• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

Ramazan’da sağlıklı oruç için şeker ve tuz tüketimine dikkat edin

13 Mart 2025, Perşembe 14:45
13 Mart 2025, Perşembe 14:45
Ramazan’da sağlıklı oruç için şeker ve tuz tüketimine dikkat edin
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, şekerli ve tuzlu gıdaların bilinçsiz tüketiminin sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Şekerin yalnızca tatlılarla sınırlı olmadığını, beyaz ekmek, makarna, pirinç gibi rafine karbonhidratların da kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğünü belirten Dr. Kılıççıoğlu, bunun yerine tam tahıllar, kuru baklagiller ve protein kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Fazla tuz tüketiminin elektrolit dengesini bozarak aşırı susuzluğa yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Kılıççıoğlu, özellikle hipertansiyon ve kalp hastaları için günlük tuz tüketiminin 6 gramı geçmemesini önerdi.

Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, Ramazan boyunca bilinçli beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi halinde, şeker ve tuz dengesinin korunarak sağlıklı bir oruç sürecinin geçirilebileceğini ifade etti.

Kan şekerini dengede tutacak besinler tercih edilmeli

Uzun süreli açlıktan sonra kan şekerinin aniden yükselip düşmesini önlemek için dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Dr. Kılıççıoğlu, Ramazan'da en çok dikkat edilmesi gereken biri, şekerli ve tuzlu besinleri nasıl ve ne kadar tüketeceğimizdir. Öncelikle şekerden bahsedelim. Vücutta yediğimiz birçok şey kan şekerini yükseltir. Yani şekerden kastımız sadece tatlandırıcı içeren besinler değildir. Ramazan ayında kan şekerinin uzun süre yüksek tutulması ve yavaş yavaş azalmasını sağlayan besinleri tercih etmek daha sağlıklıdır. Çünkü yaklaşık 13 saatlik bir açlıktan bahsediyoruz. Bu nedenle kepekli makarna, tam aralıklı çavdar ekmeği, kuru baklagiller, sebzeler, et, yoğurt, ayran ve süt gibi besinler önerilir. Bu besinler kan şekerini daha yavaş yükseltip daha yavaş düşürdüğü için hem şekerin kontrolüne yardımcı olur hem de kişinin açlık hissinin hemen çalışmasını engelleyerek uzun süre tokluk sağlar." dedi.

Diyabet hastalarına özel uyarılar

Şeker hastalarının Ramazan boyunca kan şekerlerini düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini belirten Dr. Kılıççıoğlu, "Yüksek glisemik indeksli besinler, yani kan şekerini hızla yükseltip ardından ani bir şekilde düşüren ve kısa sürede açlık hissi yaratan besinler sağlıklı bulunmaz. Beyaz ekmek, makarna, rafine ürünler, patates ve pirinç gibi besinler bu gruba dahildir. Şeker konusunda özellikle diyabet hastalarının çok daha dikkatli olması gerekir. Bu hastaların açlık ve tokluk şeker düzeyleri ile hemoglobin A1c değerleri takip edilmeli ve oruç tutulacaksa ilaç tedavisi konusunda doktorlarına danışılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Tuz tüketimi kısıtlanmalı

Fazla tuz tüketiminin elektrolit dengesini bozarak vücudu susuz bırakabileceğini belirten Kılıççıoğlu, "Normalde sağlıklı bireyler için özel bir tuz kısıtlaması önerilmez ancak Ramazan'da uzun süre susuz kalındığı için tuzlu besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Özellikle hipertansiyon, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olan bireyler için tuz tüketimi daha fazla kısıtlanmalıdır. Bu hastalar için günlük tuz tüketimi 6 gramın altında olmalıdır. Bu miktar, tüm gün boyunca tüketilen yemeklerde, sebzelerde, ekmekte ve diğer besinlerde bulunan tuz da dahil olmak üzere hesaplanır. Halk arasında bir çay kaşığı silme tuz olarak ifade edilen bu miktarın aşılmaması önerilir." diye konuştu.

Sıvı tüketimi hayati önem taşıyor

Ramazan boyunca sıvı tüketiminin de çok önemli olduğunu belirten Dr. Kılıççıoğlu, "Ramazan ayında susuzluk hissinin azalması ve elektrolit dengesinin korunması için sıvı tüketimi de oldukça önemlidir. Günlük 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi önerilir. Bunun en az 1,5 litresi, yani yaklaşık 8 su bardağı kadarının sudan oluşması gerekmektedir. Bu hususlara dikkat edildiğinde şeker ve tuz açısından herhangi bir sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz." (İLKHA)

Türkiye, ABD, Mısır ve Katar yetkilileri Gazze planının ikinci aşamasını görüştü

Sivas'ta yolcu otobüsü ile tır çarpıştı: 7 yaralı

Bangladeş'te tren kamyonete çarptı: 3 ölü 10 yaralı

Rutte: Grönland, NATO'nun kilit parçasıdır

Mardin’de rüzgar 7 katlı binanın çatısını uçurdu

Bursa’da dere yatağına düşen kişi hayatını kaybetti

Küba, ABD ile diyaloga geçildiği iddialarını yalanladı

İspanya, tarihinin en büyük kokain miktarını ele geçirdi

Şırnak'ta trafik kazası: 1 yaralı

Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er: Malatya'da taziye çadırları kalkıyor taziye evleri yapılıyor

Aktar Yağmurcu: Şifalı bitkiler mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir

Yaşanan olayları zihninde tekrar tekrar değerlendirmek: Overthinking sadece bir alışkanlık mı?

Mersin’de kent genelinde yağmur etkili oldu

Adalet Bakanlığı avukatlara 10 milyar TL kredi desteği sağlayacak

Şırnak’ta uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonu

Karla kapalı yol 6 saat sonra açıldı, 63 yaşındaki hasta tedavi için hastaneye ulaştırıldı

İklimdeki ani değişimler Avustralya'daki aşırı yangın ve sel felaketlerini körüklüyor

Batman Valiliği vatandaşları kar ve yağışa karşı uyardı

AB: ABD'nin Grönland'ı alması NATO'nun sonu olur

Çevreyi kirleten tesislere 4 milyar lira ceza kesildi

Bakan Fidan Yunan ve Özbek mevkidaşlarıyla görüştü

Adana’da gıda denetimleri devam ediyor: 630 işletmeye 73 milyon TL ceza

TPAO Bölge Müdürü Karataş: Batman'da petrol üretim ve yatırımlar planlandığı gibi ilerliyor

Adana Kasaplar Odası’nda başkanlık seçimi yapıldı

Belçika, "Odin" projesini duyurdu

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den Bingöl TOKİ konutlarıyla ilgili açıklama

Kilauea Yanardağı'nda yeni patlama

Bulgaristan'ın en büyük siyasi partisi hükümetten yetki alamadı, erken seçimler yaklaşıyor

Trump’ın ICE ajanları ve yetkileri: ICE operasyonları ABD’yi ayağa kaldırdı

Bingöl’de 192 köy yolunu açma çalışmaları sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye, ABD, Mısır ve Katar yetkilileri Gazze planının ikinci aşamasını görüştü

Sivas'ta yolcu otobüsü ile tır çarpıştı: 7 yaralı

Bangladeş'te tren kamyonete çarptı: 3 ölü 10 yaralı

Rutte: Grönland, NATO'nun kilit parçasıdır

Mardin’de rüzgar 7 katlı binanın çatısını uçurdu

Bursa’da dere yatağına düşen kişi hayatını kaybetti

Küba, ABD ile diyaloga geçildiği iddialarını yalanladı