DÜNYA 18.02.2025 18:50:09 0

Rusya ile ABD, Ukrayna müzakereleri için Riyad'da görüştü

Rusya ile ABD, Ukrayna müzakereleri için Riyad
Haberi Sesli Oku

Uzun yıllar süren diyalogsuzluğun ardından Rus ve Amerikan heyetleri Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya geldi.

Taraflar, ilişkilerin yeniden tesis edilmesi, liderler Vladimir Putin ile Donald Trump arasında yapılacak görüşmeye yönelik hazırlıklar ve Ukrayna'daki ihtilafın çözüm perspektiflerini ele aldı.

Rusya Devlet Başkanı Danışmanı Yuri Uşakov, heyetler arasında "tüm konularda çok ciddi görüşmeler yapıldığını" söyledi .

Rusya-ABD görüşmeleri Türkiye saatiyle 10.30 civarında Riyad'da başladı . Törenler, Albasatin kompleksindeki kraliyet ailesinin saraylarından biri olan Diriye'de gerçekleşti. Toplantı 4,5 saat sürdü.

Rusya Devlet Başkanı'nın basın sekreteri Dmitri Peskov, müzakerelerin Suudi Arabistan'da yapılmasının, her iki tarafa da uygun olduğu için tercih edildiğini belirtti.

Heyetlerin oluşumu

Toplantıda Rusya'yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Devlet Başkanı Danışmanı Yuri Uşakov temsil etti. Görüşmelerde ayrıca Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriev de hazır bulundu.

Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Cumhurbaşkanının Ulusal Güvenlik İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Mike Waltz ve Cumhurbaşkanının Ortadoğu Özel Temsilcisi Stephen Witkoff da katıldı.

Müzakere konuları

Taraflar, Rusya-ABD ilişkilerinin tüm boyutlarıyla yeniden tesis edilmesinin yanı sıra iki ülke liderleri Vladimir Putin ile Donald Trump arasında yapılacak görüşmeye yönelik hazırlıklar ve Ukrayna'da çözüme ilişkin olası müzakereleri ele aldı.

Rus tarafından açıklamalar

Uşakov, heyetler arasında "her konuda çok ciddi bir görüşme" yapıldığını söyledi. Ancak ona göre, Rusya ile ABD'nin pozisyonlarının yakınlaştığını söylemek hâlâ zor. Cumhurbaşkanlığı danışmanı ayrıca Rusya ile ABD'nin "birbirlerinin çıkarlarını dikkate alma" konusunda anlaştıklarını kaydetti. Putin ile Trump arasındaki görüşme için kesin bir tarih vermenin zor olduğunu, önümüzdeki hafta gerçekleşmesinin "olası olmadığını" söyledi. Uşakov, Ukrayna çözümü için müzakerecilerin arasında kimlerin yer alacağının henüz bilinmediğini, kararın cumhurbaşkanının elinde olacağını sözlerine ekledi.

Riyad'daki görüşmelerin ardından Dmitriev, Rusya ve ABD temsilcilerinin "saygı" ve "eşitlik" temelinde iletişim kurduğunu belirtti. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı, uzlaşmadan bahsetmek için henüz erken olduğunu belirterek, "Tarafların birbirleriyle iletişime geçtiğini, birbirlerini dinlemeye başladığını, diyaloğa başladığını söyleyebiliriz" dedi. Rusya ile ABD'nin ayrı ayrı gelecekteki ekonomik işbirliği ve küresel enerji fiyatları konularını ele aldığını kaydetti.

Amerikan tarafından açıklamalar

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce'un açıklamasına göre, Lavrov ve Rubio , Riyad'daki görüşmelerde, Ukrayna'daki ihtilafın çözümünü görüşmek üzere üst düzey müzakere grupları oluşturma ve Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerde "rahatsız edici" unsurları ortadan kaldırmak için bir istişare mekanizması oluşturma konusunda mutabakata vardı. Ayrıca, iki ülkenin ortak jeopolitik çıkarlarını ilgilendiren konularda, ekonomi ve yatırım alanında gelecekte de işbirliği yapılması konusunda mutabakata varıldığı bilgisine yer verildi. Bruce, aynı zamanda, çatışmanın tam olarak çözülmesi için "bir telefon görüşmesinin ve bir toplantının yeterli olmadığını" kaydetti. (İLKHA)

BUDO seferlerine fırtına engeli

ABD'de helikopter kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Bulgaristan, Ukrayna'ya asker göndermeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Cumhurbaşkanı Tshisekedi ile görüştü

HAMAS: Siyonist rejimin cesetle ilgili iddialarını ciddiyetle inceleyeceğiz

HÜDA PAR’dan suç duyurusunda bulanan Atatürkçü Düşünce Derneği’ne cevap

MSMT ülkeleri Kuzey Kore’ye karşı harekete geçti

HÜDA PAR’ın Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı'na Mardinli vatandaşlardan destek

Berat Tekstil Makina ve Yedek Parça Yeni Yerinde Hizmete Açıldı

Kırgızistan-Tacikistan sınırına ilişkin nihai protokol imzalandı

Kontrolden çıkan otomobil takla atarak devrildi

Umut Kervanı'ndan Erciş’te ihtiyaç sahibi aileye yardım

Fransa, Fildişi Sahili'ndeki son askeri üssü de devretti

Siirt’te kar nedeniyle kapanan yol hasta için açıldı

İstanbul'da şehir hatları seferleri durduruldu

Tayvan Adası etrafında askeri hareketlilik

İstanbul'da kar yağışı nedeniyle hafta sonu eğitimlere ara verildi

Dışişleri Bakanı Fidan, Cezayirli mevkidaşı ile görüştü

Narin Güran cinayetinde 12 sanıklı iddianame kabul edildi

İsveç, Baltık Denizi'ndeki kablolara sabotajı araştırıyor

Malatya’da uyuşturucu operasyonu: 6 tutuklama

Çin'de yeni tip coronavirüs alarmı

Yarın 602 Filistinli esir serbest bırakılacak

Tokat'ta FETÖ operasyonunda 11 kişi gözaltına alındı

Yeşilyurt Belediyesi "Yeni Nesil Belediyecilik" vizyonu

Şanlıurfa’da iki otomobil çarpıştı

Vali Canalp, DSİ 10. Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti

Gaziantep'te 23 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Erzurum'da 4,4 büyüklüğünde deprem

Kebap ustası: Ramazan’ın bereketini paylaşmak istiyoruz

Yükleniyor