• BIST 100

    10616,2%2,41
  • DOLAR

    40,39% 0,04
  • EURO

    47,21% -0,01
  • GRAM ALTIN

    4401,39% -0,22
  • Ç. ALTIN

    7000,80% 0,00

Ramazan ayında et fiyatlarına zam bekleniyor

20 Şubat 2025, Perşembe 12:43
20 Şubat 2025, Perşembe 12:43
Ramazan ayında et fiyatlarına zam bekleniyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ramazan ayında kırmızı et fiyatlarına yüzde 10 ila 20 arasında zam yapıldığını belirten Mardin'deki kasaplardan Abdülgani Akgündüz, fırsatçılığa karşı yetkililere çağrıda bulundu.

11 ayın sultanı Ramazana sayılı günler kaldı. Ramazan ayı öncesi İLKHA’ya önemli değerlendirmelerde bulunan kasap Abdülgani Akgündüz, et fiyatlarına zam yapılmasını beklediklerini aktardı.

Kırmızı ette yapılan tağşiş hakkında da önemli değerlendirmelerde bulunan Akgündüz, vatandaşların güvendikleri mahalle kasabından alışveriş yapmaları gerektiğine dikkat çekti.

Akgündüz, ayrıca Ramazan ayında fırsatçılığa karşı yetkililere çağrıda bulundu.

“Ramazan’da fiyat 650-700 liraya kadar yükselecek”

Şu anki et fiyatları hakkında bilgi veren Akgündüz, “Şu anda et fiyatları normal piyasaya göre uygundur. Ancak Ramazan ayında yüzde 10 ila 20 arasında zam gelmesini bekliyoruz. Ramazan ayına kadar yüzde 20 oranında fiyatlarda bir artış olursa kırmızı et fiyatı 600 - 650 veya 700 liraya kadar yükselecek.  Bu fiyat, Mardin bölgesi için geçerlidir. Batı tarafında ise 800 liraya kadar çıkabilir. Kuzunun fiyatı 500-550 arası kasaplarda oynamaktadır. Yalnız marketlerde daha yüksek fiyattır. Dana eti de 540 ila 600 TL arası oynamaktadır. Ancak Ramazan ayında beklenen o ki kıyma ve kuşbaşı fiyatları 600 liranın üstüne çıkacak. Yine aynı şekilde dana ve kuzu fiyatları da 600 liraya kadar çıkacaktır.” şeklinde aktardı.

“Şu anda kesim hayvanı bulmakta zorlanıyoruz”

Akgündüz, “Et fiyatlarının artış sebebi şu anda yerel besi kalmadı. Pek hayvan besleyen olmadığından dolayı fiyatlar artıyor. Bu durum sadece Mardin bölgesi için değil, Türkiye'nin hemen hemen her yerinde aynı sorun vardır. Besicilik şu anda bitmiş seviyeye gelmiş. Şu anda dışarıdan ithal gelmemiş olsaydı minimum et fiyatları bin lirayı aşmıştı. Bu durum bizi zorladığı gibi aynı zamanda hayvan bulmakta da güçlük çekiyoruz. Kasaplar genelinde şu anda küçükbaş ve büyükbaş bulmakta bayağı zorlanıyoruz. Gözlemlediğimiz kadarıyla Kurban Bayramı'na kadar bu şeklide fiyatlar devam edecek.  Kurban Bayramı'ndan sonra büyük bir ihtimalle fiyatlarda tekrar bir artış yaşanabilir. Şu anda kıymanın fiyatı 490 lira iken 540 liradan satışta.” ifadelerini kullandı.

Fırsatçılık ve ette hileye dikkat çeken Akgündüz, “Malum olduğu üzere et piyasasında da fırsatçılar var. Şu anda uygun fiyata et satanlar genellikle ete karıştırdıkları hileden dolayı o fiyata satar. Bu durum kasaplarda olmaz.  Etin içine taşlık, hindi eti, atık yağ karıştıranlar var. Atık yağların kilosu şu anda 50 ila 60 lira arasında. Atık yağı genellikle inek etinin içine karıştırıp satanlar var. Dolayısıyla güvenilen kasaplardan etin alınması daha sağlıklı olacaktır. Hileli et alındığında pişirildikten sonra etin içerisindeki yağdan direk anlaşılır. Etin yağı genellikle sarımtırak olur. Onların kattığı yağlar genellikle sarı olduğu için etin içerisinde kendini belli eder. Ayrıca etin içinde fazla sinir çıkar ve taşlık atılmışsa eti kıpkırmızı çıkartır. Ucuz etin yahnisi olmaz. Ucuz etin yahnisi olmadığı için marketlerden tavsiye etmiyorum. Genellikle mahalle kasabından alınırsa daha iyi olacaktır.” şeklinde belirtti.

Asgari ücretlilerin et alamaz duruma geldiklerini aktaran Akgündüz, “Fiyat artışlarından vatandaşlar şu anda bayağı bir zorlanıyor. Asgari ücret alan kişiler şu anda et yiyemez hale geldiler. Aynı şekilde memur olanlar da zorlanıyor. Normalde 2-3 kilo et alan memur,  şu anda yarım kiloya kadar gerilemiş. Fiyatlar bayağı bir yüksek. Herkesin de alım gücü bayağı bir düşmüş. Talep, gitgide azalıyor. Ramazan’da canlılık bekliyoruz ama fiyatlar artarsa pek canlılık olmaz.” dedi.

“İthal et uygun olmadığı gibi sağlıklı da değildir”

Akgündüz, şu ifadeleri aktardı:

“Fırsatçılık noktasında da yetkililerin yapılacak denetimlerle direk müdahale etmesi gerekiyor. Ayrıca yetkililerin ithal ettikleri hayvanları normal büyük şirketlere vermemeleri gerekiyor. Normal halka verildiğinde fiyatlar bu şekilde yükselme yapmaz. Genellikle büyük şirketler aldığı için bizde de sıkıntı oluyor. İthal et doğru değil ama ithal hayvan doğrudur. İthal hayvanı halka verip 6-7 ay besledikten sonra kesime göndermek daha mantıklı. Ancak ithal kesilmiş hayvanı getirip de burada satmak hiç uygun olmadığı gibi sağlıklı da değil. Dışarıdan alınan et 200 liraya denk geliyor. Burada satış fiyatları ise 500 liraya çıkıyor. Yüzde 150 kâr ediyorlar ama o şekilde de markette bakıldığı zaman etin rengi kapkara, simsiyah, yapışkan bir durumda. Ne olduğu belirsiz. İthal geldikçe hayvancılık da biter. Şu anda meralar genellikle bitiyor. Malum yağışlar da az. Bayağı sıkıntılar var.” (İLKHA)

Batman'da 440 ton hurda lastik geri dönüşüme kazandırıldı

Brent petrol 68,13 dolardan işlem görüyor

Gaziantep'te uyuşturucu bulundurmaktan aranan şahıs tutuklandı

Batman'da "Aile ve Hukuk" konulu söyleşi düzenlendi

MEB'den, Bakanlık adıyla özel eğitim öğrencilerini hedef alan dolandırıcılığa karşı uyarı

Gazze'de soykırımın 655'inci günü: 16 şehit, en az 50 yaralı

Kullanılmış kitaplardan hazırlandığı YKS'de Türkiye 148'incisi oldu

Ensarullah: "Filistin-2" füzesiyle Tel Aviv yakınlarındaki havalimanı vuruldu

Gaziantep'te araması bulunan 18 kişi yakalandı

Yaz Kur'an Kurslarına ilgi artıyor

LGS'den sonra YKS: İmam hatiplilerin başarısı her yıl artarak devam ediyor

Altın fiyatları güne sert düşüşle başladı

Batman'da yaralı leylek tedavi altına alındı

Çocukların Kahramanı: Dr. Kahraman Öncel

Dolar kuru bugün ne kadar?

Şanlıurfa’da iş yeri yangını kontrol altına alındı

Türkiye sıcaklarla kavrulurken, kuzeydoğu bölgesinde sağanaklar etkili olacak

Şanlıurfa’da apartman yangını: 3 kişi dumandan etkilendi

İzmir'de 17 mahallede 24 saatlik su kesintisi uyarısı

Siber suçlulara operasyon: 179 şüpheli yakalandı, 46'sı tutuklandı

Trump'tan yeni nükleer tehdit: Gerekirse İran tesislerini yine vururuz

Meclis tatilde, bazı komisyonlar çalışmaya devam edecek

HAMAS: İşgalciler, müzakere masasında elde edemedikleri tavizleri katliamlarla koparmaya çalışıyor

Gazze'de açlık krizi derinleşiyor: Can kaybı artıyor

Sakarya ve Bilecik'te orman yangını: Köyler tahliye edildi, müdahale devam ediyor

Gazze'de son 36 saatte en az 53 şehit

UNICEF: Gazze'deki durum insan eliyle oluşturulan bir felakettir

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 4 yaralı

Cezayir'de hidrokarbon anlaşmaları imzalandı: Petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlıyor

ABD'de göçmenlere yönelik yeni gözaltı dalgası

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da 440 ton hurda lastik geri dönüşüme kazandırıldı

Brent petrol 68,13 dolardan işlem görüyor

Gaziantep'te uyuşturucu bulundurmaktan aranan şahıs tutuklandı

Batman'da "Aile ve Hukuk" konulu söyleşi düzenlendi

MEB'den, Bakanlık adıyla özel eğitim öğrencilerini hedef alan dolandırıcılığa karşı uyarı

Gazze'de soykırımın 655'inci günü: 16 şehit, en az 50 yaralı

Kullanılmış kitaplardan hazırlandığı YKS'de Türkiye 148'incisi oldu