• BIST 100

    10675,40%0,32
  • DOLAR

    42,25% 0,05
  • EURO

    49,18% 0,44
  • GRAM ALTIN

    5750,95% 0,95
  • Ç. ALTIN

    9505,86% 2,22

Rusya dengeleri değiştirdi! İşte araç piyasasının yeni gözdesi

27 Mayıs 2022, Cuma 09:02
27 Mayıs 2022, Cuma 09:02
Rusya dengeleri değiştirdi! İşte araç piyasasının yeni gözdesi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Rusya dengeleri değiştirdi! İşte araç piyasasının yeni gözdesi

Rusya’nın paladyum üretimine dair soru işaretlerinin kol gezdiği ortamda, fiyatı düşük olan platinin hem otomotiv hem de diğer endüstriyel alanlarda paladyumun yerine kullanılmaya başlandığı görülüyor.

Platin grubu metallerin (PGM) arz ve talep görünümü bu yıl yüksek belirsizlik gösteriyor. Belirsizlik ortamı fiyatları aşağı çekerken, nispeten daha ucuz olan platinin paladyumun yerine ikame edilmesi eğilimi güçleniyor.

Dünya Gazetesi'nden Evrim Küçük'ün haberine göre savaş, Rusya'nın dünyanın en büyük paladyum tedarikçisi ve önemli bir platin, rodyum üreticisi konumu için risk yarattı. Rusya büyük bir PGM tüketicisi olmasa da, krizin tedarik zincirlerindeki mevcut zorlukları daha da şiddetlendirmesi, enflasyonu körüklemesi ve ekonomik büyümeyi baskı altına alması PGM talep görünümünü bozdu.

Diğer taraftan Çin’de COVID kaynaklı kısıtlamalar da değerli metallerin kullanımı için aşağı yönlü riskler yaratmaya devam ediyor. Tüm bunlar platin ve paladyum fiyatlarını baskılıyor. Ancak platinin, Rusya’nın paladyum üretimine dair soru işaretlerinin kol gezdiği ortamda paladyumdan rol çaldığı ve hem otomotiv hem de diğer endüstriyel alanlarda paladyumun yerine kullanılmaya başlandığı görülüyor.

Londra’da geçtiğimiz günlerde düzenlenen Londra Platin Haftası’nda metalin görünümü konusunda beklentiler ve endişeler masaya yatırıldı. Toplantılarda öne çıkan konu bozulan ekonomik koşulların talebe baskı yapmaya başladığı oldu.

Katılımcılar gelirler üzerindeki enflasyonist baskının yılın ikinci yarısında birincil endişe kaynağı olacağını dile getirdi. Tüketicinin kemer sıkmaya başlamasının otomotiv ve mücevher talebine darbe indirebileceği uyarısı yapıldı.

PLATİNİN KULLANIMI ARTIYOR

Ancak platinin paladyuma göre ucuz olması nedeniyle otomotiv ve endüstriyel alanlarda daha çok tercih edilmeye başlandığı belirtiliyor. Johnson Matthey tarafından hazırlanan PGM raporuna göre, endüstriyel platin talebinin bu yıl 2021’deki yaklaşık üç milyon onsluk tüm zamanların rekorundan geri çekileceği tahmin ediliyor, ancak tarihsel standartlara göre alışılmadık derecede güçlü kalmasının beklendiği ilave ediliyor.

Özellikle, bu yıl cam elyaf tarafında güçlü talep öngörülüyor. Platin için kimyasal talebin de nitrik asit ve silikonlarda devam eden güçlü kullanım ve Çin'deki büyük entegre petrokimya komplekslerine daha fazla yatırım yapılmasıyla rekor seviyelerde olacağı tahmin ediliyor. Bu komplekslerin inşası aynı zamanda petrol arıtma katalizörlerine de talep yaratıyor, ancak bu kısmen bazı eski ve daha az verimli rafinerilerin kapatılmasıyla dengelenecek.

PALADYUM VE RODYUM GÖZDEN DÜŞÜYOR

Buna karşın paladyum ve rodyumun endüstriyel alımının COVID öncesi seviyelerin altında kalacağı tahmin ediliyor. Rekor fiyatlar örneğin diş alaşımlarında paladyumdan uzak durma eğilimini artırırken, cam şirketleri de daha düşük rodyum içerikli alaşımları benimsemeye devam ediyor.

Platinin otomotivde ikame edilmesi eğilimi de güçleniyor. Paladyum ve platin, otomobil üreticileri için çok önemli. Benzinle çalışan otomobillerdeki katalitik konvertörlerdeki kritik bileşenler ve platin ayrıca elektrikli araçların yakıt hücrelerinde kullanılıyor.

Dünya Platin Konseyi Araştırma Başkanı Trevor Raymond, “İkame çabası büyük ölçüde arttı. Bir otomobil üreticisinin yapabileceği tasarruf miktarı çok büyük. Paladyumun fiyatı ve mevcudiyetine ilişkin endişeler bu eğilimi artırıyor” diyor.

Yılın ilk çeyreğinde platin talebi yüzde 26 düştü fakat birçok sektör paladyum yerine platin kullanmaya başladıkça, talebin artacağı ve yatırımcı için platinin önemli bir alım fırsatı haline gelebileceği belirtiliyor.

PLATİN VE PALADYUM FİYATINDA SERT DEFLASYON

Bu yıl, Ukrayna'daki savaş nedeniyle mart ayında fırlayan fiyatlar sonrasında sert bir defl asyon sürecine girdi. Platin yaklaşık %19 değer kaybıyla 940-950 dolar bandına, paladyum yüzde 34 değer yitirerek 2.000-2.020 dolar seviyesine ve rodyum yüzde 22 düşerek 15.600 dolara indi. Fiyatlarda talebe ilişkin kaygıların yanında Fed'in faiz artırması ve doların artan cazibesinin kıymetli metalleri baskılaması da etkili oluyor. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRKüçük esnafa vergi muafiyetiHaberi Görüntüle

Gazze’de can kaybı 69 bin 187’ye yükseldi

Bitlis’te araç içine zulalanmış yaklaşık 17 kilo metamfetamin ele geçirildi

Suriye'nin Londra Büyükelçiliği yeniden açıldı

Mardin Hububatçılar Derneği Başkanı Öter: Çiftçinin kuru alanı işleyecek cesareti kalmadı

Portekizli girişimden epilepsi nöbetlerini yapay zekâyla tespit eden akıllı lamba

ABD'de "şiddetli grip" salgınına ilişkin endişeler artıyor

Balcalı Hastanesi başhekimliğinde görev değişimi

İstanbul’da midye ve kumpir faciası: İki çocuk hayatını kaybetti, anne ve babanın durumu ağır

Aladağ’da üreticilere yüzde 70 hibeli ilaçlama makinesi desteği

Mersin Umut Kervanı’ndan muhtaçlar yararına hayır kermesi

Yüzlerce işgalci siyonist Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi

AHBİB’in Ekim ayı ihracatı 176,6 milyon dolar olarak gerçekleşti

Bingöl’de uyuşturucu operasyonunda 3 kişi tutuklandı

Şırnak'ta park halindeki tanker alev aldı

İspanya'da kuş gribi vakalarında artış

Merkez Bsı rezervleri yükseldi

KKM bakiyesi 100 milyar liranın altına indi

Danimarka’da üretilen Anti-Drone cihazları NATO ve Ukrayna için hazırlanıyor

Kurtulmuş: Türkiye’nin garantörlüğü olmasaydı KKTC, Gazze gibi olabilirdi

ALES giriş belgeleri erişime açıldı

Mersin’de konut satışları artışını sürdürdü

BM: Gazze’de 282 binden fazla ev yıkıldı veya zarar gördü

Raşid El-Gannuşi’nin serbest bırakılması için Ankara’da adalet çağrısı

Adana'da uyuşturucu operasyonu: 11 kilo skunk ele geçirildi, bir kişi tutuklandı

Çin, uçan otomobil çağını başlatıyor: İlk deneme üretimi gerçekleşti

İşgal mahkemesi, Negev'de 500 Filistinliyi zorla göç ettirme kararı aldı

Rusya': Ukrayna müzakere kapısını kapattığı için savaş devam edecek

Doç. Dr. Araç: Aşırı yemek ve hareketsizlik, diyabetin en büyük tetikleyicileridir

Şanlıurfa’da yarın birçok ilçede elektrik kesintisi uygulanacak

Vali Canalp, DİKA yönetim kurulu toplantısına katıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze’de can kaybı 69 bin 187’ye yükseldi

Bitlis’te araç içine zulalanmış yaklaşık 17 kilo metamfetamin ele geçirildi

Suriye'nin Londra Büyükelçiliği yeniden açıldı

Mardin Hububatçılar Derneği Başkanı Öter: Çiftçinin kuru alanı işleyecek cesareti kalmadı

Portekizli girişimden epilepsi nöbetlerini yapay zekâyla tespit eden akıllı lamba

ABD'de "şiddetli grip" salgınına ilişkin endişeler artıyor

Balcalı Hastanesi başhekimliğinde görev değişimi