-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,08% 0,03
-
EURO
51,10% 0,23
-
GRAM ALTIN
7338,24% 0,03
-
Ç. ALTIN
11826,62% 0,00
Psikolojik etkenler deri hastalıklarını tetikleyebilir
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, cilt sorunlarının psikolojik kökeninin dikkate alınarak önemli bilgileri paylaştı.
Deri; en önemli organlarımızdan biridir. Vücudumuzun tüm yüzeyini saran deri; zararlı maddelere, mikroplara karşı, iç ve dış uyaranlara karşı koruma sağlar. Peki vücudumuzda oluşan bazı deri hastalıklarının psikolojik kökenli olduğunu biliyor muydunuz?
Derimizin beynimizle olan ilişkisi, bebeğin anne karnındaki embriyonik dönemine kadar gider. Birbirinden bağımsız olmayan bu iki organ, ektodermden kökenini alır ve aynı hormon ve nörotransmitterden etkilenir. Anne karnında embriyon halindeyken bile derimiz dış dünya ile ilgili uyaranları kayıt altında tutar ve iletir. Aynı zamanda derimiz dış dünya ile bağlantıda bizim ilk iletişim aracımızdır. Dokunma 5 duyu organlarımızdan biridir ve dokunma deri vasıtasıyla olur. Bir bebek doğduğunda annesiyle ten tene teması derisi sayesinde kurar; dokunarak, hissederek, anneden gelen geri bildirim ile nasıl bir dünyaya doğduğu hakkında fikir sahibi olur.
Derimiz iç dünyamızda oluşan bir duygu durumun dış dünyaya yansımasıdır, bir nevi ruhumuzun aynasıdır cildimiz. Mesela; sevindiğimizde, üzüldüğümüzde, heyecanlandığımızda, kaygılandığımızda, korktuğumuzda, ağladığımızda, öfkelendiğimizde ilk mesajı cildimiz verir bize. Nasıl mı? Kızararak, morararak, sarararak ya da tüylerin ürpermesine neden olarak. Bazen oluşan cilt problemleri psikolojimizi olumsuz etkilerken, bazen de psikolojik sıkıntılar dermatolojik bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Her iki durumda da bedenimizde oluşan rahatsızlık bizim psikolojik olarak kendimizi kötü hissettirmemize neden olur.
Derimizde olan birçok hastalık, bize ruhsal dünyamızdan bir mesaj taşır. Stres, kaygı, depresyon gibi duygu durumları birçok dermatolojik hastalığın oluşmasına sebep olabilmektedir. Sözel olarak ifade edilemeyen, dile getirilmeyen duygular, beden tarafından dile gelir ve cilt hastalığı şeklinde kendisini ifade eder. Örneğin; duygusal stresin akne, saç kıran, egzama, alerjik astım vb. pek çok hastalıkla ile bağlantılı olduğu veya psikolojik stres ile birlikte arttığı bilinmektedir. (Tek neden psikolojik bir sıkıntı olmayabilir fakat, etken olduğu bilinmektedir.)
Dermatolojik nedenle oluşan ya da yaşanan stres durumundan sonra ortaya çıkan deri hastalığının verdiği mesajı iyi okumak gerekmektedir. Dermatoloji derinin görünen fizyolojik kısmı ile ilgilenirken, işin görünmeyen ruhsal kısmı göz ardı edilmemeli ve psikolojik destek alınmaktan çekinilmemelidir. Herkesin yaşanan bir olaya verdiği tepki farklı olacağı gibi, herkesin yaşadığı dermatolojik sıkıntının da nedenleri farklı olabilmektedir, bu yüzden kişiyi bireysel olarak kendi tarihsel öyküsü içinde ele alıp öncelikli psikolojik ihtiyaçları ve bedeninin verdiği mesajlar anlamlandırılıp cevap aranmalıdır. (İLKHA)
İstanbul'da 2 katlı iş yerinde çıkan yangın söndürüldü
İranlı Tümgeneral Rızaî: Uzun bir savaşa hazırız ancak düşman buna hazır değil
Bakan Bayraktar: Kozlu'da en kısa sürede normal üretim süreçlerine döneceğiz
Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı toplantısını yaptı
Manisa Akhisar'da meydana gelen bıçaklı kavgada vefat eden Ağrılılar defnedildi
Bitlis’te yolcu otobüsünde 4 kilo skunk ele geçirildi
İran'dan ABD'ye "liman" uyarısı
Batman'da toplumun farklı kesimleri iftarda buluştu
Endonezya genelinde birçok volkanın aktivitesinde artış gözlemleniyor.
Malatya Meslek Lisesinin yeniden inşası için imzalar atıldı
Ağrı'da 29 milyon TL'lik para trafiğine operasyon çok sayıda gözaltı
Etiyopya'da heyelan: 30 ölü
Şehitler Hayrına Yoldaki Vatandaşlara İftar İkramı
Yeşiltepe’deki Haliliye Camii Yardım Bekliyor
Malatya'da çatı yangını
Bingöl Valisi Çelik, UMKE’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı
Bingöl Üniversitesinde “Yeni Nesil Üniversite Vizyonu” toplantısı gerçekleştirildi
Malatya'da Ramazan şenliğinde cami çocukların neşesiyle doldu
Malatyada Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi'ne yoğun ilgi
Gazprom: Türkiye'ye giden doğalgaz boru hattı altyapısına yönelik saldırılar püskürtüldü
Batman’da Birlik Sofrası: Şah-Mar İftarına Yoğun İlgi
İzmir'de yaban domuzları ilçe merkezine indi
İzmir'de HÜDA PAR Gençlik Kolları, trafikte iftariye dağıttı
Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı
İzmir’de çöpe atılan APP plakalar dikkat çekti
İngiltere, Epstein'ın arkadaşının ABD elçisi olarak atanmasına ilişkin belgeleri yayınladı
Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Siirt'te fitrelik buğday geleneği sürüyor
Trump, İran'a saldırıların yakında bitebileceğini iddia etti
İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı
Yükleniyor






