SAĞLIK 8.03.2025 14:03:55 0

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için neler tüketmeliyiz?

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için neler tüketmeliyiz?
Haberi Sesli Oku

Diyetisyen Merve Tuğcu, Ramazan ayında oruç sürecinin daha sağlıklı geçirilebilmesi için sahurda ve iftarda dengeli beslenme önerilerini paylaştı.

Ramazan ayında doğru beslenmek, hem gün boyu enerjik kalmak hem de sağlık sorunlarının önüne geçmek için büyük önem taşıyor.

Ramazan boyunca dengeli beslenerek, sindirim sistemimizi sağlıklı tutabileceğimizi vurgulayan Aile Danışma Merkezi Diyetisyeni Merve Tuğcu, sahurda ve iftarda tüketmemiz gereken besinler hakkında bilgiler verdi.

“Sahurda tok tutan besinleri tercih etmeliyiz”

Ramazanda sahurun önemine dikkat çeken Diyetisyen Merve Tuğcu, "Ramazan ayında uzun bir açlıkla karşılaşacağımız için sahurda doğru beslenmemiz çok önemli. Sahur tabağımızda yumurta, peynir gibi kaliteli proteinler, zeytin, ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı yağlar bulundurabiliriz. Özellikle tokluk hissi sağlayacak şekilde tam buğday ve kepekli ekmeklerin olmasına özen göstermeliyiz. Bu tercihleriniz gün içerisinde yorgunluk, susuzluk gibi durumların oluşmasını engelleyecektir." dedi.

“Orucumuzu su ve hurmayla açmaya özen gösterelim”

Sindirim sisteminin sağlığı için iftar önerilerini sıralayan Tuğcu, “Orucumuzu açarken mutlaka su ve hurmayla açmaya özen gösterelim, bu ikili özellikle sindirim sistemi ve kan şekeri konusunda size destek olacaktır. Ardından menümüzü mevsim sebzelerinden yapılmış bir yemek veya kuru baklagiller şeklinde tamamlayabiliriz. Yanında kullanacağımız salatalara lor peyniri ekleyerek protein oranını yükseltebiliriz. Bir miktar pide ya da ekmekle de karbonhidratımızı alarak, iftarımızı sağlıklı bir şekilde yapabiliriz.” diye konuştu.

“Ramazanda yağ yakımını hızlandırabiliriz”

Ramazan ayında doğru beslenmenin sadece kilo alımını engellemekle kalmayıp yağ yakımına da destek olabileceğini belirten Tuğcu, “Mutlaka yeşil çaylarımızı limonlu ve zencefilli içerek metabolizma hızımızı arttırıyoruz. Sahur bitimlerinde yoğurtlarımızın içerisine sumak ekleyerek ödem atıcı özelliğinden faydalanabiliriz. Sularımıza ekleyebileceğimiz limon ve sirkeyle yağ yakım hızımızı artırabiliriz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bursa'da uyuşturucu operasyonlarında 540 tutuklama

Gazze'de yeni katliam: 28 şehit, onlarca yaralı

Mustafa Karakaş: Bizim sinemamız, İslam’ı tahrif ve Müslüman’ı tahkir üzerine kurulu bir sinema olmuştur

Microsoft, e-postalarda "Filistin", "Gazze" ve "soykırım" kelimelerini yasakladı

Hasankeyf'te kuraklık zararı tespit çalışması yapıldı

Fıstık üreticileri sorunlarını ve taleplerini Bakanlığa iletti

Batman Belediyesi’nden çevre dostu hamle: atık pil kampanyası devam ediyor

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Eşin: Linet'in konseri halkın tepkisiyle iptal edildi

Dicle Elektrik enerji altyapısını geleceğe taşıyor

Ülke genelinde sağanak ve toz taşınımı uyarısı

Çiftçi Dalçın Tek: Tarım dışa bağımlı hale geldi, yerli üretim desteklenmeli

Emniyet ve TSK'da FETÖ operasyonu: 72 gözaltı kararı

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Döviz kurlarında son durum

4 ilde eş zamanlı dolandırıcılık operasyonu: 1,7 milyar TL'lik hesap hareketi tespit edildi

HÜDA PAR’dan Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya ziyaret

İBB'ye 4. dalga yolsuzluk operasyonu: Üst düzey isimler gözaltında

Elias Rodriguez'e birinci derece cinayet suçlaması

ABD'den Sudan'a kimyasal silah yaptırımı: Hartum'dan siyasi şantaj suçlaması

Netanyahu'dan Batılı liderlere suçlama: HAMAS'a israili yok etme umudu veriyorlar

Gazze'de 24 saatte 85 şehit: Siyonist soykırım sürüyor

Ensarullah'tan siyonist rejime 24 saatte 3 füze

Meksika’da dizel tesisinde patlama

BM: Gazze'de aileler hala yüksek kıtlık riskiyle karşı karşıya

ABD’de uçak kazası: 2 ölü, 8 yaralı

HÜDA PAR heyeti Bitlis'te temaslarda bulundu

Zelenski'den esir takası açıklaması

Kuzey Kore seyir füzesi fırlattı

Finlandiya'dan Rusya sınırında alarm

Alman askerleri Litvanya'ya konuşlandı

Yükleniyor