• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Ramazan’da sağlıklı oruç için şeker ve tuz tüketimine dikkat edin

13 Mart 2025, Perşembe 14:45
13 Mart 2025, Perşembe 14:45
Ramazan’da sağlıklı oruç için şeker ve tuz tüketimine dikkat edin
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, şekerli ve tuzlu gıdaların bilinçsiz tüketiminin sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Şekerin yalnızca tatlılarla sınırlı olmadığını, beyaz ekmek, makarna, pirinç gibi rafine karbonhidratların da kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğünü belirten Dr. Kılıççıoğlu, bunun yerine tam tahıllar, kuru baklagiller ve protein kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Fazla tuz tüketiminin elektrolit dengesini bozarak aşırı susuzluğa yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Kılıççıoğlu, özellikle hipertansiyon ve kalp hastaları için günlük tuz tüketiminin 6 gramı geçmemesini önerdi.

Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, Ramazan boyunca bilinçli beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi halinde, şeker ve tuz dengesinin korunarak sağlıklı bir oruç sürecinin geçirilebileceğini ifade etti.

Kan şekerini dengede tutacak besinler tercih edilmeli

Uzun süreli açlıktan sonra kan şekerinin aniden yükselip düşmesini önlemek için dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Dr. Kılıççıoğlu, Ramazan'da en çok dikkat edilmesi gereken biri, şekerli ve tuzlu besinleri nasıl ve ne kadar tüketeceğimizdir. Öncelikle şekerden bahsedelim. Vücutta yediğimiz birçok şey kan şekerini yükseltir. Yani şekerden kastımız sadece tatlandırıcı içeren besinler değildir. Ramazan ayında kan şekerinin uzun süre yüksek tutulması ve yavaş yavaş azalmasını sağlayan besinleri tercih etmek daha sağlıklıdır. Çünkü yaklaşık 13 saatlik bir açlıktan bahsediyoruz. Bu nedenle kepekli makarna, tam aralıklı çavdar ekmeği, kuru baklagiller, sebzeler, et, yoğurt, ayran ve süt gibi besinler önerilir. Bu besinler kan şekerini daha yavaş yükseltip daha yavaş düşürdüğü için hem şekerin kontrolüne yardımcı olur hem de kişinin açlık hissinin hemen çalışmasını engelleyerek uzun süre tokluk sağlar." dedi.

Diyabet hastalarına özel uyarılar

Şeker hastalarının Ramazan boyunca kan şekerlerini düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini belirten Dr. Kılıççıoğlu, "Yüksek glisemik indeksli besinler, yani kan şekerini hızla yükseltip ardından ani bir şekilde düşüren ve kısa sürede açlık hissi yaratan besinler sağlıklı bulunmaz. Beyaz ekmek, makarna, rafine ürünler, patates ve pirinç gibi besinler bu gruba dahildir. Şeker konusunda özellikle diyabet hastalarının çok daha dikkatli olması gerekir. Bu hastaların açlık ve tokluk şeker düzeyleri ile hemoglobin A1c değerleri takip edilmeli ve oruç tutulacaksa ilaç tedavisi konusunda doktorlarına danışılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Tuz tüketimi kısıtlanmalı

Fazla tuz tüketiminin elektrolit dengesini bozarak vücudu susuz bırakabileceğini belirten Kılıççıoğlu, "Normalde sağlıklı bireyler için özel bir tuz kısıtlaması önerilmez ancak Ramazan'da uzun süre susuz kalındığı için tuzlu besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Özellikle hipertansiyon, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olan bireyler için tuz tüketimi daha fazla kısıtlanmalıdır. Bu hastalar için günlük tuz tüketimi 6 gramın altında olmalıdır. Bu miktar, tüm gün boyunca tüketilen yemeklerde, sebzelerde, ekmekte ve diğer besinlerde bulunan tuz da dahil olmak üzere hesaplanır. Halk arasında bir çay kaşığı silme tuz olarak ifade edilen bu miktarın aşılmaması önerilir." diye konuştu.

Sıvı tüketimi hayati önem taşıyor

Ramazan boyunca sıvı tüketiminin de çok önemli olduğunu belirten Dr. Kılıççıoğlu, "Ramazan ayında susuzluk hissinin azalması ve elektrolit dengesinin korunması için sıvı tüketimi de oldukça önemlidir. Günlük 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi önerilir. Bunun en az 1,5 litresi, yani yaklaşık 8 su bardağı kadarının sudan oluşması gerekmektedir. Bu hususlara dikkat edildiğinde şeker ve tuz açısından herhangi bir sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Ankara'dan Aksa çağrısı: Müminler Mescid-i Aksa'nın birleştirici ruhuyla kıyama durmalıdır

HÜDA PAR Mersin İl Başkanı’ndan Mersin Aile Platformu'na ziyaret

HÜDA PAR heyeti Akdeniz’de esnafın sorunlarını dinledi

İran'dan işgalin 6 çelik fabrikası ve bölgedeki 5 ülkeye saldırı uyarısı

Kocaeli'de 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da otomobilin çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti

Rusya, benzin ihracatını yasaklayacak

Rusya 1 Nisan’dan itibaren benzin ihracatını durduracak

Dizel fiyatlarındaki artış Malezya işletmelerini olumsuz etkiliyor

Türkiye ile Slovenya arasında 'Sosyal Güvenlik Anlaşması' imzalandı

Milli Eğitim Akademisine ek sözleşmeli eğitim personeli alınacak

Bakan Kurum: "Finansman yoksa dönüşüm olmaz, teknoloji yoksa hızlanma olmaz"

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Savaş haftalar içinde bitebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan WEF Başkanı Fink'i kabul etti

İran bağlantılı grup, FBI Direktörünün e-postalarını ve görüntülerini hackledi

Devrim Muhafızları Komutanı: Düşman şirketlerini terk edin!

Bakan Gürlek'ten cezaevi nakil araçlarının karıştığı kazaya ilişkin açıklama

Suudi Arabistan ve Ukrayna savunma işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştı

YÖK Başkanı Özvar Erzurum Teknik Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi'nin açılışını yaptı

Konya'da OSB yangını

Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

İran'da nükleer reaktör için kullanılan ağır su tesisine saldırı

Gaziantep'te yağma ve tehdit olayıyla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı

Diyarbakır-Mardin yolunda toprak kayması

Erakçi: Siyonist-ABD saldırılarında İran'daki 600 okul zarar gördü

Elazığ’da toplu taşıma güzergâhlarında geçici değişiklik

Esenyurt’ta narkotik operasyonunda 102 kilo skunk ele geçirildi

Kadınlardan Mescid-i Aksa'nın kapalı kalmasına tepki

Batman Çayı taştı, Sürücü Akademisi'ni su bastı

HÜDA PAR'dan Şehid Ali Şükrü Bey’in kabrine ziyaret

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ankara'dan Aksa çağrısı: Müminler Mescid-i Aksa'nın birleştirici ruhuyla kıyama durmalıdır

HÜDA PAR Mersin İl Başkanı’ndan Mersin Aile Platformu'na ziyaret

HÜDA PAR heyeti Akdeniz’de esnafın sorunlarını dinledi

İran'dan işgalin 6 çelik fabrikası ve bölgedeki 5 ülkeye saldırı uyarısı

Kocaeli'de 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da otomobilin çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti

Rusya, benzin ihracatını yasaklayacak