• BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

Rekabet Kurumu, Apple ve 9 şirket hakkında soruşturma başlattı

13 Mayıs 2025, Salı 05:25
13 Mayıs 2025, Salı 05:25
Rekabet Kurumu, Apple ve 9 şirket hakkında soruşturma başlattı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Rekabet Kurumu, Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi'nin de aralarında bulunduğu teknoloji şirketlerine yönelik yürütülen soruşturmanın kapsamını genişletti. Kurul, toplam 10 teşebbüs hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

Kurumdan yapılan açıklamada, Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi (APPLE), tüketici elektroniği ürünlerinin geri alımına yönelik olarak platform hizmeti sunan Fintegre Teknoloji Ticaret AŞ (FİNTEGRE), teknomarketler, APPLE premium yeniden satıcıları ve tüketici elektroniği ürünlerinin geri alımı pazarında faaliyet gösteren teşebbüslerin, geri alım pazarındaki fiyatların koordine edilmesi ve APPLE tarafından Apple markalı ürünlerin yeniden satış fiyatının belirlenmesi suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Rekabet Kurumu, 27 Şubat 2025 tarihli kararında, Apple’ın Apple markalı ürünlerin yeniden satış fiyatlarını belirlemiş olabileceği ve/veya geri alım pazarındaki teşebbüslerin uygulayacağı geri alım fiyatlarını koordine etmiş olabileceği şüphesini doğuran bulgulara dayanarak; Apple, Destek Bilişim Proje ve Servis Hizmetleri Sanayi Dış Ticaret AŞ, Easycep Bilişim ve Ticaret AŞ (EASYCEP), Getmobil Teknoloji AŞ ve HB Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ (HB BİLİŞİM) hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Aynı toplantıda, geri alım pazarında faaliyet gösteren teşebbüslerle Apple’ın yeniden satıcısı konumundaki firmaların, APPLE’ın koordinesinde Fintegre sistemine sağladıkları rekabete hassas veriler aracılığıyla rekabeti kısıtlamış olabileceklerine dair şüphe doğuran bulgular ve Fintegre sistemine veri aktardığı değerlendirilen diğer sağlayıcılara ilişkin veriler dikkate alındı. Bu kapsamda; Apple, Artı Bilgisayar Satış ve Eğitim Hizmetleri İnşaat Makine Sanayi AŞ (TROY), Gürgençler Bilişim İletişim İç ve Dış Ticaret AŞ (GÜRGENÇLER), FİNTEGRE, Media Markt Turkey Ticaret Ltd. Şti. (MEDIAMARKT), Teknosa İç ve Dış Ticaret AŞ (TEKNOSA) ve Vatan Bilgisayar Sanayi ve Ticaret AŞ (VATAN) hakkında önaraştırma başlatıldı.

Kurum, 10 Nisan 2025 tarihli toplantısında önaraştırma sonucunda; 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla Apple, Troy, Easycep, Gürgençler, HB Bilişim, Fintegre, Medıamarkt ve Teknosa hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Açılan bu soruşturmanın, 27 Şubat 2025 tarihinde başlatılan soruşturma ile birleştirilerek yürütülmesi kararlaştırıldı. (İLKHA)

12 ilde dolandırıcılık operasyonu: 230 kişi gözaltına alındı

İzmir’de 2 ayrı noktada orman yangını: Hava ve karadan müdahale sürüyor

Gece yarısı peş peşe kazalar: Toplam 11 yaralı

İki mahkûmun cezaları kaldırıldı

Doğu ve Karadeniz kesimlerinde sağanak yağış bekleniyor

Samsun'da gıda zehirlenmesi: 52 kişi aynı yemekten etkilendi

Bakan Yumaklı: Manisa ve İzmir'deki orman yangınları sürüyor

İzmir'deki yangınla ilgili bir kişi gözaltına alındı

KAGEM Müdürü Kahyaoğlu: Aile Fuarı umut veren bir başlangıç

Şeyh Said Hazretleri şehadetinin 100'üncü yılında Diyarbakır'da yad edildi

Baraj kapakları açıldı piknikçiler mahsur kaldı

İran: işgalin hapishane saldırısında 71 kişi hayatını kaybetti

Mardin’de çıkan orman yangını yaklaşık 10 saat sonra kontrol altına alındı

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: Ailede huzur, toplumun da düzelmesine vesile olacaktır

Ukrayna, Ottawa Sözleşmesi'nden çekildi

Trump, İran'a yönelik yaptırımları kaldırabileceğini söyledi

Hindistan'daki ritüelde izdiham: 3 ölü

Azerbaycan, Rusya'nın tüm kültürel etkinliklerini iptal etti

HAMAS: Şucaiyye’de un taşıyan sivile saldırı, faşist ordunun vahşi bir suçudur

Elazığ'da Şeyh Said Kıyamının 100. yılında anma programı düzenlendi

DMM: İklim Kanunu Tasarısı ile hayvancılığın bitirileceği iddiları gerçeği yansıtmıyor

Feke’de gölet inşaatında göçük: Bir işçi hayatını kaybetti

Kazara ateş alan silah bir çocuğun ölümüne neden oldu

Yazar Yaman: Aile, meselemizdir; aileyi konuştukça çözümler bulacağız

Malatya'da samanlık yangını: Tonlarca saman küle döndü

HÜDA PAR: Şeyh Said ve yarenlerini rahmetle yâd ediyoruz

İşgal ordusu, Ürdün sınırına siyonist kuvvetlerini konuşlandırdı

Yarımca köyü sakinleri: Öğrencilerimiz tehlikeli yolda servisle gidip geliyor

Kovancılar'da arazi yangını: Traktör alevlere teslim oldu

Yapıcıoğlu: Asgari ücret asla açlık sınırının altında olmamalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


12 ilde dolandırıcılık operasyonu: 230 kişi gözaltına alındı

İzmir’de 2 ayrı noktada orman yangını: Hava ve karadan müdahale sürüyor

Gece yarısı peş peşe kazalar: Toplam 11 yaralı

İki mahkûmun cezaları kaldırıldı

Doğu ve Karadeniz kesimlerinde sağanak yağış bekleniyor

Samsun'da gıda zehirlenmesi: 52 kişi aynı yemekten etkilendi

Bakan Yumaklı: Manisa ve İzmir'deki orman yangınları sürüyor