• BIST 100

    15858,05%0,69
  • DOLAR

    43,97% 0,05
  • EURO

    51,25% 0,27
  • GRAM ALTIN

    7340,62% 1,91
  • Ç. ALTIN

    11976,41% 1,08

Psikolojik etkenler deri hastalıklarını tetikleyebilir

22 Ekim 2024, Salı 13:16
22 Ekim 2024, Salı 13:16
Psikolojik etkenler deri hastalıklarını tetikleyebilir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, cilt sorunlarının psikolojik kökeninin dikkate alınarak önemli bilgileri paylaştı.

Deri; en önemli organlarımızdan biridir. Vücudumuzun tüm yüzeyini saran deri; zararlı maddelere, mikroplara karşı, iç ve dış uyaranlara karşı koruma sağlar. Peki vücudumuzda oluşan bazı deri hastalıklarının psikolojik kökenli olduğunu biliyor muydunuz?

Derimizin beynimizle olan ilişkisi, bebeğin anne karnındaki embriyonik dönemine kadar gider. Birbirinden bağımsız olmayan bu iki organ, ektodermden kökenini alır ve aynı hormon ve nörotransmitterden etkilenir. Anne karnında embriyon halindeyken bile derimiz  dış dünya ile ilgili uyaranları kayıt altında tutar ve iletir. Aynı zamanda derimiz dış dünya ile bağlantıda bizim ilk iletişim aracımızdır.  Dokunma 5 duyu organlarımızdan biridir ve dokunma deri vasıtasıyla olur. Bir bebek doğduğunda annesiyle ten tene teması derisi sayesinde kurar; dokunarak, hissederek, anneden gelen geri bildirim ile nasıl bir dünyaya doğduğu hakkında fikir sahibi olur.

Derimiz iç dünyamızda oluşan bir duygu durumun dış dünyaya yansımasıdır, bir nevi ruhumuzun aynasıdır cildimiz.  Mesela; sevindiğimizde, üzüldüğümüzde, heyecanlandığımızda, kaygılandığımızda, korktuğumuzda, ağladığımızda, öfkelendiğimizde  ilk mesajı cildimiz verir bize. Nasıl mı?  Kızararak, morararak, sarararak ya da tüylerin ürpermesine neden olarak. Bazen oluşan cilt problemleri psikolojimizi olumsuz etkilerken, bazen de psikolojik sıkıntılar dermatolojik bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Her iki durumda da bedenimizde oluşan rahatsızlık bizim psikolojik olarak kendimizi kötü hissettirmemize neden olur.

Derimizde olan birçok hastalık, bize ruhsal dünyamızdan bir mesaj taşır. Stres, kaygı, depresyon gibi duygu durumları birçok dermatolojik hastalığın oluşmasına sebep olabilmektedir. Sözel olarak ifade edilemeyen, dile getirilmeyen duygular, beden tarafından dile gelir ve cilt hastalığı  şeklinde kendisini ifade eder. Örneğin; duygusal stresin akne, saç kıran, egzama, alerjik astım vb. pek çok hastalıkla ile bağlantılı olduğu veya psikolojik stres ile birlikte arttığı bilinmektedir. (Tek neden psikolojik bir sıkıntı olmayabilir fakat, etken olduğu bilinmektedir.)

Dermatolojik nedenle oluşan ya da yaşanan stres durumundan sonra ortaya çıkan deri hastalığının verdiği mesajı iyi okumak gerekmektedir. Dermatoloji derinin görünen fizyolojik kısmı ile ilgilenirken, işin görünmeyen ruhsal kısmı göz ardı edilmemeli ve psikolojik destek alınmaktan çekinilmemelidir. Herkesin yaşanan bir olaya verdiği tepki farklı olacağı gibi, herkesin yaşadığı dermatolojik sıkıntının da nedenleri farklı olabilmektedir, bu yüzden kişiyi bireysel olarak kendi tarihsel öyküsü içinde ele alıp öncelikli psikolojik ihtiyaçları ve bedeninin verdiği mesajlar anlamlandırılıp cevap aranmalıdır.  (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İzmir’de 21 bin 20 sosyal konut için TOKİ kura tarihi açıklandı

Dünya Obezite Günü’nde uzmanından uyarı: Obezite kronik hastalıkları tetikliyor

Adana’da örtü altı karpuz hasadında geri sayım başladı

Gaziantep'te bağımlılıkla mücadeleye katkı sunanlara onur ödülü

Vaiz Karanfil: Zekât bireyi arındırır toplumu güçlendirir

Savaş hiledir: İran, işgalci rejim ve ABD’yi, yere çizdiği uçak, helikopter çizimleriyle kandırdı

Öğrenciler, öğretmenler ve veliler teravih namazında buluştu

Türkiye'nin ürettiği ilk hızlı tren raylara iniyor

Malatya'da atletizm pisti inşaatı sürüyor

ATÜ’de “İBAN Senin Riske Atma” farkındalık semineri düzenlendi

Tekstil sektörü, Texhibition Fuarı ile uluslararası alıcılarla buluştu

Batman'da araç altına giren kişi ağır yaralandı

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile görüştü

ANFİDAP’tan Gazze Tutum Belgesi: Garantörlük ve adalet olmadan kalıcı barış mümkün değil

Doç. Dr. Durak: Hormonal, genetik ve hareketsiz yaşam obeziteyi tetikliyor

Bakırköy’de silahlı suç örgütüne 3 ayrı iddianame

Adana’da Yeşilay Haftası’nda çifte adım: Caddeye “Yeşilay” adı verildi

İstanbul’da Sancak mushafları sergisi açıldı

Gençlik Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu Batman Valiliği'ni ziyaret etti

Malatya Valiliği: Dilenciliğe karşı denetimler aralıksız sürüyor

Mil-Diyanet Sen’den çağrı: Camilerin ısınma ve soğutma giderleri devlet bütçesinden karşılanmalı

Batman'da yatırım koordinasyon kurulu oluşturuldu

Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Çelik, “Mega Endüstriyel Bölge” kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

İçişleri Bakanı Çiftci Jandarma Genel Komutanlığını ziyaret etti

Gazze’de şehit sayısı 72 bin 117’ye yükseldi

MSB: İran'dan ateşlenen balistik mühimmat etkisiz hale getirildi

Ayetullah Ali es-Sistani: Uluslararası toplum saldırganlığı durdurmak için harekete geçmeli

Şanlıurfa’da motosiklet kazasında sürücü ağır yaralandı

Ticaret Bakanlığı deprem bölgesindeki mükelleflere defter kapanış onayı kolaylığı sağladı

Gaziantep'te obeziteye karşı farkındalık etkinliği düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir’de 21 bin 20 sosyal konut için TOKİ kura tarihi açıklandı

Dünya Obezite Günü’nde uzmanından uyarı: Obezite kronik hastalıkları tetikliyor

Adana’da örtü altı karpuz hasadında geri sayım başladı

Gaziantep'te bağımlılıkla mücadeleye katkı sunanlara onur ödülü

Vaiz Karanfil: Zekât bireyi arındırır toplumu güçlendirir

Savaş hiledir: İran, işgalci rejim ve ABD’yi, yere çizdiği uçak, helikopter çizimleriyle kandırdı

Öğrenciler, öğretmenler ve veliler teravih namazında buluştu