• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,26% 0,01
  • EURO

    51,26% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6404,70% -3,26
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Ramazanda fizik tedavi sürecinde nelere dikkat edilmeli?

07 Mart 2025, Cuma 12:29
07 Mart 2025, Cuma 12:29
Ramazanda fizik tedavi sürecinde nelere dikkat edilmeli?
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ramazan ayında fizik tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli açıklamalarda bulunan Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, yapılan çoğu fizik tedavi ve diğer uygulamaların orucu etkilemediğine dikkat çekti.

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, Ramazan ayında fizik tedavi süreci hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulunarak, tedavinin orucu etkilemediğinden tamamen durdurulması yerine, kişiye uygun tempoda ve hareket düzeninde devam ettirilmesinin daha sağlıklı olacağını kaydetti.

Bilben, Ramazan ayında fizik tedavi sürecinin, oruç nedeniyle bazı zorluklarla karşılaşılsa da tamamen bırakılmaması gereken bir süreç olduğunu belirtti. Ayrıca hastaların iftar ve sahurda dengeli beslenmesi, aşırı yemek yemekten kaçınması ve düzenli egzersiz yapması, fizik tedavinin verimli bir şekilde devam etmesi için önem arz ettiğini aktardı.

Ramazandan önce tedaviyi erteleyenlerin olduğunu ifade eden Bilben, “Ramazanda fizik tedavi süreci tabii ki diğer zamanlara nazaran daha az yoğun şekilde geçiyor. Bunun nedeni de enerji. Biz, fizik tedaviyi hem gelen hasta üzerinden hem de fizyoterapist üzerinden değerlendirdiğimizde kişi enerji olarak yoruluyor. Çok keyif veren bir tedavi şekli yok. Bazen acılı geçiyor, bazen yorucu geçiyor. Bundan dolayı Ramazanda verim düşüyor. Çoğu hasta tedaviyi Ramazandan önce bitirmeye çalışıyor veya ertelemeyi tercih ediyor. Ancak fizik tedavi süreci Ramazan’da da devam ediyor. Oruçlu gelen hastalarda alınan verim bazen diğer aylara nazaran düşse bile, devam etmek zorunda olduğumuz hastalarda süreci sürdürüyoruz.” dedi.

“Fizik tedavide uygulanan yöntemler ve oruç üzerindeki etkileri”

Bilben, fizik tedavide uygulanan bazı yöntemlerin orucu etkilemediğini belirterek, “Fizik tedavi yöntemlerinde birçok teknik uygulanıyor. Tedaviler hem ortopedi rehabilitasyonu hem de nörolojik rehabilitasyon kapsamında gerçekleştiriliyor. Daha çok egzersiz modelleri kullanıyoruz. Bunun dışında mobilizasyonlar, manuel uygulamalar yapıyoruz. Bunlar orucu etkileyecek durumlar değil. Ekstra yaptığımız uygulamalar arasında hacamat, kupa terapisi gibi yöntemler de var. Bunlar da orucu bozmuyor. Aynı şekilde akupunktur (kuru iğneleme) uygulaması da yapılmaktadır. Bu yöntemde herhangi bir sıvı enjekte edilmediği veya ilaç kullanılmadığı için orucu etkilemiyor.” şeklinde aktardı.

“İftar sonrası egzersiz yapılmadığında kişiler daha çok halsizlik hissi oluşuyor”

Bilben, oruç tutan bireylerin sağlıklı bir fizik tedavi süreci geçirmesi için beslenme ve egzersiz düzenine dikkat etmeleri gerektiğini kaydederek, “İftarı açma hususunda Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın hurmayla başlama sünneti var. Bunun nedeni, insülin direncini etkilediğinden daha çabuk tokluk hissi yaratmasıdır. Bu tokluk hissi sayesinde aşırı yemenin önüne geçilir. Bunun dışında çok yememek gerekiyor. Bir anda aşırı yüklenme yapmamak lazım. Olabildiğince tam doymadan kalkmak en sağlıklısıdır. İftardan sonra çok fazla tatlı tüketmemek gerekiyor. Yemekten birkaç saat sonra düz bir yolda en az yarım saat yürüyüş yapmak faydalıdır. Mutlaka egzersiz yapılmalı ki kişi daha dinç bir şekilde hayatına devam edebilsin. İftar sonrası egzersiz yapılmadığında kişiler daha çok halsizlik hissediyor, metabolizma yavaşlıyor ve gün boyunca hareketsiz kalmaya daha yatkın hale geliyor. Sürekli aynı pozisyonda kalmak, boyun, bel ve eklem ağrılarına neden olabiliyor. Özellikle hareketsizlik nedeniyle fıtık ameliyatı geçiren hastalarımız bile var.” ifadelerini belirtti. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Katar'da helikopter düştü: Kayıplar aranıyor

İran'ın askeri politikası "göze göz, dişe diş" ilkesinin ötesine geçti

Kalibaf: israilin semaları savunmasız; sıra sonraki planlarda

Suudi Arabistan İranlı 5 diplomatın ülkeyi terk etmelerini istedi

Her yağış sonrası ortaya çıkan tablo değişmiyor: Sokaklar yine göle döndü

İran: İşgal altındaki topraklarda füze üstünlüğü sağladık

Çorum'da otomobil ile cip çarpıştı: 6 yaralı

Siyonist rejim: Başaramadık

Hasar gören Rus tankeri Libya sularına sürükleniyor

Malatya'da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

İran'dan Dimona Nükleer Santrali'nin de bulunduğu güney bölgesini hedef alan 6. dalga füze operasyonu

Çekya'da siyonist rejim ile bağlantılı silah fabrikası kundaklandı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan nükleer güvenlik riskini önlemek için itidal çağrısı

Kütahya'da silahlı kavga: 2 yaralı, 4 gözaltı

Polonya, Irak’ta görev yapan askerlerini tahliye etti

Cizre'de yamaçtan kopan dev kaya bir evin üzerine düştü

Dışişleri Bakanlığı: Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik baskıyı kınıyoruz

İran'dan Irak'a gaz akışı yeniden başladı

Bingöl'de otomobil devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

Ukrayna: Rusya'ya ait Ka-52 helikopteri düşürüldü, mürettebat öldü

Down sendromlu genç hem eğitim hem de spor hayatında başarıları ile dikkat çekiyor

Vesikalık fotoğraflardan kalan hatıra: Şecere-i Tayyibe şehitleri

Kenya'da yolcu uçağı pistten çıktı

Palandöken: Yapılandırma ve hurda teşviki hem esnafı rahatlatır hem de ekonomiye canlılık kazandırır

 Kuzey Kore'de yapılan seçimlerde Kim Jong-Un oyların yüzde 99,93'ünü aldı

Mardin’de sağanak etkili oldu: Uluslararası İpekyolu göle döndü

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

İran'ın 4 bin km uzaktaki Diego Garcia üssüne füze fırlatması savaşın seyrini nasıl değiştirir?

Rusya: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin çıkarları doğrultusunda kullanılan ulaşım ve enerji altyapı tesisleri vuruldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Katar'da helikopter düştü: Kayıplar aranıyor

İran'ın askeri politikası "göze göz, dişe diş" ilkesinin ötesine geçti

Kalibaf: israilin semaları savunmasız; sıra sonraki planlarda

Suudi Arabistan İranlı 5 diplomatın ülkeyi terk etmelerini istedi

Her yağış sonrası ortaya çıkan tablo değişmiyor: Sokaklar yine göle döndü

İran: İşgal altındaki topraklarda füze üstünlüğü sağladık