• BIST 100

    10551,34%0,80
  • DOLAR

    41,97% 0,01
  • EURO

    48,78% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5452,27% -2,06
  • Ç. ALTIN

    9333,62% -3,82

Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri

27 Şubat 2025, Perşembe 17:29
27 Şubat 2025, Perşembe 17:29
Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyetisyen Tuğba Tekerek, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutan vatandaşlar için sağlıklı ve dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığını belirtti.

Sağlıklı Hayat Merkezinde görev yapan Diyetisyen Tuğba Tekerek, Ramazan ayında beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu.

"İftarda ilk 15 dakika çok önemli"

Uzun saatler süren açlığın ardından mideyi bir anda doldurmanın sağlık açısından riskler taşıdığını belirten Diyetisyen Tekerek, "Ani tansiyon ve kan şekeri yükselmelerini önlemek için iftarda hafif besinlerle başlamak gerekir. Peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya bir kase çorba ile mideyi hazırlamak en sağlıklı yöntemdir. İftarı açtıktan sonra 10-15 dakika bekleyip ana yemeğe geçmek, sindirimi kolaylaştırır ve aşırı yemek tüketimini önler." dedi.

Ayrıca, beyaz ekmek ve pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Tekerek, tatlı tüketimi konusunda da uyarıda bulunarak, "Şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Tatlı tüketimi, iftardan hemen sonra değil, birkaç saat sonra yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Sahur öğününü atlamayın"

Tekerek, sahurun mutlaka yapılması gerektiğini dile getirerek, "Sahura kalkmak hem açlık süresini kısaltır hem de metabolizmanın korunmasına yardımcı olur. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta ve tam tahıllı ekmek içeren hafif bir kahvaltı yapılabilir. Alternatif olarak, çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün de tercih edilebilir. Ancak aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır." şeklinde konuştu.

"Sıvı tüketimini ihmal etmeyin"

Ramazan ayında su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Tekerek, "Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. Günlük en az 2-2,5 litre su tüketmek, vücudun sıvı dengesini koruması için önemlidir. Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler yerine süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları ve bitki çayları tercih edilmelidir." ifadelerini kullandı.

"Sağlıklı pişirme yöntemleri ve egzersiz önerisi"

Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tekerek, "Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yiyecekler yerine, ızgara, haşlama, fırında veya buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca, iftardan 1-2 saat sonra yapılacak kısa mesafeli yürüyüşlerin sindirimi kolaylaştıracaktır. Kabızlığı önlemek için sıvı tüketimi ve lif açısından zengin gıdaların (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) tüketilmesi gerekiyor." dedi. (İLKHA)

DSÖ: Ateşkes sonrasında Gazze'den ilk tıbbi tahliye gerçekleşti

Merkez Bsı faiz kararını bugün açıklayacak

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Batı bölgelerde sağanak ve fırtına bekleniyor

Irak, Suriye ve Lübnan tezkereleri Resmi Gazete’de yayımlandı

Trump, Putin’le planlanan görüşmeyi iptal etti

Eskişehir’de kontrolden çıkan otomobil takla attı: 1 ölü, 4 yaralı

Trump, Wall Street Journal'ın Ukrayna hakkında haberini yalanladı

HAMAS'tan, işgal parlamentosunun Batı Şeria'nın ilhakına yönelik adımına tepki

İzmir açıklarında 14 düzensiz göçmen kurtarıldı

UAD: israilin Gazze'ye yardım göndermesine izin vermesi zorunludur

Dışişleri Bakanlığı: israilin Batı Şeria adımı yok hükmündedir

ABD, Ukrayna'nın bazı uzun menzilli füzeleri kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırdı

Türkiye pazarının kendisine kapatılmasının ardından "israilli" bir şirket iflas etti

Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışması finali Gaziantep’te gerçekleşti

Afganistan, Hindistan'ın Kabil'deki diplomatik misyonunun yükseltilmesini memnuniyetle karşıladı

Batman’da “torbacı” operasyonu: 5 adrese eş zamanlı baskın

Avrupa'da kuş gribi alarmı: Hollanda'da 161 bin tavuk itlaf edildi, Fransa riski "yüksek"e çıkardı

Motosikletiyle tıra arkadan çarpan üniversiteli genç, hayatını kaybetti

ÖSYM: YKS tercihleriyle ilgili iddialar gerçeği yansıtmıyor

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 172'ye yükseldi

Ukrayna, Rusya'daki askeri tesis ve petrol rafinerisini vurduğunu duyurdu  

Camilerde görevli öğreticilere hizmet içi eğitim

Yazar Demirbağ: Tiryakilik haline kadar kitapla yatıp kalkmamız lazım

Mardin’de bin 500 yıllık mozaik ele geçirildi

Şırnak'ta otobüs ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı

HÜDA PAR heyetinden Mezitli esnafına ziyaret

Konya’da 3 katlı binada yangın: 1 ölü

HÜDA PAR Aile Başkanı Sülün: Tesettür aile yapısını, mahremiyeti ve ahlakı korur

Kocaeli'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Kış lastiğinden kaçınmak hayatınıza mal olabilir!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


DSÖ: Ateşkes sonrasında Gazze'den ilk tıbbi tahliye gerçekleşti

Merkez Bsı faiz kararını bugün açıklayacak

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Batı bölgelerde sağanak ve fırtına bekleniyor

Irak, Suriye ve Lübnan tezkereleri Resmi Gazete’de yayımlandı

Trump, Putin’le planlanan görüşmeyi iptal etti

Eskişehir’de kontrolden çıkan otomobil takla attı: 1 ölü, 4 yaralı

Trump, Wall Street Journal'ın Ukrayna hakkında haberini yalanladı