• BIST 100

    9645,75%-0,58
  • DOLAR

    38,79% 0,26
  • EURO

    43,40% -0,06
  • GRAM ALTIN

    4042,71% 0,24
  • Ç. ALTIN

    6475,39% 0,00

Ramazan sonrası nasıl beslenmeli, bayramda nelere dikkat etmeliyiz?

SAĞLIK 29.03.2025 13:20:59 0
Ramazan sonrası nasıl beslenmeli, bayramda nelere dikkat etmeliyiz?

Ramazan ayı süresince alışkanlık haline getirdiğimiz iftar ve sahur öğünlerinin ardından bayram sonrası olabilecek aşırı yemek yeme durumları ile fazla tatlı tüketiminin yol açacağı risklere dikkat çeken Diyetisyen Sümeyye Şimşek, önemli uyarılarda bulun

Bayram kültürümüzde olan tatlı tüketimi, Ramazan ayındaki beslenme öğünleri sonrasında yeniden oluşturulacak yemek öğünleri ile tüketilebilecek yemek türleri, çocuklarda aşırı şeker tüketimi gibi birçok konuyu ele alan günü Diyetisyen Sümeyye Şimşek, aşırı yağlı yemeklerden uzak durulması gerektiğini belirtirken tatlı tüketiminde ev yapımı sütlü tatlıların tercih edilmesi tavsiyesini paylaştı.

"Aşırı yeme mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir"

Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeninin bayram ve sonrasında eski düzene dönmeyi zorlaştırabileceğini söyleyen Şimşek, "Oruç süresince azalan öğün sayısı ve yavaşlayan metabolizma ile birlikte vücudu ani yüklemelerden korumak ve sağlıklı bir düzene geçmek önemlidir. Bayramda birdenbire ve aşırı yeme isteği halkımızın misafirperverliği özellikle yememiz için çok fazla ısrarla bulunmasıyla birlikte yanlış yeme alışkanlıkları edinebiliriz. Bundan dolayı kişide hazımsızlık, şişkinlik; gaz, mide ve bağırsak problemleri ile şeker ve tansiyon yükselmeleri meydana gelebilir. Bu yüzden bayramda dengeli beslenme çok önemlidir." dedi.

"Dengeli beslenmek için dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?" sorusunu yanıtlayan Şimşek, "Birden fazla ve büyük porsiyonlar yerine azar azar ve sık beslenmeye dikkat etmemiz lazım. Bu adaptasyon sürecinizi kolaylaştırır. Güne hafif bir kahvaltıyla başlayın. Örnek olarak yumurta, peynir, zeytin, yeşillik, tam buğday ekmeği verilebilir. Özellikle ana öğünlerinizi dengeli bir şekilde yapmaya çalışın. İşte proteinler, et kaynakları, kuru baklagiller, sağlıklı karbonhidratlar, lif açısından zengin sebze-meyve, tam tahıllar ile sağlıklı yağlardan oluşan bir beslenme düzeni oluşturmamız gerekir. Özellikle akşam yemeklerinde sindirimi kolaylaştırmak için sebze veya zeytinyağlı yemekleri tercih edebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

"Şerbetli tatlı tüketimi yerine ev yapımı sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz"

Sıvı tüketimine çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Şimşek, bayram süresince besinleri tüketimde dikkat edilmesi gerekenleri sıralayarak şunları kaydetti:

"Günde 2-2,5 litre su tüketimine özen gösterelim. Besinleri iyice çiğneyerek ve yavaş yavaş yiyerek tüketelim. Şeker ve yağ tüketimine çok dikkat edin. Özellikle şerbetli tatlı tüketimi yerine ev yapımı sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Misafirliğe gittiğinizde aç karnına gitmemeye dikkat edin, tok karnına gittiğinizde çok fazla yemenin önüne geçmiş olursunuz. Misafirliğe yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdiven kullanabilir, hatta şeker hastasıysanız ara öğünlerinizi yanınızda götürebilirsiniz. Bayram sofralarında tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine tabağınıza alıp tüketmek hem gözünüzün hem de midenizin doyması sağlar. Bayram sonrası arınma sürecine girebilirsiniz. Özellikle çok fazla miktarda şeker ve yağ tükettiğiniz için bayram sonrasında sebze ağırlıklı sebze çorbası ve yemekleri tüketmeniz daha iyi olacaktır."

"Bağırsaklarınızı rahatlatın" diyerek konuşmasını sürdüren Şimşek, özellikle sindirim sistemi problemlerinin çözümünde rezene ve papatya çayını önerirken bağırsak dostu probiyotiklerden faydalanılabileceğini; kefir, yoğurt, turşu ve sirke suyu gibi besinlerin tüketilebileceğini paylaştı.

"Gece saatlerinde şerbetli tatlı tüketmemeye dikkat edin"

Ramazan Bayramı'nda çocukların şeker tüketimine çok dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Şimşek, "Tatlılık miktarı çok fazla olduğu için çocukların hoşuna gittiğinden fazla şeker tüketebilirler. Çocukların önlerine çok fazla şeker bırakmayarak aşırı tüketimin önüne geçmemiz gerekir. Çocuk ile yetişkin porsiyonlarını karıştırmamız gerekir. Çocuklarım mideleri yetişkinlerin midesi kadar büyük olmadığından yemek konusunda ebeveynlerin çok dikkatli olmalılar. Ramazan boyunca yapılan sahurdan kaynaklı vücudumuz bir alışkanlık haline getirdiği gece yeme öğünlerini gece uyumadan 2 saat önce ara öğün yaparak dengeleyebiliriz. Bu ara öğünlerde taze veya kuru meyve; badem, fındık, fıstık, ceviz gibi çiğ kuruyemiş veya evde yapılan sütlü-meyveli tatlılar tüketebilirsiniz. Özellikle gece geç saatlerde şerbetli tatlı tüketmemeye dikkat edin. Çünkü şerbetli tatlıların içerisinde çok fazla miktarda şeker, beyaz un ve yağ bulunduğundan kişide kan şekeri dalgalanmalarına yol açabilir." dedi.

Şimşek, "Ara öğünlerde bir çay bardağı leblebi, 2-3 galeta veya yoğurdun içerisine yeşillik veya sütün içerisine meyve koyup tüketebilirsiniz. Bunlar tatlı krizlerinin önüne geçebilir. Bayramda yenilen ağır yemeklerden sonra yapılabilecek yarım saatlik hafif egzersiz ve yürüyüşler mide rahatsızlıklarının önüne geçer, sindirim problemi yaşamamamıza sebep olabilir. Midemizi çok fazla yormadığımız, bedenimize sahip çıktığımız, yediğimizde-içtiğimizde dikkat ettiğimiz bir bayram geçirmenizi diliyorum." temennisinde bulundu. (İLKHA)

27 ilde FETÖ operasyonu: 101 şüpheli gözaltında

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Microsoft'un yapay zekâ açıklaması Gazze'deki gerçekleri gizleyemiyor

Mısır: Gazze'de sivil ve sağlık tesislerine saldırılar derhal durdurulmalı

Nisan ayında Gazze ve Batı Şeria’da 80 gazeteciye saldırı

Çocuksuzluk akımını aşılayan filmlere Rusya’dan yasak geldi

Gazze'de son 24 saatte 143 Şehit: Çoğu kadın ve çocuk

Yemen: Ben Gurion Havalimanı hipersonik balistik füzeyle vuruldu

Hakkari'de şap karantinası

Kanada'da orman yangını nedeniyle OHAL ilan edildi

Ağrı'nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması'nda 20 takım mücadele etti

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde silahlı saldırı: 7 ölü

Nijerya'da Lassa ateşi kaynaklı ölü sayısı 138'e çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Antalya'da ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Rusya ve NATO uçakları karşı karşıya geldi

Trump'ın BAE'ye maliyeti 1,4 trilyon dolar oldu

Kırklareli'nde uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Çad’da silahlı çatışma: 35 ölü 6 yaralı

Putin, Kara Kuvvetleri Başkomutanını görevden aldı

1948’den günümüze Filistin halkının yaşadığı "Büyük Felaket"

Pakistan ve Hindistan arasındaki ateşkesin süresi uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Arnavutluk'a gidecek

HÜDA PAR’dan Nekbe mesajı: Filistin topraklarının sahibi Filistin halkıdır!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: CHP, rol yapma ihtiyacı kalmayınca gerçek yüzünü ortaya koymaktadır

Çin: ABD’nin gümrük vergilerine karşı alınan tedbirler devam ediyor

Antalya'da Suriye konulu 3'lü zirve

Hafif otizmde de multidisipliner yaklaşım önemli

Zelenski: Ateşkes için heyetimizi İstanbul'a yolladık

Rus heyet başkanı Medinskiy: Olası çözüm yollarını ve ortak noktaları bulma niyetindeyiz

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ