• BIST 100

    9523,31%-1,41
  • DOLAR

    37,92% -0,06
  • EURO

    41,17% 0,41
  • GRAM ALTIN

    3806,30% 0,19
  • Ç. ALTIN

    6190,39% 1,97

Ramazan ayının vazgeçilmez lezzeti: Kilis katmeri

GÜNDEM 27.03.2024 12:20:10 0
Ramazan ayının vazgeçilmez lezzeti: Kilis katmeri

Ramazan ayının vazgeçilmez lezzeti: Kilis katmeri

Kilis’te tatlıların imparatoru olarak bilinen ve yaklaşık 150 yıldır tüketilen Kilis katmeri, on bir ayın sultanı olan Ramazan ayının da vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor.
Kilis katmeri Ramazan ayının en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Tescilli Kilis katmeri, ince hamur, tereyağı, pudra şekeri, tarçın, bol kaymak ve Antep fıstığı ile buluşturuyor. Hafif tatlı çeşidinin arasında yer alan Kilis katmerinin porsiyon fiyatı 80 TL’den satışa sunuluyor.

‘‘Bu lezzeti hiçbir yerde göremiyorum’’
50 yıldır Gaziantep’te yaşadığını ve Kilis yöresel lezzetlerini çok özlediğini söyleyen Yusuf Kartoğlan, ‘‘Memleketim Kilis ama ticaretle uğraştığım için 50 yıldır Gaziantep’te yaşıyorum. Sadece katmer yemek için her ay en az üç defa Kilis’e geliyorum. Bu lezzeti Gaziantep dahil hiçbir yerde bulamadım’’ dedi.

‘‘Damak çatlatan lezzet yaklaşık 150 yıldır tüketiliyor’’
Tatlıların imparatoru olarak bilinen tescilli Kilis katmerinin en az bir asırdır tatlı geleneğini devam ettirdiklerini ve talebinde çok olduğunu söyleyen Baklava Ustası İlhan Kilimci, ‘‘Kilis’in en az bir asırdır damak çatlatan lezzeti olan Kilis katmerinde ince hamur içerisinde kaymak, koyularak sade yağda kızartma işleminden sonra üstüne pudra şekeri ve fıstık süslemelerinden sonra sunuma hazır şekilde sofraları tatlandırır. Damak çatlatan lezzet yaklaşık 150 yıldır tüketiliyor. Bu lezzeti bizlere ulaştıran ustalarımız ise çekirdekten yetişme ve çocukluk döneminden itibaren bu sektörle ilgilenen kişilerle evde hamur açmasını öğrenerek lezzeti bizlerle buluşturuyor’’ şeklinde konuştu.
ifadelerine yer verdi.

‘‘Çalışacak çırak yok biz de kendi çocuklarımıza öğretiyoruz’’
Tatlı sektöründe çalışacak çırak olmadığını ve ilerleyen zamanda yetişmiş eleman konusunda sıkıntı çekeceklerini dile getiren Kilimci, ‘‘Ustaların katmer için açtığı hamur kesinlikle marifet isteyen bir iştir. Bu işleri kimseye öğretemiyoruz çünkü çırak bulamıyoruz. Günümüzdeki ustalar çocukken öğrendi ve çırak olmadığı için kendi çocuklarımıza öğretiyoruz. En büyük mirasımız ise doğruluk ve dürüstlüktür. Hem ustalık hem de doğrulukla beraber Ahilik ortamında yetişen evlatlarımız memleketimizin bu eşsiz lezzetlerini vatandaşlarımıza sunmaya devam edecektir’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Ramazan ayında tatlı satışları iki katına çıktı’’
On bir ayın sultanı ola Ramazan ayında tatlı satışlarının iki katına çıktığını söyleyen Kilimci, ‘‘Ramazan ayında çok fazla tüketilen katmer civar illerden Kilis’e gelerek vatandaşların bu lezzetlerden tatmasından dolayı çok fazla tüketiliyor. Kilis katmeri ile Gaziantep katmeri arasında çok fazla fark var. Biz arasında kaymak ve tereyağında kızartırken diğer katmer ise fırında pişiyor. Bu lezzeti sadece 80 TL ile tadabilirsiniz’’ diye konuştu.

Trump, "karşılıklı tarifeler" konusunda en az yüzde 10’luk gümrük vergili yürütme emirleri imzaladı

İşgalci siyonistlerden Şam ve Hama’ya hava saldırıları

İsviçre'de 8 milyar dolardan fazla Rus varlığı donduruldu  

Zambiya’da maymun çiçeği vakası 36’ya yükseldi

İran ve Bahreyn ilişkileri düzeltmek istiyor

Rus askeri uçağı düştü: Bir ölü

WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?

Ramazan Bayramı'nda Bursa'da binlerce kişiye trafik cezası kesildi

Türkiye’den siyonist bakanın Mescid-i Aksa baskınına tepki

Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!

Balıklıgöl'ün ikizinde sona doğru gelindi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde hortum hasara yol açtı 

Bingöl’de sahipsiz hayvanlar için yeni adımlar

Endonezya'daki yanardağ kül püskürttü

Siirt’te çatıdan düşen kadın ağır yaralandı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut’tan CHP’nin boykot çağrılarına tepki

Bakan Yerlikaya: Esnaflarımızın yanında olmaya devam edeceğiz

Uludağ’daki otel yangınında ölü sayısı 3’e yükseldi

Bingöl-Erzurum karayolunda trafik kazası: 5 yaralı

Japonya'da 6.2 büyüklüğünde deprem

İtafiye ekipleri minik kediyi bulunduğu yerden kurtardı

Batman Valiliği seyircisiz oynanan maçta stadyum keyfi yaşattı

Hintliler 2024 yılında siber suçlardan 2,67 milyar dolar kaybetti

Özbekistan ile İran, ticaret ve ekonomik iş birliğini artıracak

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 423'e ulaştı

DEİK Başkanı Olpak: Boykotlarda sadece şirketler değil ülke ekonomisi de yara alır

Bakan Tekin'den boykot tepkisi

Elazığ’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Otizm Farkındalık Günü paylaşımı

ECB Başkanı: ABD tarifeleri dünyaya zarar veriyor:

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ