• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,27% 0,05
  • EURO

    50,83% 0,86
  • GRAM ALTIN

    6613,51% 1,81
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 1,61

Ramazan’da sağlıklı oruç için şeker ve tuz tüketimine dikkat edin

13 Mart 2025, Perşembe 14:45
13 Mart 2025, Perşembe 14:45
Ramazan’da sağlıklı oruç için şeker ve tuz tüketimine dikkat edin
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, şekerli ve tuzlu gıdaların bilinçsiz tüketiminin sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Şekerin yalnızca tatlılarla sınırlı olmadığını, beyaz ekmek, makarna, pirinç gibi rafine karbonhidratların da kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğünü belirten Dr. Kılıççıoğlu, bunun yerine tam tahıllar, kuru baklagiller ve protein kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Fazla tuz tüketiminin elektrolit dengesini bozarak aşırı susuzluğa yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Kılıççıoğlu, özellikle hipertansiyon ve kalp hastaları için günlük tuz tüketiminin 6 gramı geçmemesini önerdi.

Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, Ramazan boyunca bilinçli beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi halinde, şeker ve tuz dengesinin korunarak sağlıklı bir oruç sürecinin geçirilebileceğini ifade etti.

Kan şekerini dengede tutacak besinler tercih edilmeli

Uzun süreli açlıktan sonra kan şekerinin aniden yükselip düşmesini önlemek için dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Dr. Kılıççıoğlu, Ramazan'da en çok dikkat edilmesi gereken biri, şekerli ve tuzlu besinleri nasıl ve ne kadar tüketeceğimizdir. Öncelikle şekerden bahsedelim. Vücutta yediğimiz birçok şey kan şekerini yükseltir. Yani şekerden kastımız sadece tatlandırıcı içeren besinler değildir. Ramazan ayında kan şekerinin uzun süre yüksek tutulması ve yavaş yavaş azalmasını sağlayan besinleri tercih etmek daha sağlıklıdır. Çünkü yaklaşık 13 saatlik bir açlıktan bahsediyoruz. Bu nedenle kepekli makarna, tam aralıklı çavdar ekmeği, kuru baklagiller, sebzeler, et, yoğurt, ayran ve süt gibi besinler önerilir. Bu besinler kan şekerini daha yavaş yükseltip daha yavaş düşürdüğü için hem şekerin kontrolüne yardımcı olur hem de kişinin açlık hissinin hemen çalışmasını engelleyerek uzun süre tokluk sağlar." dedi.

Diyabet hastalarına özel uyarılar

Şeker hastalarının Ramazan boyunca kan şekerlerini düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini belirten Dr. Kılıççıoğlu, "Yüksek glisemik indeksli besinler, yani kan şekerini hızla yükseltip ardından ani bir şekilde düşüren ve kısa sürede açlık hissi yaratan besinler sağlıklı bulunmaz. Beyaz ekmek, makarna, rafine ürünler, patates ve pirinç gibi besinler bu gruba dahildir. Şeker konusunda özellikle diyabet hastalarının çok daha dikkatli olması gerekir. Bu hastaların açlık ve tokluk şeker düzeyleri ile hemoglobin A1c değerleri takip edilmeli ve oruç tutulacaksa ilaç tedavisi konusunda doktorlarına danışılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Tuz tüketimi kısıtlanmalı

Fazla tuz tüketiminin elektrolit dengesini bozarak vücudu susuz bırakabileceğini belirten Kılıççıoğlu, "Normalde sağlıklı bireyler için özel bir tuz kısıtlaması önerilmez ancak Ramazan'da uzun süre susuz kalındığı için tuzlu besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Özellikle hipertansiyon, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olan bireyler için tuz tüketimi daha fazla kısıtlanmalıdır. Bu hastalar için günlük tuz tüketimi 6 gramın altında olmalıdır. Bu miktar, tüm gün boyunca tüketilen yemeklerde, sebzelerde, ekmekte ve diğer besinlerde bulunan tuz da dahil olmak üzere hesaplanır. Halk arasında bir çay kaşığı silme tuz olarak ifade edilen bu miktarın aşılmaması önerilir." diye konuştu.

Sıvı tüketimi hayati önem taşıyor

Ramazan boyunca sıvı tüketiminin de çok önemli olduğunu belirten Dr. Kılıççıoğlu, "Ramazan ayında susuzluk hissinin azalması ve elektrolit dengesinin korunması için sıvı tüketimi de oldukça önemlidir. Günlük 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi önerilir. Bunun en az 1,5 litresi, yani yaklaşık 8 su bardağı kadarının sudan oluşması gerekmektedir. Bu hususlara dikkat edildiğinde şeker ve tuz açısından herhangi bir sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz." (İLKHA)

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın

Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi tırmanıyor

Japonya’dan nükleere dönüş kararı

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1’i ağır 3 yaralı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

ABD İç Güvenlik Bakanı: Minneapolis'te 10 binden fazla düzensiz göçmen gözaltına alındı

TBMM Başkanı Kurtulmuş Kartalkaya yangını araştırma komisyonunu kabul etti

ABD uçakları Grönland'a konuşlandırılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Bakan Güler ABD’li mevkidaşı Hegseth ile telefonda görüştü

Sason’da kar engeli aşıldı, hasta vatandaş kurtarıldı

Batman'da ev yangınında maddi hasar oluştu

Mardin’de sınır hattında meydana gelen olaylara soruşturma: 35 tutuklu, 77 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Kar altındaki köylerde sağlık için zamanla yarışan ekipler, 3 hastaya ulaştı

Macron: Uluslararası sistem, kuralların yok sayıldığı bir dünyaya doğru gidiyor

Katar: Gazze'deki ateşkes anlaşması planının başarısına bağlıyız

Mozambik'te sel 4 ayda 100'ü aşkın can aldı

Bursa’da konut satışlarında artış

AB'den ilave gümrük vergisine tepki

Gazze'de çocukları bulaşıcı hastalıklardan korumak için aşılama kampanyası başlatıldı

Konya’da kontrolden çıkan otomobil direğe çarparak durabildi

Siirt’te hareketsiz bulunan bebek hayatını kaybetti

"Hâne" sergisi yoğun ilgi görüyor

HAMAS işgal rejiminin UNRWA merkezindeki tesisleri yıkmasını kınadı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın

Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi tırmanıyor