinden geçecektir. Hiçbir çocuk 5. sınıfa kadar 'Annem benim yanımda kalsın' demez. Velilerimiz bu konuda rahat olsun. Öğrenci bu duyguda ısrar ettiğinde veli olumlu yaklaşımda bulunsun ve tutarlı davransın." şeklinde konuştu.

"Çocuklarımızı lütfen başka çocuklarla kıyaslamayalım"

Aile içi iletişimin çok önemli olduğuna dikkat çeken Toprak, "Okulla ilgili çocuğunuzla konuşun, 'Bugün okulda ne yaptın, nasıl geçti?' gibi sohbetler özellikle çok önemlidir. Çocuklarımızı lütfen başka çocuklarla kıyaslamayalım. Çünkü kıyaslanan çocuk, kendini güvensiz hisseder. Problemli davranışları varsa, daha da artar ve anksiyeteye sebep olur (korku, endişe ve kaygı hissi). Özellikle bu ilk hafta, velilerden isteğimiz çocuklarını okula getirirken okul kurallarını olumlu bir dille aktarmaları ve öğretmenlere çocuğun evdeki durumu ile ilgili bilgi vermeleridir." tavsiyesinde bulundu. (İLKHA)

Hatay "Tekbir Cuması" etkinliği için meydanlara indi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde ‘Tekbir Cuması’ yürüyüşü etkinliği düzenlendi

Çukurova Üniversitesi öğrencileri geceyi tekbirlerle aydınlattı

Van semaları tekbirlerle yankılandı

Bismil’de tekbirler ile Gazze protestosu

Diyarbakır’da düzenlenen Tekbir Cuma’sından kareler

Harran Üniversitesi'nden Gazze'ye tekbirli destek

Patnos halkı sokağa indi, direnişe selam gönderdi

Tekbirler Diyarbakır semalarında yankılandı

İzmir'den "Tekbir Cuması" çağrısına icabet

Malatya'da "Torbacı" operasyonu: 2 tutuklama

Denizli halkı sokağa indi, direnişe selam gönderdi

Malatya semaları tekbir sesleri ile inledi

Bitlis’in semaları Gazze için tekbirler sesleriyle inledi

Adana'dan Gazze'ye destek mesajı

Şanlıurfa'da tekbirler Gazze için getirildi

İstanbul'un dört bir yanı tekbir ve salavatlarla inledi

Ankara’da “Tekbir Cuması Yürüyüşleri” ile Filistin’e destek verildi

Siirt’te geceyi Gazze için tekbirler aydınlattı

Ağrılılar tarafından anlamlı yürüyüş düzenlendi

Mardin halkı Gazze için “Cuma tekbiri” etkinliğine icabet etti

Gazze için yürekler bir attı: Batman halkı sokağa indi, direnişe selam gönderdi

Cizre semaları Gazze için tekbir sesleri ile inledi

Bursa’da Gazze için tekbir sesleri yükseldi

Meteorolojiden sarı kodlu uyarı

BM: Esad rejiminin devrilmesinden bu yana 400 bin Suriyeli ülkelerine döndü

Yolcu otobüsü ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Gıda zehirlenmesi şikayetiyle 11 kişi hastaneye kaldırıldı

Çin, ABD'ye yönelik gümrük vergilerini yüzde 125'e çıkardı

Gazze'de can kaybı 50 bin 912'ye yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ