• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,31% 0,24
  • EURO

    50,83% 0,05
  • GRAM ALTIN

    6645,01% -2,97
  • Ç. ALTIN

    11186,94% -2,43

Psikolojik etkenler deri hastalıklarını tetikleyebilir

22 Ekim 2024, Salı 13:16
22 Ekim 2024, Salı 13:16
Psikolojik etkenler deri hastalıklarını tetikleyebilir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, cilt sorunlarının psikolojik kökeninin dikkate alınarak önemli bilgileri paylaştı.

Deri; en önemli organlarımızdan biridir. Vücudumuzun tüm yüzeyini saran deri; zararlı maddelere, mikroplara karşı, iç ve dış uyaranlara karşı koruma sağlar. Peki vücudumuzda oluşan bazı deri hastalıklarının psikolojik kökenli olduğunu biliyor muydunuz?

Derimizin beynimizle olan ilişkisi, bebeğin anne karnındaki embriyonik dönemine kadar gider. Birbirinden bağımsız olmayan bu iki organ, ektodermden kökenini alır ve aynı hormon ve nörotransmitterden etkilenir. Anne karnında embriyon halindeyken bile derimiz  dış dünya ile ilgili uyaranları kayıt altında tutar ve iletir. Aynı zamanda derimiz dış dünya ile bağlantıda bizim ilk iletişim aracımızdır.  Dokunma 5 duyu organlarımızdan biridir ve dokunma deri vasıtasıyla olur. Bir bebek doğduğunda annesiyle ten tene teması derisi sayesinde kurar; dokunarak, hissederek, anneden gelen geri bildirim ile nasıl bir dünyaya doğduğu hakkında fikir sahibi olur.

Derimiz iç dünyamızda oluşan bir duygu durumun dış dünyaya yansımasıdır, bir nevi ruhumuzun aynasıdır cildimiz.  Mesela; sevindiğimizde, üzüldüğümüzde, heyecanlandığımızda, kaygılandığımızda, korktuğumuzda, ağladığımızda, öfkelendiğimizde  ilk mesajı cildimiz verir bize. Nasıl mı?  Kızararak, morararak, sarararak ya da tüylerin ürpermesine neden olarak. Bazen oluşan cilt problemleri psikolojimizi olumsuz etkilerken, bazen de psikolojik sıkıntılar dermatolojik bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Her iki durumda da bedenimizde oluşan rahatsızlık bizim psikolojik olarak kendimizi kötü hissettirmemize neden olur.

Derimizde olan birçok hastalık, bize ruhsal dünyamızdan bir mesaj taşır. Stres, kaygı, depresyon gibi duygu durumları birçok dermatolojik hastalığın oluşmasına sebep olabilmektedir. Sözel olarak ifade edilemeyen, dile getirilmeyen duygular, beden tarafından dile gelir ve cilt hastalığı  şeklinde kendisini ifade eder. Örneğin; duygusal stresin akne, saç kıran, egzama, alerjik astım vb. pek çok hastalıkla ile bağlantılı olduğu veya psikolojik stres ile birlikte arttığı bilinmektedir. (Tek neden psikolojik bir sıkıntı olmayabilir fakat, etken olduğu bilinmektedir.)

Dermatolojik nedenle oluşan ya da yaşanan stres durumundan sonra ortaya çıkan deri hastalığının verdiği mesajı iyi okumak gerekmektedir. Dermatoloji derinin görünen fizyolojik kısmı ile ilgilenirken, işin görünmeyen ruhsal kısmı göz ardı edilmemeli ve psikolojik destek alınmaktan çekinilmemelidir. Herkesin yaşanan bir olaya verdiği tepki farklı olacağı gibi, herkesin yaşadığı dermatolojik sıkıntının da nedenleri farklı olabilmektedir, bu yüzden kişiyi bireysel olarak kendi tarihsel öyküsü içinde ele alıp öncelikli psikolojik ihtiyaçları ve bedeninin verdiği mesajlar anlamlandırılıp cevap aranmalıdır.  (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Bilgisayardan felsefeye, Sepah'tan Meclis'e ve Güvenlik Kurulu'na: Ali Laricani

Şanlıurfa’da uzmanlardan bayramda sağlıklı beslenme uyarısı

Umut Kervanı'ndan bayram mesajı: Acı ve gözyaşı, yerini umut ve huzura bıraksın

Bursa protokolü bayramlaştı

İran, siyonistler için çalışan 97 casusu yakaladı

İstanbul’da kuvvetli sağanak ve fırtına uyarısı

Şanlıurfa’da maskeli saldırı: Bir kişi hayatını kaybetti

Bariyerlere çarpan otomobil takla attı: 2 yaralı

Elazığ’da yolcu otobüsünde metamfetamin ele geçirildi

İçişleri Bakanlığı: Bayram tatilinde ülke genelinde kapsamlı trafik ve asayiş tedbirleri alındı

Bayram tatilinde İstanbul istikametinde kamyon, çekici ve tanker kısıtlaması uygulanacak

Yetimler Vakfı’ndan Ramazan Bayramı mesajı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den Ramazan Bayramı mesajı

Türkiye- İran dışişleri bakanları görüştü

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Umut Kervanı Cizre'de Ramazan ayı boyunca yüzlerce aileye umut oldu

Şam'da alkol satışı kısıtlandı: Hedef, kamu ahlakının korunması

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever'den Ramazan Bayramı mesajı

ABD’den, İran’a saldırılarını devam ettirmek için 200 milyar dolarlık skandal talep

İzmir’de kumar oynayan 162 kişiye 1,8 milyon lira ceza

İTTİHADUL ULEMA'dan Ramazan Bayramı mesajı

Gaziantep'te bayram öncesi çarşı ve pazarlarda yoğunluk yaşanıyor

Millî Savunma Bakanı Güler, Polonyalı mevkidaşıyla görüştü

Brent petrol sert yükseldi: 116 doları aştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gönül coğrafyamızda açılan yaralar, maalesef, kanamaya devam ediyor

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek dağıtımına devam ediyor

Emeklilerin bayram ikramiyesi ödemeleri bugün tamamlanıyor

Yetimler Vakfı Gazze'de toplu iftar programı düzenledi

Siirt’te bayramda toplu taşıma ücretsiz olacak

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Bilgisayardan felsefeye, Sepah'tan Meclis'e ve Güvenlik Kurulu'na: Ali Laricani

Şanlıurfa’da uzmanlardan bayramda sağlıklı beslenme uyarısı

Umut Kervanı'ndan bayram mesajı: Acı ve gözyaşı, yerini umut ve huzura bıraksın

Bursa protokolü bayramlaştı

İran, siyonistler için çalışan 97 casusu yakaladı

İstanbul’da kuvvetli sağanak ve fırtına uyarısı