Psikolojik dayanıklılık kanserle mücadelede önemli

SAĞLIK 3.02.2025 18:09:42 0
Psikolojik dayanıklılık kanserle mücadelede önemli
Haberi Sesli Oku

Kanser tedavi sürecinde psikolojik sağlamlığın hastaların hem zihinsel hem de fiziksel iyileşmesini destekleyen kritik bir faktör olduğunu belirten uzmanlar, stres ve depresyonun bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini söylüyor. 

Güçlü bir psikolojik duruşun bazı durumlarda hastalığın ilerleme hızının yavaşlamasına katkıda bulunabileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog İpek Erol, kanserle mücadelede her bireyin ihtiyacına özel psikolojik destek planları oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Erol, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla psikolojik sağlamlığın kanser hastalarındaki öneminden bahsetti.

Güçlü bir psikolojik duruş, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir

Psikolojik sağlamlık olarak bilinen ‘resilience’ kavramının kişinin, kişilerarası ilişkilerde zorlanmalar, travmatik süreçler ve stresli yaşam olayları karşısında uyum sağlayabilme, toparlanabilme ve hatta bu süreçlerden güçlenerek çıkabilme kapasitesi olduğunu dile getiren Erol, “Kanser tedavisi gibi hem fiziksel hem psikolojik olarak zorlayıcı olan bir süreçte psikolojik desteğin önemi büyüktür.” dedi.

Psikolojik sağlamlığın kanser süreci açısından ele alındığında, tanı konduğu andan itibaren başlayan belirsizliğe, tedavi sürecindeki fiziksel ve ruhsal zorlanmalara, geleceğe dair kaygılar ve yaşam kalitesinde olası değişimlere rağmen ruhsal dengenin korunmasına yardımcı olduğunun bilindiğini ifade eden Erol, “Araştırmalar, psikolojik sağlamlığın bağışıklık sistemi üzerinde doğrudan etkili olabileceğini gösteriyor. Kronik olarak strese maruz kalmak ve depresif hissetmek, bağışıklık sistemini baskılayarak vücudun enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı direncini azaltabilir. Buna karşılık, güçlü bir psikolojik duruş, stres hormonlarının dengelenmesine, inflamasyon seviyelerinin azalmasına ve hatta bazı durumlarda hastalığın ilerleme hızının yavaşlamasına katkıda bulunabilir.” şeklinde konuştu.

Bilişsel davranışçı terapi ile kişinin negatif inançları ortadan kaldırılabilir

Psikolojik sağlamlığın kanser hastalarının tedavi sürecindeki olumlu etkilerinden birinin kişinin hayata bağlılığını arttırarak geleceğe dair umutlarını sürdürmesine katkıda bulunmak olduğuna dikkat çeken Erol, “Hayata anlam katan aktivitelerle ilgilenmek ve sosyal bağları güçlendirmek kişinin tedavi uyumunu arttırır. Bu durum tedavi sürecinde ortaya çıkabilecek yan etkilerle daha iyi baş edebilmesini sağlar.” dedi.

Psikolojik sağlamlığı arttırmak amacıyla uygulanabilecek pek çok farklı yöntem olduğuna değinen Erol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Psikoterapilerde en çok kullanılan yaklaşım bilişsel davranışçı terapidir. Bu yöntem süreçte kişide görülen negatif inançları gerçekçi bir bakış açısıyla ele almayı hedefler. Örneğin tanıyı alan kişi ‘tanı aldım, hayatımın geri kalanı tamamen mahvoldu’ düşüncesine kapılabilir. Bu düşüncesine gerçekçi bir perspektif kazandırmaya çalışmalı, ‘evet, zor bir süreçten geçiyorum, ama hayatımda hala devam eden güzel şeyler var’ diye düşünebilmeli. Kişi önceki zorluklarla nasıl başa çıktığını hatırlamalı, ‘daha önce de zor zamanlar yaşadım ve üstesinden geldim’ gibi yeniden çerçevelemeler bilişsel müdahalelerin temelini oluşturur.”

Şükran duygusu depresyon ve kaygıyı azaltmaya yardımcı oluyor

Mindfulness teknikleri, derin nefes egzersizleri, progresif kas gevşetme ve rehberli imgeleme gibi tekniklerin, hastaların kaygıyı azaltmasına, duygusal dalgalanmaları daha iyi yönetmesine ve zihinsel dayanıklılığı arttırmasına yardımcı olabileceğini aktaran Uzman Klinik Psikolog İpek Erol, “Günlük şükran listeleri oluşturmak, küçük mutluluklara odaklanmak ve olumlu anları fark etmek, psikolojik sağlamlığı artırır. Araştırmalar, şükran duygusunun depresyon ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Aile ve arkadaş desteği önemli

Aile, arkadaşlar ve destek grupları ile sosyal destek sistemi kurmanın, hastaların yalnız hissetmesini engelleyeceğini ve duygusal dayanıklılığı artıracağını vurgulayan Erol, “Grup terapileri veya kanser hastalarına özel topluluklarla iletişim kurmak, hastaların deneyimlerini paylaşmalarına ve güçlenmelerine yardımcı olabilir. Sanat ve müzik terapisinden de psikolojik sağlamlığı arttırmak için yararlanıldığı biliniyor. Estetik kaygısı gütmeden boyama, yazı yazma, enstrüman çalma gibi aktiviteler, hastaların duygularını ifade etmeleri için güvenli bir alan yaratır.” açıklamasını yaptı.

Kanser hastalarında psikolojik sağlamlığı artırmanın, sadece zihinsel iyi oluşu değil, aynı zamanda fiziksel iyileşmeyi de destekleyen önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Erol, “Psikolojik iyi oluş için kullanılabilecek teknik ve yaklaşımlar, hastaların bu zorlu süreçte daha dirençli olmalarına yardımcı olabilir. Her bireyin ihtiyaçları farklı olduğu için, psikolojik destek planları kişiye özel olarak hazırlanmalı ve hastanın kendisini en iyi hissettiği yöntemlerle uyumlu olmalı.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)


Yalova'da yetkisiz çakar tespitine ceza

ABD ile Meksika arasında sınır güvenliği konusunda mutabakat

Manisa'da uyuşturucu operasyonları: 75 tutuklama

Siyonist rejim Gazze'de ateşkese uymuyor

Rusya’dan ABD’ye "petrol" tepkisi

Nijerya'da Ebola salgını alarmı

Danimarka: Grönland satılık değil

Tek katlı evde çıkan yangında maddi hasar meydana geldi

Cizre'de engelli araçlarının bakımı için tamirhane açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazzeli kardeşlerimizin iradelerini gördükçe onlara olan saygımız daha da artmaktadır

Meteorolojiden Ege Denizi için fırtına uyarısı

HÜDA PAR’dan enflasyon açıklaması: Halkın ekonomik sıkıntıları her geçen gün derinleşiyor!

Otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 yaralı

Haiti'de silahlı çete saldırısı: 50 ölü

Yapay zekâya ne kadar güvenebiliriz?

Kütahya'da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Erken teşhis için kanser tarama testleri ihmal edilmemeli

Sapkın LGBT derneklerinin kapatılması için Van’da 30 binden fazla imza toplandı

Akkuyu NGS'de pompalama istasyonu devreye alınıyor

Gaziantep'te araması bulunan 851 kişi yakalandı

AB: Ticaret savaşlarının kazananı olmaz

Psikolojik dayanıklılık kanserle mücadelede önemli

Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati yarın Türkiye’ye gelecek

Tunus'ta 4,9 büyüklüğünde deprem

Evde çıkan yangında 10 kişi dumandan etkilendi

Gazze'de şehit sayısı 47 bin 518'e yükseldi

Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı belli oldu

Şanlıurfa’da 26 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da dağ keçisi avlayan şahsa 661 bin 883 TL para cezası verildi

Batman Belediyesinden ücretsiz sağlık hizmeti devam ediyor

Yükleniyor