• BIST 100

    9044,64%-7,81
  • DOLAR

    37,64% 0,04
  • EURO

    40,49% -0,51
  • GRAM ALTIN

    3679,50% -0,62
  • Ç. ALTIN

    5959,84% 0,14

Reklam Kurulu, yanıltıcı reklamlara 32,5 milyon TL ceza uyguladı

EKONOMİ 22.03.2025 11:34:08 0
Reklam Kurulu, yanıltıcı reklamlara 32,5 milyon TL ceza uyguladı

Reklam Kurulu, teknoloji, otomotiv ve perakende sektörlerinde yanıltıcı reklamlara toplam 32,5 milyon TL ceza keserken, 5 reklam için erişim engeli kararı aldı.

Reklam Kurulu, 13 Mart 2025 tarihinde gerçekleştirdiği 355. toplantısında, toplam 141 dosyayı inceledi.

Toplantı sonucunda, 131 dosyanın mevzuata aykırı olduğu tespit edilerek 32 milyon 481 bin 507 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, 5 dosya hakkında da tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi adına erişim engeli tedbiri alındı.

Kurul, yanıltıcı reklamlarla ilgili önemli adımlar attı ve çeşitli sektörlerdeki yanıltıcı uygulamalara karşı cezalar uygulayarak, tüketici haklarını koruma adına ciddi bir denetim gerçekleştirdi.

Yanıltıcı ürün reklamları incelendi

Teknoloji sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın cep telefonlarıyla ilgili yaptığı reklamda, tüm telefon modellerinin özel bir uygulamaya sahip olduğu izlenimi verildi. Ancak bazı modellerde bu özellik bulunmadığı ve bu bilgi reklamda yer almadığı tespit edildi. Tüketicilerin yanıltıldığı bu durumda, Reklam Kurulu idari yaptırım kararı aldı. Aynı şekilde, bir otomotiv firmasının sosyal medya platformlarında yaptığı reklamda, "Ses Tanıma Özelliği"nin ülkemizdeki altyapı eksiklikleri nedeniyle kullanılamayacağını belirtmeden tüketicilere tanıtım yapması, yanıltıcı olarak değerlendirildi ve durdurma kararı alındı.

Sıfır faizli kredi reklamlarına yönelik incelemeler

Otomotiv sektöründe, bazı firmaların sıfır faizli kredi kampanyalarını reklamlarında vurgularken, peşin faiz ödemelerini göz ardı ettikleri tespit edildi. Bu, tüketicilerin kredi maliyetleri hakkında yanıltılmasına neden oldu. Reklam Kurulu, bu tür reklamlara tedbiren durdurma kararı verdi ve faiz oranlarının yanıltıcı şekilde sunulmasını engelledi.

Eksik bilgilendirme ve tüketici hassasiyetini gözetmeyen reklamlar

Perakende sektöründe de dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Türkiye’de satışa sunulan bazı ayakkabıların yurtdışındaki tanıtımlarında ürün içeriğiyle ilgili domuz derisi kullanıldığı belirtilmesine rağmen, Türkiye'deki reklamlar bu konuda eksik bilgilendirme yaptı. Reklam Kurulu, bu durumun tüketicileri yanıltıcı olduğunu belirleyerek, 4 firmaya toplam 3 milyon 457 bin 160 TL ceza uyguladı. (İLKHA)

Almanya, Güney Sudan'daki büyükelçiliğini kapatma kararı aldı

Bingöl'de yaşlılar haftası etkinlikleri kapsamında ev ziyaretleri yapıldı

Kırmızı ışık ihlali yapan motosiklet kaza yaptı: 1 ölü

HAMAS'tan ateşkes açıklaması

HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı’dan Karlıova’ya ziyaret

Rusya'dan Zaporijya'ya hava saldırısı

Ordu'da çıkan ev yangını iş makinesinden kar atılmasıyla söndürüldü

ABD'den 4 ülkeye vize iptali

ABD'nin New Mexico eyaletinde bir parkta silahlı saldırı: 3 ölü 14 yaralı

İspanya şiddetli yağışa teslim oldu

Ankara'da Gazze için 'Ümmet Sofrası' iftarı düzenlendi

Hong Kong'a giden uçak acil iniş yaptı

Mısır'da Gazze'de kalıcı ateşkes için 8 ülke bir araya geliyor

İstanbul'da gösteri ve basın açıklaması yasağı uzatıldı

Lübnan: israil, ateşkesi 1500'den fazla kez ihlal etti

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 49 bin 747'ye yükseldi

Bingöl’de yıldırım düşmesi sonucu elektronik eşyalar zarar gördü

Nijer'de camiye saldırı: 44 can kaybı

Dışişleri Bakanlığı Nijer'de camiye düzenlenen saldırıyı kınadı

Siirt'te iftar öncesi bıçaklı kavga: 3 yaralı

Güney Kore'de orman yangını: 2 itfaiyeci öldü

Somali'de kaçırılan Yemen gemisi serbest bırakıldı

Avrupa ülkelerinden ortak Gazze açıklaması: Ateşkese dönülsün!

Avrupa Yetim Eli'nden bayram sevinci: yetim çocuklara bayramlık elbise dağıtıldı

Adıyaman'da trafik kazası: Bir ölü

Sağlıklı beslenme takıntısı mental hastalık boyutuna varabilir!

Şanlıurfa'da DEAŞ operasyonu: 2 tutuklama

Berberlerden "Bayram tıraşınızı son günlere bırakmayın" uyarısı

STK'lar: Siyonistleri destekleyen firmaları boykot etmeye devam etmeliyiz

HAMAS, şehadetinin yıldönümünde kuruci lider Şeyh Ahmed'in yolunda ilerlediklerini vurguladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ