• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5971,32% 0,00
  • Ç. ALTIN

    9644,38% 0,00

Psikolojik etkenler deri hastalıklarını tetikleyebilir

22 Ekim 2024, Salı 13:16
22 Ekim 2024, Salı 13:16
Psikolojik etkenler deri hastalıklarını tetikleyebilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, cilt sorunlarının psikolojik kökeninin dikkate alınarak önemli bilgileri paylaştı.

Deri; en önemli organlarımızdan biridir. Vücudumuzun tüm yüzeyini saran deri; zararlı maddelere, mikroplara karşı, iç ve dış uyaranlara karşı koruma sağlar. Peki vücudumuzda oluşan bazı deri hastalıklarının psikolojik kökenli olduğunu biliyor muydunuz?

Derimizin beynimizle olan ilişkisi, bebeğin anne karnındaki embriyonik dönemine kadar gider. Birbirinden bağımsız olmayan bu iki organ, ektodermden kökenini alır ve aynı hormon ve nörotransmitterden etkilenir. Anne karnında embriyon halindeyken bile derimiz  dış dünya ile ilgili uyaranları kayıt altında tutar ve iletir. Aynı zamanda derimiz dış dünya ile bağlantıda bizim ilk iletişim aracımızdır.  Dokunma 5 duyu organlarımızdan biridir ve dokunma deri vasıtasıyla olur. Bir bebek doğduğunda annesiyle ten tene teması derisi sayesinde kurar; dokunarak, hissederek, anneden gelen geri bildirim ile nasıl bir dünyaya doğduğu hakkında fikir sahibi olur.

Derimiz iç dünyamızda oluşan bir duygu durumun dış dünyaya yansımasıdır, bir nevi ruhumuzun aynasıdır cildimiz.  Mesela; sevindiğimizde, üzüldüğümüzde, heyecanlandığımızda, kaygılandığımızda, korktuğumuzda, ağladığımızda, öfkelendiğimizde  ilk mesajı cildimiz verir bize. Nasıl mı?  Kızararak, morararak, sarararak ya da tüylerin ürpermesine neden olarak. Bazen oluşan cilt problemleri psikolojimizi olumsuz etkilerken, bazen de psikolojik sıkıntılar dermatolojik bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Her iki durumda da bedenimizde oluşan rahatsızlık bizim psikolojik olarak kendimizi kötü hissettirmemize neden olur.

Derimizde olan birçok hastalık, bize ruhsal dünyamızdan bir mesaj taşır. Stres, kaygı, depresyon gibi duygu durumları birçok dermatolojik hastalığın oluşmasına sebep olabilmektedir. Sözel olarak ifade edilemeyen, dile getirilmeyen duygular, beden tarafından dile gelir ve cilt hastalığı  şeklinde kendisini ifade eder. Örneğin; duygusal stresin akne, saç kıran, egzama, alerjik astım vb. pek çok hastalıkla ile bağlantılı olduğu veya psikolojik stres ile birlikte arttığı bilinmektedir. (Tek neden psikolojik bir sıkıntı olmayabilir fakat, etken olduğu bilinmektedir.)

Dermatolojik nedenle oluşan ya da yaşanan stres durumundan sonra ortaya çıkan deri hastalığının verdiği mesajı iyi okumak gerekmektedir. Dermatoloji derinin görünen fizyolojik kısmı ile ilgilenirken, işin görünmeyen ruhsal kısmı göz ardı edilmemeli ve psikolojik destek alınmaktan çekinilmemelidir. Herkesin yaşanan bir olaya verdiği tepki farklı olacağı gibi, herkesin yaşadığı dermatolojik sıkıntının da nedenleri farklı olabilmektedir, bu yüzden kişiyi bireysel olarak kendi tarihsel öyküsü içinde ele alıp öncelikli psikolojik ihtiyaçları ve bedeninin verdiği mesajlar anlamlandırılıp cevap aranmalıdır.  (İLKHA)

BAE Devlet Başkanı Bin Zayid, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Malatya'da beton mikseri devrildi: 1 ölü

ABD, Venezuela'ya ait üçüncü petrol tankerine de el koydu

2026 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

HAMAS'tan Batı Şeria'da 19 işgal birimi planına tepki: Filistin topraklarını yağmalamayı amaçlayan yeni bir sömürgeci adım

Bolu'da iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Rusya, Ukrayna'ya saldırılarını yoğunlaştırdı

Mardin’de tır ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

Venezuela ve İran Dışişleri Bakanları "ABD'nin korsanlık eylemlerini" görüştü

Semeru Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Romanya'da 40 yıl sonra cüzzam hastalığı tespit edildi

Fransa'da şiddetli yağışlar nedeniyle turuncu alarm

Malezya'dan Tayland ve Kamboçya'ya diyalog çağrısı

Diyarbakır'da kontrolden çıkan kamyon devrilerek yan yattı

Diyarbakır'da minibüs ile otomobil çarpıştı

Şanlıurfa’da 571 öğrenci için icazet töreni

Adıyaman'da baraj gölünde tekne alabora oldu: 1 kişi kayıp

Bakan Kacır yolda buldukları altın dolu çantayı yetkililere teslim eden çocukları ödüllendirdi

Gabar Dağı’nda fidan dikimi dönüşü kaza: 5’i ağır 13 yaralı

BATSO ve DİKA İşbirliğiyle “İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri” Eğitimi Düzenlendi

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

İşgal kabinesinden Batı Şeria'da 19 yeni işgal birimine onay

Mardin’de tır, trafik ışıklarında otomobili ile çarpıştı

Gazze Sağlık Bakanlığı: Sağlık sektöründe ciddi sıkıntılar yaşanıyor

Diyarbakır'da aşiretler bir araya geldi: sorunlarımızı elbirliğiyle çözelim

Edirne'de iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Gazze’de fırtına nedeniyle 22 bina çöktü, 18 kişi şehit oldu

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 9 ölü, 10 yaralı

Direksiyon başında rahatsızlanan sürücü kaldırıma çarptı: Bir yaralı

Diyarbakır'da tır'ın dorsesi alev alarak yandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BAE Devlet Başkanı Bin Zayid, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Malatya'da beton mikseri devrildi: 1 ölü

ABD, Venezuela'ya ait üçüncü petrol tankerine de el koydu

2026 yılı bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

HAMAS'tan Batı Şeria'da 19 işgal birimi planına tepki: Filistin topraklarını yağmalamayı amaçlayan yeni bir sömürgeci adım

Bolu'da iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Rusya, Ukrayna'ya saldırılarını yoğunlaştırdı