RÖPORTAJ 22.03.2025 15:26:53 0

Ramazanın en kıymetli günlerinde manevi yolculuk: İtikâf nedir, nasıl yapılır?

Ramazanın en kıymetli günlerinde manevi yolculuk: İtikâf nedir, nasıl yapılır?
Haberi Sesli Oku

Şırnak'ın Cizre Müftülüğü İlçe Vaizi Abdullah Gökalp, itikâfın bin aydan daha hayırlı gece olan Kadir Gecesi’ni karşılama hazırlığı olarak görülmesi gerektiğini belirterek, "İtikâf sürecinde bol bol Kur’an'ı Kerîm okunmalı, zikir, dua, tövbe ve istiğfar

İtikâf, sözlükte, hapis olmak, yerinde kalmak, bir şey üzerinde devam etmek, ısrar etmek gibi manalara gelir. Şer'i örfte ise Allah'ın rızasını kazanmak düşüncesiyle belli şartlar ve adap çerçevesinde mescitte kalmaya denir.

Cizre Müftülüğü İlçe Vaizi Abdullah Gökalp, Ramazanın son günlerinde Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselamın sünneti olan itikâf ibadetinin nasıl yapılması gerektiği konusunda İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

“İtikâfa girerken, 'nefsimi ve zihnimi dünyevî düşüncelerden arındırarak Allah’a yöneliyorum' bilinciyle hareket etmeli”

İtikâfın geçerli olabilmesi için belirli şartları olduğunu ifade eden Vaiz Gökalp, “İtikâf, kişinin ibadet niyetiyle belli bir süreyi camide geçirmesidir. Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselâm, Ramazan ayının özellikle son on gününü itikâfta geçirmeye özen göstermiştir. Efendimizin itikâfa bu denli önem vermesi, bu ibadetin ne kadar büyük bir sevaba vesile olduğunu bizlere açıkça ifade etmektedir. Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselâm bir hadisi şerifinde, 'Kim Ramazan ayında itikâfa girerse, iki hac ve iki umre sevabına nail olur' diye müjdelemiştir. İtikâfın geçerli olabilmesi için belirli şartları vardır. Bunlardan birincisi, ibadet niyetiyle itikâfa girmektir. Örneğin: 'Niyet ettim Allah rızası için itikâfa girmeye.' denilerek niyet edilir. Bu süreç içerisinde camiden veya mescitten çıkmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir." dedi.

İtikâf süresince insanların özellikle Kur’an'ı Kerîm okumalı, zikir, dua ve salavat ile vaktini değerlendirmesi gerektiğini belirten Gökalp, "Ayrıca, mecburi bir mazeret olmadıkça camiden çıkmamaya özen göstermelidir. Bunun yanında dünyevî meşgalelerden uzak durması da gerekmektedir. İtikâfa giren kişinin telefonla vakit geçirmesi veya başka dünyevî işlerle meşgul olması, itikâfın amacına ters düşmektedir. Bu yüzden kişi, itikâfa girerken, "Nefsimi ve zihnimi dünyevî düşüncelerden arındırarak Allah’a yöneliyorum." bilinciyle hareket etmelidir.” ifadelerini kullandı.

"Kadınlar, evlerinde bir odayı ibadete tahsis ederek itikâfa girebilirler"

Kadınların da itikâf ibadetini yapabileceğini aktaran Gökalp, “Hanefî mezhebinde kadınlar, evlerinde bir odayı ibadete tahsis ederek itikâfa girebilirler. Ancak, kadınlara uygun bir mekân belirlenmişse, örneğin bir mescit bu amaçla tahsis edilmişse, kadınların burada itikâfa girmesi de mümkündür. İster camide ister evde olsun, itikâfa giren kişinin, ihtiyaç dışında bulunduğu mekândan çıkmaması, dünyevî işlerden uzak durması ve bu süreci ibadet, dua ve Kur’an okumakla değerlendirmesi gerekmektedir. Bununla beraber itikâfa girerken mutlaka niyet edilmelidir.” diye ekledi.

“İtikâf sevabı bolca belirlemiş bir ibadettir”

Açıklamasının devamında Gökalp, “İtikâf ibadeti, Peygamber Efendimiz aleyhissalâtü vesselâm tarafından uygulanmış sünnet-i müekkededir; yani sevabı bol bir ibadettir. Efendimizin Ramazan ayının son on gününü özellikle itikâfla geçirmesinin sebebi, Kadir Gecesi’ni yakalama arzusudur. Nitekim Kadir Gecesi’nin faziletini hepimiz biliyoruz. Bu mübarek gece, seksen yıllık bir ibadete denk sevap kazandırmaktadır. 80 yıllık bir ömre bedel ibadetle geçmiş bir ömrü yakalamak adına peygamber efendimiz aleyhissalatü selam Ramazan ayının son 10 gününü itikâf ile geçiriyordu.” dedi. (İLKHA)

On binlerce kişi Mescid-i Aksa'da cuma namazını kıldı

HÜDA PAR Ağrı İl Teşkilatından tabutlu eylem

Üniversite öğrencilerinden Gazze ve Yemen için vicdan çağrısı

Aile Danışmanı Terzi: Gençlerin dijital çağda kimlik inşasında aile bağları çok önemli

Mardin’de öğretmeni öldüren zanlı yakalandı

Malatya'da taziye evi temeli dualarla atıldı

Prof. Dr. Tarhan: Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor

Gazze için okullarda yardım seferberliği devam ediyor

HÜDA PAR GSM operatörlerinin altyapısındaki aksaklıkları Meclis’e taşıdı

Siirt Umut Kervanı Derneği'den yetim ve muhtaçlar yararına kermes

Semerkant'ta gaz patlaması: altı kişi öldü

BM'den Güney Sudan'a çağrı: Çatışmaları durdurun, siyasi diyaloğa dönün

Anneliğin duygusal yönü destek ister!

Elazığ'da Siyer Yarışmasının ödülleri teslim edildi

Bingöl Umut Kervanı Derneği’nden engelli bireylere tekerlekli sandalye desteği

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Bingöl'de etkili hutbe sunumu yarışması düzenlendi

ABD'nin "ilhak" tehdidi altındaki Kanada ve Danimarka ortak savunmayı güçlendiriyor

Bingöl'de kurbanlık hayvan sevkleri başladı

İran, ABD medyasının "gizli nükleer tesis" iddiasını yalanladı

Siirt’te "Sağlık İçin Hareket Günü" yürüyüşü gerçekleştirildi

Tarihi Hasan Paşa Camii yeniden ibadete açıldı

Güveloğlu: İş güvenliği kanunla değil, kültürle sağlanır

4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi: Bir tarafta israf bir tarafta obezite…

Alerjik rinitli çocuklarda görülen şikayetler ve belirtiler

Siyonist rejim Gazze'de yine bir aileyi yok etti: Biri bebek 4 şehit

İş güvenliği uzmanları uyardı: İş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir

73 yaşında Kur’an'la buluştu, azmiyle gönüllere taht kurdu

Mardin’de silahlı saldırıda ölen öğretmen defnedildi

Şili'de ambulans uçak kazasında 6 kişi öldü

Yükleniyor