9816,49%-0,67
36,10% 0,16
37,43% 0,20
3338,50% -0,56
5455,88% -0,42
Suriye Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, "Telefon görüşmesi sırasında Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara, iki ülke arasındaki güçlü stratejik ilişkileri ve Suriye’nin, Suriyelilerin çıkarlarına hizmet ettiği ve güvenlik ile istikrarın güçlenmesine katkı sağladığı sürece iş birliğine açık olduğunu vurguladı." denildi.
Açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı, Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasının gerekliliğini vurguladı ve Suriye Dışişleri Bakanı Esad el-Şibani'yi Rusya'yı ziyaret etmesi için resmi olarak davet etti." denildi.
Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, "yapıcı ve iş odaklı" geçen görüşmede, ticaret, ekonomi ve eğitim gibi alanlarda pratik iş birliği konuları ele alındı ve ikili iş birliğinin geliştirilmesi için temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı.
Kremlin açıklamasında, "Vladimir Putin, Rusya'nın Suriye’deki sosyo-ekonomik durumu iyileştirmeye yönelik değişmez kararlılığını, buna Suriyelilere insani yardım sağlanmasının da dahil olduğunu teyit etti." denildi.
Liderlerin, özellikle Rusya’nın çok yönlü heyetinin Şam’da gerçekleştirdiği son görüşmeler ışığında, ticaret, ekonomi, eğitim ve diğer alanlardaki pratik iş birliğiyle ilgili birkaç güncel konuyu ele aldıkları belirtildi.
Rusya ile Suriye arasında tarihi dostluk ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği ilişkilerinin bulunduğunu belirten Putin, Ahmed el-Şara'ya, Suriye halkının yararına ülkenin yeni yönetiminin karşı karşıya olduğu görevleri çözmede başarılar diledi.
Açıklamada, tarafların geniş kapsamlı bir ikili iş birliği gündeminin oluşturulması amacıyla bu tür faydalı temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıkları, telefon görüşmesinin "yapıcı, profesyonelce ve anlamlı" olduğu vurgulandı.
Açıklamada, tarafların geniş kapsamlı bir ikili iş birliği gündeminin oluşturulması amacıyla bu tür faydalı temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıkları, telefon görüşmesinin "yapıcı, iş odaklı ve önemli" olduğu vurgulandı.
Esad sonrası Putin'in ilk teması
Görüşme, geçen ay Rus yetkililerden oluşan bir heyetin Şam'a yaptığı ziyaretin ardından gerçekleşti. Bu ziyaret, Esad'ın Aralık ayında görevden alınmasından ve Rusya'ya sığınma talebinde bulunmasından sonra ilk resmi temas olarak kaydedildi. Moskova, Suriye iç savaşında Esad'ın en büyük destekçilerinden biriydi ve 2015'ten bu yana yürüttüğü askeri operasyonlarla hükümetin ülkenin büyük bir kısmını yeniden kontrol altına almasına yardımcı oldu.
Esad'ın görevden alınmasının ardından Rusya, Suriye'deki birliklerini ve varlıklarını ülkenin farklı bölgelerinden Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim hava üssüne taşıdı. Kremlin ve Şam'daki geçici hükümet, Rusya'nın Hmeymim hava üssü ve Tartus'taki deniz tesisinin geleceğini müzakere etmeyi planlıyor. Yeni Suriye yönetimi, Tartus ticari limanını modernize etmek için bir Rus şirketiyle yapılan sözleşmeyi feshetti, ancak bu adım, ayrı bir anlaşma kapsamında olan Rus deniz tesisini doğrudan etkilemedi.
Putin, Aralık ayında düzenlediği yıllık basın toplantısında, Rusya'nın yeni Suriye liderlerine Rus üslerini insani yardım teslimatları için kullanmayı teklif ettiğini ve başka teşvikler de sunabileceğini belirtmişti.
Bu, Putin ile Şara arasındaki ilk telefon görüşmesi oldu ancak yeni Suriye lideri daha önce, Rusya Devlet Başkanı’nın Orta Doğu ve Afrika ülkeleri özel temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile temas kurmuştu.
Kasım 2024 sonunda, silahlı muhalif gruplar Suriye ordusunun mevzilerine karşı geniş çaplı bir saldırı başlattı. 8 Aralık’ta muhalifler Şam’a girdi ve Beşar Esad Suriye görevinden ayrılarak ülkeyi terk etti. "Heyet Tahrir el-Şam" örgütünün lideri olarak bilinen ve "Ebu Muhammed el-Clani" lakabıyla tanınan Ahmed el-Şara, Suriye'nin fiili lideri oldu. (İLKHA)