9529,36%1,72
34,54% 0,18
36,03% -0,52
2984,34% 0,77
5006,70% 1,01
Regaip Kandili nedir, ne anlama gelir? Regaip Kandili gecesi ne olmuştur? İşte anlamı ve önemi
Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan, İslam aileminin rahmet ve bereket ayları olan üç aylarda, ibadetler yapılıyor. Bu mübarek ayların başlangıcı olan Recep ayında ise ilk perşembe gecesini cumaya bağlayan gece Regaip Kandili olarak biliniyor. Bu yıl Regaip Kandili 26 Ocak 2023 Perşembe gecesi yani bu geceye tekabül ediyor.
Üç ayların ilk kandil gecesi olan Regaip Kandili önemi ve anlamıyla merak ediliyor. Anlamı 'bol sevap ve mükâfat, faziletli amel' olan Regaip Kandili’nde çeşitli ibadetlerle geçirmek kabul görülmüştür. Peki Regaip Kandili nedir ve ne anlama gelir? Regaip Kandili gecesi hangi ibadetler yapılır? İşte Regaip Kandili anlamı ve önemi…
Recep ayının ilk Perşembe gecesi olarak bilinen Regaip Kandili “ rahmet ve bereket gecesi” olarak biliniyor. Regaip, sözlükte 'kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış' anlamına geliyor. Hadis ve fıkıh literatüründe ise 'bol sevap, mükafat, faziletli amel' anlamlarında geliyor.
Regaip Kandili gecesinde Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Bu inançla ibadetler edilir. Rasulullah Efendimizin babası Hz. Abdullah'ın evlendiği gece olduğu iddia edildiği Regaip Kandili ahirete yatırım günü olarak görülmektedir.
Regaip gecesi, Kur'an'da saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde; gün belirtilmeden oruç tutulması tavsiye edilen haram aylardan (el-Bakara 2/217; el-Maide 5/2, 97; Ebu Davud, 'Ṣavm', 55; İbn Mâce, 'Ṣıyam', 43) receb ayında bulunmakla birlikte özellikle tasavvufî eserlerde yer alan, Hz. Peygamber'in Regaip gecesinde ana rahmine düştüğü, Recep ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaip namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetlerin asılsız olduğu hadis alimlerince belirtilmiştir.
Tesbih namazı 4 rekat kılınır ve akşam ezanıyla birlikte ibadet edilmeye başlar.
Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) amcası Abbas’a, “Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar.” diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 14; Tirmizî, Salât, 238).
Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır: “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır.
Sübhâneke’den sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir.
Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denilir.
Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir.
Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir.
Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.
Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).