• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Psikolojik etkenler deri hastalıklarını tetikleyebilir

22 Ekim 2024, Salı 13:16
22 Ekim 2024, Salı 13:16
Psikolojik etkenler deri hastalıklarını tetikleyebilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, cilt sorunlarının psikolojik kökeninin dikkate alınarak önemli bilgileri paylaştı.

Deri; en önemli organlarımızdan biridir. Vücudumuzun tüm yüzeyini saran deri; zararlı maddelere, mikroplara karşı, iç ve dış uyaranlara karşı koruma sağlar. Peki vücudumuzda oluşan bazı deri hastalıklarının psikolojik kökenli olduğunu biliyor muydunuz?

Derimizin beynimizle olan ilişkisi, bebeğin anne karnındaki embriyonik dönemine kadar gider. Birbirinden bağımsız olmayan bu iki organ, ektodermden kökenini alır ve aynı hormon ve nörotransmitterden etkilenir. Anne karnında embriyon halindeyken bile derimiz  dış dünya ile ilgili uyaranları kayıt altında tutar ve iletir. Aynı zamanda derimiz dış dünya ile bağlantıda bizim ilk iletişim aracımızdır.  Dokunma 5 duyu organlarımızdan biridir ve dokunma deri vasıtasıyla olur. Bir bebek doğduğunda annesiyle ten tene teması derisi sayesinde kurar; dokunarak, hissederek, anneden gelen geri bildirim ile nasıl bir dünyaya doğduğu hakkında fikir sahibi olur.

Derimiz iç dünyamızda oluşan bir duygu durumun dış dünyaya yansımasıdır, bir nevi ruhumuzun aynasıdır cildimiz.  Mesela; sevindiğimizde, üzüldüğümüzde, heyecanlandığımızda, kaygılandığımızda, korktuğumuzda, ağladığımızda, öfkelendiğimizde  ilk mesajı cildimiz verir bize. Nasıl mı?  Kızararak, morararak, sarararak ya da tüylerin ürpermesine neden olarak. Bazen oluşan cilt problemleri psikolojimizi olumsuz etkilerken, bazen de psikolojik sıkıntılar dermatolojik bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Her iki durumda da bedenimizde oluşan rahatsızlık bizim psikolojik olarak kendimizi kötü hissettirmemize neden olur.

Derimizde olan birçok hastalık, bize ruhsal dünyamızdan bir mesaj taşır. Stres, kaygı, depresyon gibi duygu durumları birçok dermatolojik hastalığın oluşmasına sebep olabilmektedir. Sözel olarak ifade edilemeyen, dile getirilmeyen duygular, beden tarafından dile gelir ve cilt hastalığı  şeklinde kendisini ifade eder. Örneğin; duygusal stresin akne, saç kıran, egzama, alerjik astım vb. pek çok hastalıkla ile bağlantılı olduğu veya psikolojik stres ile birlikte arttığı bilinmektedir. (Tek neden psikolojik bir sıkıntı olmayabilir fakat, etken olduğu bilinmektedir.)

Dermatolojik nedenle oluşan ya da yaşanan stres durumundan sonra ortaya çıkan deri hastalığının verdiği mesajı iyi okumak gerekmektedir. Dermatoloji derinin görünen fizyolojik kısmı ile ilgilenirken, işin görünmeyen ruhsal kısmı göz ardı edilmemeli ve psikolojik destek alınmaktan çekinilmemelidir. Herkesin yaşanan bir olaya verdiği tepki farklı olacağı gibi, herkesin yaşadığı dermatolojik sıkıntının da nedenleri farklı olabilmektedir, bu yüzden kişiyi bireysel olarak kendi tarihsel öyküsü içinde ele alıp öncelikli psikolojik ihtiyaçları ve bedeninin verdiği mesajlar anlamlandırılıp cevap aranmalıdır.  (İLKHA)

Girit açıklarında göçmen teknesi faciası: 18 ölü, 2 kişi kurtarıldı

Moldova'da elektrik krizi

Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi

Kamyonet ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Mevlid-i Nebî Hikâye Yarışması’nda sonuçlar açıklandı

Tokat'ta sanal dünyaya "mola", sokağa "merhaba" projesi hayata geçirildi

Diyarbakır’da ambulansların trafikte karşılaştığı sorunlar yerinde incelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

Murat Nehri'nde 60 kilogramlık turna balığı yakalandı

Rusya, Portekiz, Kanada ve Fransa ile savunma anlaşmalarını feshetti

Yunanistan'da çiftçilerin protestosuna polis müdahalesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Katarlı mevkidaşı ile görüştü

Avustralya'da 50'den fazla orman yangını çıktı

Sivas'ta cezaevi nakil aracı devrildi: 9 yaralı

Bursa için sağanak uyarısı

Mersin’de asayiş uygulamalarında 2 bin 25 aranan şahıs yakalandı

Psikolojik Danışman Gürkan: Çocuğa sadece ödev dayatmak değil, sorumluluk kültürü kazandırmak esas olandır

Afyonkarahisar'da iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Güney Afrika'da silahlı saldırı: 11 ölü, 14 yaralı

ABD'den Avrupa'ya NATO baskısı

Maduro: ABD'nin Venezuela'ya yaklaşımı uluslararası hukuka aykırı

Rusya'dan Ukrayna'ya geniş kapsamlı hava saldırısı

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü değişti

Batman'da kontrolden çıkan otomobil takla attı: 2 yaralı

Sri L'yı vuran Ditwah Kasırgası nedeniyle 607 ölü, 214 kayıp

Esnaf, elektrik kesintileri nedeniyle mağdur

Kalp krizine artık herkes ilk müdahaleyi yapabilecek

Mardin’de motosiklet kazası: Sürücü hayatını kaybetti

Cizre’de define arayan şahıs ölü bulundu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Girit açıklarında göçmen teknesi faciası: 18 ölü, 2 kişi kurtarıldı

Moldova'da elektrik krizi

Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi

Kamyonet ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Mevlid-i Nebî Hikâye Yarışması’nda sonuçlar açıklandı

Tokat'ta sanal dünyaya "mola", sokağa "merhaba" projesi hayata geçirildi