• BIST 100

    15811,50%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,50% 2,32

Psikolojik etkenler deri hastalıklarını tetikleyebilir

22 Ekim 2024, Salı 13:16
22 Ekim 2024, Salı 13:16
Psikolojik etkenler deri hastalıklarını tetikleyebilir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, cilt sorunlarının psikolojik kökeninin dikkate alınarak önemli bilgileri paylaştı.

Deri; en önemli organlarımızdan biridir. Vücudumuzun tüm yüzeyini saran deri; zararlı maddelere, mikroplara karşı, iç ve dış uyaranlara karşı koruma sağlar. Peki vücudumuzda oluşan bazı deri hastalıklarının psikolojik kökenli olduğunu biliyor muydunuz?

Derimizin beynimizle olan ilişkisi, bebeğin anne karnındaki embriyonik dönemine kadar gider. Birbirinden bağımsız olmayan bu iki organ, ektodermden kökenini alır ve aynı hormon ve nörotransmitterden etkilenir. Anne karnında embriyon halindeyken bile derimiz  dış dünya ile ilgili uyaranları kayıt altında tutar ve iletir. Aynı zamanda derimiz dış dünya ile bağlantıda bizim ilk iletişim aracımızdır.  Dokunma 5 duyu organlarımızdan biridir ve dokunma deri vasıtasıyla olur. Bir bebek doğduğunda annesiyle ten tene teması derisi sayesinde kurar; dokunarak, hissederek, anneden gelen geri bildirim ile nasıl bir dünyaya doğduğu hakkında fikir sahibi olur.

Derimiz iç dünyamızda oluşan bir duygu durumun dış dünyaya yansımasıdır, bir nevi ruhumuzun aynasıdır cildimiz.  Mesela; sevindiğimizde, üzüldüğümüzde, heyecanlandığımızda, kaygılandığımızda, korktuğumuzda, ağladığımızda, öfkelendiğimizde  ilk mesajı cildimiz verir bize. Nasıl mı?  Kızararak, morararak, sarararak ya da tüylerin ürpermesine neden olarak. Bazen oluşan cilt problemleri psikolojimizi olumsuz etkilerken, bazen de psikolojik sıkıntılar dermatolojik bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Her iki durumda da bedenimizde oluşan rahatsızlık bizim psikolojik olarak kendimizi kötü hissettirmemize neden olur.

Derimizde olan birçok hastalık, bize ruhsal dünyamızdan bir mesaj taşır. Stres, kaygı, depresyon gibi duygu durumları birçok dermatolojik hastalığın oluşmasına sebep olabilmektedir. Sözel olarak ifade edilemeyen, dile getirilmeyen duygular, beden tarafından dile gelir ve cilt hastalığı  şeklinde kendisini ifade eder. Örneğin; duygusal stresin akne, saç kıran, egzama, alerjik astım vb. pek çok hastalıkla ile bağlantılı olduğu veya psikolojik stres ile birlikte arttığı bilinmektedir. (Tek neden psikolojik bir sıkıntı olmayabilir fakat, etken olduğu bilinmektedir.)

Dermatolojik nedenle oluşan ya da yaşanan stres durumundan sonra ortaya çıkan deri hastalığının verdiği mesajı iyi okumak gerekmektedir. Dermatoloji derinin görünen fizyolojik kısmı ile ilgilenirken, işin görünmeyen ruhsal kısmı göz ardı edilmemeli ve psikolojik destek alınmaktan çekinilmemelidir. Herkesin yaşanan bir olaya verdiği tepki farklı olacağı gibi, herkesin yaşadığı dermatolojik sıkıntının da nedenleri farklı olabilmektedir, bu yüzden kişiyi bireysel olarak kendi tarihsel öyküsü içinde ele alıp öncelikli psikolojik ihtiyaçları ve bedeninin verdiği mesajlar anlamlandırılıp cevap aranmalıdır.  (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne işlem

Afganistan’da şiddetli kar ve yağmur felakete dönüştü: 61 can kaybı

HÜDA PAR GİK Üyesi Şahin: PKK/PYD Kürtlerin meşru temsilcisi değildir

HÜDA PAR Bursa İl Başkanı Aras’tan Bursa’daki su zamlarına tepki

Dünyaca Ünlü Yazar Manaf 2025 Yılı International Peace Prize Ödülü’nü Aldı

GİB’ten lüks yaşam paylaşımlarına yakın takip

Gazze’de soykırım sürüyor: Yakacak toplayan iki çocuk şehid edildi

İspanya’da etkili olan Ingrid Fırtınası ulaşımı felç etti

Gaziantep'te sokak hayvanları ve kuşlar için sokak aralarına yem bırakıldı

Bakan Kurum, COP31 Yüksek Düzey Şampiyonu’nu açıkladı

Türkiye’den Şili’de hayatını kaybedenler için taziye mesajı

Tarihçi Erdem: İbrahim Anlaşmaları işgali meşrulaştırma sürecidir

KDK’dan ücretli öğretmenler için emsal prim kararı

Mersin'de etkili olan fırtına gezi teknesini batırdı

Prof. Dr. Öztürkmen: Kar yağışı sadece görsel bir güzellik değil, doğanın rehabilitasyon sürecidir

Türkiye ile Libya arasında yeni iş birliği dönemi

Gaziantep fuar esnafı: Fuarlar kültürel etkileşime de katkı sunuyor

Gazze'de can kaybı 71 bin 654'e yükseldi

Uzay keşifleri etkinliği, üç kuşağı bir araya getirdi

Kış aylarında güvenli sürüş için dikkat edilmesi gerekenler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kürt kardeşlerimiz yeni Suriye’nin asli parçası oluyor

Mardin’in tarihi ilim mekanı Kasımiye Medresesi"nden kartpostallık görüntüler

Diyarbakır'da kaybolan kadını arama çalışmaları 3'üncü gününde

Rahatsızlanan avcı ambulans helikopter ile kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti

Gaziantep'te gümrük kaçağı cep telefonlarına el konuldu

Malatya'da şüpheli çocuk ölümü

Memur-Sen Mardin İl Temsilcisi Yılmaz: Emekli maaşı yoksulluk sınırının esas alındığı bir maaş olmalıdır

İşgal rejimi Kalkiliya ve El-Halil’de çok sayıda kişiyi alıkoydu

HÜDA PAR İl Başkanı Suiçer'den Elazığ depreminin yıldönümüne ilişkin mesaj

Uyuşturucu satıcılığından aranan hükümlü yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne işlem

Afganistan’da şiddetli kar ve yağmur felakete dönüştü: 61 can kaybı

HÜDA PAR GİK Üyesi Şahin: PKK/PYD Kürtlerin meşru temsilcisi değildir

HÜDA PAR Bursa İl Başkanı Aras’tan Bursa’daki su zamlarına tepki

Dünyaca Ünlü Yazar Manaf 2025 Yılı International Peace Prize Ödülü’nü Aldı

GİB’ten lüks yaşam paylaşımlarına yakın takip

Gazze’de soykırım sürüyor: Yakacak toplayan iki çocuk şehid edildi