• BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,77% 0,04
  • EURO

    44,08% 0,52
  • GRAM ALTIN

    4201,78% 1,92
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

Rastladığı hat sergisi, hayatını değiştirdi

GÜNDEM 30.12.2024 14:34:18 0
Rastladığı hat sergisi, hayatını değiştirdi

Resme olan ilgisini hat sanatına dönüştüren Hattat Özay Altın, 2000’li yılların başında başladığı bu yolculukta, sabır ve azimle 20 yılın sonunda ustalaştı.

Hattat Özay Altın, ilkokul yıllarından itibaren resme olan merakını hat sanatına dönüştürdü. 2002’de Bursa’daki bir hat sergisine rastlayarak, bu sanatın derinliklerine inmeye karar veren Altın, Zafer Günal ve Mahmut Şahin gibi üstatlardan aldığı derslerle 20 yıl süren bir sanat yolculuğuna çıktı.

Hattat Özay Altın, 2000’lerin başında resme olan ilgisiyle başlayan bir yolculuğun, onu hat sanatının derinliklerine nasıl taşıdığını İLKHA muhabirine anlattı.

20 yıl süren sabır ve özveriyle bu sanatın ustalarından biri haline gelen Altın, şimdi hat sanatını gelecek nesillere aktarmak için dersler veriyor.

"Hat sanatına giden derin yolculuk"

Bursa'da, 2002 yılının Ramazan ayında Tayyare Kültür Merkezi'nin önünden geçerken bir hat sergisi gördüğünü söyleyen Altın, "Acaba nasıl yapılmış? nasıl yapılıyor?' diye merak ettim ve yakından incelemek istedim. İçeriye girdiğimde de hat sergisinin sahibi hocamız oradaydı. Yakından ilgimi görünce, 'Sen de mi meraklısın?' diye soru sordu. Daha sonra sohbetimiz gelişti. Biraz daha ilerledi derken kendisinden 'ders alabilir miyim?' sorusunu yönelttim. O da, 'sergiden sonra bir görüşürüz' demişti ve hattat Zafer Günal hocamız o dönemlerde Bursa'da ikamet ediyordu. Zafer hocamla sergiden sonrasında kendi atölyesinde derslere başlamış olduk. 2003 yılında da hattat Mahmut Şahin hocamız Bursa'ya teşrif ettiler. Mahmut Şahin hocamızla, 2003 yılından 2014 yılına kadar devam ettik. 2020 yılında hocalarımdan icazetlerimi aldım. Yaklaşık 18-20 yıl gibi bir süre olmuş oldu. Irganda Köprüsü'nde, Bursa'nın sanat icra edilen merkez üzerinde bulunan tarihi köprüde dersler veriyorum." dedi.

"İlim olarak bu sanatı kabul edenler, daha ileri seviyelere gelebiliyor"

Hat sanatına 2000 yılların başından itibaren yoğun bir ilgi olduğunu belirten Altın, "Çünkü sosyal mecralarda sanatlar daha çok paylaşılır oldu. İcra edilen alanlar, merkezler daha çok çoğalmış oldu. Bu işi de gelire çevirme açısından değerlendirirsek, ilk başlangıçta bu sanata bir adım atıldığında eğer niyette bu varsa, kısa bir zaman sonra eleniyor, kendiliğinden bırakıyor bu sanatı. Ama bu sanatı öğrenip öğretme niyetiyle yola başlayanlar, ilim olarak bu sanatı kabul edenler, bu sanatta daha ileri seviyelere gelebiliyor. 15 yıllık süreden sonra ders verilebilir." şeklinde konuştu.

"Hat sanatı bir ilim olduğunu kabul etmek gerekir"

İyi ki bu sanatı icra ettiğini vurgulayan Altın, "Allah bize bu sanatta bu hocaları nasip etti. Bu sanatı bize sevdirdi. Sanat arayışı sizi bir şeylere itiyor. Bir hocayı bulabilirim. Hocayı nasıl bulabilirim? Acaba ders nerede veriliyor? Acaba bu işin malzemeleri neler? Sizin odağınızı bu sanata doğru yönlendiriyor. Hocayı da bulduktan sonra eğer bu sanatın zorluğunu anladıysanız yoğun bir çalışmadan sonra bu sanatın içerisinde belirli bir seviyeye ulaşacağınızı anladığınızda eğer bırakmayı düşünmüyorsanız işte bu nokta bırakmayı düşünmediğiniz bu nokta bu sanatın sanat olduğunu hat sanatının ayrıca bir ilim olduğunu kabul etmiş olduğunuz noktadır." dedi.

"Gönül veren ve sabrı olan insanlar bu sanata başlasınlar"

Hat sanatı ilim olarak kabul edildiğinde derinleştiğini ifade eden Altın, "Zaman içerisinde o derinlikten çıkmaya çalışıyorsun. Yoğun çalışmalarla belirli seviyelere geliyorsunuz. Çalışmadan hiçbir şey elde edilmiyor. Hiçbir noktaya seviyeye ulaşılmıyor. Hat sanatına gönül verip de öğrenmek isteyenler sabrı kesinlikle bırakmayacaklar. Sabrı akıllarından silmeyecekler. Sabır, bu işin en temel taşıdır. Öğrenme isteği, öğrenme arzusu bir hobi olarak görülmeyecek. 'Arada bir hat yazarım' gibi düşünmemek gerekiyor. Nasıl Kur'an-ı Kerim'in kelamı bir ilimse, hat sanatı da bu ilimlerden bir tanesidir. Gönül veren ve sabrı olan insanlar bu sanata başlasınlar." diye konuştu. (İLKHA)

Ürdün, Suriye'ye ziyaretlerde ''ön onay'' şartını kaldırdı

Hırsızlıktan aranan 2 kişi yakalandı

ABD ile Japonya arasında tarife müzakeresi

Polonya’da sürücü seyircilerin arasına daldı: 18 yaralı

İran doğu sınırına 400 kilometrelik duvar örecek

Kayıp 5 kayakçının cansız bedenine ulaşıldı

Otobüste başlayan tartışma durakta bıçaklı kavgaya dönüştü: 2 yaralı

Siyonist rejim Gazze'de toplam 1580 sağlık çalışanını katletti

Mali'de ordu güçlerine saldırı: 40 asker öldü

Isparta'da 2 otobüsün çarpıştı: 28 yaralı

Gazze eylemine polis müdahalesine soruşturma başlatıldı

Sakarya'da Gazze için "Direniş Çadırı" nöbeti devam ediyor

Diyarbakır'da gençler "Gençlik Buluşması" etkinliğinde bir araya geldi

Sultanbeyli'de "Gazze ölüyor, ayağa kalk" yürüyüşü

Rusya'dan Ukrayna'ya en büyük hava saldırısı

Malta, Filistin devletini tanıyacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif'i kabul etti

İki otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yolsuzluk lekesini bağırmakla çıkaramazsınız

Ekvador Devlet Başkanı Noboa göreve başladı

Gaziantep'te gerçekleştirilen denetimlerde aranan 23 kişi yakalandı

Konteyner gemisi “tehlikeli kargo” ile birlikte sulara gömüldü

Venezuela, sandık başına gidiyor

Kudüs Seriyyeleri siyonist bombalarla işgalcilere pusu kurdu

UNWRA: Gazze'de durum gittikçe daha da kötüleşiyor

Kamyonet şarampole devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

Rusya-Ukrayna arasındaki esir takası tamamlandı

Yemen direnişi, Siyonist havalimanının hipersonik füzeyle hedef aldı

Meteorolojiden 38 il için sağanak ve fırtına uyarısı

Ankara için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ