• BIST 100

    10920,21%1,79
  • DOLAR

    42,35% 0,05
  • EURO

    49,11% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5600,54% 1,13
  • Ç. ALTIN

    9293,06% 0,84

Ramazan Bayramı satışından memnun olan esnaf, taksit kısıtlamalarından şikayetçi

03 Nisan 2025, Perşembe 15:42
03 Nisan 2025, Perşembe 15:42
Ramazan Bayramı satışından memnun olan esnaf, taksit kısıtlamalarından şikayetçi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ramazan Bayramı’nda satışlarda genel olarak memnuniyet yaşayan esnaf, bların taksit kısıtlamaları nedeniyle zor durumda.

Ramazan Bayramı öncesinde alışveriş yoğunluğuyla hareketli günler geçiren küçük esnaf, satışlardan genel anlamda memnun olsa da taksitlendirme konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Düğün sezonunun yaklaşmasıyla damatlık takımlarına olan ilginin arttığı bir dönemde olduklarını belirten Batman esnafı, özellikle satışları etkileyen en büyük faktör olan taksit seçeneklerinin sınırlı olmasının satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Bların uyguladığı taksit kısıtlamaları, özellikle yüksek fiyatlı ürünler satan küçük mağazalar için büyük bir engel oluşturuyor. Esnaf, bu sorunun çözülmesi için devlet yetkililerinin blarla görüşmesini talep ediyor.

"Esnafın en büyük sorunu taksitlendirme"

Azat Gerkin

Ramazan Bayramı için yaptıkları tüm hazırlıkların ardından yaşanan alışveriş yoğunluğunda satışlarının, önceki senelere göre olmasa bile genel olarak memnuniyet verici olduğunu belirten mağaza sorumlusu Azat Gerkin, şunları söyledi:

"Özellikle düğün sezonuna girdiğimiz için damatlık takımlara rağbet yüksekti. Yalnız bizim gibi esnafın en büyük sorunu şu anda taksitlendirme. Bların küçük esnafa uyguladığı taksit sınırından dolayı müşterilerimize taksitli satış yapamıyoruz. Çünkü bir damatlık setinin maliyeti 10-15 bin lirayı buluyor ve müşteriler de bunu en az 3-5 taksitte almak istiyor. Eskiden bu konuda faizsiz taksitlendirme yapabiliyorduk ama şu anda kesintisiz hiçbir şekilde taksitlendirme yapamıyoruz. Bu konuda da bayağı sorun yaşıyoruz."

"Yetkililerden taksitlendirme sorunumuza çözüm bulmalarını bekliyoruz"

Satışlarının daha iyi olması için bların eskisi gibi taksit imkanı sağlaması gerektiğini belirten Gerkin, "Blar özellikle giyim sektörüne karşı taksit kısıtlamaları getiriyor. Tabi büyük firmalar blarla anlaşıp taksitlendirme yapabiliyor, ancak biz büyük bir firma olmadığımız için bu konuda zorlanıyoruz. Bayram öncesinde yaptığımız satışlarımız genel olarak ödemelerimizi karşıladı, ama daha iyi olabilirdi. Önümüzde Kurban Bayramı da var ve bizim gibi esnafın daha iyi iş yapabilmesi için devlet yetkililerinin blarla görüşüp taksitlendirme sorunumuzu çözmelerini umut ediyoruz." diye konuştu.

"Büyük mağazaların yaptığı taksidi küçük esnaf yapamıyor"

Şehmus Tan

Bölge halkının bayram alışverişine verdiği önemden dolayı eskisi gibi olmasa da satışlardan memnun olduklarını söyleyen bir diğer esnaf Şehmus Tan ise şunları söyledi:

"Bayram satışlarımıza baktığımızda geçen senelere göre olumlu geçti. Çünkü Güneydoğu genelinde vatandaşların bayram alışverişlerine karşı rağbetleri yüksek oluyor. Bayram satışlarımızda, müşterilerimizin taleplerini tam olarak karşılamasak da iyi geçti. Evet, elimizde ürünlerimiz kaldı ve istediğimiz satışı elde edemedik, ama çok şükür kiramızı ve ödemelerimizi karşılayabildik. Alışverişlerimizde en çok yaşadığımız sorun, büyük mağazaların uygulamış olduğu taksitli kampanyalarından dolayı müşterileri kendilerine çekmeleri ve küçük esnafta taksit sayısının az olması ya da olmaması, bu da satışlarımıza olumsuz yansımıştır."

"Esnafın taksit sorunu ancak devlet tarafından çözülebilir"

Kredi kartı kullanım oranın artmasından dolayı esnaf için taksitlendirmenin önemine değinen Tan, "Özellikle son yıllarda alışverişlerde nakit kullanımı çok azalmış durumda ve genelde kredi kartı kullanılmaktadır. Kredi kartında da taksit yapmak istediğimizde fark çıkması, bu da müşterinin alışverişini iptal etmesine neden olabilmektedir. Bu da satışları oldukça olumsuz etkilemektedir. Esnafın taksit sorunu ancak devlet tarafından çözülebilir. Bların küçük esnafa taksit imkânı sunması ve vade farkını kaldırması, esnafın satışında olumlu bir etki yaratacaktır. Çünkü şu anda yapılan satışların neredeyse yüzde 80'i kredi kartı ile oluyor. Bu bayramda getirdiğimiz ürünlerin neredeyse yüzde 60'ını satabildik. Kurban Bayramı'na kadar taksitlendirme sorunu çözülürse, satışların artacağını umut ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Balıkesir’de 3,5 büyüklüğünde deprem

Gazze Sağlık Bakanlığı: Son 48 saatte 7 şehit, 33 yaralı

HAKMAR soruşturmasında iddianame tamamlandı

Organları ters tarafta olan hasta başarıyla tedavi edildi

Endonezya’da Semeru Yanardağı patladı: Alarm düzeyi en üst seviyeye yükseltildi

Adıyaman’da son bir ayda 394 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da DAİŞ operasyonu: 6 gözaltı

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Battalgazi'ye katma değer üreten işler yapıyoruz

Adıyaman'da aranan 3 şahıs yakalandı

Van’da 7 katlı binada yangın

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Siirt’te 14 kurumun katıldığı geniş çaplı afet tatbikatı yapıldı

İran’dan ABD ile müzakere açıklaması

Malatya'da kaporta dükkânının çatısında yangın paniği

Bakan Yumaklı Et ve Süt Kurumunun ithalat iddialarını yalanladı

Şanlıurfa’da iş yeri yangını kontrol altına alındı

Çermik’te velilerin üst geçit talebi: Çocuklarımız her gün ölümle burun buruna

Filistinli Esirler Kurumu: Siyonist rejim zindanlarında 98 Filistinlinin şehadeti sistematik işkenceyi kanıtlıyor

Batmanlıların çifte kabusu: Aylardır bitmeyen çamur ve yanmayan doğal gaz tepkisi!

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: Çok miktarda esrar ele geçirildi

Batman–Beşiri karayolunda atın sürüklenmesi olayına inceleme başlatıldı

Bingöl Karlıova’da taksiciler yeniden hizmete başladı

Malatya'da uyuşturucu suçundan 1 kişi gözaltına alındı

Batman Valisi Canalp: Silah atölyelerini bitirdik, asayiş verileri en düşük seviyede

İzmir’de 23 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Adana'da "Bağımsız Aile Festivali" düzenlenecek

İşgalciler 200'ü aşkın Filistinliyi alıkoydu: Siyonist rejimden toplu sorgu ve işkence

Batman yurtlarında "Komşum Projesi" sürüyor

Üniversite öğrencileri Kur'an-ı Kerim öğreniyor

Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonda 10 düzensiz göçmen ile 3 insan kaçakçısı yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Balıkesir’de 3,5 büyüklüğünde deprem

Gazze Sağlık Bakanlığı: Son 48 saatte 7 şehit, 33 yaralı

HAKMAR soruşturmasında iddianame tamamlandı

Organları ters tarafta olan hasta başarıyla tedavi edildi

Endonezya’da Semeru Yanardağı patladı: Alarm düzeyi en üst seviyeye yükseltildi

Adıyaman’da son bir ayda 394 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da DAİŞ operasyonu: 6 gözaltı