SAĞLIK 7.03.2025 12:29:20 0

Ramazanda fizik tedavi sürecinde nelere dikkat edilmeli?

Ramazanda fizik tedavi sürecinde nelere dikkat edilmeli?
Haberi Sesli Oku

Ramazan ayında fizik tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli açıklamalarda bulunan Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, yapılan çoğu fizik tedavi ve diğer uygulamaların orucu etkilemediğine dikkat çekti.

Fizyoterapist Mehmet Şerif Bilben, Ramazan ayında fizik tedavi süreci hakkında İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulunarak, tedavinin orucu etkilemediğinden tamamen durdurulması yerine, kişiye uygun tempoda ve hareket düzeninde devam ettirilmesinin daha sağlıklı olacağını kaydetti.

Bilben, Ramazan ayında fizik tedavi sürecinin, oruç nedeniyle bazı zorluklarla karşılaşılsa da tamamen bırakılmaması gereken bir süreç olduğunu belirtti. Ayrıca hastaların iftar ve sahurda dengeli beslenmesi, aşırı yemek yemekten kaçınması ve düzenli egzersiz yapması, fizik tedavinin verimli bir şekilde devam etmesi için önem arz ettiğini aktardı.

Ramazandan önce tedaviyi erteleyenlerin olduğunu ifade eden Bilben, “Ramazanda fizik tedavi süreci tabii ki diğer zamanlara nazaran daha az yoğun şekilde geçiyor. Bunun nedeni de enerji. Biz, fizik tedaviyi hem gelen hasta üzerinden hem de fizyoterapist üzerinden değerlendirdiğimizde kişi enerji olarak yoruluyor. Çok keyif veren bir tedavi şekli yok. Bazen acılı geçiyor, bazen yorucu geçiyor. Bundan dolayı Ramazanda verim düşüyor. Çoğu hasta tedaviyi Ramazandan önce bitirmeye çalışıyor veya ertelemeyi tercih ediyor. Ancak fizik tedavi süreci Ramazan’da da devam ediyor. Oruçlu gelen hastalarda alınan verim bazen diğer aylara nazaran düşse bile, devam etmek zorunda olduğumuz hastalarda süreci sürdürüyoruz.” dedi.

“Fizik tedavide uygulanan yöntemler ve oruç üzerindeki etkileri”

Bilben, fizik tedavide uygulanan bazı yöntemlerin orucu etkilemediğini belirterek, “Fizik tedavi yöntemlerinde birçok teknik uygulanıyor. Tedaviler hem ortopedi rehabilitasyonu hem de nörolojik rehabilitasyon kapsamında gerçekleştiriliyor. Daha çok egzersiz modelleri kullanıyoruz. Bunun dışında mobilizasyonlar, manuel uygulamalar yapıyoruz. Bunlar orucu etkileyecek durumlar değil. Ekstra yaptığımız uygulamalar arasında hacamat, kupa terapisi gibi yöntemler de var. Bunlar da orucu bozmuyor. Aynı şekilde akupunktur (kuru iğneleme) uygulaması da yapılmaktadır. Bu yöntemde herhangi bir sıvı enjekte edilmediği veya ilaç kullanılmadığı için orucu etkilemiyor.” şeklinde aktardı.

“İftar sonrası egzersiz yapılmadığında kişiler daha çok halsizlik hissi oluşuyor”

Bilben, oruç tutan bireylerin sağlıklı bir fizik tedavi süreci geçirmesi için beslenme ve egzersiz düzenine dikkat etmeleri gerektiğini kaydederek, “İftarı açma hususunda Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın hurmayla başlama sünneti var. Bunun nedeni, insülin direncini etkilediğinden daha çabuk tokluk hissi yaratmasıdır. Bu tokluk hissi sayesinde aşırı yemenin önüne geçilir. Bunun dışında çok yememek gerekiyor. Bir anda aşırı yüklenme yapmamak lazım. Olabildiğince tam doymadan kalkmak en sağlıklısıdır. İftardan sonra çok fazla tatlı tüketmemek gerekiyor. Yemekten birkaç saat sonra düz bir yolda en az yarım saat yürüyüş yapmak faydalıdır. Mutlaka egzersiz yapılmalı ki kişi daha dinç bir şekilde hayatına devam edebilsin. İftar sonrası egzersiz yapılmadığında kişiler daha çok halsizlik hissediyor, metabolizma yavaşlıyor ve gün boyunca hareketsiz kalmaya daha yatkın hale geliyor. Sürekli aynı pozisyonda kalmak, boyun, bel ve eklem ağrılarına neden olabiliyor. Özellikle hareketsizlik nedeniyle fıtık ameliyatı geçiren hastalarımız bile var.” ifadelerini belirtti. (İLKHA)

Diyarbakır’da motosiklet yayaya çarptı: 1 ölü

Sağlık Bakanı Memişoğlu: 37 bin atama yapılacak

Meteorolojiden 15 il için kuvvetli yağış uyarısı

Rusya Donetsk'te ilerliyor

Diyarbakır'da "Filistin İçin Tek Yürek!" sloganıyla ilahi gecesi düzenlendi

İngiltere'nin 21 parlamento üyesine Rusya'ya giriş yasağı getirildi

Fransa'da bir okulda bıçaklı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı

Otomobil sulama kanalına düştü: 1 yaralı

Lübnan: israil işgal ettiği yerlerden derhal çekilmeli

Poas Yanardağı'nda patlama

Mardin’de lisanslı depoda 40 bin ton hububat kayıp: 9 tutuklama

Milletvekili Dinç'ten Bingöl’de tıp fakültesi kurulması talebine destek

Amasya'da 3,6 büyüklüğünde deprem

AFAD: Ana şoktan sonra 291 artçı sarsıntı kaydedildi

Bingöl’de ruhsatsız pompalı tüfek ele geçirildi

Bingöl’de STK’lardan "Tıp fakültesi ve araştırma hastanesi kurulsun" çağrısı

Bartın'da zincirleme kaza: 8 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı’dan İstanbul için "yeniden inşa" çağrısı

Diyarbakır'da trafik kazası: 2 yaralı

Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Türkiye İtfaiyeciler Birliği Derneği'nin 14. Olağan Genel Kurul Toplantısı Malatya'da yapıldı

Malatya'da sahipsiz hayvanlara yaklaşma ve müdahale teknikleri eğitimi verildi

Kundaklama ve kurşunlama suçlarından aranan 10 kişi yakalandı

23 Nisan'da çocuk ruhuna aykırı etkinlikler tepki çekiyor

Büyükşehir Belediyesi semt konağı öğrencileri bursluluk sınavına hazır

Cizre'de 17 hafız ve hafize için belge takdim töreni düzenlendi

Yağma suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Gaziantep'te izinsiz kazı yapan 3 kişi yakalandı

"Çatalca İçin Çeltik" projesi kapsamında tohum dağıtım yapıldı

İstanbul'da 3.7 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor