• BIST 100

    15349,56%0,62
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,24% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6401,25% 0,12
  • Ç. ALTIN

    10384,03% 0,36

Ramazan’da sağlıklı oruç için şeker ve tuz tüketimine dikkat edin

13 Mart 2025, Perşembe 14:45
13 Mart 2025, Perşembe 14:45
Ramazan’da sağlıklı oruç için şeker ve tuz tüketimine dikkat edin
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, şekerli ve tuzlu gıdaların bilinçsiz tüketiminin sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Şekerin yalnızca tatlılarla sınırlı olmadığını, beyaz ekmek, makarna, pirinç gibi rafine karbonhidratların da kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğünü belirten Dr. Kılıççıoğlu, bunun yerine tam tahıllar, kuru baklagiller ve protein kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Fazla tuz tüketiminin elektrolit dengesini bozarak aşırı susuzluğa yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Kılıççıoğlu, özellikle hipertansiyon ve kalp hastaları için günlük tuz tüketiminin 6 gramı geçmemesini önerdi.

Dr. Sümeyya Kılıççıoğlu, Ramazan boyunca bilinçli beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi halinde, şeker ve tuz dengesinin korunarak sağlıklı bir oruç sürecinin geçirilebileceğini ifade etti.

Kan şekerini dengede tutacak besinler tercih edilmeli

Uzun süreli açlıktan sonra kan şekerinin aniden yükselip düşmesini önlemek için dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Dr. Kılıççıoğlu, Ramazan'da en çok dikkat edilmesi gereken biri, şekerli ve tuzlu besinleri nasıl ve ne kadar tüketeceğimizdir. Öncelikle şekerden bahsedelim. Vücutta yediğimiz birçok şey kan şekerini yükseltir. Yani şekerden kastımız sadece tatlandırıcı içeren besinler değildir. Ramazan ayında kan şekerinin uzun süre yüksek tutulması ve yavaş yavaş azalmasını sağlayan besinleri tercih etmek daha sağlıklıdır. Çünkü yaklaşık 13 saatlik bir açlıktan bahsediyoruz. Bu nedenle kepekli makarna, tam aralıklı çavdar ekmeği, kuru baklagiller, sebzeler, et, yoğurt, ayran ve süt gibi besinler önerilir. Bu besinler kan şekerini daha yavaş yükseltip daha yavaş düşürdüğü için hem şekerin kontrolüne yardımcı olur hem de kişinin açlık hissinin hemen çalışmasını engelleyerek uzun süre tokluk sağlar." dedi.

Diyabet hastalarına özel uyarılar

Şeker hastalarının Ramazan boyunca kan şekerlerini düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini belirten Dr. Kılıççıoğlu, "Yüksek glisemik indeksli besinler, yani kan şekerini hızla yükseltip ardından ani bir şekilde düşüren ve kısa sürede açlık hissi yaratan besinler sağlıklı bulunmaz. Beyaz ekmek, makarna, rafine ürünler, patates ve pirinç gibi besinler bu gruba dahildir. Şeker konusunda özellikle diyabet hastalarının çok daha dikkatli olması gerekir. Bu hastaların açlık ve tokluk şeker düzeyleri ile hemoglobin A1c değerleri takip edilmeli ve oruç tutulacaksa ilaç tedavisi konusunda doktorlarına danışılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Tuz tüketimi kısıtlanmalı

Fazla tuz tüketiminin elektrolit dengesini bozarak vücudu susuz bırakabileceğini belirten Kılıççıoğlu, "Normalde sağlıklı bireyler için özel bir tuz kısıtlaması önerilmez ancak Ramazan'da uzun süre susuz kalındığı için tuzlu besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Özellikle hipertansiyon, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olan bireyler için tuz tüketimi daha fazla kısıtlanmalıdır. Bu hastalar için günlük tuz tüketimi 6 gramın altında olmalıdır. Bu miktar, tüm gün boyunca tüketilen yemeklerde, sebzelerde, ekmekte ve diğer besinlerde bulunan tuz da dahil olmak üzere hesaplanır. Halk arasında bir çay kaşığı silme tuz olarak ifade edilen bu miktarın aşılmaması önerilir." diye konuştu.

Sıvı tüketimi hayati önem taşıyor

Ramazan boyunca sıvı tüketiminin de çok önemli olduğunu belirten Dr. Kılıççıoğlu, "Ramazan ayında susuzluk hissinin azalması ve elektrolit dengesinin korunması için sıvı tüketimi de oldukça önemlidir. Günlük 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi önerilir. Bunun en az 1,5 litresi, yani yaklaşık 8 su bardağı kadarının sudan oluşması gerekmektedir. Bu hususlara dikkat edildiğinde şeker ve tuz açısından herhangi bir sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz." (İLKHA)

Türkiye ile Romanya arasında afet yönetimi iş birliği güçlendiriliyor

Konya Selçuk Üniversitesi bünyesinde 800 yataklı yeni hastane yapılıyor

Dağ: Mescid-i Aksa ümmetin ortak sorumluluğudur

Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor

Ukrayna'da enerji sektöründe olağanüstü hal ilan edildi

Türkiye’nin konteynerleri Gazze’de çocuklara sıcak yuva olsun çağrısı

Batman'da tır ve minibüsün karıştığı kazada 6 kişi yaralandı

Yeniden görülmeye başlanan Leyla Aydemir davasında amca tutuklandı

Esenboğa Havalimanı’na üçüncü pist: Yolcu kapasitesi 30 milyona çıkıyor

Prof. Dr. Şen: Bağımlılıklar küresel bir halk sağlığı sorunu

Sudanlı alim Şeyh Abdulhay: Sudan'ı ve Filistin'i bölmeye çalışan güç aynı düşmandır

Konya’da ilk oruç heyecanı yaşayan çocuklara “İlk Oruç Hediyesi” uygulaması hayata geçiyor

Konya Marangozlar Köprülü kavşağı tüm bağlantılarıyla trafiğe açıldı

NASA ve ABD Enerji Bakanlığı’ndan Ay üzerinde nükleer reaktör hamlesi

Konya’da Kudüs Haftası münasebetiyle basın açıklaması düzenlendi

Şanlıurfa Valisi Şıldak karne heyecanına ortak oldu

İTTİHADUL ULEMA'dan çağrı: Gazze ve Kudüs'te yaşanan zulme sessiz kalınamaz

Balıklıgöl platosunda ‘Miracımız Kudüs olsun’ çağrısı

Batman'da öğretmenlere Erasmus+ Projeleri eğitimi verildi

Dr. Hâle Semîr: "Gazzeli kadınların direnişi alkışla değil, destekle ayakta kalır"

Şanlıurfa’da uyuşturucuyla mücadelede seferberlik çağrısı

Midyat’ta Dünya Kudüs Haftası dolayısıyla basın açıklaması yapıldı

BM'ye göre Gazze'deki molozları kaldırma 7 yıl sürebilir

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: İbadethanelerimizi ayağa kaldırarak şehirlerimizi yeniden imar ediyoruz

Selami: Kudüs, insanlığın düşmanı, Allah’ın lanetlediği siyonistlerin necis ayaklarından temizlenmeyi beklemektedir

Mardin'de "Dünya Kudüs Haftası" nedeniyle basın açıklaması düzenlendi

Batman'da kayıt dışı ekonomi denetimleri: 127 iş yeri incelendi

Batman'da ADEM'den kadınlara bilgisayar kursu

Erkuş: Müslüman halkın ayağa kalkması ve Kudüs ile Gazze’yi yalnız bırakmaması gerekmektedir

Diyarbakır'da kontrolden çıkan otomobil takla attı, 1 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye ile Romanya arasında afet yönetimi iş birliği güçlendiriliyor

Konya Selçuk Üniversitesi bünyesinde 800 yataklı yeni hastane yapılıyor

Dağ: Mescid-i Aksa ümmetin ortak sorumluluğudur

Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor

Ukrayna'da enerji sektöründe olağanüstü hal ilan edildi

Türkiye’nin konteynerleri Gazze’de çocuklara sıcak yuva olsun çağrısı

Batman'da tır ve minibüsün karıştığı kazada 6 kişi yaralandı