• BIST 100

    10920,26%-1,06
  • DOLAR

    42,44% 0,01
  • EURO

    49,63% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5720,05% -0,34
  • Ç. ALTIN

    9283,80% -0,42

Ramazan’da sağlıklı oruç için şeker ve tuz tüketimine dikkat edin

13 Mart 2025, Perşembe 14:45
13 Mart 2025, Perşembe 14:45
Ramazan’da sağlıklı oruç için şeker ve tuz tüketimine dikkat edin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, şekerli ve tuzlu gıdaların bilinçsiz tüketiminin sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Şekerin yalnızca tatlılarla sınırlı olmadığını, beyaz ekmek, makarna, pirinç gibi rafine karbonhidratların da kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğünü belirten Dr. Kılıççıoğlu, bunun yerine tam tahıllar, kuru baklagiller ve protein kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Fazla tuz tüketiminin elektrolit dengesini bozarak aşırı susuzluğa yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Kılıççıoğlu, özellikle hipertansiyon ve kalp hastaları için günlük tuz tüketiminin 6 gramı geçmemesini önerdi.

Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, Ramazan boyunca bilinçli beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi halinde, şeker ve tuz dengesinin korunarak sağlıklı bir oruç sürecinin geçirilebileceğini ifade etti.

Kan şekerini dengede tutacak besinler tercih edilmeli

Uzun süreli açlıktan sonra kan şekerinin aniden yükselip düşmesini önlemek için dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Dr. Kılıççıoğlu, Ramazan'da en çok dikkat edilmesi gereken biri, şekerli ve tuzlu besinleri nasıl ve ne kadar tüketeceğimizdir. Öncelikle şekerden bahsedelim. Vücutta yediğimiz birçok şey kan şekerini yükseltir. Yani şekerden kastımız sadece tatlandırıcı içeren besinler değildir. Ramazan ayında kan şekerinin uzun süre yüksek tutulması ve yavaş yavaş azalmasını sağlayan besinleri tercih etmek daha sağlıklıdır. Çünkü yaklaşık 13 saatlik bir açlıktan bahsediyoruz. Bu nedenle kepekli makarna, tam aralıklı çavdar ekmeği, kuru baklagiller, sebzeler, et, yoğurt, ayran ve süt gibi besinler önerilir. Bu besinler kan şekerini daha yavaş yükseltip daha yavaş düşürdüğü için hem şekerin kontrolüne yardımcı olur hem de kişinin açlık hissinin hemen çalışmasını engelleyerek uzun süre tokluk sağlar." dedi.

Diyabet hastalarına özel uyarılar

Şeker hastalarının Ramazan boyunca kan şekerlerini düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini belirten Dr. Kılıççıoğlu, "Yüksek glisemik indeksli besinler, yani kan şekerini hızla yükseltip ardından ani bir şekilde düşüren ve kısa sürede açlık hissi yaratan besinler sağlıklı bulunmaz. Beyaz ekmek, makarna, rafine ürünler, patates ve pirinç gibi besinler bu gruba dahildir. Şeker konusunda özellikle diyabet hastalarının çok daha dikkatli olması gerekir. Bu hastaların açlık ve tokluk şeker düzeyleri ile hemoglobin A1c değerleri takip edilmeli ve oruç tutulacaksa ilaç tedavisi konusunda doktorlarına danışılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Tuz tüketimi kısıtlanmalı

Fazla tuz tüketiminin elektrolit dengesini bozarak vücudu susuz bırakabileceğini belirten Kılıççıoğlu, "Normalde sağlıklı bireyler için özel bir tuz kısıtlaması önerilmez ancak Ramazan'da uzun süre susuz kalındığı için tuzlu besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Özellikle hipertansiyon, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olan bireyler için tuz tüketimi daha fazla kısıtlanmalıdır. Bu hastalar için günlük tuz tüketimi 6 gramın altında olmalıdır. Bu miktar, tüm gün boyunca tüketilen yemeklerde, sebzelerde, ekmekte ve diğer besinlerde bulunan tuz da dahil olmak üzere hesaplanır. Halk arasında bir çay kaşığı silme tuz olarak ifade edilen bu miktarın aşılmaması önerilir." diye konuştu.

Sıvı tüketimi hayati önem taşıyor

Ramazan boyunca sıvı tüketiminin de çok önemli olduğunu belirten Dr. Kılıççıoğlu, "Ramazan ayında susuzluk hissinin azalması ve elektrolit dengesinin korunması için sıvı tüketimi de oldukça önemlidir. Günlük 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi önerilir. Bunun en az 1,5 litresi, yani yaklaşık 8 su bardağı kadarının sudan oluşması gerekmektedir. Bu hususlara dikkat edildiğinde şeker ve tuz açısından herhangi bir sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz." (İLKHA)

Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

İran'dan Hürmüz Boğazı’nda askeri tatbikat

Ağrı’da denetlenen 750 gıda işletmesinden 5'ine idari para cezası uygulandı

Ağrı'da gerçekleştirilen trafik denetiminde 5 kişi gözaltına alındı

Rusya’dan Ukrayna’ya: Karadeniz saldırısının bir bedeli olacak

İzmir açıklarında geri itilen 10 düzensiz göçmen kurtarıldı

ABD'den Venezuela'daki vatandaşlarına "ülkeyi terk edin" çağrısı

Adana'da çocukların kullandığı otomobil kaza yaptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Edirne'de tarihi eser operasyonu: 2 tutuklama

Osmaniye'de feci kaza: 2 ölü, 7 yaralı

İngiltere ve Norveç'ten Rusya'ya karşı ortaklık kararı

Adli emanetlere denetleme kararı

Kocaeli’de korsan taşımacılık yapan sürücüye ağır ceza

Almanya, Polonya'ya asker ve Eurofighter savaş uçağı konuşlandırdı

Bakan Fidan, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto ile görüştü

İstanbul Güngören'de bir binada patlama: 2 yaralı

İstanbul’da ambulansa yol vermeyen sürücü yakalandı

Tokat'ta uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

ABD’de 5.9 büyüklüğünde deprem

Ukrayna Büyükelçisi ve Rusya Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Rusya Devlet Başkanı Putin 4 yıl aradan sonra Hindistan'da

BMGK heyeti 14 yıl aradan sonra ilk kez Suriye’de

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar otizmli öğrencilerle bir araya geldi

Yunanistan’da çiftçiler traktörlerle yolları kapattı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Lübnan, açıkça kuşatılmış ve yalnız bırakılmıştır

İtfaiye Daire Başkanı Çoban: 11 ayda 9 bin göreve çıkıldı

Çanakkale’de uyuşturucu operasyonlarında 11 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa'da “Sınai Mülkiyet ve Akademik Hayat” programı düzenlendi

Şanlıurfa Marangozcular Sitesi esnafı: İnternet ve telefon şebekesi sorunu nedeniyle iş yapamaz hâle geldik

İşgal rejimi Güney Lübnan’a hava saldırısı başlattı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

İran'dan Hürmüz Boğazı’nda askeri tatbikat

Ağrı’da denetlenen 750 gıda işletmesinden 5'ine idari para cezası uygulandı

Ağrı'da gerçekleştirilen trafik denetiminde 5 kişi gözaltına alındı

Rusya’dan Ukrayna’ya: Karadeniz saldırısının bir bedeli olacak

İzmir açıklarında geri itilen 10 düzensiz göçmen kurtarıldı

ABD'den Venezuela'daki vatandaşlarına "ülkeyi terk edin" çağrısı